Українська альтернативна енергетика: 16-22.12.2019



Екс-голова Держенергоефективності став виконавчим директором групи компанії «КліарЕнерджі»

Про це повідомив співзасновник, член наглядової ради групи компаній з відновлюваної енергетики «КліарЕнерджі» Андрій Гріненко.
Інформацію про призначення підтвердив Сергій Савчук на своїй особистій сторінці. Зокрема він зазначив, що за останні 5 років Україна стрімко вирвалась вперед у сфері залучення інвестицій у сферу ВДЕ. Залучено близько 4,3 млрд. євро інвестицій, введено в експлуатацію 4000 МВт нових потужностей відновлюваної електроенергетики та 2300 МВт нових теплових потужностей на біомасі. І це тільки початок.
 «Я завершив черговий етап своєму житті – державну службу. Наразі я приєднався до молодої, активної та перспективної компанії, яка працює у сфері ВДЕ вже 5 років і досягла немалих результатів. Моя задача – масштабувати успіх компанії впроваджуючи нові підходи та співпрацюючи з міжнародними партнерами».
ДОВІДКА. «КЛІАР ЕНЕРДЖІ» - група енергетичних компаній, що займається будівництвом і експлуатацією електростанцій на біомасі, біогазі, вітрі і сонячній енергії. Крім того, підприємство займається дегазацією та управлінням полігонами, а також налагодило виробництво власних газогенераторів, що дозволяють знизити тариф на тепло відразу на 25-30 %.
https://ecotown.com.ua/news/Eks-golova-Derzhenergoefektivnosti-stav-vikonavchim-direktorom-grupi-kompanii-KliarEnerdzhi-/
 
Складено ТОП-10 найпопулярніших електромобілів в Україні з початку 2019 року

В Україні з початку року зареєстрували 4 791 електромобіль, що в 1,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.
З цієї кількості комерційними були лише 350 авто, а всі інші – 4 441 одиниця – легковими.
Українці вже за традицієї надають перевагу автомобілям, яки вже були у використанні. 
Таким чином, у січні-серпні частка імпортованого секонд-хенду на первинному ринку легкових електромобілів склала 91%. В комерційному сегменті цей показник склав 95%.
Найпопулярнішим легковим електромобілем серед українців в досі лишається NISSAN Leaf. З початку поточного року український автопарк поповнився 2 207 автомобілями цієї моделі.
Також в ТОП-10 найпопулярніших в України електромобілів потрапили:
·                     TESLA Model S – 384 одиниці; 
·                     BMW i3 – 243 одиниці; 
·                     FIAT 500е – 207 одиниць; 
·                     VOLKSWAGEN Е-Golf – 198 одиниць; 
·                     RENAULT Zoe – 186 одиниць; 
·                     MERCEDES-BENZ B -Class Electric Drive – 155 одиниць; 
·                     TESLA Model X – 136 одиниць; 
·                     CHEVROLET Bolt – 126 одиниць; 
·                     JAGUAR I-Pace – 102 одиниці.
У той же час в комерційному сегменті присутня чи не єдина модель – RENAULT Kangoo Z.E. З початку року таких авто зареєстрували 323.
Варто зазначити, що реєстрації легкових автомобілів на електротязі в порівнянні з минулим роком збільшилися на 47%, а от попит на комерційні електромобілі зріс більше, ніж у два рази.
https://autogeek.com.ua/skladeno-top-10-najpopulyarnishyh-elektromobiliv-v-ukrayini-z-pochatku-2019-roku/
 
 
Група компаній «Укртепло» запустила сонячну електростанцію у Вінницькій області

Потужність першої черги сонячної електростанції становить 2 МВт, обсяг інвестицій в проект склав 2 млн євро.
Загальна потужність СЕС (першої і другої черг) - 4,2 МВт.
Площа станції - більше 7 га, об'єкт розташований в с. Уладівка (Вінницька область).
Це вже другий проект «Укртепло» в Уладівці. У 2017 році компанія запустила міні-гідроелектростанцію.
 «Ми активно інвестуємо в нові об'єкти зеленої енергетики і продовжимо це робити в майбутньому. Незважаючи на різні ініціативи переглянути зелений тариф, наша команда вірить, що здоровий глузд переможе. Україна має величезний потенціал у відновлюваній енергетиці, і нам потрібно зробити все, щоб його реалізувати », - зазначив засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн.
Він нагадав, що за дев'ять місяців поточного року в зелену енергетику було інвестовано понад 2 млрд євро. Загальна потужність відновлюваної електроенергетики протягом січня-вересня зросла вдвічі, з 2300 МВт до 5000 МВт. Це рекордні темпи розвитку, проте через можливе зниження зеленого тарифу є ризик відтоку інвесторів з галузі.
«У цьому році ми запустили біогазову станцію в Маріуполі і сонячну -в Вінницькій області. У 2020-му наша компанія планує завершити будівництво ще декількох великих об'єктів в Київській, Житомирській, Запорізькій та інших областях. Що буде далі, багато в чому залежить від правил гри, але ми хочемо і далі розвивати ринок відновлюваної енергетики. Головне, щоб хотіли не тільки ми і інші гравці цього ринку, але і держава », - підкреслив засновник групи компаній «Укртепло».
https://elektrovesti.net/68765_gruppa-kompaniy-ukrteplo-zapustila-solnechnuyu-elektrostantsiyu-v-vinnitskoy-oblasti
 
 
Мінекоенерго не підтримує законопроект № 2543 про відновлювану енергетику

Мінекоенерго не підтримує та закликає народних депутатів не підтримувати законопроект №  2543 про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлювальної енергетики, оскільки він суперечить стратегії та цілям розвитку енергетичного сектору.  Відновлювана енергетика має великий потенціал в Україні, але вона має стати дешевою та доступною для кінцевих її споживачів.
 Результатом прийняття такого законопроекту стануть необґрунтоване підвищення тарифів для кінцевих споживачів та відповідні негативні наслідки для економіки Україні або ж неможливість виконання зобов’язань перед інвесторами у відновлювану енергетику.
З повною позицією Мінекоенерго щодо розвитку відновлюваної  енергетики в Україні можна ознайомитися за посиланням.
https://menr.gov.ua/news/34259.html
 
 
Зелена енергетика: У Маріуполі ірландська компанія побудує сонячні електростанції

У Маріуполі підписаний Меморандум з ірландською компанією «Altostrata Energy Limited», за яким в місті планують реалізувати інвестиційний проект, що стосується використання сонячної енергії. Про це сьогодні, 11 грудня, повідомляє прес-служба Маріупольської міської ради.
Так, згідно з проектом, планується побудувати фотоелектричні станції різної потужності.
 За словами, директора ірландської компанії Торстена Меркель, Маріуполь є інвестиційно привабливим. «Ми бачимо, що сьогодні Україна динамічно розвивається. Керівництво Маріуполя прагне розвивати місто. Для нас, як інвесторів, це дуже важливо », - зазначив Меркель.
Він додав, що проект спрямований на використання сонячної енергії, але в перспективі підприємство хоче займатися і вітрової. Це дозволить забезпечити місто якісним, але недорогий електроенергією.
Також, заступник міського голови Маріуполя Сергій Орлов акцентував увагу на адміністративну реформу, в результаті якої буде створена Маріупольська ОТГ, завдяки чому в місті з'явиться ряд перспективних ділянок для розвитку зеленої енергетики. Він уточнив, що в наступному році буде підготовлено 6 подібних ділянок.
https://dnews.dn.ua/news/736590
 
 
Гарантований покупець здійснив авансовий платіж виробникам за «зеленим» тарифом

Державне підприємство «Гарантований покупець» розрахувалося з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) за прогнозну товарну продукцію за першу декаду грудня. Платіж здійснено 13 грудня 2019 року.
Зазначимо, що сума авансового платежу склала 524 млн грн. При цьому, ПрАТ «НЕК «Укренерго» сплатило Гарантованому покупцю 200 млн грн.
«Вчасно і повному обсязі розрахуватися з відновлюваною генерацією нам дозволили кошти, отримані від реалізації електроенергії на ринку «на добу наперед» — 324 млн грн.», — прокоментував Костянтин Петриковець, директор Гарантованого покупця. 
Нагадаємо, Гарантований покупець не отримав від ПрАТ «НЕК «Укренерго» оплату послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії за 20 днів листопада. Наразі борг оператора системи передачі перед Гарантованим покупцем становить понад 1,4 млрд грн. Питання затвердження розрахунку розміру вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії за листопад Регулятор розгляне 17 грудня 2019 року.
http://www.gpee.com.ua/main/news?id=243
 
 
На Одещині на повну потужність запрацювала біогазова станція

Станція по виробництву біогазу в смт.Окни пройшла етап виведення на режим і працює на 100% заявлених показників. Біогазовий комплекс в Одеській області сьогодні видає цілодобово електричну потужність 1,2 МВт. Вироблена енергія подається в мережу за «зеленим тарифом». Про це Kurkul.com повідомила прес-служба «Зорг Біогаз Україна».
 Зазначається, що біогазова станція в Окнах — це успішно реалізований «зелений» проєкт компанії «Зорг Біогаз». Станція працює за двохстадійною CSTR-технологією та складається з реактора об'ємом 3800 м3, доброджувача 3800 м3 і ТЕЦ Jenbacher. Станція працює на 100% рослинній сировині — кукурудзяному силосі. Для забезпечення біогазової станції силосом знадобилося 500 га землі.
«Ми в Zorg Biogas не обмежуємося постачанням біогазового обладнання, а супроводжуємо проєкт доки не виведемо на 100%», —  прокоментував Ігор генеральний директор ТОВ «Зорг Біогаз Юкрейн» Олександрович Реддіх.
Та додав, що при запуску не обійшлося без труднощів.
«Ще у вересні станція ніяк не могла розігнатися більше ніж на 40% — відбувалося закислення сировини. Для вирішення проблеми компанія  «Зорг Біогаз» найняла кращого німецького технолога Д-ра Ганса Фрідманна. Основною рекомендацією було використання мікроелементів і дотримання технологічних режимів. З першою проблемою успішно впоралися і станцію вдалося розігнати до потужності 80% за 2 місяці. Далі виникла проблема, яка не була передбачена проєктом. Силос мав 60% сухих речовин і утворилася кірка. Проблему кірки побороли за 3 тижні не за рахунок мішалок, як завжди думають новачки, а за допомогою одних технологічних заходів», — пояснив генеральний директор ТОВ «Зорг Біогаз Юкрейн».
Німецький технолог біогазової галузі Д-р Ганс Фрідманн, з яким тісно співпрацює «Зорг Біогаз», дав свою оцінку роботи станції в Окнах.
«Я вважаю, що ця біогазова станція має дуже хороший потенціал і навіть може вийти на більшу потужність, ніж спочатку було заплановано. Для цього, звичайно, доведеться трохи попрацювати, накопити досвід. Що стосується обладнання, яке використовується на станції,  – це в основному техніка німецького виробництва. Тут витриманий високий технічний стандарт», — сказав він.
Та додав, що однією із складових успіху проєкту в Окнах була повна довіра замовника генеральному підряднику та неухильне виконання замовником усіх рекомендацій.
«У 2020 р. компанія «Зорг Біогаз» в співпраці з Д-ром Гансом Фрідманном ставить плани збільшити потужність станції в Окнах у два рази без змін конструкції, лише за рахунок додавання обладнання при порівняно незначних вкладеннях», — йдеться у повідомленні.
https://kurkul.com/news/18877-na-odeschini-na-povnu-potujnist-zapratsyuvala-biogazova-stantsiya
 
 
Vindkraft Ukraine призупинила реалізацію двох проєктів ВЕС в Херсонській області через невизначеність в галузі

Компанія Vindkraft Ukraine призупинила реалізацію проєктів з будівництва двох вітроенергетичних станцій (ВЕС) в Херсонській області через невизначеність подальших умов розвитку об'єктів відновлюваної енергетики в Україні.
 "Компанія припинила роботу з будівництва Чаплинської і Каланчацької ВЕС. Чекаємо, якими будуть умови для розвитку, яким буде закон про реструктуризацію умов договорів по об'єктах відновлюваної енергетики", - сказав Енергореформи засновник компанії Vindkraft Ukraine Карл Стурен в кулуарах бізнес-форуму "Екотрансформація -2019" у Києві.
Він уточнив, що потужність кожної з ВЕС, будівництво яких призупинено, становить 300 МВт.
За його словами, компанії довелося істотно змінити свої плани через невизначеність з законопроектом №2543 про реструктуризацію "зеленого" тарифу і скорочення pre-PPA, зареєстрованому в Раді, але не отримав підтримку профільного комітету.
"Плани кардинально помінялися. Ми встигли зробити те, що заплановано в цьому році, а то, що планували на наступний рік, просто поки відклали", - сказав Стурен.
Засновник Vindkraft Ukraine спрогнозував, що в поточному році не варто очікувати розгляду зазначеного законопроєкту в Раді, хоча викладені в ньому пропозиції були схвалені галуззю і готові до обговорення.
У той же час Стурен зазначив, що учасники ринку готові до компромісу щодо зміни умов договорів по ВДЕ, але не відчувають такої ж готовності зі сторін державних органів. "Є таке відчуття, що наших державних партнерів більше влаштовує ситуація, при якій компроміс знайдений не буде", - підкреслив він, при цьому утруднившись оцінити, чому держава вибрала таку стратегію.
На його думку, всі сторони просто зобов'язані знайти компроміс і мирний вихід з ситуації, що створилася. "На мій погляд, це повинно бути в інтересах всіх сторін", - сказав інвестор.
Компанія "Віндкрафт", заснована екс-співвласником компанії "Чумак" К.Стуреном, почала будувати ВЕС в 2011 році. У 2017-2019 рр. ввела Новотроїцьку ВЕС на 70 МВт і 70 МВт Овер'янівську ВЕС. На літо 2019 року "Віндкрафт", за оцінкою, експлуатувала близько 90 вітроустановок (всі - в Херсонській обл.) загальною потужністю 170 МВт.
Датська компанія Vestas в червні 2019 року уклала контракт з ТОВ "Віндкрафт Україна" на поставку 39 вітротурбін V150 потужністю 4,2 МВт кожна для будівництва Мирненська ВЕС.
http://reform.energy/news/vindkraft-ukraine-priostanovila-realizatsiyu-dvukh-proektov-ves-v-khersonskoy-oblasti-iz-za-neopredelennosti-v-otrasli-13253

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами