Українська альтернативна енергетика: 12-18.08.2019



«Зелені» електростанції України за перші пів року збільшили обсяги виробництва на 93%


Електростанції, що працюють на альтернативних джерелах енергії, за перші 6 місяців 2019 року виробили на 93,4% більше електроенергії, ніж за аналогічний період попереднього року.
Такі дані надаються у звіті, оприлюдненому Міністерством енергетики та вугільної промисловості.
Так, у січні-червні 2019 року альтернативні електростанції виробили 2,37 мільярда кіловат-годин електроенергії, що на 1,14 мільярда кіловат-годин більше, ніж за перші 6 місяців 2018 року.
Наразі частка «зелених» електростанцій в енергосистемі України становить 3%, в той час як минулого року вона складала 1,6%.
Більшість електроенергії в Україні виробили атомні електростанції — 53,4%. ТЕС і ТЕЦ виробили 36,8% електроенергії.
Раніше повідомлялось, що за останні 3 місяці українці встановили 3 тисячі домашніх сонячних електростанцій.
За підсумками 2 кварталу 2019 року кількість «зелених» електростанцій, які запустили в Україні, зросла у 6 разів проти аналогічного періоду попереднього року.
Загальна потужність електростанцій, що працюють на відновлювальних джерелах в Україні наразі складає 3,63 гігавата, з яких 2,6 — сонячні електростанції.
Зазначимо, що протягом першого кварталу 2019 року Україна ввела в експлуатацію 862 мегавати альтернативних електростанцій — це на 16% більше, ніж за весь 2018 рік.
Раніше зазначалось, що у 2018 році в Україні встановили втричі більше нових електростанцій, що генерують електрику з відновлювальних джерел, ніж роком раніше.
Водночас протягом 2019 року в альтернативну енергетику України планують залучити 4 мільярди євро інвестицій.
https://hromadske.ua/posts/zeleni-elektrostanciyi-ukrayini-za-pershi-piv-roku-zbilshili-obsyagi-virobnictva-elektroenergiyi-na-93


З початку року на Дніпропетровщині встановили майже 700 домашніх сонячних станцій

З початку 2019 року домогосподарства у Дніпропетровській області встановили майже 700 приватних сонячних електростанцій.
Це удвічі більше, ніж за аналогічний період 2018 року, передає adm.dp.gov.ua.
За півроку власники домашніх СЕС виробили 15,9 млн кВт-год електроенергії.
«За кількістю встановлених домашніх сонячних станцій область займає перше місце, - зазначають в управлінні паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Дніпропетровської ОДА. - СЕС будують не тільки великі інвестори, а й населення - найбільше домашніх СЕС розташовано на півдні області, який називають «сонячним портом».
Загалом у приватних домогосподарствах Дніпропетровщини працюють 1546 сонячних електростанції загальною потужністю 39,7 МВт.
Власники сонячних електростанцій самостійно задовольняють потреби свого будинку в електроенергії, а надлишок продають за «зеленим» тарифом у загальну мережу.
https://ecotown.com.ua/news/Z-pochatku-roku-na-Dnipropetrovshchyni-vstanovyly-mayzhe-700-domashnikh-sonyachnykh-stantsiy/


Як херсонський моряк приручив вітер та воду. Павло Ремізов побудував плавучу вітроелектростанцію

Ідея змусити стихію служити людям виникла, коли пішов у черговий рейс. Чергове здороження електроенергії змушує людей шукати нові засоби заощадити на комунальних платежах. Мій винахід екологічно чистий, працює виключно на енергії природи і не вимагає поточних витрат. Вітряк виробляє 10 кіловат-годин. Цього достатньо, наприклад, щоб обігріти і забезпечити світлом два приватних будинки, і не тільки. Це не перша робота Павла, спочатку були маленькі вітрогенератори, а це вже третя мобільна версія «Каскад -3, аналогів не має у світі. 16 металевих лопастей і дві турбіни – такий вітрогенератор поставимо посеред Дніпра, де завжди гуляє вітер. Установка працює навіть тоді, коли швидкість вітру мінімальна. Вистачає і трьох метрів в секунду.
http://kherson-news.info/main-news/iak-hersonskii-moriak-prirychiv-viter-ta-vody-pavlo-remizov-pobydyvav-plavychy-vitroelektrostanciu/


«Миколаївобленерго» має намір побудувати розподільні пункти для приєднання СЕС 19 МВт

ТОВ «Светолюкс-Електромонтаж» (Миколаїв) має намір до кінця 2019 року збудувати розподільний пункт (РП) 35 кВ для приєднання сонячної електростанції (СЕС) ТОВ «Солар Саус 1» потужністю 19,2 МВт (Коларівського сільрада, Вітовський р-н Миколаївської обл.) на території діяльності АТ «Миколаївобленерго».
Як повідомляється в системі ProZorro, відповідний договір вартістю 2,4 млн грн сторони уклали 8 серпня.
За даними ЕГРЮ, «Солар Саус 1» належить компанії Solar Generation, власником якої є Франс Бонте.
Раніше повідомлялося, що АТ «Миколаївобленерго» уклав договір з ТОВ «Светолюкс-Електромонтаж» (Миколаїв) на реконструкцію підстанції 150/35/10 кВ «Першотравнева» (Первомайськ, Миколаївська обл.) Для приєднання сонячної електростанції ТОВ «Сан Пауер Первомайськ» потужністю 5,5 МВт.
https://elektrovesti.net/67013_nikolaevoblenergo-namereno-postroit-raspredpunkt-dlya-prisoedineniya-ses-19-mvt


Офіс президента України пообіцяв вирішити проблему із затримкою виплат за «зеленим» тарифом найближчим часом

Офіс президента України обіцяє вирішити проблему нестачі коштів на гарантовані державою виплати за «зеленим тарифом» в умовах нової моделі ринку електричної енергії, яка запрацювала з 1 липня.
«За результатами аналізу перших операційних місяців роботи нової моделі ринку, ми знайдемо необхідні рішення, які збалансують ситуацію та в подальшому забезпечать сталий розвиток сегменту відновлюваної енергетики в Україні, – зазначив заступник голови Офісу президента України Олексій Гончарук на Facebook. – Шукатимемо рішення у консультаціях та співпраці з донорами, МФО та учасниками ринку».
Зобов’язання перед виробниками «зеленої» електроенергії будуть виконані як прояв поваги до інвесторів та запорука довіри до України в майбутньому, запевнив він. «Інвестиційний клімат України не повинен бути жертвою необдуманих та поспішних рішень, - каже заступник голови Офісу президента. - Запровадження нового ринку – це крок вкрай позитивний, бо відсутність втручання політиків в ціноутворення на енергоносії - це правильно, - однак потрібно створити умови для конкуренції, яких зараз немає».
Олексій Гончарук також нагадав, що президент ще в червні пропонував перенести дату запуску нової моделі ринку на наступний рік для запобігання кризових явищ та захисту споживачів, але Верховна Рада України відмовилась розглянути цю пропозицію.
https://ecotown.com.ua/news/Ofis-prezydenta-Ukrayiny-poobitsyav-vyrishyty-problemu-iz-zatrymkoyu-vyplat-za-zelenym-taryfom-naybl/


У Рівненській області мають намір побудувати ВЕС потужністю 15 МВт У Рівненській області мають намір побудувати ВЕС потужністю 15 МВт

ТОВ «Макани» (м Дубно Рівненської обл.) Має намір побудувати вітроелектростанцію (ВЕС) потужність 15 МВт (Дубенський р-н Рівненської обл.), Повідомляється на сайті реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), передає енергореформи.
В рамках проекту планується встановити 5 вітрових електричних установок (ВЕУ) потужністю по 3 МВт кожна. Висота веж - 115 м.
Очікується, що транспортування виробленої на ВЕС електроенергії буде здійснюватися до «РП-35 кВ підстанції «Дубна».
Власниками «Макани» є Едгар Евковіч, Михайло Веркалець, Яцек Завадовський, Кшиштоф Мах, Ярослав Окрушек.
http://reform.energy/news/v-rivnenskoy-oblasti-namereny-postroit-ves-moshchnostyu-15-mvt-12206

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами