Українська альтернативна енергетика: 08-14.04.2019



У Запорізькій області на першій черзі нової ВЕС залишилося змонтувати ще одну вежу


На півдні Запорізької області наближається до завершення будівництво першої черги Приморської ВЕС.
Як повідомляла «Індустріалка», Приморський вітропарк включатиме 26 вітротурбін. В районі Приморська встановили 7 веж з гондолами і лопастями, на землях Борисівської сільради змонтували 18 з 19 одиниць.
Перші 7 вітряків були введені в експлуатацію в січні. 27 лютого їх урочисто запустили Президент України Петро Порошенко і генеральний директор ДТЕК ВДЕ Філіп Лекебуш.
Днями почали генерацію «зеленої» електроенергії ще 11 вітротурбін Приморської ВЕС, які отримали всі необхідні документи для відпуску електроенергії в ОЕС України.
Як повідомляє сайт компанії ДТЕК ВДЕ, з початку квітня на I черзі Приморської вітроелектростанції виробляють електроенергію 18 з 26 вітротурбін. Зараз сукупна потужність вітряків, що працюють становить 68,94 МВт. Планується, що протягом 2-х місяців всі 100 МВт Приморського вітропарку почнуть відпускати «зелену електроенергію в Об’єднану енергосистему України.
На сьогодні на ВЕС змонтовано 25 з 26 вітротурбін. Проект буде завершено після введення в експлуатацію всіх 26 вітряків і отримання необхідних документів. Роботи планується завершити до 1 червня.
- Після виходу на проектну потужність перша черга Приморської ВЕС буде генерувати близько 350 млн кВт-год «зеленої» електроенергії в рік. Будівництво таких об’єктів як Приморська вітроелектростанція дозволяє зміцнити енергонезалежність України і сприяє зниженню екологічного навантаження на промислові регіони, - повідомляється на сайті компанії.
Зараз будівельні роботи ведуться і на другій черзі Приморської ВЕС - ще 26 вітрогенераторів з’являться в Приазовському районі, недалеко від Ботієвської ВЕС, введеної в експлуатацію в 2012 році.
Нагадаємо, будівництво Приморської ВЕС почалося ще в 2014 році, але було призупинено через ситуацію в країні - економічну і політичну. У 2017 році будівництво ВЕС відновилося. Проект буде реалізований в рекордні терміни-за 2 роки.
Варто відзначити, що інвестиційні проекти компанії ДТЕК ВДЕ, згідно рейтингу журналу «Власть Денег», увійшли в ТОП-20 найважливіших для України.
Як відзначають у виданні, в 2019 році компанія ДТЕК ВДЕ будує дві черги Приморської вітростанції (потужність 200 МВт), Орловську вітростанцію (100 МВт), а також Покровську сонячну електростанцію (240 МВт). Інвестиції компанії в проекти відновлюваної енергетики в 2019 р прогнозуються на рівні 500 млн євро.
http://iz.com.ua/zaporoje/v-zaporozhskoy-oblasti-na-pervoy-ocheredi-novoy-ves-ostalos-smontirovat-eshhe-odnu-bashnyu


Громадськість не проти будівництва компанією «Ферозіт Вінд Енерджі» ВЕС на 15 МВт у Львівській області

ТОВ «Ферозіт Вінд Енерджі» (Львівська обл.) Не отримало заперечень громадськості щодо проекту будівництва вітроелектростанції (ВЕС) на 15 МВт в урочищах «Мочула» і «Загороди» (землі Поздімірської сільради) в Радехівському районі Львівської області, передає Енергореформи.
Про це компанія повідомила в єдиному реєстрі оцінки впливу на навколишнє середовище в кінці березня.
Проект передбачає обладнання чотирьох вітроустановок потужністю до 4,3 МВт, висота вежі - 150 м, діаметр лопастей - до 150 м.
За даними сайту «Ферозіт Вінд Енерджі», компанія створена в 2016 році, в даний час портфель її проектів становить 85 МВт. Зокрема, компанія має намір почати в 2019 році будівництво трьох ВЕС в районі села Поздимир Радехівського району Львівської області - на 5, 10 і 14 МВт, а також сонячної електростанції на 21 МВт. Також в проекті - ВЕС «Статеве» в Радехівському районі на 25,6 МВт (спільно з німецькою ЕАБ) і СЕС «Павлів» на 10 МВт.
http://reform.energy/news/obshchestvennost-ne-protiv-stroitelstva-kompaniey-ferozit-vind-enerdzhi-ves-na-15-mvt-vo-lvovskoy-oblasti-10951


Сонячна енергія стає доступнішою: собівартість батарей знизилася у 5 разів - експерт

Собівартість сонячної енергії останнім часом значно зменшилася, що робить її доступнішою.
Так прокоментував пожвавлення будівництва сонячних електростанцій провідний інженер, працівник Інституту відновлюваної енергетики НАН України Мухуб Бенменні.
«Якщо взяти ситуацію 5 років тому, то собівартість 1 кВт потужності сонячної станції становила близько 4 тисяч доларів. Зараз це обходиться в 600-800 доларів. Такий спад цін пояснюється тим, що технології розвиваються, а конкуренція у виробничому напрямку зростає», - пояснює фахівець.
Він вважає, що сонячна енергія найвигідніша з-поміж відновлюваних джерел ще й тому, що вона проста в експлуатації.
Коментуючи можливі варіанти застосування альтернативних енергоджерел у поселенні для переселенців під Києвом проекту «Громади майбутнього», експерт радить саме сонячні станції. «Сонячна енергія дуже проста в експлуатації. Вона не вимагає якихось додаткових досліджень перед встановленням. Сонце доступне скрізь у відкритому середовищі. Сонячні модулі не потребують ніякої механіки, на відміну від інших джерел енергії», - говорить Бенменні.
На його думку, також дуже важливо, що сонячна енергія ніяк не шкодить довкіллю і виробляється упродовж року незалежно від погодних умов. «Сонячні панелі можна ставити всюди, незалежно від регіону, а сонячні батареї працюють і виробляють енергію навіть тоді, коли ми не бачимо сонця, і взимку теж», - наголошує він.
За похмурої погоди потужність сонячних станцій значно нижча. Але це проблема всіх відновлюваних джерел енергії, які залежать від природних чинників. Виходом є акумулювання «зеленої» енергії, що наразі дуже дорого, та це лише питання часу – переконаний експерт.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2677184-sonacna-energia-stae-dostupnisou-sobivartist-batarej-znizilasa-u-5-raziv-ekspert.html


Міненерговугілля прогнозує в 2019 р. зростання виробництва е/е з ВДЕ у 2,2 рази, незначне зниження генерації АЕС і ГК ТЕС

Виробництво електроенергії в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України в 2019 році знизиться на 0,74% (на 1 млрд 177,9 млн кВт-год) порівняно з 2018 роком - до 158 млрд 173 млн кВт-год, свідчить оновлений прогнозний баланс електроенергії ОЕС Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
Атомні електростанції (АЕС), згідно з прогнозами відомства, за підсумками року зменшать виробництво е/е на 1,2% (на 1,008 млрд кВт-год) - до 83,390 млрд кВт-год.
Теплові електростанції енергогенерувальних компаній (ГК ТЕС), у свою чергу, продемонструють падіння виробництва на 2,5% (на 1 млрд 204,5 млн кВт-год) - до 46,587 млрд кВт-год, гідроелектростанції - на 23,2% (на 2 млрд 428,0 млн кВт-год), до 8,001 млрд кВт-год, гідроакумулювальні електростанції (ГАЕС) - на 8,7% (137,4 млн кВт-год), до 1,442 млрд кВт-год.
Виробництво електроенергії на теплоелектроцентралях (ТЕЦ) і когенераційних установках (КУ) за підсумками року зросте на 6,6% (на 728,2 млн кВт-год) - до 11,744 млрд кВт-год, на блок-станціях - на 6,5% (97,0 млн кВт-год), до 1,6 млрд кВт-год.
Найбільше зростання обсягів виробництва електричної енергії продемонструють об’єкти, що генерують із відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). Так, прогнозується, що за підсумками 2019 року виробництво е/е з ВДЕ становитиме 5,979 млрд кВт-год, що в 2,3 рази (на 2 млрд 633 млн кВт-год) більше, ніж у 2018 році.
Як повідомлялося, в січні-березні 2019 року Україна запровадила 861,1 МВт потужностей ВДЕ, що в 5,4 рази більше, ніж за аналогічний період 2018 року, і на 16% більше, ніж за весь 2018 рік.
Виробництво електроенергії в ОЕС України в 2018 році зросло на 2,5% (на 3 млрд 936,3 млн кВт-год) порівняно з 2017 роком - до 159 млрд 350,9 млн кВт-год.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/579235.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами