Українська альтернативна енергетика: 13-19.01.2020

unnamed

ХДАУ буде економити електроенергію

У Херсонському державному аграрному університеті встановили сонячні панелі.
Про це у Фейсбук написав ректор Юрій Кирилов.
Панелі максимальною потужністю 8.2 кВт. встановлювала компанія "Унасолар", відома по реалізації проєкту "Зелена школа" в Антонівці.
Спеціальний прилад SmartMetr контролює розбір енергії від сонця і від загальної мережі. Також він не пускає в загальну систему вироблену електрику - це те що відрізняє цю систему від приватних (від зеленого тарифу).
Управляється система навіть через смартфон. Програмне забезпечення дозволяє в режимі онлайн контролювати скільки виробляє станція, яке загальне споживання на даний момент і скільки університет в результаті добере енергії з мережі.
Крім того, систему будуть використовувати в якості навчального стенду студенти нової спеціальності "Електроенегетика".
http://most.ks.ua/news/url/hdau_budet_ekonomit_elektroenergiju
 
Україна потрапила в ТОП-10 за інвестиційною привабливістю "зеленої" енергетики

Україна піднялася на 8-е місце у рейтингу інвестиційної привабливості "зеленої" енергетики країн, що розвиваються. У 2018 р. країна займала 63-ю позицію.
Україна потрапила в ТОП-10 за інвестиційною привабливістю "зеленої" енергетики, опинившись на 8-ому місці.
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.
 "Завдяки інвестиціям, активності бізнесу, стимулам та освоєнню потенціалу цієї сфери у 2019 р. Україна піднялася на 8-е місце у рейтингу інвестиційної привабливості «зеленої» енергетики країн, що розвиваються. У 2018 р. країна займала скромну 63-у сходинку. Також реалізовані проєкт дозволили збільшити загальну потужність «чистої» електроенергетики в Україні у 3 рази, а саме – до 6,8 ГВт", - повідомив Милованов.
За його словами, у 2019 р. близько 3,7 млрд євро інвестовано у рекордні 4500 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики в Україні.
https://www.unian.ua/economics/energetics/10824020-ukrajina-potrapila-v-top-10-za-investiciynoyu-privablivistyu-zelenoji-energetiki.html
 
Зеленський утворив делегацію для участі у сесії асамблеї IRENA

Президент України Володимир Зеленський утворив делегацію України для участі у Х сесії Асамблеї Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA).
Відповідний указ №2/2020 від 9 січня було оприлюднено на офіційному сайті Глави держави.
» Утворити делегацію України для участі у Х сесії Асамблеї Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA) (10-12 січня 2020 року в місті Абу-Дабі, Об’єднані Арабські Емірати)», — йдеться в документі.
Так, делегацію очолить міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель. До складу делегації увійшли також, зокрема, директор Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства енергетики та захисту довкілля України Олександра Козловська, а також посол України в ОАЕ Юрій Полурез.
Як зазначає пресслужба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, цього року на X сесії Асамблеї очікується понад 1500 учасників від понад 160 країн світу, зокрема: високопосадовці, представники бізнесу, міжнародних організацій та громадськості.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/10/zelenskij-utvoriv-delegaciyu-dlya-uchasti-u-sesi%d1%97-asamble%d1%97-irena/


У 2019 р. близько 3,7 млрд євро інвестовано у рекордні 4500 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики в Україні

У 2019 р. близько 3,7 млрд євро інвестовано у рекордні 4500 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики в Україні.
Зокрема, минулого року введено:
-      3537 МВт СЕС (78,5%);
-      637 МВт ВЕС (14,1%);
-      243 МВт СЕСд (5,4%);
-      15 МВт мініГЕС (0,33%);
-      73 МВт потужностей із використанням біомаси/біогазу (1,6%).
Завдяки інвестиціям, активності бізнесу, стимулам та освоєнню потенціалу цієї сфери за рік Україна піднялася на 8-е місце у рейтингу інвестиційної привабливості «зеленої» енергетики країн, що розвиваються. За рік до цього країна займала скромну 63-у сходинку. Такі дані офіційно оприлюднив «BloombergNEF».
Також реалізовані проекти дозволили збільшити загальну потужність «чистої» електроенергетики в Україні у 3 рази, а саме – до 6,8 ГВт.
 
«За останні 5 років загальна сума інвестицій у проекти "зеленої" електроенергетики склала майже 4,9 млрд євро!», - прокоментував директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко.
Загалом, діючі 6,8 ГВт потужностей «чистої» енергетики дозволяють щорічно виробляти понад 8,4 млрд кВт*год електроенергії (біля 5,5% від загального виробництва) та забезпечувати електричною енергією понад 3,3  млн домогосподарств.
"Крім того, завдяки проектам відновлюваної електроенергетики зменшуються шкідливі викиди в атмосферу, зокрема, на 9 200 000 тонн СО2 у рік, що можна порівняти із викидами майже 4,5 млн автомобілів", - прокоментував директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко.
Водночас, у зв’язку із стрімким розвитком відновлюваної енергетики ведеться робота щодо вирішення питання балансування та впровадження систем акумулювання енергії, враховуючи світову практику.
Нагадуємо, що вже у квітні 2020 р. заплановано перші аукціони, головна мета яких - здешевити вартість «чистої» енергії для споживачів та підвищити конкуренцію між інвесторами.
http://saee.gov.ua/uk/news/3287
 
 
ЄС допоможе Україні розбудовувати відновлювальну енергетику — Міненерго

Євросоюз надасть Україні допомогу в розвитку відновлюваної енергетики та енергоефективності.
Про це заявила єврокомісар із питань енергетики Кадрі Сімсон, передає пресслужба міністерства енергетики та захисту довкілля України.
 "Після переговорів по транзиту газу, Україна може сфокусуватися на енергії майбутнього, розвитку відновлюваної енергетики та енергоефективності. ЄС надасть свою підтримку", - сказала Сімсон під час зустрічі з делегацією України на чолі з міністром енергетики та захисту довкілля Олексієм Оржелем.
У міністерстві зазначили, що на тлі мети ЄС відповідно до укладеної угоди Green deal зробити Європу кліматично нейтральною, Україна також напрацьовує концепцію "зеленого" енергетичного переходу та планує запровадити податок на СО2, кошти  з якого витрачатимуть на енергоефективність.
Своєю чергою, Оржель подякував Сімсон за підтримку у тристоронніх газових переговорах.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2855186-es-dopomoze-ukraini-rozbudovuvati-vidnovluvalnu-energetiku-minenergo.html
 
У Дніпропетровській області власники домашніх сонячних електростанцій заробляють сотні мільйонів

Дніпропетровщина залишається лідером за кількістю побутових сонячних електростанцій. На сьогоднішній день в області 2704 домогосподарства виробляють електроенергію для власних потреб, а надлишок продають в мережу. Найбільше їх в Нікопольському і Новомосковському районах, передає кореспондент «НМ» з посиланням на прес-службу YASNO.
 У 2019 році у Дніпропетровській області з'явилося 1822 нових просьюмерів. В цілому, в минулому році в мережу надійшло 41 млн кВт · год електроенергії від домашніх сонячних електростанцій, а їх власники таким чином отримали 180 млн грн доходу.
За кожну продану кіловат-годину постачальник електроенергії і енергоефективних рішень YASNO здійснює нарахування та виплати просьюмерам по «зеленому» тарифу, встановленому державою.
«YASNO підтримує і розвиває ідеї енергоефективності і допомагає клієнтам стати незалежними. Наприклад, жителі Дніпропетровщини можуть придбати дахові сонячні панелі YASNO Efficiency. Ми пропонуємо проєкт «під ключ»: від підготовки необхідних документів і встановлення обладнання до сервісної підтримки. Перший такий проєкт уже реалізований в Нікополі. Отримати консультацію з енергоефективності можна в одному з наших енергоофісов», - сказав директор YASNO в Дніпропетровський області Юрій Федько.
https://nashemisto.dp.ua/2020/01/13/v-dnepropetrovskoj-oblasti-vladelcy-domashnih-solnechnyh-jelektrostancij-zarabatyvajut-sotni-millionov/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами