Українська альтернативна енергетика: 09-15.12.2019



Литовська «Global BOD Group» розглядає можливість побудови надпотужної сонячної електростанції на Херсонщині

Голова правління групи «Global BOD Group», учасник Литовсько-української ділової ради Відмантас Янулявічюс повідомив, що компанія розглядає можливість спорудження в Херсонській області  сонячної електростанції  на 30 мегават та запуску в регіоні виробництва сонячних модулів.
Про це йшлося під час його виступу на V українсько-литовському економічному форумі у Вільнюсі, організаторами якого виступили УСПП та Конфедерація промисловців Литви.
 «Європейські інвестиції і технології, українські природні умови та кадровий потенціал разом мають величезні перспективи. Проекти компанії з енергозабезпечення житла можуть допомогти українцям значно здешевити опалення домівок. Виробництво сонячних модулів незабаром буде відкрито  в Україні. Своїми знаннями допоможемо Україні і в сфері постачання тепла. В Литві вже є такі проекти», – зазначив В. Янулявічюс.
Литовський бізнесмен переконаний, що інвестування в Україну, відкриття тут виробництв – перспективна річ, хоча і поскаржився на зайву бюрократизацію.
Нагадаємо, напередодні «Global BOD Group» запустили сонячну електростанцію у Вільногірську Дніпропетровської області. Проект відбувся за сприяння Литовсько-української і українсько-литовської ділових рад та Посольства Республіки Литва в Україні. Ця СЕС нового покоління використовує новаторську технологію, яку забезпечує підприємство «SoliTek» – двофазні сонячні панелі в поєднанні з сучасною системою сонячного відстеження. Така технологія дозволяє генерувати на 40% більше електроенергії в порівнянні з традиційними сонячними установками.
«Якщо сонячних станцій побільшає, промисловці відчують істотне полегшення з енергетичного забезпечення », – підкреслив глава правління «Global BOD Group».
https://uspp.ua/news/ostanni-novyny/2019/lytovska-global-bod-group-rozghliadaie-mozhlyvist-pobudovy-nadpotuzhnoi-soniachnoi-elektrostantsii-na-khersonshchyni
 
 
На Вінниччині розпочала роботу перша біогазова електростанція, повністю оснащена вітчизняним технологічним обладнанням

Днями заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк та директор департаменту АПР, екології та природних ресурсів Микола Ткачук побували на відкритті Юзефо-Миколоївської біогазової електростанції, яка є першою промисловою біогазовою електростанцією на Вінниччині.
 «Це перша біогазова електростанція в Україні, яка була побудована і оснащена саме українським технологічним обладнанням, і що важливо – обладнання виготовлено на Козятинському машинобудівному підрозділі Української технологічної компанії, що на Вінниччині. Зараз підприємство експортує технологічне обладнання в різні куточки світу – до ЄС, Азії, Америки», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк.
Потужність станції – 3 МВт. Голландська технологія отримання біогазу дозволяє переробляти не тільки відходи, а й вторинні матеріальні ресурси агропромислового виробництва з коефіцієнтом трансформації більше 75%.
Запуск станції створив робочі місця для 50 співробітників та близько 500 працівників. Крім електроенергії, вироблятиметься теплова енергія та ефективне органічне добриво - активна біомаса мікроорганізмів та гумінових кислот. Перероблятиметься жом місцевого заводу, заводів Гайсина, Саливінки та Жданівки, а також меляса, гичка, пожнивні залишки, силос тощо.
Якщо природі потрібно десятки років для синтезу гумусу - в біореакторі він формується за лічені дні. Добрива повертаються назад в ґрунт та відновлюють чорнозем. Переробка сировини на біогаз та органічні добрива може забезпечити заміну мінеральних добрив не менше як на 65%, що є надійним підґрунтям  для енергетичної та екологічної безпеки.
Такі станції зможуть забезпечити Україну не тільки на 100% власним газом, теплом, екологічною електроенергією, а й допоможуть відновити та зберегти чорнозем.
Реальний збір врожаю зернових культур в Україні складає 100 млн. тонн на рік. При цьому кількість органічних залишків, які перегнивають, складає не менше 150 млн.т/рік. Переробка таких ресурсів забезпечить синтез біогазу не менше еквіваленту 50 млд.м3 природного газу при потребах 25 млрд.
Вінницька область не тільки найпотужніша область за валовим виробництвом  сільськогосподарської продукції, а й стає флагманом по її переробці. Тому дуже важливо, щоб такі станції закінчували цикл виробництва – чисту переробку сільськогосподарської сировини. В майбутньому вони зможуть забезпечити Україну не тільки на сто відсотків власним газом, теплом, екологічною електроенергією, а й допоможуть відновити та зберегти чорнозем.
http://www.vin.gov.ua/news/ostanni-novyny/22792-na-vinnychchyni-rozpochala-robotupersha-biohazova-elektrostantsiia-povnistiu-osnashchena-vitchyznianym-tekhnolohichnym-obladnanniam?fbclid=IwAR1lTDCrabzqpWk0icUeZF4tKFVA166c4oLtIeMjEGwq9gQfnONh0gQsD5s
 
 
Як вугільні ТЕЦ трансформують в більш екологічні джерела енергії

Проект TЕС 5 МВт в м. Переяслав Київської обл. став ще одним учасником проекту ЕКОтрансформація.
Реалізація проекту ТЕС на 5000 кВт у м. Переяслав сфокусована на майбутньому енергетики та ключових екотрендах, що вже сьогодні формують це майбутнє.
Теплоелектростанція спроектована «МВ Пауер» (Вартсілла) і заснована на моделі BP5 CEX. Вона налаштована на роботу в повністю конденсаційному режимі або в режимі з відбором пари. Установка містить колосникові грати BioGrate ™ із запатентованою технологією обертового спалювання, водотрубний котел, виборче некаталітичні відновлення для горіння з малим викидом оксидів азоту. Також обладнання відокремлює зольний залишок та пил у два окремих контейнера і повністю автоматизована, щоб забезпечити мінімальну роботу обслуговуючого персоналу.
Біомасу було обрано не випадково. Компанія вже має досвід успішної експлуатації ТЕЦ на деревній трісці, потужністю 6 МВт у м.Сміла Черкаської області. Основне обладнання ТЕЦ раніше належало до вугільної ТЕЦ 1953 року виробництва, яке було успішно переобладнане під тріску та прекрасно функціонує вже протягом 8-ми років.
Сировиною для ТЕС є біомаса, а саме деревна тріска. Україна має достатні запаси біомаси, які вже найближчим часом можуть забезпечувати від 10 % до 15% потреб країни у первинній енергії. Це найкраще застосування некондиційній деревині, яку нерентабельно  вивозити з лісу. Таким чином, ліси позбавляться сухостою, порослі, а споживачі отримають «зелену» енергію.
http://ecolog-ua.com/news/yak-vugilni-tec-transformuyut-v-bilsh-ekologichni-dzherela-energiyi
Ключові слова: біо енергетика
Коболєв розповів про плани Нафтогазу увійти в "зелену" енергетику
НАК Нафтогаз України планує реалізувати кілька проєктів у відновлюваній енергетиці. Про це розповів глава Нафтогазу Андрій Коболєв в інтерв'ю LIGA.net.
За його словами, НАК "недавно підписав контракт на будівництво сонячної електростанції" в Житомирській області.
Паралельно Нафтогаз розглядає майданчики для проєктів і в інших областях.
 "У нас є цікава ідея з розвитку відновлюваної енергетики в Донецькій області. Але для її реалізації буде потрібно узгодження з урядом і Міністерством оборони. Також ми зараз розглядаємо варіанти, пов'язані з біогазом. Ми вважаємо, що у біогазу є великий потенціал", - сказав він.
Коболєв зазначив, що після відділення газотранспортної системи, НАК планує "заробляти гроші в декількох сегментах ринку".
"Нафтогаз видобуватиме і торгувати газом, як оптом, так і в роздріб. Ми будемо надавати послуги з енергоефективності та займатися відновлюваною енергетикою", - додав Коболєв.
https://biz.liga.net/ekonomika/tek/novosti/kobolev-rasskazal-o-planah-naftogaza-voyti-v-zelenuyu-energetiku
 
 
На Полтавщині агрофірма відмовилась від газу і перейшла на соняшниково- кукурузне біопаливо власного виробництва

У Петрівцях (Полтавська область) агрофірма "Астарта Прихоролля" опалює виробничі приміщення паливними пелетами та брикетами з відходів соняшника та кукурудзи.
Компанія запустила виробництво біопалива та відмовилась від природного газу три роки тому, передає poltava.to.
 Цех з виготовлення пелет та брикетів із сільськогосподарських відходів запустили батько й син - Віталій та Станіслав Шумейки, які дали нове життя екструдеру, облаштували дві лінії та налагодили виробництво.
«Вирішили утилізувати рослинні рештки, виробляючи паливо, - пояснює Віталій Шумейко. - Пелети призначені для автоматичних котлів, брикети - для потужних твердопаливних».
Щорічно виробничий підрозділ "імені Іваненка" ТОВ "Астарта Прихоролля" переробляє близько 300 тонн відходів рослинництва, зокрема, соняшника та кукурудзи.
Сировину просіюють, подрібнюють, а потім пресують. Із форми, яка потрапляє на конвеєр, випаровують вологу. Далі готові пелети та брикети потрапляють у біг-бег, де зберігаються до завантаження і розвезення по виробничих підрозділах.
«Виробництво пелет і брикетів продовжується упродовж опалювального сезону, тому що усі підрозділи "Астарти Прихоролля" перейшли на це паливо, - пояснює директор виробничого підрозділу "імені Іваненка" ТОВ "Астарта Прихоролля" Олександр Назаренко. - Від газу відмовилися: у Петрівцях - вже третій рік, на інших підрозділах - другий рік – це економічно вигідно».
Цех у Петрівцях забезпечує сировиною елеватор у Семенівці. Із тони сільськогосподарських відходів отримують 900-920 кг пального. За одну зміну переробляють близько двох тонн сировини.
Біопаливо з рослинницьких відходів то торік купували цукрові заводи в Яреськах і Новооржицькому. Цьогоріч брикетами та пелетами цікавляться навколишні села району.
«Якщо буде попит і стане вигідно виробляти його на продаж, плануватимемо закупівлю нової установки, щоб збільшити обсяг виробництва», - наголошує Олександр Назаренко.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Poltavshchini-agrofirma-vidmovilas-vid-gazu-i-pereyshla-na-sonyashnikovo-kukuruzne-biopalivo-vlas/
 
 
На Рожнятівщині побудують потужну сонячну електростанцію

ТОВ «Некст Солар» отримало дозвіл на будівництво сонячної електростанції в урочищі «Гора» в с. Сваричеві Рожнятівського району.
 На території села відведено щонайменше чотири земельні ділянки для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств (площею 90, 65, 33 та 11 гектарів), пише Побудовано з посиланням на Галичину.
У травні 2018 року жителі Сваричева на громадських слуханнях підтримали затвердження детального плану для будівництва сонячної електростанції.
За даними ЄДРПОУ, засновником ТОВ «Некст Солар» є компанія «Фейнз Енерджі Діемсісі», офіс якої розташований у м.Дубай (ОАЕ). Кінцевим бенефіціаром вказаний громадянин Німеччини Мартін Гауптс.
http://pobudovano.com.ua/news/na-rozhnyativshchini-pobuduyut-potuzhnu-sonyachnu-elektrostantsiyu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами