Українська альтернативна енергетика: 12-18.10.2020

49

Міненерго досліджуватиме потенціал водневої енергетики на базі ВДЕ


Міністерство енергетики України оголосило тендер на проведення Дослідження потенціалу і можливостей впровадження в Україні водневої енергетики на базі відновлюваних джерел енергії.
Відповідне оголошення оприлюднено за посиланням.
Основною метою роботи є дослідження потенціалу та можливостей розвитку в Україні безвуглецевої водневої економіки.
Очікується, що дослідження включатиме в себе:
- науковий та економічний аналіз вітчизняного і зарубіжного досвіду виробництва та застосування водню з використанням відновлюваної енергетики;
- обґрунтування можливих технологій, етапів та кількісних показників отримання водню, зокрема завдяки енергії вітру і сонячного випромінювання;
- регіональна структура досяжних обсягів виробництва «зеленого» водню;
- визначення можливостей споживання водню в Україні, у тому числі як засобу довготривалого зберігання енергії, палива,
сировини в промисловості та експортного потенціалу;
- визначення переліку стандартів з виробництва, транспортування, зберігання та використання водню, які необхідно адаптувати до українського законодавства або розробити;
- визначення найбільш оптимальних зон для реалізації пілотного проекту щодо виробництва водню з відновлюваних джерел енергії з урахуванням достатності природних ресурсів та можливостей приєднання до ОЕС України;
- аналіз електричних мереж у можливих локаціях для реалізації пілотного проекту щодо виробництва водню для видачі в неї надлишків генерації сонячних та вітрових електростанцій, які будуть будуватися для виробництва «зеленого» водню з виконанням аналізу потокорозподілу електричної мережі, виявленням «вузьких» місць, надання пропозицій з їх усунення тощо;
- пропозиції до Стратегії виробництва та використання «зеленого» водню на період до 2050 року та нормативно-правових актів, що забезпечують розвиток водневої економіки.
http://oilreview.kiev.ua/2020/10/07/minenergo-doslidzhuvatime-potencial-vodnevoi-energetiki-na-bazi-vde/
 
 
Інвестори у ВЕС до кінця 2020р планують ввести в експлуатацію 350 МВт – голова УВЕА

Інвестори у вітрові електростанції (ВЕС) до кінця 2020р планують ввести в експлуатацію ще 350 МВт додаткових потужностей, не дивлячись на зменшення для них «зеленого» тарифу на 7,5% з 1 серпня 2020р.
Про це відповідаючи на питання кореспондента ExPro, повідомив Андрій Конеченков - голова Української вітроенергетичної асоціації, під час прес-конференції на тему «Невиконання урядом зобов'язань: майбутнє зеленої генерації під загрозою» в прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна".
«В цьому році ми очікуємо 350 - максимум 400 МВт, але скоріше за все - 350 МВт буде введено в експлуатацію нових потужностей вітроелектростанцій, хоча ми передбачали приблизно вдвічі більше. І на сьогоднішній день, серед приблизно 5000 МВт які отримали дозвіл на будівництво, велика частка проектів мабуть будуть заморожені до врегулювання даної ситуації ( 100% виплат виробникам по «зеленому» тарифу – ред)», - сказав Конеченков.
https://expro.com.ua/novini/nvestori-u-ves-do-kncya-2020r-planuyut-vvesti-v-ekspluatacyu-350-mvt--golova-uvea
 
 
Сонячна станція не може запрацювати через бюрократичне затемнення

Півтора року не може дооформити в користування частину землі станція, яка вироблятиме електроенергію з сонця на місці недобудованої Чигиринської АЕС.
 Поле сонячних панелей норвезький інвестор — компанія «Scatec Solar» — збудував ще у грудні 2019: під панелями 82 гектари. Станція вже могла б давати 40 мегават (а це потреби 28 тисяч домогосподарств). Мийна машина бігала б між панелями, очищувала б їх від пилу, косарка стригла б траву…
Минулого четверга побував на сонячній електростанції, щоб розібратися в ситуації і прискорити відкриття об’єкта, голова облдержадміністрації Сергій Сергійчук.
Як окреслила проблему Катерина Паніна, керівник проєктів високовольтного підключення компанії «Scatec Solar», до станції ще треба підвести лінію електропередач. Вона має виходити з обленергівської підстанції «Орбіта». Причому, старенька ЛЕП, яку треба реконструювати, тут уже прокладена, проходить через ліс, але земля під неї не відведена. Тож інвестору, який педантично дотримується букви закону, треба оформити право сервітуту — користування землею лісництва — під реконструкцію опор та охоронну зону ЛЕП. Ідеться про десять гектарів. У них і «вперся» проект.
Компанія сплатила ПАТ «Черкасиобленерго» за приєднання близько 50 мільйонів гривень. Також пораховано, що норвежці повинні покрити втрати лісогосподарського виробництва — 6,5 мільйона гривень та компенсувати збитки — близько 800 тисяч. Але ці суми ще треба комісійно затвердити, щоб запустити процес.
Здавалося б: зібралися й затвердили. Інвестор готовий хоч сьогодні сплатити всі витрати, оформити право користування на землю й рухатися далі — робити реконструкцію ЛЕП на мільйон євро. Та от заковика: в комісії, в числі інших, повинен бути екоінспектор — так передбачає постанова Кабміну. А от у положенні про екоінспекцію у її фахівців такої функції… немає. Тому «сонячний» проєкт на 55 мільйонів євро не може запрацювати. Бо «кожну букву на кожному етапі кожен по-своєму трактує», як висловився Роман Карманнік, заступник голови ОДА.
Представники норвезького інвестора вже пробували самі добиватись узгодження підзаконних актів, що стосуються лісових земель, звертаючись з листами в Мінекології.
— Нам пообіцяли зробити це протягом двох-трьох тижнів. Але ми розуміємо, що через карантин чи з інших причин це може затягнутися на значно триваліший термін. Тим часом ми сплачуємо кредити, не генеруючи електроенергії. До того ж, плани скоригувало те, що в Україні на 15 відсотків знизились зелені тарифи. Термін окупності проєкту збільшується тепер ще на кілька років, — зазначила Аліна Свідерська, голова з розвитку бізнесу.
Сергій Сергійчук, вислухавши представника екоінспекції, наполіг на тому, щоб його позиція була не «нам входити в комісію не положено», а він ініціював перед своїм керівництвом зміни до підзаконних актів.
— Ми створимо при ОДА інвестиційний офіс, щоб таких проблем у інвесторів на Черкащині виникало менше, — заявив керівник області.
У компанії «Scatec Solar» в наших краях є ще одна сонячна електростанція: в Кам’янці. Тут завершується реконструкція підстанції.
Інвестор, хоч ще не одержує кіловатів, уже виконує соціальні договори з громадами. Сплачує за оренду землі під сонячними полями. Кам’янці торік оплатили ремонт дороги, освітлення вулиць, створили безкоштовні курси англійської мови — всього вкладень близько 2 мільйонів гривень, цього року  — близько 800 тисяч. У рамках меморандуму із Рацівською сільрадою торік було реалізовано соціальні проєкти на понад 740 тисяч гривень — з’явилась свердловина водопостачання,  спортмайданчики й інші зручності, цього року коштів менше через вимушений простій сонячної станції.
Та й саме розташування станції — це певною мірою соціальний проєкт, зауважує Аліна Свідерська:
— Компанія «Scatec Solar» могла б шукати землю тільки в південних областях України, де сонячна генерація ефективніше, але взялася за цей проєкт у Центральній Україні.
Коли готувалась ця публікація, Аліна Свідерська повідомила, що завдяки виїзній нараді на станції рішення цієї бюрократичної заковики було знайдено.
http://www.kray.ck.ua/suspilstvo/aktualno/item/22577-sonyachna-stantsiya-ne-mozhe-zapratsyuvati-cherez-byurokratichne-zatemnennya#.X4SP4XVS-Uk

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами