Українська альтернативна енергетика: 09-15.03.2020



Майже 22 тис. українських родин заощаджують на електроенергії, встановивши сонячні панелі

Близько 22 тис. домогосподарств в Україні використовують «чисту» електроенергію, інвестувавши близько 450 млн євро у сонячні панелі (СЕСд).
Загальна потужність встановлених СЕСд - понад 553 МВт.
 
У ТОП-3 області, де нараховується найбільша кількість СЕС приватних домогосподарств, увійшли:
·                     Дніпропетровська – понад 2700;
·                     Тернопільська – більше 2000;
·                     Київська – майже 1800.
Важливо зауважити, що попит домогосподарств на сучасні «чисті» технології стрімко зростає щороку.
Так, майже 15 тис. родин перейшли на «чисту» електроенергію саме у 2019 році. Для порівняння ще у 2014 р. налічувалося лише близько 20 таких сімей.
СЕСд також позитивно впливають на розвиток малої енергогенерації в країні, адже такі установки невеликої потужності розгалужені по всій країні.
Загалом, завдяки сонячним панелям сім’ї:
·                     заощаджують на рахунках за електроенергію;
·                     самостійно забезпечують свої потреби в енергії;
·                     стають енергоощадними;
·                     мають більше мотивації використовувати енергоефективну побутову техніку.
https://saee.gov.ua/uk/news/3336
 
 
Спільна заява ЄУЕА та УВЕА щодо ситуації навколо "зеленого" тарифу

Члени Європейсько-Українського Енергетичного Агентства (надалі – «ЄУЕА») та Української вітроенергетичної асоціації (надалі – «УВЕА») завжди прагнули допомогти Україні в залученні нових інвесторів, технологій, фінансування, ноу-хау до галузі відновлюваних джерел енергії (надалі – «ВДЕ») та в посиленні енергетичної незалежності країни.
 Невдовзі після запровадження в Україні європейської моделі ринку електричної енергії (а саме 1 липня 2019 року), в результаті умисного судового провадження було заблоковано оплату тарифів на послуги з передачі електричної енергії оператора системи передачі. Уряд України відреагував внесенням змін до механізму спеціальних публічних зобов'язань; такі зміни не відповідали моделі ринку та спричинили серйозні фінансові й операційні проблеми. Усе це призвело до неможливості залучення фінансування у сектор ВДЕ.
Щоб допомогти Уряду відновити належну діяльність сектора (як фінансову, так і технічну), в жовтні 2019 року інвестори ВДЕ запропонували комплекс заходів, спрямованих на забезпечення платоспроможності Гарантованого покупця (надалі – «ГП») і, в числі таких заходів, заявили про бажання взяти участь у добровільній реструктуризації «зеленого» тарифу. На підтвердження цього в грудні 2019 року Президентові України було надіслано спільний лист, підписаний компаніями, які представляють значну більшість існуючих та перспективних потужностей ВДЕ в Україні.
Підтримуючи ідею реструктуризації «зеленого» тарифу, ми завжди чітко зазначали, що реструктуризація «зеленого» тарифу – лише частина рішення. Одночасно з цими заходами, Уряд має зробити ГП платоспроможним. На сьогодні Уряд та Регулятор мають усі засоби, необхідні для усунення тимчасових коригуючих заходів та повноцінного запровадження справжньої європейської моделі ринку електричної енергії, звертаючи також увагу на вирішення питань щодо покриття дефіциту ГП та забезпечення довгострокової стабільності стосовно спеціальних публічних зобов'язань стосовно ВДЕ.
Інвестори безуспішно намагалися домовитись з Міністерством енергетики та захисту довкілля України (надалі – «Міністерство») про необхідні зміни. Зважаючи на нагальність та важливість питання, на початку грудня 2019 року ми подали до Секретаріату Енергетичного Співтовариства (надалі – «Секретаріат ЕнС»), як незалежної сторони, запит на участь у процесі медіації. Наша мета полягала в досягненні всебічної угоди, що охоплювала б низку питань на додаток до реструктуризації «зеленого» тарифу та забезпечувала б довгострокову стабільну роботу електроенергетичного сектора.
Медіація розпочалася наприкінці січня 2020 року, і ми доклали всіх зусиль, щоб забезпечити наш якісний і конструктивний внесок під час усіх робочих груп та обговорень, призначених керівником медіації. Тому ми були здивовані та розчаровані, коли 27 лютого Міністерство в односторонньому порядку опублікувало на своєму веб-сайті останню пропозицію (враховуючи, що цю пропозицію було надіслано керівнику медіації за один день до такого оприлюднення). Такий вчинок порушує узгоджені правила конфіденційності медіації та підриває ефективність процесу.
Ми все ще хочемо знайти механізми, які дозволять оперативно домогтися повного впровадження моделі ринку ЄС в Україні та стабілізувати діяльність електроенергетичного сектора, дотримуючись верховенства закону та забезпечуючи захист прав інвесторів, оскільки саме завдяки їм буде можливе залучення майбутніх прямих іноземних інвестицій.
Ми переконані, що медіація Секретаріату ЕнС – це найкращий шлях для руху вперед, і висловлюємо свою вдячність за позитивну роль, яку відіграє Секретаріат ЕнС у цьому процесі.
Після внутрішнього розгляду пропозиції Міністерства, оприлюдненої минулого тижня, ми надамо свої коментарі в рамках медіації та продовжуватимемо добросовісно брати участь у медіації з надією знайти розумне рішення в інтересах України, інвесторів і, перш за все, споживачів електроенергії.
http://uwea.com.ua/ua/news/entry/sovmestnoe-zayavlenie-euea-i-uvea-po-situacii-slozhivshejsya-s-zelenym-tari/
 
 
Німецька компанія побудує в Одеській області три вітроелектростанції: сума інвестицій - 450 млн євро

Німецька компанія Notus Energy планує за три роки побудувати і ввести в експлуатацію на території Одеської області три вітроелектростанції. 4 березня представник компанії Отто Ханнес Гайнер і глава Одеської ОДА Максим Куций підписали меморандум про співпрацю.
 За даними обладміністрації, всі три об'єкта побудують на території Овідіопольського району. Зокрема, електростанція потужністю 120 МВт з'явиться в Авангардскій ОТГ, потужністю 88 МВт - на території Роксоланівської сільради і 93,5 МВт - на території Овідіопольської сільради.
У будівництво електростанцій іноземці готові вкласти 452 мільйонів євро. 180 мільйонів на першу, 132 - на другу і 140 - в третю. Почати будівництво планують вже в 2020 році, ввести в експлуатацію - в 2022.
«Також рамках реалізації проектів в місцеву інфраструктуру буде інвестовано 30,000 євро за кожен побудований вітрової агрегат», - відзначили в ОДА.
Відзначимо, в Одеській області вже є три вітрові електростанції, останню відкрили у вересні 2019 року біля села Дальник Овідіопольського району. Крім цього, вітроелектростанції планували розмістити в Арцизькому районі біля села Виноградівка і в Кілійському - між селом Шевченкове та Килией. Під їх будівництво в жовтні 2019 року узгодили детальні плани територій.
https://pushkinska.net/news/nemeckaya-kompaniya-postroit-v-odesskoyi-oblasti-tri-vetroelektrostancii-summa-investiciyi-450-mln-evro

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами