Українська альтернативна енергетика: 14-20.09.2020

unnamed (19)

Перший завод з виробництва водню в Україні планують запустити до кінця 2021 року

Н2 в рамках меморандуму з "Укргідроенерго" і НАЕК "Енергоатом" планує до кінця 2021 року збудувати у Дніпровській ГЕС водневий завод вартістю 300 млн євро і обчислювальний дата-центр у Запорізькій АЕС на $ 700 млн.
Про це розповів СЕО Н2 Андрій Жовнер в інтерв'ю LIGA.net, передає БізнесЦензор.
Завод і дата-центр Н2 збирається реалізувати в партнерстві з іншими єв  ропейськими компаніями. На сьогодні до цих проектів проявили інтерес як мінімум три потенційні партнери. Співінвесторами можуть стати австрійська Yom Capital і норвезька NBT.
"Співвідношення вкладень буде десь 70 на 30. 30% інвестицій вкладемо ми з партнерами, 70% - кредити від банків і спеціальних інвестфондів", - уточнив Андрій Жовнер.
5 серпня голова Н2 Андрій Жовнер і головний виконавчий директор Yom Capital Уолтер Комарек представляли проекти будівництва дата-центру і заводу з виробництва водню в.о. міністру енергетики Ользі Буславець. На наступний день презентація проектів відбулася в Офісі президента.
На презентації Зеленському з боку потенційних інвесторів також був глава NBT Джоар Вікен. Зараз є нюанси з проектною документацією і трансформаторами для дата-центру.
Завод і дата-центр планується запустити або до середини, або до кінця 2021 року. Точкою відліку повинні стати основні договору з НАЕК Енергоатом і Укргідроенерго.
Довідка: Н2 створена в лютому 2020 року. Засновником і директором компанії в реєстрі юридичних осіб вказані Вадим Чіжіковскій і Андрій Жовнер. Це екс-співробітники Секретаріату Кабміну і Генеральної прокуратури часів Віктора Пшонки. Обидва провели на держслужбі майже 15 років життя, після чого змінили сферу діяльності і пішли в бізнес.
Минулий рік став для Жовнер з Чіжіковскім надзвичайно вдалим. У січні 2019 року колишні чиновники продали норвезької компанії NBT проект будівництва в Запорізькій області вітроелектростанції "Софія". Згодом він зіткнувся з масою технічних проблем і NBT в результаті довелося відкласти на 2021 рік початок будівництва першої черги ВЕС загальною потужністю 792,5 МВт.
Угода не зіпсувала відносини з NBT, а навпаки наштовхнула на нові проекти в "зеленій" енергетиці.
https://biz.censor.net/news/3217405/pervyyi_zavod_po_proizvodstvu_vodoroda_v_ukraine_planiruyut_zapustit_do_kontsa_2021_goda
 
 
«ГарПок» отримав можливість повністю розраховуватися з ВДЕ — Буславець

У двох декадах серпня «Гарантований покупець» вперше розрахувався з виробниками ВДЕ на 100%. Про це на пресконференції сказала в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.
«Виробники електроенергії з відновлюваних джерел за дві декади серпня отримали повну оплату, за інформацією «Гарантованого покупця», чого не було в останні місяці. Нагадаю, в окремі періоди оплата не перевищувала 5%», — сказала Буславець. За її словами, закон про зміну умов підтримки ВДЕ дасть змогу економити 6 млрд грн щорічно, а за весь період підтримки до 2030 року буде зекономлено 2 млрд євро.
«Зменшення зеленого тарифу дало можливість споживачам уже в серпні сплачувати на 600 млн грн менше, ніж були попередні тарифи. Звичайно, за зеленим тарифом обмежений строк підтримки, але при цьому ми вдосконалили аукціонну модель підтримки», — підсумувала в.о. міністра. Буславець анонсувала, що аукціони стартують уже наступного року.
«Зараз ми готуємося до такої моделі підтримки. Опрацьовується можливість провести роботу з міжнародними організаціями, щоб визначити квоти підтримки для ВДЕ, а також оптимальні місця для будівництва, щоб це було прийнятно для енергосистеми, щоб затрати на балансування були мінімальні. Ця робота буде покладена в основу визначення квот», — відзначила Буславець. За її словами, станом на 2020 рік, Україна у 1,5 раза перевиконала зобов’язання, взяті із будівництва сонячних потужностей. При цьому, вітрова генерація була побудована лише на 50%.
«Це говорило про те, що треба переглянути підходи до підтримки тих чи інших технологій», — висловила думку Буславець.
http://oilreview.kiev.ua/2020/09/11/garpok-otrimav-mozhlivist-povnistyu-rozraxovuvatisya-z-vde-buslavec/


Україна та Фінляндія мають значні перспективи розширення успішної співпраці у сфері енергоефективності та декарбонізації

Здобутки та шляхи подальшої співпраці України та Фінляндії – ключова тема наради, яку обговорили заступник Міністра енергетики з питань євроінтеграції Ярослав Демченков, т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура, Посол Фінляндії в Україні Пяйві Лайне, представники Міненерго, МЗС Фінляндії та НЕФКО.
 На початку наради Ярослав Демченков висловив вдячність фінським партнерам за продуктивну співпрацю та наголосив на важливості її розширення, щоб покласти початок реалізації нових масштабних енергоефективних проєктів та інструментів в Україні.
Як відомо, тісна співпраця України та Фінляндії була започаткована у 2017 р. після укладання Меморандуму про взаєморозуміння у сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики між Держенергоефективності та МЗС Фінляндії.
У рамках виконання Меморандуму спільними зусиллями МЗС Фінляндії, Держенергоефективності та НЕФКО створено Фінсько-український трастовий фонд. Фонд надає технічну допомогу українським органам місцевого самоврядування та представникам бізнесу у розробці якісних техніко-економічних обґрунтувань (ТЕО) та реалізації показових проєктів. На сьогодні Фондом розглянуто понад 120 проєктних пропозицій та підтримано 25 заявок.
«Грантова, технічна та консультативна допомога в рамках Фінсько-українського трастового фонду - приклад ефективного міждержавного партнерства», - наголосив К.Гура.
Сторони також зауважили, що налагоджене продуктивне партнерство є надійним фундаментом для нових ініціатив.
Серед можливих напрямів співробітництва розглядаються наступні:
·                     створення Фонду зелених інвестицій GIF UA
Розробка концепції створення Фонду зелених інвестицій GIF UA (Green Investment Fund UA) покладе початок запуску ще одного дієвого фінансового механізму підтримки енергоефективних та «зелених» проєктів.
·                     підвищення енергоефективності медичних закладів України
«У непрості часи пандемії та карантину особливо гостро стоять питання надійного функціонування об’єктів критичної інфраструктури МОЗ. За результатами переговорів із МОЗ, Держенергоефективності вже отримало перелік потенційних енергоефективних проєктів у закладах охорони здоров’я. Звертаємось до фінських партнерів з проханням розглянути шляхи підтримки реалізації таких проєктів в рамках роботи НЕФКО та Фонду», - прокоментував К.Гура.
За підсумками зустрічі сторони наголосили на важливості продовження взаємовигідної співпраці та реалізації спільних завдань на шляху до підвищення енергоефективності та низьковуглецевого розвитку.
https://saee.gov.ua/uk/news/3470
 
 
У Запорізькій області побудують СЕС потужністю 10 МВт

Українська компанія EDS-Engineering ( "ЕРС-ІНЖИНІРИНГ") приступила до будівництва нової промислової сонячної електростанції (СЕС) потужністю 9,99 МВт (в районі м.Дніпрорудне Василівського р-ну Запорізької обл.), Передає енергореформи.
Як повідомила прес-служба компанії, зараз на будівельному майданчику об'єкта тривають розмітка і буріння лунок під стійки столів ФЕМ та огорожі, почалися бетонування стійок і роботи під установку КТП (розробка котлованів, заготівля арматурних стержнів).
Відзначається, що будівництва займе не більше двох місяців, і вже до кінця жовтня роботи на об'єкті будуть завершені.
У роботі над СЕС задіяні EDS Project (проектне ланка EDS), EDS Engineering (будівництво об'єктів енергетики), EDS Power (виробництво електрощитового обладнання). А також команда електротехнічної лабораторії ЕТЛ-35К для проведення високовольтних випробувань силового обладнання об'єкта.
Як повідомляла енергореформи, раніше компанія побудувала в Василівському районі Запорізької області дві СЕС "Мала Білозерка" і "Мала Білозерка-2" потужністю по 19,5 МВт кожна.
Згідно з даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, засновником ТОВ "ЕРС-Інжиніринг" є Олександр Запишний.
http://reform.energy/news/v-zaporozhskoy-oblasti-postroyat-ses-moshchnostyu-10-mvt-15417

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами