Українська альтернативна енергетика: 11-17.11.2019



Група ДТЕК розмістила зелені єврооблігації

"ДТЕК ВДЕ" першою серед українських компаній розмістила спеціалізовані цінні папери для розвитку відновлюваної енергетики. Дебютних зелених єврооблігацій з терміном обігу п'ять років розміщено на 325 млн євро зі ставкою 8,5% річних.
 «Зелені єврооблігації - це новий інструмент для українських компаній, щоб залучити інвестиції в розвиток відновлюваної енергетики. Їх успішне розміщення, безумовно, є успіхом всієї команди ДТЕК. Ми створили унікальну експертизу, яка дозволила реалізувати масштабні й амбітні проєкти. Проєкти, які показали міжнародним інвесторам високий професіоналізм українських компаній, - зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. - Безумовно, це успіх і всієї української енергетики. Перед Україною відкрито унікальну можливість створити сучасну енергетику: чисту, ефективну, конкурентну. Дебютне залучення зелених єврооблігацій дає дієвий фінансовий механізм для переходу України до енергобалансу з нижчим СО2».
Кошти, залучені від розміщення зелених єврооблігацій, будуть спрямовані виключно на наявні і майбутні проєкти "ДТЕК ВДЕ" у відновлюваній енергетиці. Для прозорості та підзвітності використання залучених коштів компанія впровадить систему публічної звітності, яка буде відображати розподіл коштів по проєкту і опис самих проєктів. Така звітність буде публікуватися на сайті компанії до моменту погашення позики, що є найкращою ринковою практикою.
Зелені єврооблігації з 12 листопада увійдуть до лістингу на біржі Euronext Dublin.
https://ukr.lb.ua/economics/2019/11/06/441526_grupa_dtek_rozmistila_zeleni.html


В одній з громад на колишньому пасовищі зводять сонячну електростанцію

На території Солобковецької об’єднаної територіальної громади розпочали будівництво сонячної електростанції. Як зазначається на офіційному сайті громади, СЕС будують на земельній ділянці площею 20 гектарів. Ділянка, відведена під будівництво, розташована за межами населеного пункту, де раніше було колгоспне пасовище.
 Відомо, що СЕС матиме потужність 15 МВт. В ОТГ зазначають, що мають надію, що цей об’єкт даватиме дохід до бюджету та будуть створені додаткові робочі місця.
Додають, що минулого року в Солобківцях з цього приводу відбулося громадське слухання. І питання щодо розміщення сонячної електростанції у селі підтримали більшість жителів мешканців села.
https://ye.ua/economica/45762_V_odniy_z_gromad_na_kolishnomu_pasovischi_zvodyat_sonyachnu_elektrostanciyi.html
 
 
У Мінекоенерго обговорили перспективи німецько-українського партнерства з розвитку водню

Україна та Німеччина можуть використати водневий потенціал, створивши німецько-українського енергетичне партнерство H2 з метою сформувати основу для розроблення концепції та науково обґрунтованої підготовки до торгівлі відновлюваними джерелами енергії в інтересах обох країн.
Питання перспектив співпраці у сфері розвитку водню обговорили на зустрічі з німецькими партнерами, що відбулась у Міністерстві енергетики та захисту довкілля України під головуванням заступника Міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Рябчина.
Таке партнерство дає можливості зробити вагомий внесок у досягнення кліматичних цілей, а також диверсифікувати енергопостачання обох країн. Україна при цьому має можливість відкрити новий прибутковий економічний потенціал за рахунок виробництва відновлюваних джерел енергії та їх експорту через існуючу інфраструктуру до Німеччини. Німеччині це партнерство дасть можливість економічно ефективно досягти своїх кліматичних цілей на 2030 рік і, перш за все, кліматичних цілей на 2050 рік щодо зменшення використання викопних видів палива.
«Німецько-українське енергетичне партнерство з розвитку водню цікаве для України, оскільки з одного боку сприятиме розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні, а з іншого - зробить стійкий внесок у економічне зростання та створення нових робочих місць як з української, так і з німецької сторони», - наголосив Олексій Рябчин.
При цьому заступник Міністра наголосив на необхідності проведення дослідження, оскільки стрімкий розвиток відновлюваної енергетики потребує відповідного регулювання потужності в енергосистемі України. Також одним із важливих питань є реструктуризація вугільної галузі та вирішення питань реконверсії вугільних регіонів за умов скорочення використання вугілля.
Німецька сторона заявила про готовність обговорити ці питання на рівні урядів, щоб розпочати дослідження, за результатами якого створити демонстраційний проект, а з 2021 року перейти до технічного планування проекту та розроблення необхідної нормативно-правової бази. У перспективі на початку 2022 року є можливість розпочати реалізацію проекту.
На основі довгострокового енергетичного партнерства та стратегічної концепції, Україна та Німеччина мають перспективи сприяти розвитку сталого та економічного постачання Німеччини відновлюваними джерелами енергії.
Відповідно до первинних оцінок, Україна має чудові умови для ефективного використання відновлюваних джерел енергії, їх перетворення у водень та одержування з нього інших продуктів. Також в Україні є інфраструктура для транспортування цих джерел енергії до Німеччини - велика кількість трубопроводів енергетичної інфраструктури, зокрема газопроводів, пов'язаних з Німеччиною, а також з Європою. Так що експорт водню чи перероблених вуглеводневих сполук, що виробляються на гібридних електростанціях, можна легко та економічно реалізувати.
Крім того, на відміну від багатьох регіонів Німеччини, Україна має відповідно великий потенціал вільного простору з економічно привабливою пропозицією відновлюваних джерел енергії. Завдяки цим умовам в Україні існують оптимальні умови для виробництва «зеленого» водню в так званих «гібридних електростанціях», які складаються з електролізових установок і вітрогенераторів або сонячних установок. Ці електростанції можуть стабільно та економічно виробляти велику кількість водню.
https://menr.gov.ua/news/33850.html
 
 
В Україні вперше обмежили генерацію "зеленої" енергетики

Обмеження склало 300-400 Мвт в окремі години ночі. Але, виробник енергії все одно отримає гроші.
Сьогодні вночі відбулося перше за всю історію України обмеження генерації «зелених» виробників. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі написав глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус.
За його словами, диспетчером Укренерго було обмежено вироблення вітроелектростанцій Ботієвської, Приморської-1, Орловської (всі входять в групу ДТЕК). Таке обмеження становило 300-400 МВт в окремі години ночі.
 «Тим не менше, згідно з існуючими правилами, компанія ДТЕК все одно отримає оплату «зеленого» тарифу в розмірі 2,9 грн. за кВт * год (0,102 євро), незважаючи на те, що енергосистема не потребувала і не використовувала вироблену відповідними ВЕС електроенергію (ціна питання - мільйони гривень). Відповідна оплата ляже на плечі державного Енергоатому, Укргідроенерго і в тариф Укренерго, який сплатять всі споживачі», - написав Герус.
Також нардеп зазначив, що проблема лише поглиблюється і вже навесні придбає масштабний характер.
«На моє глибоке переконання, необхідні для держави інвестиції - це ті, які і приносять користь державі, і дають можливість отримати прибуток інвесторам. І інтерес держави обов'язково повинен бути врахований в цій конструкції », - резюмував Герус.
Про цю проблему Електровісті вже писали в матеріалі «Як «каліфорнійська качка» вдарить по українській електроенергетиці і ВДЕ». Уже в наступному році операторам доведеться обмежити генерацію ВДЕ в Україні через брак маневрових потужностей.
У зв'язку з цим НЕК "Укренерго" підписало меморандум з ЄБРР про розвиток мережі накопичувачів енергії для регулювання частоти і потужності в енергосистемі України.
Вчора цю проблему коментував на телебаченні глава "Укренерго" Всеволод Ковальчук.
"Обсяг відновлюваних джерел (ВДЕ) вже зараз настільки великий, що наша недостатньо гнучка енергосистема не має можливості його безболісно балансувати. Єдиним виходом з цієї ситуації є примусове обмеження по диспетчерській команді, або атомної генерації, або ж ВДЕ", - заявив Ковальчук.
Якщо Україна не побудує високоманеврові потужності, то при зростанні частки ВДЕ їй доведеться обмежувати вироблення АЕС, які зараз працюють в базовому режимі, і підвищувати частку вугільних ТЕС. Це збільшить загальну вартість електроенергії в 1,6 рази.
https://elektrovesti.net/68244_v-ukraine-vpervye-ogranichili-generatsiyu-zelenoy-energetiki
 
Віталій Бунечко підписав меморандум із компанією MNG щодо будівництва сонячної електростанції у Брониківській ОТГ

Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко підписав меморандум про співпрацю із турецькою компанією MNG щодо будівництва сонячної електростанції у Брониківській об’єднаній територіальній громаді потужністю 5 МВт.
Документ підписали сьогодні, 6 листопада, голова ОДА Віталій Бунечко, представник компанії Неджмі Білгін та голова правління ПАТ “ЕК “Житомиробленерго” Олексій Шекета.
«Ми готові максимально сприяти роботі інвесторів в області. Меморандум, який підписуємо сьогодні, і є тією гарантією всебічного сприяння та допомоги. Вдячні, що починаєте свою інвестиційну діяльність на Житомирщині. Переконаний, що майбутня сонячна електростанція стане першим, проте не єдиним проектом вашої компанії у нас в області», – сказав Віталій Бунечко.
В рамках проекту планується створення біля 20 нових робочих місць, а також розвиток соціальної сфери, розбудови, відновленню та розширенню мережі інфраструктурних об’єктів Брониківської ОТГ.
За словами представників компанії MNG, будівництво такої сонячної електростанції – це початковий етап, загалом в Україні планують запустити близько 200 МВт.
До будівництва станції планують приступити вже у квітні 2020 року. Вартість реалізації проекту – близько 5 млн дол. США.
Участь у зустрічі взяв перший заступник голови ОДА Володимир Федоренко.
http://oda.zht.gov.ua/news/vitalij-bunechko-pidpysav-memorandum-iz-kompaniyeyu-mng-shhodo-budivnytstva-sonyachnoyi-elektrostantsiyi-u-bronykivskij-otg/
 
 
ДТЕК готовий переглядати угоди по "зеленій" електроенергії для пошуку компромісу по ВДЕ

Енергохолдинг "ДТЕК" готовий розглядати можливість зміни умов pre-PPA (договорів купівлі-продажу електроенергії за чинним "зеленим" тарифом для майбутніх об'єктів) для пошуку компромісу в ситуації з відновлюваними джерелами енергії (ВДЕ), заявив гендиректор компанії Максим Тимченко.
 "Ми готові подивитися на зміни умов і режиму для майбутніх проектів, проектів, які не перебувають в активній фазі будівництва, але ми категорично проти будь-яких ретроспективних змін. Це негативний сигнал не тільки для інвесторів, які працюють в країні, але і для тих інвесторів, які хочуть прийти в Україну. Щодо pre-PPA ми готові до діалогу, компромісу і реструктуризації", - сказав він.
Як повідомлялося, за оцінками Міністерства енергетики та захисту довкілля, дефіцит бюджету ДП "Гарантований покупець" в 2020 році може становити 13,5 млрд грн при сценарії as it is і 10,4 млрд грн - при сценарії minddle.
"Гарантований покупець" викуповує вироблену за "зеленим" тарифом електроенергію і реалізує її на ринку "на добу вперед". Підприємство також забезпечує функціонування механізму PSO для недопущення зростання цін для населення. Крім того, в майбутньому підприємство буде відповідати за проведення аукціонів для "зеленої" генерації, які повинні початися з 2020 року.
https://elektrovesti.net/68295_dtek-gotov-peresmatrivat-dogovora-po-zelenoy-elektroenergii-dlya-poiska-kompromissa-po-vie
 
 
В Куянівці встановили сонячну електростанцію

Нарешті крига скресла: 29 жовтня на території Куянівської сільської ради здали в експлуатацію сонячну електростанцію, розташовану за межами населеного пункту.
Сьогодні весь цивілізований світ практикує використання екологічно чистої енергії сонця. Але в Україні будівництвом сонячних електростанцій, на жаль, може похвалитися не кожна область. Зокрема Сумщина донедавна, так би мовити, пасла задніх у цьому питанні.
Про роботу з установлення сонячної електростанції нам повідомив директор ТОВ Українські енергетичні рішення 2018 Олександр Кабанов.
 - Наше товариство з обмеженою відповідальністю, яке є замовником будівництва, – це грузинсько-українська корпорація, - говорить пан Олександр.
 За словами директора, сонячна електростанція потужністю 5 МВт побудована з метою допомоги у виконанні зобов’язань України в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства в частині обмеження викидів забруднюючих речовин в атмосферу.
У серпні розпочалися підготовчі роботи, а на початку вересня - безпосередньо будівельно-монтажні. До робіт зі встановлення обладнання китайського та іспанського виробництва залучили як українських спеціалістів, так і іспанських, а також казахських. На сьогодні тривають пуско-налагоджувальні роботи, зокрема підготовка до гарячого пуску.
- До слова, у нас офіційно працевлаштовані спеціалісти з Білопілля: головний інженер і електро-слюсар/спеціаліст з обслуговування устаткування. Найближчим часом плануємо взяти на роботу ще декількох місцевих жителів, - продовжує пан Олександр.
Підприємство зареєстровано на території Куянівської  сільської ради. Землю  взяли в оренду на 49 років, усі необхідні податки сплачують до бюджету місцевої громади.
Журналісти Білопілля.City також поспілкувалися і з Куянівським сільським головою Олексієм Павленком.
За його словами, сільська рада провела відповідну роботу, аби на територію зайшов інвестор. Зокрема, щороку рада надавала інформацію про вільні земельні ділянки, які є на території, у відділ економіки райдержадміністрації та департамент економіки облдержадміністрації.
- Торік представники корпорації оглянули нашу земельну ділянку. До слова, приїздили вони в декілька рад, та зупинилися саме на нашій землі. Цю ділянку свого часу Куянівський цукрокомбінат використовував під поля фільтрації, - зазначив сільський голова.
Після ліквідації підприємства земельна ділянка була вільною, мала цільове призначення (землі промисловості) та не була придатною для використання в сільському господарстві. На сьогодні інвестор узяв в оренду землю загальною площею понад 46 гектарів.
До проведення робіт було залучено, зокрема, й місцевих жителів: люди копали траншеї, зводили паркани тощо.
Кошти від оренди стовідсотково надходять до бюджету Куянівської сільської ради, які планують використати на соціально-економічний розвиток території. Податок на доходи фізичних осіб надходитиме до районного бюджету, до моменту створення об’єднаної територіальної громади.
- Хочу також наголосити, що сільська рада не планує на цьому зупинятися. Є й інші земельні ділянки, які чекають на свого інвестора. Наразі ми націлені на активний його пошук для будівництва виробничого об’єкта, а відтак і працевлаштування місцевого населення, підсумував свою розповідь Олексій Павленко.
http://bilopillia.city/read/rayon/50639/v-kuyanivci-vstanovili-sonyachnu-elektrostanciyu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами