Українська альтернативна енергетика: 15-21.07.2019



Рада ухвалила закон про зарядні станції для електрокарів


Народні депутати України сьогодні ухвалили проект Закону № 10405 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів.
Відповідне рішення підтримали 232 народних депутатів, йдеться на сайті Верховної Ради.
Проектом Закону пропонується внести відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про дорожній рух», які дозволять законодавчо захистити право водіїв, чиї транспортні засоби оснащені електричними двигунами, на доступ до зарядних станцій для електромобілів.
Законом доповнено новими частинами статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху» та 152-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил паркування транспортних засобів та порушення правил обладнання майданчиків для платного паркування транспортних засобів», якими врегульовано питання відповідальності за незаконне паркування (зупинку, стоянку) на місцях для транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.
Законом покладено обов’язок щодо складання протоколів та розгляд справ про адміністративні правопорушення, передбачені частиною шостою статті 122 та частиною восьмою статті 152-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, на уповноважених осіб органів внутрішніх справ (Національної поліції).
Прийнятими змінами у абзаці 11 частини першої статті 7 Закону України «Про дорожній рух» слова «електромобілями» замінено словами «транспортними засобами, оснащеними електричним двигунами (одним чи декількома)» тощо.
http://oilreview.kiev.ua/2019/07/11/rada-uxvalila-zakon-pro-zaryadni-stanci%d1%97-dlya-elektrokariv/


Як свиноферма на Прикарпатті виробляє тепло та електроенергію з відходів

На розташованій неподалік Калуша(Івано-Франківька область) дансько-українській свинофермі працює біогазовий завод, який виробляє тепло та електроенергію із гною.
Як зазначають у Good Valley Україна, стару покинуту ферму викупили і відновили за європейським стандартами у 2004 році, передає АСС Чернівці.
Вирощування свиней на фермі відбувається за стандартом данського фермера Тома Аксельґаарда, що передбачає виробництво високоякісних продуктів без шкоди природі. Тут вирощують екологічно чисті корма для тварин, поля удобрюють екологічно чистими добривами, і зменшують свої енергозатрати.
Біогазовий завод потужністю 1166 кВт теплової енергії забезпечує теплом приміщення, де вирощується близько 54 тисячі свиней, які мають не тільки збалансоване харчування, високоякісний догляд, але і постійний ветеринарний нагляд, і навіть іграшки.
Біогазовий завод виробляє й електроенергію – 15% від згенерованих 100 кВ-год йде на обслуговування потреб заводу, решту - продають державі за «зеленим» тарифом.
«Відходи від виробництва свиней, збираємо спочатку у резервуари, а потім транспортуємо на завод і додаємо відходи коров’ячої ферми, в даному випадку сепаратні відходи, і кукурудзяний силос, - пояснює майстер цеху біогазу Іван Кальковець. – Додаткові компоненти дозволяють збільшити виробництво газу і забезпечити роботу заводу на його максимальній потужності».
У котельній кімнаті вироблена теплова енергія розподіляється, є котел, який виробляє теплову енергію на випадок сервісної зупинки когераційної установки, продовжує Іван Кальковець. «Зупинити виробництво біогазу не можна, - пояснює він. - Процес ферментації йде постійно і утилізація біогазу відбувається котлом або машиною».
Навіть відпрацьовані відходи, які перебродили і з яких вилучили метан, не опиняються на смітнику, продовжує майстер цеху біогазу. «Ця маса - екологічно чисте і хороше добриво, яке Гудвеллі вивозить у сезон на свої поля, пояснює Іван Кальковець. - Жодного забруднення і шкідливих викидів».
https://ecotown.com.ua/news/YAk-svynoferma-na-Prykarpatti-vyroblyaye-teplo-ta-elektroenerhiyu-z-vidkhodiv/


Держенергоефективності з австрійськими та італійськими експертами Проекту Twinning продовжує роботу над розвитком «чистої» енергетики України за європейськими нормами

Під час 2-го засідання Наглядової ради Проекту Twinning «Розвиток відновлюваної енергетики України» Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із австрійськими та італійськими партнерами обговорили поточний стан співпраці, а також окреслили пріоритети роботи на наступні 3 місяці.
Зокрема, експерти профільних відомств Австрії та Італії разом із фахівцями Держенергоефективності розпочали співробітництво із ґрунтовного аналізу:
- процесу імплементації 28-ї Директиви ЄС щодо розвитку «чистої» енергетики;
- виконання Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2020 року.
- популяризації переваг використання «чистих» джерел енергії.
У свою чергу, іноземні фахівці провели низку семінарів, під час яких роз’яснили нове законодавство ЄС у відновлюваній енергетиці та особливості розроблення інтегрованих планів дій з енергетики та клімату до 2030 року.
В обговоренні зазначених питань також брали участь представники Комітету ВРУ ПЕК, Міненерговугілля, Укренерго, профільних асоціацій, наукових установ, міжнародних організацій та інших стейкхолдерів.
Наразі розпочинається важливий етап Проекту Twinning, в рамках якого планується зосередитися на таких завданнях:
• удосконалення законопроекту щодо розвитку сфери виробництва та використання рідкого біопалива;
• розробка вторинного законодавства щодо налагодження системи обліку частки біопалива в загальному обсязі продажу палива;
• запровадження системи видачі гарантії походження енергії, виробленої з відновлюваних джерел;
• підвищення обізнаності суспільства щодо переваг використання відновлюваних джерел.
http://saee.gov.ua/uk/news/3025


ВР повернула «зелений» тариф малим наземним СЕС

Верховна Рада ухвалила законопроект №10357 і повернула власникам малих наземних сонячних електростанцій (СЕС) гарантії отримання «зеленого» тарифу.
За відповідний законопроект на засіданні в четвер проголосували 228 народних депутатів.
«Законопроект знімає технічні неузгодженості... Ми знімаємо обмеження і дозволяємо домогосподарствам будувати малі сонячні станції на землі. Це норма, яка діяла до ухвалення закону (закону 2712-VIII про «зелені» аукціони - ІФ)», - сказав в. о. голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський під час представлення законопроекту в залі парламенту.
Як повідомлялося, народні депутати Лев Підлісецький, Олександр Домбровський, Ольга Бєлькова, Олексій Рябчин 3 червня зареєстрували законопроект №10357, узагальнюючий попередні версії законопроектів, що з’явилися в травні. Документ спрямований на надання гарантії отримання «зеленого» тарифу для наземних дСЕС потужністю до 30 кВт.
Проблема надання ЗТ для наземних дСЕС (не лише для майбутніх, а й для вже побудованих) виникла після ухвалення закону про «зелені» аукціони для інвесторів відновлюваних джерел енергії «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (2712-VIII), опублікованого 21 травня. Для домашніх СЕС закон увів нову умову отримання ЗТ - установлення станцій до 50 кВт на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах (раніше було - 30 кВт без обмеження місця розташування).
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/599430.html


Вінницький перевізник заощаджуватиме електроенергію завдяки сонячним колекторам

У тролейбусному депо Вінницької транспортної компанії встановили геліосистеми, які перетворюють сонячну енергію в теплову. Завдяки новому обладнанню підприємство очікує вдвічі скоротити споживання електроенергії для внутрішніх потреб.
«Ефективність сонячних колекторів перевірили ще два роки тому, після того як почали використовувати їх для підігріву води на території автобусного парку. Такий геліонагрівач на шість секцій відтепер працює і в трамвайному депо», – повідомляє мер Вінниці Сергій Моргунов.
Для підприємства, яке споживає чимало електроенергії, енергоефективні технології дуже важливі. Саме тому транспорт оснащують електронними системами управління, двигунами, які економлять до 40% електроенергії, а також застосовують альтернативні джерела енергії для побутових та виробничих потреб.
https://ecotown.com.ua/news/Vinnytskyy-pereviznyk-zaoshchadzhuvatyme-elektroenerhiyu-zavdyaky-sonyachnym-kolektoram/


НЕФКО виділить 35 млн євро Norsk Solar на будівництво СЕС в Київській області

Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) надасть норвезької Norsk Solar 35 млн євро на будівництво біля Броварів (Київська обл.) сонячної електростанції (СЕС) потужністю 9 МВт.
Як повідомила прес-служба НЕФКО, ще 35 млн євро на будівництво СЕС надасть сама Norsk Solar.
«Ми раді, що можемо об’єднати зусилля з НЕФКО для будівництва цієї сонячної електростанції в Україні. За нашими оцінками, протягом наступних кількох десятиліть вона забезпечить більш 5 тис. домогосподарств відновлюваною енергією», - цитує слова гендиректора Norsk Solar Ойвінд Вестердала прес-служба НЕФКО.
Площа забудови складе 12,6 га. Очікується, що СЕС запустять в експлуатацію в кінці 2019 року.
Як повідомлялося, в кінці січня Norsk Solar і українська інжинірінговая компанія «Про-Енерджі підписали договір про будівництво СЕС в Київській області.
Нагадаємо, що 28 січня Україна і Норвегія підписали попередні контракти приблизно на $ 1,5 млрд, повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Велика частина з цієї суми - інвестиції у відновлювану енергетику.
Раніше ЕлектроВісті писали, що українській енергетичній системі знадобиться два-три роки, щоб здійснити зміни для прийому додаткових 700-800 МВт вітрових потужностей, про потенціал будівництва яких раніше заявила норвезька компанія NBT, повідомив глава НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук в Давосі.
https://elektrovesti.net/66588_nefko-vydelit-35-mln-evro-norsk-solar-na-stroitelstvo-ses-v-kievskoy-oblasti


Укравтодор поступово впроваджує на дорогах освітлення на сонячних батареях

Зокрема, на Кіровоградщині вже будують фундамент під опори для встановлення автономного освітлення на сонячних батареях. Наразі в роботі понад 60 об’єктів, у планах – додатково 30.
Першочергово освітлення встановлять на ділянках з найбільшим ризиком виникнення ДТП та на майданчиках габаритно-вагового контролю. Освітлення небезпечних зон, як для водіїв, так і для пішоходів, зменшує ризик виникнення аварійно-транспортних пригод, підвищує загальний рівень безпеки руху.
Роботи розпочато з нещодавно відремонтованої дороги державного значення М-04 Знам’янка-Луганськ-Ізварине, де біля кожного пішохідного переходу будуть встановлені ліхтарі. Всі вони будуть живитися від сонячної енергії, що відповідає сучасним вимогам екології та економії ресурсів.
Незабаром освітлення з’явиться і на трьох основних майданчиках для зважування, що працюють в області – при в’їзді до Кіровоградщини на дорозі Н-01 Київ-Знам’янка, поблизу селища Пантаївка на М-04 та біля села Степове на дорозі Н-14 Олександрівка-Кропивницький-Миколаїв.
https://ukravtodor.gov.ua/press/news/ukravtodor_postupovo_vprovadzhuie_na_dorohakh_osvitlennia_na_soniachnykh_batareiakh.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами