Українська альтернативна енергетика: 13-19.05.2019



Найближчим часом ВР затвердить 15-річну стратегію розвитку ринку електромобілів — Омелян


Міністр інфраструктури України Володимир Омелян переконаний, якщо Верховна Рада ухвалить законопроекти щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту, то дасть шанс створити з нуля високотехнологічну нову галузь економіки.
Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.
“Ці закони дають інвестору найкращі умови у світі, а Україні — шанс створити з нуля високотехнологічну експортоорієнтовану нову галузь економіки …Зараз маємо унікальну можливість виробляти масово електрокари і перестрибнути з ери тепловозів на транспортні засоби нового покоління”, — написав Омелян.
Як тільки закони будуть ухвалені, вважає міністр, українська делегація зможе поїхати на переговори до Tesla.
Урядовець неодноразово заявляв, що у Міністерстві інфраструктури України сподіваються, що Верховна Рада найближчим часом затвердить 15-річну стратегію розвитку ринку електромобілів, що дозволить будівництво заводу Tesla. Він хоче переконати компанію Tesla Ілона Маска створити Gigafactory з виробництва акумуляторних батарей в Україні.
http://oilreview.kiev.ua/2019/05/07/najblizhchim-chasom-vr-zatverdit-15-richnu-strategiyu-rozvitku-rinku-elektromobiliv-omelyan/


«Одесаобленерго» реконструює електромережі для підключення СЕС «Ред Форест» і «Ред Інвест»

ПАТ «Одесаобленерго» має намір до кінця року реконструювати електромережі сонячних електростанцій (СЕС) ТОВ «Ред Форест» і «Ред Інвест» на території Белолеского сільради Татарбунарського району, передає енергореформи.
Договір на проведення відповідних робіт укладено за підсумками аукціону з ТОВ «Хорос» 23 квітня на суму понад 38,6 млн грн., Свідчить оголошення в системі ProZzoro.
Як повідомлялося, в січні цього року департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) в Одеській області видав ТОВ «Ред Інвест» дозвіл на зведення двох СЕС потужністю 10 МВт і 18 МВт - в районі с. Белолеси Татарбунарського району.
ТОВ «Ред-Інвест» належить Віталії Тоцькій (дружині керівника департаменту економічної безпеки НЕК «Укренерго» Сергія Тоцького), Олександру Межевцу, Юрію Качанову і Світлані Товкач. Власниками ТОВ «Ред Форест» є Олександр Межевец і Юрій Качанов.
http://reform.energy/analitics/odessaoblenergo-rekonstruiruet-elektroseti-dlya-podklyuchenii-ses-red-forest-i-red-invest-11184


ЄБРР може виділити 7 млн. євро групі «Еко-Оптіма» на будівництво Яворівської СЕС

Європейський банк реконструкції і розвитку має намір розглянути питання надання позики ТОВ «Енергопарк Яворів» для будівництва другої черги Яворівської сонячної електростанції потужністю 36 МВт.
Дане питання буде розглядатися Радою директорів ЄБРР 5 червня. Зазначений проект реалізується в рамках нещодавно затвердженої ЄБРР III Програми фінансування альтернативної енергетики в Україні загальним обсягом 250 млн. Євро.
Будівництвом Яворівської СЕС займається група «Еко-Оптіма», яка вже побудувала її першу чергу потужністю 36 МВт в Терновиця Львівської області. У компанії відзначають, що запуск другої черги намічено на друге півріччя поточного року.
«Еко-Оптіма» управляє парком СЕС і вітроелектростанцій, частина яких побудована з використанням кредитних коштів ЄБРР. У Старому Самборі Львівської області компанія ввела дві черги ВЕС на 34 МВт. Проект реалізований із залученням коштів ЄБРР та Фонду чистих технологій Світового банку.
https://inventure.com.ua/news/ukraine/ebrr-mozhet-vydelit-7-mln.-evro-gruppe-eko-optima-na-stroitelstvo-yavorovskoj-ses


Німеччина поставить вітряки на другу чергу будівництва Сиваської ВЕС

Німецький виробник вітроенергетики компанія Nordex (Гамбург) отримала друге замовлення на поставку вітряків для вітропарку Сиваш в Херсонській області, повідомляє IWR.
Як говориться в повідомленні, в ході другого етапу будівництва проекту Syvash в Україні Nordex поставить 29 вітрогенераторів N131 / 3900 (WT), потужністю 113,1 МВт.
На початку року повідомлялося, що німецька компанія Nordex здійснює першу поставку вітряків в Україні загальною потужністю на 133 МВт для першої черги Сиваської ВЕС.
Перша угода укладена на 34 турбіни N131 / 3900 з Powerchina, підрядником, який будує проект для спільного підприємства норвезької компанії NBT і французького розробника поновлюваних джерел енергії Total Eren.
Вітряк N131 / 3900 спеціально розроблений для місць зі слабким вітром. Його потужність становить 3,9 МВт. Після запланованого завершення в 2020 році «Сиваш» стане найбільшою вітроелектростанції в Україні, потужністю 245,7 МВт.
Електроенергія, що виробляється в ВЕС «Сиваш», продається державному підприємству «Енергоринок» - українському оптовому оператору електроенергії.
https://delo.ua/business/germanija-postavit -vetrjaki-na-vtoruju-ochered-s-352848/


Вирощування міскантусу може замістити 3,5 млн. тон вугілля

Попри великий потенціал використання міскантусу як енергетичної культури в Україні, наукові та експериментальні дослідження в цій галузі сьогодні не підтримуються державою. За оцінкою фахівців Житомирського агроекологічного університету (ЖНАЕУ) наявний в Україні технічний потенціал для виробництва біопалива з міскантусу дає можливість замістити 3,5 млн. тонн вугілля або 2,8 млрд. куб. м. газу. Цей потенціал значною мірою залишається не використаним.
Як зазначає Олександр Зінченко, доцент ЖНАЕУ, для впровадження міскантусу та інших енергетичних культур не вистачає інвестицій та державної підтримки. Науковець, який почав впровадження цієї енергетичної культури в Україні ще у 2004 році, охоче розповідає про перспективи та проблеми впровадження міскантусу.
“В Україні 4 млн га малородючих земель. Вони не придатні для землеробства – деградовані, надто кислі, заболочені чи забруднені. Але на них можуть рости так звані енергетичні культури. Потенційно такі рослини в Україні можуть замінити близько 20 млрд куб. м. природного газу, це дві третини потреб українців. Вартість їхнього вирощування в кілька разів нижча, ніж вартість газу”, — відзначає Олександр Зінченко.
Акліматизувався міскантус, попри своє афро-азіатське походження, в Україні добре. Корені рослини сягають глибини понад 2 м – тобто вона може добувати воду з глибоких шарів і рости навіть у посушливих регіонах. У біоенергетиці використовують гібриди, які дають велику кількість біомаси. Висота самої рослин може сягати 4 метрів.
“Якщо порівнювати міскантус з лісом, то енергетична цінність приблизно однакова. Але ліс потрібно вирощувати щонайменше 80 років, при цьому вихід деревини – 400 т з га. А ось з одного гектара міскантуса за 80 років врожай буде близько 2000 т. Тобто, його продуктивність вища у чотири-п’ять разів ніж у сосни”, — каже науковець.
Розмножується міскантус частинами кореневищ – ризомами. Механізувати посадку нескладно – для цього пристосовують картоплесаджалки. Росте міскантус на будь-яких ґрунтах, навіть дуже бідних. Єдине серйозне випробування для нього – безсніжна холодна зима. Особливо небезпечні перші два роки, а далі рослина досить непогано переносить навіть двадцятиградусні морози. Вже з другого року починають отримувати промисловий урожай: 12–17 т/га, на третій рік – 25 т/га. Загалом, ділянку можна експлуатувати до 20 років.
Перероблений силосними комбайнами на щепу, міскантус є вже готовим паливом для промислових котелень. При спалюванні врожаю з одного гектара виділяється стільки ж тепла, скільки б дали 15-22 тис. кубометрів газу або 18-28 т вугілля. Міскантус вважається однією із найефективніших енергетичних культур, яка може використовуватися для виробництва пелет.
На відміну від створення плантацій енергетичної верби або павловнії, для змінювати цільове призначення земель для вирощування міскантусу не потрібно. Агротехніка вирощування міскантусу вже добре відпрацьована і дає гарантовані результати. Виробничі витрати складають 80-100 євро на гектар. Для продажу міскантусу в якості біопалива його треба подрібнювати та ущільнювати на пелетному заводі. Площі потрібні для економічно ефективного масштабу - від 3 тисяч гектарів. Термін окупності таких проектів - від 6 років.
https://ecotown.com.ua/news/Vyroshchuvannya-miskantusu-mozhe-zamistyty-3-5-mln-tonn-vuhillya-/


Чотири електробуса власної збірки повинні з’явитися до кінця року в Одесі

Про плани КП «Одесміськелектротранс» по збірці цього екологічно чистого виду транспорту розповів заступник директора підприємства Костянтин Кравцов.
Він і представив електробус на Першому одеському екофестивалі.
Електробус, створений фахівцями «ОГЕТ» на базі чеського тролейбуса «Skoda 21 Tr», власним ходом дістався до парку Шевченка, де в суботу проходив екофест. Запас автономного ходу у такої машини - 50 км, при цьому він повинен працювати і від звичайної контактної мережі.
Говорячи про переваги машини, заступник директора підприємства підкреслив, що електробус не псує навколишнє середовище. У планах «Міськелектротрансу» - зібрати до кінця року ще чотири електробуса. Тоді з’явиться можливість запускати нові маршрути.
https://odessa-life.od.ua/news/chetyre-jelektrobusa-sobstvennoj-sborki-dolzhny-pojavitsja-do-konca-goda-v-odesse


На Сокальщині планується будівництво 4 комунальних сонячних електростанцій

22 квітня відбулася спільна нарада керівництва Сокальської районної державної адміністрації та Сокальської районної ради за участю керівників органів місцевого самоврядування за головуванням голови Сокальської райдержадміністрації Андрія Дяченка, де було обговорено дорожню карту впровадження проектів з будівництва комунальних сонячних електростанцій в Сокальському районі.
У 2018 році було виділено кошти з районного бюджету та розроблено детальні плани під комунальні сонячні електростанції. В цьому році Сокальська районна рада прийняла Програму розвитку альтернативної енергетики на 2019-2020 роки, якою передбачені кошти для виготовлення проектів земельних відводів та стадій-проектів по будівництву електростанцій.
Ініціювали дані роботи – голова Сокальської районної ради Микола Пасько та голова постійної депутатської комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології, раціонального природокористування та розвитку сільських територій Андрій Сенюк.
Будівництво комунальних електростанцій планується на території Белзької, Великомостівської міських рад та Тартаківської, Корчівської, Хоробрівської сільських рад Сокальського району.
Основною метою впровадження даних проектів є розвиток альтернативної енергетики на території Сокальського району, збільшення генеруючих потужностей комунальних підприємств з виробництва альтернативної енергії, зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу, стабілізація стану навколишнього природного середовища, збільшення надходжень коштів в місцеві бюджети, запровадження та використання нових технологій в межах Сокальського району, створення нових робочих місць.
https://golossokal.com.ua/pro-ekonomiku/na-sokalshini-planyietsia-bydivnictvo-4-komynalnih-soniachnih-elektrostancii-zagalnou-potyjnistu-15-2-mvt.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами