Українська альтернативна енергетика: 16-22.03.2020

43083490_1697877260318726_5105437859662266368_n

На Миколаївщині будуватимуть сонячну електростанцію

На території Держівської сільської ради Миколаївського району будуватимуть фотоелектричну  станцію ТОВ «ЕКОЕНЕРГОСИНТЕЗ». Кошторисна вартість проекту – 5,6 млн євро. Про це  повідомили у Миколаївській РДА.
 «Ми працюємо над тим, аби район був привабливий для бізнесу. Тому завжди радо підтримуємо тих інвесторів, які готові створювати на Миколаївщині  робочі місця та платити податки до місцевого бюджету», – сказав голова РДА Андрій Вовчастий.
Також очільник району наголосив, що інвестори можуть розраховувати на всебічну підтримку та сприяння з боку влади.
Зазначимо, компанія ТОВ «ЕКОЕНЕРГОСИНТЕЗ» зареєстрована у Львові 15 грудня 2017 року і займається виробництвом та торгівлею електроенергії. Засновниками є Бородієнко Валерій Іванович, Гнида Ігор Степанович, Зубрицький Богдан Миколайович, Стицишин Ігор Дмитрович, Шпирка Єжи Антоній, уповноваженою особою – Ігор Гнида.
«Зі свого боку ми гарантуємо  доступність влади та прозорі правила ведення бізнесу. Розуміємо, що інвестиції – це нові робочі місця та підвищення соціальних стандартів життя людей», – зауважив Андрій Вовчастий.
https://agronews.ua/node/173722/
 
Шведи планують впровадити в Маріуполі зразок централізованого опалення

Вчора, 10 березня міський голова Маріуполя Вадим Бойченко зустрівся з командою консультантів Програми "Швеція-Україна: підтримка централізованого теплопостачання" (SUDH), повідомляє прес-служба міськради. При спільному партнерстві Маріуполь може модернізувати комунальне підприємство "Маріупольтепломережа", переобладнавши ряд котелень під біопаливо і скидних тепло. Цей проект стане пілотним.
 Шведсько-український програму підтримки централізованого теплопостачання адмініструє Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО). Вона спрямована на фінансування та підтримку екологічно стійких, енергоефективних інвестиційних проектів в секторі централізованого теплопостачання по всій Україні.
Незважаючи на тони шкідливих викидів з двох заводів Метінвесту, щодня осідають на голови маріупольців, мер впевнений, що Маріуполь йде по шляху сталого зеленого розвитку. За словами Вадима Бойченко, місто стало третім в Україні, і 25-м в світі серед тих, що приєдналися до програми "Зелені міста" Європейського банку реконструкції та розвитку. На закупівлю екологічно чистих тролейбусів і чадних сизим димом автобусів на дизельному паливі, поліпшення водопостачання, зовнішнього освітлення, управління твердими побутовими відходами місто в особі мерії залучив кредити на 160 млн. Євро. Їх ще довго будуть виплачувати нинішні і нові покоління маріупольців. При цьому, міський голова запевнив, що Маріуполь готовий стати майданчиком і для впровадження передового європейського досвіду в частині централізованого теплопостачання.
Представники програми розповіли, що її місія покликана надати споживачам якісні послуги з мінімальним впливом на навколишнє середовище. У Маріуполя є перевага - він знаходиться в списку першочергових міст на розробку техніко-економічного обгрунтування проекту.
"Шведський уряд багато в чому підтримує Україну. Зокрема, це стосується інфраструктурних проектів в сфері екології та енергоефективності. Шведське централізоване теплопостачання можна вважати зразковим. Ми хочемо показати, яким може бути централізоване опалення, реалізувавши в Україні демонстраційні проекти", - підкреслив представник НЕФКО Ронні Нільссон.
http://mariupol-express.com.ua/36236
 
 
Вже у 2021 р. в Україні мають будуватись 2 ГВт високоманеврових потужностей

НКРЕКП затвердила Звіт з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей, розроблений НЕК «Укренерго».  З моменту першої розробки, а саме з 2017 року, цей стратегічний документ затверджується вперше. Звіт має рекомендаційний характер і сформований на основі вивчення низки сценаріїв розвитку енергетики та економіки України.
 
«Одну з головних проблем, яку необхідно вирішити щонайшвидше, – підвищення гнучкості енергосистеми України в умовах швидкозростаючих обсягів генерації з ВДЕ. За прогнозом, вже в кінці 2020 р. потужність альтернативної енергетики зросте щонайменше до 7,4 ГВт, а у 2030 р. – 11,2 ГВт. Тому вже у 2021 р. має будуватись 2 ГВт нових високоманеврових потужностей з діапазоном регулювання не менше 80% встановленої і здатними до 8 разів протягом доби забезпечити пуск та зупинку з часом виходу на номінальну потужність не більше 15 хвилин. Наразі діюча генерація на таке нездатна. При відсутності резервів первинного регулювання до 2021 року необхідно ввести додатково не менше 200 МВт систем акумулювання електричної енергії для забезпечення резервів підтримання частоти», – прокоментував ключовий висновок Звіту директор з управління ОЕС України – головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко.
Крім цього, цільовий сценарій Звіту передбачає:
- забезпечення до 2030 року постійно доступної робочої потужності ТЕС на рівні не менше 12 ГВт за рахунок їх реконструкції та зниження шкідливих викидів.
- наявність 2-х одиниць газомазутних блоків по 300 МВт як додаткового резерву потужності енергосистеми
- підтримка встановленої потужності АЕС на існуючому рівні (13,8 ГВт) та початок реалізації заходів, що забезпечать своєчасне заміщення енергоблоків АЕС, які будуть виводитися з експлуатації
- реалізація планів введення в експлуатацію потужностей ГАЕС (якщо вони не будуть введені вчасно, необхідне впровадження систем акумулювання енергії для заміщення їх потужності)
- запобігання профіциту виробництва електроенергії в окремі періоди часу можливе або за рахунок короткочасних обмежень потужності ВДЕ, або тривалих (більше доби) обмежень потужності АЕС (реалізація надлишків виробництва за рахунок експорту малоймовірна, тому що у цей же період часу в суміжних енергосистемах також дуже низький попит).
У Звіті також визначено низку першочергових заходів, реалізація яких дозволить  забезпечити балансову надійність енергосистеми та енергетичну безпеку країни на найближчий період:
- Забезпечити ціноутворення на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг таким чином, щоб не знижувалася наявність необхідних потужностей для балансування.
- Передбачити у законодавстві і нормативно-правових документах інструменти та алгоритм обмеження потужності АЕС за умовами роботи енергосистеми.
- Впровадити відповідальність ВДЕ за небаланси
- Внести до Кодексу системи передачі та Правил ринку зміни, які б забезпечувати окупність роботи накопичувачів енергії (ЕАЕС, ГАЕС та інші) відповідно до потреб ОЕС України протягом однієї доби.
- при встановлені квот підтримки ВДЕ зобов’язати інвесторів одночасно забезпечити високоманеврову генерацію або систем Energy Storage в обсягах близько 20 % від встановленої проектної потужності станцій.
- Обсяги річних квот підтримки ВДЕ не повинні перевищувати можливості енергосистеми України в частині їх інтеграції в енергосистему без обмежень видачі потужності.
Реалізація цих та більшості інших рекомендацій Звіту належить до компетенції виконавчих  та законодавчих органів влади, а також власне виробників електроенергії та інвесторів.
віт розроблений відповідно до Закону України «Про ринок електроенергії», Кодексу системи передачі, прогнозних балансів електроенергії, Енергетичної стратегії на період до 2035 року та інших стратегічних документів з урахуванням рекомендацій та коментарів НКРЕКП, ENTSO-E, учасників ринку та громадськості.
https://ecotown.com.ua/news/Vzhe-u-2021-r-v-Ukraini-mayut-buduvatis-2-gvt-visokomanevrovikh-potuzhnostey/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами