Українська альтернативна енергетика: 13-19.07.2020

renewable-NCRECP

Україна здійснює подальшу гармонізацію та вдосконалення українського законодавства з питань виробництва та використання альтернативних видів палива

7 липня проведено онлайн-конференцію  «Зелена угода ЄС як рушійна сила енергетичного переходу».
Захід відбувся  з нагоди завершення проекту ЄС Twinning «Розвиток відновлюваної енергетики України», що реалізовувався партнерами країн-членів ЄС з Австрії та Італії спільно з Держенергоефективності.
Учасники обговорили виклики та переваги енергетичного переходу з позиції держави-члена, а також економічні можливості, створені енергетичним переходом. У обговоренні взяли участь Ярослав Демченков, заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції,  а також  Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності, керівник проекту від України.
Ярослав Демченков  у виступі зазначив, що  країни ЄС та й усього світу все більше переконуються у тому, що відновлювана енергетика, енергозбереження та підвищення енергоефективності є ключовими чинниками сталого розвитку держав й континентів.
«Сучасні держави мають забезпечувати не просто доступ до енергетичних послуг -  вони мають забезпечити чистоту таких енергетичних послуг, декарбонізацію та думати про зміни клімату та інші виклики», - зазначив Ярослав Демченков.
Європейська зелена угода (European Green Deal) є важливою в контексті євроінтеграції України, і Україна поділяє цілі цієї Угоди. Однак, зберігаючи курс на розвиток екологічно чистих відновлюваних джерел енергії та скорочення викидів парникових газів в країні, ми змушені дотримуватися зваженої політики з урахуванням реальних економічних і фінансових можливостей країни.
Так, у зв’язку із стрімким зростанням встановлених потужностей об’єктів відновлюваної енергетики упродовж останніх років Україна зіткнулася  із значними технічними і економічними труднощами. Тому після довготривалих дискусій з учасниками ринку відновлюваних джерел енергії укладено Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в України. Нещодавно Верховна Рада прийняла у першому читання проект закону, який було розроблено Урядом на виконання цього Меморандуму.
«Ми також приділяємо увагу розвитку біоенергетики як одного із шляхів заміщення природного газу, зниження рівня імпортозалежності та зміцнення економіки нашої держави. Враховуючи аграрний статус країни, потенціал для розвитку біоенергетики потужний», - наголосив Ярослав Демченков.
Також Ярослав Демченков повідомив, що, будучи прихильниками політики скорочення викидів парникових газів і декарбонізації економіки, Міненерго планує відобразити ключові елементи цієї європейської ініціативи у новій редакції Енергетичної стратегії.
Підсумовуючи наведене, Ярослав Демченков підкреслив, що Україна послідовно покращує своє кліматичне законодавство і впроваджує його в життя.
Також в рамках Угоди про Асоціацію, Україна вже імплементує 28-у Директиву ЄС щодо використання відновлюваних джерел енергії, впроваджує нові світові інструменти у сфері розвитку біоенергетики та починається підготовка Водневої Концепції.
Керівництво країни, наголосив Ярослав Демченков,  не раз доводило прихильність принципам сталого розвитку, про що свідчать прийняті Урядом заходи щодо підвищення ефективності споживання енергетичних ресурсів, збереженню природних екологічних систем і протидії зміни клімату.
Нагадаємо,  проект Twinning «Посилення спроможності Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) щодо розвитку виробництва енергії з відновлюваних джерел енергії, виробництва та використання альтернативних видів палива» розпочав свою роботу 1 березня 2019 року та фінансувався ЄС.
Проект мав на меті забезпечити, щоб розвиток виробництва енергії з відновлюваних джерел здійснювався згідно з відповідними положеннями законодавства ЄС шляхом подальшої гармонізації українського законодавства з Директивою 2008/29/ЄС та завдяки підтримці впровадження та підготовки планів дій Уряду щодо відновлюваної енергетики.
Реалізацію проекту здійснював австро-італійський консорціум на чолі з австрійським енергетичним регулятором E-Control, в якому також взяли  участь Енергетичне агентство Австрії, Агентство екології Австрії, Міністерство сталого розвитку та туризму Австрії та італійський дослідницький інститут EURAC Research.
https://www.kmu.gov.ua/news/ukrayina-zdijsnyuye-podalshu-garmonizaciyu-ta-vdoskonalennya-ukrayinskogo-zakonodavstva-z-pitan-virobnictva-ta-vikoristannya-alternativnih-vidiv-paliva
 
 
Дмитро Кулеба: ЄС визначив Україну одним з пріоритетних партнерів Європейської водневої стратегії

Завдяки своєму потенціалу у виробництві та транспортуванні водню, Україна названа пріоритетним партнером ЄС у реалізації Європейської водневої стратегії та постачанні новітнього енергетичного ресурсу на європейський ринок, йдеться у новій водневій стратегії ЄС. 
“Вчора в Брюсселі відбулася без перебільшення історична подія: презентація Європейської водневої стратегії, яка започатковує нову технологічну революцію в Європі. Європейський Союз покладає сподівання на Україну як одного з пріоритетних партнерів у постачанні водню до Європи. Ми працювали саме на цей результат, адже він відповідає потенціалу та європейським амбіціям України”, - заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. 
Воднева стратегія складає невід’ємну частину Європейської зеленої угоди. Ця масштабна ініціатива покликана  перетворити Європу на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року. Для її втілення ЄС планує скорочувати кількість вуглецевих викидів на 100 млн тонн щорічно та врешті відмовитися від викопних джерел палива. 
Згідно з документом, який презентував 8 липня у Брюсселі Виконавчий віце-президент Європейської Комісії Франс Тіммерманс, ЄС підтримує амбітні плани європейської промисловості з будівництва потужностей для виробництва зеленого водню. 
Єврокомісія окремо виділяє Україну як пріоритетного партнера у розвитку водневої енергетики, враховуючи її природні ресурси, взаємопов’язаність інфраструктури та технологічний розвиток. 
Єврокомісія також заохочує залучати Україну, серед інших країн, до Альянсу чистого водню та розвивати співпрацю з Україною задля виробництва відновлюваної електроенергії та водню. 
Єврокомісія покладає сподівання на розвиток водневої економіки як один з ключових драйверів виходу країн ЄС з кризи. 
Загальний обсяг інвестицій у відновлюваний водень в Європі до 2050 року може скласти від 180 до 470 млрд. євро. За підрахунками аналітиків, водень може задовольняти до 24% світової потреби в енергоресурсах до 2050 року, а обсяг грошового обігу на глобальному ринку водневої енергетики складатиме у перспективі до 630 млрд. евро.
Завдяки планам з будівництва в Україні 10 ГВт електролізерів для виробництва зеленого водню, наша держава може стати невід’ємною частиною реалізації амбітних цілей Європейської зеленої угоди та плану “2х40 гігават нових потужностей з виробництва водню”. 
https://mfa.gov.ua/news/dmitro-kuleba-yes-viznachiv-ukrayinu-odnim-z-prioritetnih-partneriv-yevropejskoyi-vodnevoyi-strategiyi
 
 
У Запорізькій області побудують найбільшу в Європі вітроелектростанцію

Голова облдержадміністрації Віталій Боговін провів зустріч щодо реалізації проєкту будівництва вітрової електростанції «Зофія» норвезькою компанією NBT.
Представники норвезької компанії NBT обговорили з керівництвом облдержадміністрації поточний стан реалізації проєкту.
За словами регіонального менеджера компанії Влада Казака, у 2019 році компанія NBT придбала проєкт будівництва вітроелектростанції загальною потужністю 792,5 МВт на території Якимівської та Кирилівської територіальних громад в Запорізької області (проєкт «Зофія») . 
Загальна сума інвестиції планується в розмірі 1,2 млрд євро. Після завершення будівництва проєкт стане найбільшою в Європі береговою вітровою електростанцією. Реалізація проєкту планується до кінця 2022 року. Фінансування проєкту «Зофія» здійснюється за допомогою банку JPMorgan та із залученням світових фінансових інституцій та експертів.
У грудні 2019 року  між Запорізькою ОДА та компанією NBT було підписано договір про співпрацю, в рамках якого були досягнуті домовленості про залучення інвестиції в інфраструктуру області.
На сьогодні розроблена проєктна документація, отримано висновки про вплив на довкілля. Підписано угоди про виконання генеральних підрядних робіт із китайською корпорацією СЕТ. 
На теперішній час проводяться роботи із коригування проєктних та дозвільних документів у зв’язку із зміною постачальників вітрогенераторів та збільшення їх потужності. 
-  Дозвольте, перш за все, привітати Вас від імені Запорізької облдержадміністрації та висловити вдячність за ваші зусилля, які ви докладаєте для розвитку саме Запорізького регіону, який має вигідні кліматичні умови для розвитку альтернативної енергетики. Діяльність на території області такого потужного інвестора NBT AS для нас є знаковою. Ми пишаємося тим, що саме в нашому регіоні буде побудована найбільша вітрова електростанція в Україні. Цей проєкт є вкрай важливим для розвитку регіону, бо це 1,8 млн МВт/год електроенергії щороку, 500 робочих місць під час будівництва та близько 200 робочих місць після завершення будівництва. Сьогодні наша область доводить всьому світу, що навіть під час військової агресії сусідів та пандемії COVID-19 ми здатні демонструвати економічне зростання. Зі свого боку я обіцяю підтримку в рамках закону. Впевнений, що компанія NBT стане нашим надійним та успішним партнером. Хочу наголосити на всебічній підтримці з боку обласної влади, організації злагодженої та продуктивної, а найголовніше – прозорої та чесної співпраці на всіх рівнях, - зазначив голова облдержадміністрації Віталій Боговін.
У жовтні цього року планується розпочати будівництво вітроенергостанції.
https://www.zoda.gov.ua/news/51151/u-zaporizkiy-oblasti-pobudujut-naybilshu-v-jevropi-vitroelektrostantsiju.html
 
 
Нафтогаз запустив пілотну сонячну станцію

Група Нафтогаз вводить в експлуатацію сонячну електростанцію (СЕС) «Андріївка» у Балаклійському районі Харківської області.
СЕС «Андріївка» — пілотний проект дивізіону «Нова енергія», завданням якого є аналіз технічних та регуляторних механізмів розвитку відновлювальної енергетики для Групи. Потужність станції становить 0,999 МВт.
 Закупівля обладнання та послуг з монтажу відбувалась через конкурентні торги у системі Prozorro. Більшість комплектуючих, використаних в процесі будівництва станції — українські. Станція отримала «зелений» тариф з липня 2020 року.
«Відновлювальна енергетика — один з пріоритетів Групи Нафтогаз. Такий підхід відповідає глобальним тенденціям розвитку енергетики. Підприємства Групи Нафтогаз вже використовують сонячні панелі як додаткове джерело електроенергії на адміністративних будівлях. Це навчило нас працювати з проектами ВДЕ і дозволило успішно комерціалізувати «Андріївку». Конструктивне рішення регулятора щодо надання нам ліцензій на виробництво електроенергії — нова сторінка в історії успіху нашої компанії», — зазначив менеджер проекту Сергій Овчаренко.
Подальші плани у сфері «зелених» проектів передбачають завершення будівництва значно потужнішої сонячної електростанції на Житомирщині вже у вересні цього року, а також розширення мережі електрозарядних станцій у столиці.
http://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/18551661D65BA585C22585A00052A103?OpenDocument&year=2020&month=07&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8&
 
 
Маріупольці встановили в місті 114 сонячних електростанцій і заробили мільйони гривень

Жителі Донеччини вже встановили 477 приватних станцій, що перетворюють енергію сонця в електричну. Як повідомляє YASNO, лідером за кількістю установок є Маріуполь, в місті встановлено 114 сонячних електростанцій.
Для зручності клієнтів, які розмірковують про придбання сонячних панелей, постачальник електричної енергії створив калькулятор прибутковості станції. Тепер кожен споживач може розрахувати, яка потужність установки буде оптимальною саме для нього і скільки він зможе заробити.
Частина виробленої електроенергії домогосподарства Донеччини використовують на власні потреби, а надлишок продають в мережу за «зеленим» тарифом.
У червні в Донецькій області з'явилося 19 нових приватних електростанцій. Яскраве літнє сонце дозволило їм згенерувати майже 2 млн кВт · год енергії і заробити по «зеленому» тарифу 7,6 млн грн.
Всього ж за півроку 2020 року YASNO придбав у власників домашніх станцій регіону 33 млн кВт · год «чистої» енергії на суму 26,6 млн грн. Лідери за кількістю установок - Маріуполь (114), Слов'янськ (54), Мангуш (51), Нікольське (49).
Щоб розрахувати прибутковість сонячної станції за допомогою онлайн-калькулятора, досить:
·                Вибрати область, де розташовано домогосподарство;
·                Вказати приблизний споживання електроенергії в місяць;
·                Вибрати бажану потужність станції.
Залежно від обраної потужності клієнт зможе побачити:
·                скільки електроенергії станція генерує за рік;
·                скільки вдасться заощадити на електроенергії на власні потреби будинку;
·                скільки власник станції запрацює.
Таким чином, можна зорієнтуватися, яка мінімальна потужність підходить. Щоб отримати більш детальний розрахунок і консультацію фахівців YASNO, слід заповнити опитувальний лист з технічними даними будинку. Звичайно ж, кожен дах буде генерувати різну кількість енергії в залежності від регіону, класу обладнання, затінення, кута нахилу і т. П. Тому результат надається середньостатистичним з можливим відхиленням до 5%.
https://mrpl.city/news/view/mariupoltsy-ustanovili-v-gorode-114-solnechnyh-e-lektrostantsij-i-zarabotali-milliony-griven
 
 
Акцизний податок на "зелену" електроенергію вводитися не буде, - заступник міністра

Питання введення акцизного збору на вироблену ВДЕ електроенергію не розглядається ні Міністерством енергетики, ні Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.
Про це повідомив заступник міністра енергетики Юрій Бойко на онлайн-дискусії Європейської бізнес-асоціації, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
 За словами Бойка, цю ініціативу, оприлюднену НКРЕКП під час розгляду постанови про підвищення тарифу "Укренерго" на передачу електроенергії, зняли з розгляду як таку, що суперечить меморандуму з інвесторами в ВДЕ. Крім того, Бойко уточнив, що цю пропозицію включили в обґрунтування до постанови помилково.
"Так що виробники електроенергії з ВДЕ можуть не турбуватися з цього приводу", - підкреслив заступник міністра.
Як повідомлялося, в первісному обґрунтуванні до проекту постанови НКРЕКП про підвищення тарифу "Укренерго" на передачу електроенергії передбачалося погашення боргів перед ВДЕ-генерацією в тому числі за рахунок введення акцизу на електроенергію для них на рівні мінімум 3,2%, що, за розрахунками регулятора , має принести понад 1,5 млрд грн на рік.
Зі свого боку Українська вітроенергетична асоціація заявила, що пропозиція НКРЕКП погасити борги перед виробниками зеленої електроенергії за рахунок введення на неї акцизного є додатковим зниженням "зеленого" тарифу.
"Оскільки ініціатива регулятора не узгоджена з інвесторами в ВДЕ, вона розглядається як нове примусове фінансове обмеження гравців ринку зеленої енергетики, яка погіршує умови для проектів ВДЕ і підштовхує інвесторів все-таки звернутися до міжнародних арбітражів", - зазначено в заяві УВЕА на початку липня.
https://biz.censor.net.ua/news/3207777/aktsiznyyi_nalog_na_zelenuyu_elektroenergiyu_vvoditsya_ne_budet_zamministra
 
 
Український фермер створив повністю автоматизовану еко-свиноферму, яка працює на власному біогазі

А про те, що на відходах життєдайності тварин можна не тільки економити, а й заробляти, наголошує керівник ферми у селі Сутиски Тиврівського району Вадим Кричковський. Про це повідомляє vinnitsa.info, пише agronews.ua.
 «За цим майбутнє. І от чому…», – починає розповідь Вадим Кричковський. До слова, своїх з 36 років він чотирнадцять захищав український кордон. І дослужився до майора. Останніх три з половиною налагодив сільськогосподарське виробництво. Помітив, що можна економити на гної. Їм опалюють сусідню свиноферму на 12 тисяч голів і екологічно удобрює поля. На них вирощує органічні: моркву, картоплю, буряк, цибулю і капусту. Вінницькі овочі готові купувати в Арабських Еміратах, Англії. Уже оцінили в Україні та Європі.
«Ми вирощуємо від 5 до 8 тисяч тон продукції в рік», – підраховує поки заходимо до виробничого цеху по перероблюванню та зберіганню овочів. В одному з приміщень працює овочемийка-тестер. Вона середнього розміру. Але її головна родзинка у тому, що була зібрана самостійно. Прямо на підприємстві. Лише на міні-екземплярі заощадили не менш півмільйона гривень.
«Нам приємно від того, що ми не купляємо дороге обладнання за долари, а зроби його самі», – уточнює 59-річний Павло Шеремета, працівник підприємства. Він місцевий житель. Тому, що в рідних Сутиски відкрили ферму, дуже радий. 35-років пропрацював далекобійником.
«35-років я спав у кабіні, а тепер нарешті вдома. Крім того, що працюю у рідному селі, я вчасно обідаю та вечеряю. Коли працював далекобійником, такого не було», – зауважує Павло Павлович.
Роботи на фермі вистачає не одному десятку місцевих жителів. Буквально через дорогу свиноферма, яка за рік вирощує до 12 тисяч голів.
У кабінеті керівник Вадим показує на моніторі свиней у хлівах. У зв’язку з карантином до середини не пускають.
«Але будьте певні, 24/7 за всіма триває спостереження операторів. За тим, що відбувається в усьому свинокомплексі», – каже Кричковський.
Свині на фермі живуть в стерильних умовах. Їжу і воду їм постачають автоматично. А з відходів життєдіяльності виробляють біогаз. Ось на цьому реакторі, який знову ж таки спроєктувати, зібрали і встановили місцеві працівники ферми. Заощадивши на цьому в загальній сумі близько мільйона євро.
«Коли я прийшов сюди працювати, тут перші дні, були так сказати, зарослі, розвалини. Зараз люди при роботі. На місці. Краса!», – пригадує Сергій Шеремета, оператор підприємства, також місцевий.
Отриманою енергією обслуговують величезне підприємство. Обігріваючи приміщень зі свинями, сушарку із зерном. Гній тут називають живими грошима. Замість його утилізації, за яку потрібно заплатити, ця ферма економить ще й на виробленні високоякісного органічного добрива Дігестат.
«Насправді, зелена енергетика вже протурила шлях у сучасне життя українських компаній. Якомога більше фермерів намагаються застосовувати у виробничому процесі сонячні батареї та вітряки. Але саме біогаз, на мою думку, майбутнє зеленої енергетики і сільської місцевості. На відміну від інших енергоносіїв, біогазові технології залишають аграріїв далеко за обрієм зайвих турбот», – пояснює Кричковський.
Він говорить про те, що перш за все, відходи – це не місце скупчення неприємних запахів, а джерело органічних речовин.
«Свиноферма минулого сторіччя потерпала від смороду. Свинокомплекси сьогодення зброджують гній через ферментатори біогазових установ, що суттєво зменшує не тільки пікантний аромат, але й проблеми навколо нього.
По-друге, рештки життєдіяльності тварин – це живі гроші. Наприклад, традиційна свиноферма на 12 000 голів у рік генерує 20 000 тон відходів, утилізація яких обходиться підприємству в 3 мільйони грн. З впровадженням біогазової технології цифри різко змінюють вектор», – підраховує він.
Втретє – після всіх маніпуляцій його підприємство отримує 20 000 тон високоякісного органічного добрива.
«Дигестат, здатного максимально природно поліпшувати показники гумусового шару, а разом із ним і властивості врожаю», – констатує Вадим Кричковський.
У планах цих ферм власними силами встановити ще більш потужну енергетичну установку. А також масивну овочемийну машину. І головне, удобрювати землю виключно органічними речовинами.
https://agronews.ua/news/ukrains-kyy-fermer-stvoryv-povnistiu-avtomatyzovanu-eko-svynofermu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами