Українська альтернативна енергетика: 15-21.06.2020

unnamed (2)

Прем’єр-міністр у четвер зустрінеться з виробниками «зеленої» енергії


Прем’єр-міністр Денис Шмигаль  планує 14 травня зустріч з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел.
Про це він заявив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.
«Готовий створити при міністерстві (енергетики та захисту довкілля) робочу групу, яка дослідить, як видавалася необмежена кількість (дозволів на приєднання до енергомереж — ред.), яка сьогодні призвела до таких перекосів, коли ми змушені входити у складні перемовини (з інвесторами в поновлювану енергетику — ред.)… «Зелена» енергетика — це дуже добре, і ми рано чи пізно маємо до неї прийти. Але вона має бути дешевою, як атомна. І коли сьогодні гіпердорога «зелена» енергетика підміняє ефективну атомну, це, звичайно, потрібно розслідувати», — сказав Шмигаль.
За його словами, у четвер відбудеться чергова зустріч уряду з виробниками «зеленої» енергії.
«Будемо домовлятися. Залежно від нашої домовленості, як буде реагувати ціна для непобутових споживачів, вона у будь-якому випадку буде нижчою, ніж за аналогічний період минулого року. Навіть при найгіршому сценарії вона буде нижчою, ніж у березні 2019 року», — наголосив Шмигаль.
http://oilreview.kiev.ua/2020/05/13/premyer-ministr-u-chetver-zustrinetsya-z-virobnikami-zeleno%d1%97-energi%d1%97/
 
Новомиргород: Ще майже 6 мегават — у мережу!

Сонячна електростанція «Златопільська» потужністю 4718 МВт розпочала свою роботу в Новомиргороді на Кіровоградщині.
Прогнозована річна генерація електроенергії підприємством — 5744 МВт.год.
 Введення в дію нового підприємства в рамках програми розвитку «Зробимо разом Новомиргород європейським містом» дало змогу створити 10 нових робочих місць, кількість яких до кінця року заплановано збільшити, повідомляє міська рада Новомиргорода.
Значну частину земельної ділянки, де розмістили СЕС, займало несанкціоноване сміттєзвалище. Майже рік тривав пошук інвесторів. Зупинилися на тих, які добре зарекомендували себе в будівництві схожих об’єктів в області (дві електростанції на території Новоукраїнської ОТГ).
Крім нових робочих місць, місто отримало торік згідно з меморандумом про соціально-економічне партнерство 250 тис. грн, які використали на закупівлю тротуарної бруківки для облаштування міських пішохідних зон і тротуарів.
Щороку додатково місцевий бюджет отримуватиме майже 300 тис. грн орендної плати за земельну ділянку.
http://www.golos.com.ua/article/330723
 
 
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив подальшу співпрацю з виробниками ВДЕ

Сторони обговорили проект Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлювальної енергетики в Україні.  
У четвер, 14 травня, в Кабінеті Міністрів України відбулася друга зустріч Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та т.в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольги Буславець із представниками компаній, що працюють у сфері відновлювальної енергетики.
У процесі обговорення вдалося максимально зблизити позиції Уряду, Міністерства енергетики та захисту довкілля та виробників ВДЕ.
Як зазначив Глава Уряду, чиста енергія в Україні має рости, розвиватися та поступово переходити до ринкових умов. Але сьогодні, в період кризи в енергетичній сфері, країна не може собі дозволити мати найдорожчу зелену енергію в Європі.
«Питання в ціні. Ми не можемо в країні, де такий рівень бідності, мати найдорожчу в Європі зелену енергію. Ми всі в одному човні. Не може бути такого, що країна втрачає, бюджет втрачає, а ми платимо підвищену ціну за зелену енергетику. Ми не хочемо обмежувати інвестиції, ми хочемо розуміти вартість цієї енергії. Це відповідально перед країною», – зауважив Денис Шмигаль.
За результатами зустрічі сторони дійшли згоди про доопрацювання Меморандуму Міністерством енергетики та захисту довкілля у найкоротші строки. Вже в понеділок, 18 травня, планується провести підсумкову зустріч і обговорення фінальної версії документа.
https://www.kmu.gov.ua/news/premyer-ministr-denis-shmigal-obgovoriv-podalshu-spivpracyu-z-virobnikami-vde
 
 
Під сонячними панелями виростає на 40% більше врожаю: енергетичне ноу-хау на Харківщині

У Дергачівському районі Харківської області вперше в Україні побудована сонячна електростанція, під панелями якої продовжили вирощувати овочі і інші сільгоспкультури. Практика показала, що таке рішення не тільки не шкодить рослинам, а йде їм на користь, дозволяє зберігати вологу в ґрунті. При цьому вдасться знизити терміни окупності сонячної електростанції зі стандартних 5,5 до 3,5 років. Експериментальна сонячна електростанція побудована на відносно невеликій площі - 400 кв. м. Тепер її розміри планується збільшити до 2 га (в 25 разів).
 - У цьому проекті ми втілили напрацювання вчених з Fraunhofer Institutes, який об'єднує зусилля провідних університетів Німеччини в проведенні прикладних досліджень, в тому числі в області агрофотовольтанікі (отримання електричної енергії та вирощування сільгоспкультур одночасно на одних і тих же площах), - розповів «ФАКТАМ» по телефону засновник Харківського енергетичного кластера Станіслав Ігнатьєв. - Вийшло так, що одне з аграрних підприємств Харківщини вирішило обзавестися сонячною електростанцією, щоб мати власний автономний і екологічно чисте джерело електроенергії. Але підприємству не хотілося виводити заради цього частина земель з сільгоспобороту. Ми запропонували спробувати використовувати розробку фахівців з Німеччини.
- Скільки часу у вас пішло на створення незвичайної сонячної електростанції?
- На розробку проекту - два місяці, і ще місяць на монтаж. Фотоелектричні елементи ми замовили в Китаї. Встановили їх на опорах на висоті від 2 до 2,2 м. Цього достатньо, щоб під ними проїжджав стандартний мінітрактор з відкритою кабіною, а також була можливість виконувати весь комплекс сільськогосподарських робіт. Фотоелектричні елементи ми розмістили на поле так, щоб під ними було достатньо світла для нормального розвитку рослин. Там панує мікроклімат, що дозволяє зберігати вологу в ґрунті, а значить економити на поливі: ранкової роси вистачає рослинам на весь день. Крім того, в найспекотніші полуденний час панелі забезпечують їм комфортне тінь.
- Такий мікроклімат вплинув на врожайність?
 Так, вона помітно зросла якраз за рахунок мікроклімату: створення оптимальної температури, утримання вологості і затінення в спеку. Спочатку землю під панелями сонячної електростанції засіяли кормовими травами. Урожай зібрали на 35% більше, ніж звичайно. Потім посадили помідори і огірки. Урожай вийшов приблизно на 40% вище, ніж в середньому збирають з такої площі.
- Так, знадобилося близько 180 тисяч доларів. Зауважу, що після того, як площа електростанції і буде збільшена до 2 га, агрофірма не тільки повністю забезпечить свої потреби в електроенергії, а й зможе продавати її надлишки по «зеленому» тарифу.
https://fakty.ua/343661-pod-solnechnymi-panelyami-vyrastaet-na-40-bolshe-urozhaya-energeticheskoe-nou-hau-na-harkovcshine
 
 
У Черкаській області запрацювала СЕС китайських інвесторів Tianying China Inc. потужністю 9,99 МВт

Китайський системний інвестор Tianying China Inc. побудував і ввів в експлуатацію сонячну електростанцію потужністю 9,99 МВт (Золотоніський р-н Черкаської області), повідомила Енергореформи прес-служба української компанії "ЕДС-Інжиніринг", яка виступила генпідрядником проекту.
Згідно з інформацією компанії, на 19 га розмістилися 32 994 фотоелектричних панелей Seraphim Solar 330 Вт; 165 інверторів НореSun-KTL60 потужністю 60 кВт; 1 розподільний пункт і 6 комплектних трансформаторних підстанцій КТП 35 / 0,4 кВ.
Також команда "ЕРС" побудувала кабельну лінію 35 кВ для підключення СЕС до електричної підстанції "Піщана" 110/35/10 кВ.
http://reform.energy/news/v-cherkasskoy-oblasti-zarabotala-ses-kitayskikh-investorov-tianying-china-inc-moshchnostyu-999-mvt-14377
 
 
Погасити борги перед енергетичними підприємствами можна за рахунок податків "зеленої" енергетики - інвестор Ігор Тинний

Передача ДП "Гарантований покупець" податків, сплачених виробниками електроенергії за "зеленим" тарифом у державний бюджет, може вирішити проблему боргів перед енергопідприємствами. Про це заявив бізнесмен Ігор Тинний в інтерв'ю ЗМІ, передає УНН.
“Одна з наших пропозицій, озвучених уряду, як ліквідувати дефіцит ГарПока (Гарантованого Покупця — ред.) — влити в нього податки, сплачені „зеленими“. А друге — підвищити податок на викиди вуглекислого газу, який в нашій країні мікроскопічно низький”, — заявив Тинний.
Згідно із законом ДП “Гарантований покупець” зобов’язаний купувати всю вироблену електроенергію з відновлюваних джерел за “зеленим” тарифом. Станом на сьогодні заборгованість “Гарантованого покупця” перед виробниками “зеленої” енергії становить близько 12 млрд грн. При цьому в 2019 році виробники електроенергії за “зеленими” тарифами заплатили в казну близько 20 млрд грн податків.
За словами Тинного, спроби ретроспективного перегляду “зелених” тарифів приведуть до зниження податкових надходжень до держбюджету.
“А те, що держава хоче порізати тарифи, самій же державі вийде боком. Очевидно, що якщо ви знизите на 15-20% дохід „зелених“, їх прибуток знизиться наполовину. Менше буде заплачено податків до бюджету галуззю, яка з бюджету ні копійки не бере. У минулому році „зелені“ заплатили в бюджет 6,2 млрд грн податку на прибуток при загальному валовому доході галузі в 28 млрд грн. Зелена енергетика — єдина галузь, яка чесно сплачує всі податки”, — вважає Тинний.
20 млрд грн — сума, на яку уряд якраз планує збільшити витрати на пенсійне забезпечення. З урахуванням постійного дефіциту державного бюджету, збереження рівня податкових надходжень від “зеленої” енергетики допомогло б уряду збільшувати витрати на соціальні статті.
Відзначимо, згідно з інформацією Державної податкової служби України, сектор альтернативної енергетики заплатив в 2019 році податків на суму в 19,7 млрд грн.
https://ecotown.com.ua/news/Pogasiti-borgi-pered-energetichnimi-pidpri-mstvami-mozhna-za-rakhunok-podatkiv-zelenoi-energetiki-in/
 
 
Домашні СЕС в Дніпропетровській області: скільки електроенергії виробляють і скільки на цьому заробляють

Просьюмер Дніпропетровської області в квітні заробили 54,5 млн грн, а з початку 2020 року - 110 млн грн, передає енергореформи.
"Ясні весняні дні сприяють збільшенню обсягу виробленої просьюмер електроенергії, а, отже, зростання сум виплат по" зеленому "тарифу", - сказав директор YASNO в Дніпропетровській області Юрій Федько.
Всього в квітні власники домашніх СЕС в Дніпропетровській області виробили 13,8 млн кВт-год електроенергії.
 За інформацією YASNO, в квітні в Дніпропетровській області стало на 130 приватних сонячних станцій більше. Таким чином число домогосподарств з сонячними станціями збільшилось до 3334.
За кількістю домашніх електростанцій Дніпропетровська область продовжує займати перше місце в Україні.
У YASNO відзначають, що незважаючи на карантин, всі бажаючі можуть подати документи для оформлення договору на продаж за "зеленим" тарифом і установки сонячних станцій під ключ.
Як повідомляла енергореформи, всього в Україні, за даними Держенергоефективності, вже більше 24 тисяч домогосподарств генерують майже 700 млн кВт · год чистої електроенергії на рік.
http://reform.energy/news/domashnie-ses-v-dnepropetrovskoy-oblasti-skolko-elektroenergii-proizvodyat-i-skolko-na-etom-zarabatyvayut-14391

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами