Українська альтернативна енергетика: 12-18.04.2021

stantsiya-degazatsii-ternopil-vidkrittya-15
Під Тернополем запустили на звалищі біогазову станцію потужністю 659 кВт

Під Тернополем на Малашівецькому полігоні твердих побутових відходів запрацювала біогазова станція потужністю 659 кВт.
Проект з дегазації звалища реалізувала компанія "Кліар Енерджі груп", передає gazeta.te.ua. 
«На Малашівецькому полігоні накопичено понад 14 млн м3 відходів, з яких під час розкладання органічних відходів утворюється вогненебезпечний газ метан, - зауважують у компанії. - Станція утилізуватиме вогненебезпечний звалищний газ у двигуні внутрішнього згоряння, що дозволить генерувати до 659 кВт-год «зеленої» електроенергії щогодини».
Але завдяки станції дегазації звалищний газ, замість того, щоб потрапляти в навколишнє середовище, буде утилізований у двигуні внутрішнього згорання. Для надійності процесу на станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проектах по всій Європі.
«Окрім безпеки довкілля, станція забезпечить податки до місцевого бюджету та нові робочі місця, - зазначив під час відкриття станції генеральний директор «Кліар Енерджі Груп» Андрій Гріненко. - Завдяки тому, що з небезпечного газу буде генеруватися «зелена» електрика, експлуатація станції не потребуватиме додаткових витрат з місцевого бюджету».
Станція працює на австрійському обладнанні. У зведення біогазової станції інвестували 1,2 млн євро.
«З 2019 року на тернопільському сміттєзвалищі запрацювала сміттєсортувальна лінія, яка зменшує об’єм твердих побутових відходів, – підсумував Сергій Надал. – Станція дегазації допоможе одночасно вирішити ще ряд питань: зменшення викидів небезпечних речовин у навколишнє середовище, виробництво «зеленої» електроенергії і створення нових робочих місць».
https://ecotown.com.ua/news/Pid-Ternopolem-zapustili-na-zvalishchi-biogazovu-stantsiyu-potuzhnistyu-659-kVt/
 

ЄС має намір співпрацювати з Україною та Марокко у сфері водневої енергетики

Євросоюз планує співпрацювати в галузі водневої енергетики з Україною та Марокко.
Про це заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон, передає interfax.com.ua. 
"Наша стратегія передбачає співпрацю у регіоні, починаючи з наших сусідів, зокрема, Марокко та України, у розробці проектів та підтримці транскордонної торгівлі, - зазначила вона. - У сфері водневої енергетики є широкі можливості для кооперації на глобальному рівні».
Також вона підкреслила, що ЄС вже співпрацює у сфері водневої енергетики з США і Японією.
Кадрі Сімсон розповіла про заходи щодо реалізації водневої стратегії ЄС. «Необхідно створити інфраструктуру для транспортування і зберігання водню, виробляти більше відновлюваної енергії, розробити схему сертифікації, визначити ринкові правила і впровадити механізми підтримки вуглецевих секторів економіки для стимулювання використання водню, - пояснює вона. - При цьому необхідна наявність інвестиційної програми».
«На рівні ЄС ми очікуємо інвестиції у розмірі 320-460 млрд євро до 2030 року, — заявила Кадрі Сімсон. - Вони включають: до 42 млрд євро інвестицій у електролізери, до 340 млрд – в ВДЕ-генерацію і до 65 млрд інвестицій - у транспортування, розподіл, зберігання і заправку».
Єврокомісія у 2020 році затвердила водневу стратегію для кліматично нейтральної Європи до 2050 року, у якій Україна визначена пріоритетним партнером завдяки її потенціалу виробництва «зеленого» водню і наявної інфраструктури, сполученої з ЄС.
Євросоюз також створив Європейський альянс чистого водню, до складу якого, зокрема, увійшли національні енергетичні та транснаціональні компанії, науково-дослідні установи, Європейський інвестиційний банк.
Більше 20 українських компаній вже приєдналися до водневого альянсу ЄС.
https://ecotown.com.ua/news/S-ma-namir-spivpratsyuvati-z-Ukrainoyu-ta-Marokko-u-sferi-vodnevoi-energetiki/
 

На Запорізькій теплоелектростанції запускають систему накопичення енергії потужністю 1 МВт

На Запорізькій теплоелектростанції запускають промислову систему накопичення енергії потужністю 1 МВт та ємністю 2,25 МВт-рік.
Монтаж першої в Україні energy storage завершила компанія ДТЕК.
 
«Незважаючи на складнощі з логістикою, викликані пандемією, ДТЕК дотримується графіка: ми вже завершили монтаж батареї, підключили її до мережі і зараз проводимо пусконалагоджувальні роботи, - повідомив директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе. - Також спільно з одним з підрядників у цьому проекті, канадською компанією Sungrid, ми провели пробне тестування».
Цей проект ДТЕК дасть старт новому ринку накопичувачів енергії в Україні, та зробить великий внесок у трансформацію енергетичної галузі країни в цілому.
Для повноцінної участі energy storage в енергетичному ринку України ще необхідно сформувати регуляторне середовище.
«У Канаді ми використовуємо системи накопичення енергії вже п'ять років, - сказав генеральний директор компанії Sungrid (Канада) Джеремі Гьорц. - У нашої компанії є багато пілотних і комерційних проектів у Канаді та США, а тепер ми запускаємо першу таку технологію в Україні».
У липні 2020 року ДТЕК підписав контракт з американською компанією Honeywell на поставку літій-іонної системи накопичення енергії потужністю 1 МВт та ємністю 2,25 МВт-рік. Запуск системи був запланований у 1 кв 2021 року.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Zaporizkiy-teploelektrostantsii-zapuskayut-sistemu-nakopichennya-energii-potuzhnistyu-1-MVt/
 
Гарантований покупець перерахував авансовий платіж за квітень виробникам електроенергії з ВДЕ

Державне підприємство «Гарантований покупець» 15 квітня 2021 року здійснило авансовий платіж виробникам електроенергії за «зеленим» тарифом за 10 днів місяця.
Про це повідомила пресслужба ДП “Гарантований покупець”.
«Розрахунок на загальну суму у 1,7 млрд грн виконали вчасно і на 100 %. Товарна продукція з ВДЕ, вироблена за першу декаду місяця, оплачена пропорційно до її обсягів», – йдеться у повідомленні. 
Нагадаємо, «Гарантований покупець» у 2020 р витратив від 3 до 5 млрд грн на купівлю на ринку електроенергії, обмеженої «Енергоатомом».
https://elektrovesti.net/75328_garantovaniy-pokupets-pererakhuvav-avansoviy-platizh-za-kviten-virobnikam-elektroenergii-z-vde
 
 
НБУ і IFC підписали договір про співпрацю для розвитку "зеленого" фінансування в Україні

Нацбанк і Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка входить до групи Світового банку, 16 квітня підписали договір про співпрацю.
"Голова НБУ Кирило Шевченко та регіональний менеджер IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар підписали Договір про співпрацю для впровадження Проєкту з розвитку сталого фінансування в Україні.
Метою Проєкту є розвиток сталого фінансування в Україні шляхом розроблення стандартів "зеленого фінансування" й інтегрованих екологічних, соціальних та управлінських стандартів", - йдеться у повідомленні. 
Зазначається, що співробітництво здійснюватиметься за двома програмами: "Зелене фінансування" та "Інтегрована програма з екологічної, соціальної та управлінської практики для сприяння інвестиціям у країнах Європи і Центральної Азії" ("Програма ESG").
За даними IFC, у глобальному масштабі на ринках, що розвиваються, існують можливості для кліматичних інвестицій на суму близько 23 трлн доларів до 2030 року, водночас в Україні вони оцінюються в 73 млрд доларів.
"Щоб скористатися цим потенціалом, країні необхідно прийняти відповідні стандарти та політику для побудови сталого фінансового сектору", - додали в НБУ.
 "Нам приємно бачити таку відданість і послідовність наших українських партнерів у просуванні сталого фінансування й побудові "зеленої" економіки як одного із шляхів відновлення соціальної та економічної стійкості держави.
IFC із нетерпінням чекає початку реалізації проєкту, щоб підтримати Україну в цих зусиллях шляхом глобального обміну знаннями та надання технічної й фінансової підтримки на національному рівні", - заявив регіональний менеджер IFC в Україні, Молдові та Білорусі Джейсон Пеллмар.
У наступні 3 роки в межах співпраці НБУ та IFC передбачається:
· розроблення стратегій НБУ щодо "зеленого" та сталого фінансування;
· розроблення стандартів сталого та "зеленого" фінансування в Україні;
· розбудова спроможності НБУ щодо включення аспектів ESG до нормативно-правових актів про корпоративне управління в банках України та стандартів розкриття інформації про ESG для банків, розроблення вимог з управління екологічними й соціальними ризиками в банках;
· обмін знаннями і розбудова спроможності НБУ; здійснення заходів із підвищення обізнаності для установ, що є об’єктами регулювання з боку НБУ (після прийняття НПА/РА і стандартів).
"Цей Договір про співпрацю є визнанням наших спільних зусиль з розбудови сталого фінансового сектору в Україні", - заявив Шевченко.
https://elektrovesti.net/75332_nbu-i-ifc-pidpisali-dogovir-pro-spivpratsyu-dlya-rozvitku-zelenogo-finansuvannya-v-ukraini

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами