Українська альтернативна енергетика: 08-14.03.2021

211

Україна готова запустити електронну платформу торгівлі біопаливом


В Україні планують запустити електронну платформу з купівлі-продажу твердого біопалива.
Про це заявив в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко на зустрічі з міністром енергетики Литовської Республіки Дайнюсом Крейвісом, передає interfax.com.ua.  
"Механізмом для організації ринку біопалива в Україні має стати використання єдиної електронної платформи, на якій будуть здійснювати торгівлю біопаливом всі зацікавлені виробники і споживачі", – зазначив Юрій Вітренко.
Литва готова допомогти Україні розвивати біопаливну галузь, зокрема, поділитися досвідом створення біопаливної біржі Baltpool.
Сторони обговорили питання майбутньої синхронізації ОЕС України з енергосистемою континентальної Європи.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-gotova-zapustiti-elektronnu-platformu-torgivli-biopalivom/
 
 
В Україні планують встановлювати сонячні панелі і системи акумулювання на ГЕС

«Укргідроенерго» представила проекти установки систем накопичення електроенергії і сонячних станцій на території п'яти філій компанії, повідомляє Kurs.com.ua.
Проект «Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії на «Укргідроенерго» передбачає установку на територіях станцій 197 МВт літій-іонних систем накопичення енергії. Крім того, для забезпечення власних потреб ГЕС і ГАЕС і для зарядки систем накопичення планується встановити 63,9 МВт сонячних фотоелектричних станцій.
«Встановлення гібридних установок з виробництва електроенергії на основі батарейних накопичувачів дозволить компанії забезпечити оператора системи передачі резервом підтримки частоти і розширить регулюючий діапазон автоматичного резерву відновлення частоти», - йдеться в повідомленні.
У компанії уточнили, що зараз проектну пропозицію подано на розгляд до Міністерства енергетики.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-planuyut-vstanovlyuvati-sonyachni-paneli-i-sistemi-akumulyuvannya-na-GES/
 
 
З початку березня відновлювана електроенергетика в Україні згенерувала 27,8 млн кВт-год

З 1 по 8 березня Україна виробила 27,8 млн кВт-год електроенергії з відновлюваних джерел.
Минулого тижня середньодобові обсяги виробництва «зеленої» електроенергії збільшилися на 5,7% у порівнянні з попереднім аналогічним періодом, передає reform.energy. 
При цьому 54,6% загального обсягу електричної енергії були вироблені на сонячних електростанціях.
22-28 лютого відновлювана електроенергетика в Україні збільшила виробництво електроенергії на 24,6% у порівнянні з попереднім тижнем.
https://ecotown.com.ua/news/Z-pochatku-bereznya-vidnovlyuvana-elektroenergetika-v-Ukraini-zgeneruvala-27-8-mln-kVt-god/
 
 
Виробниками електроенергії з ВДЕ звернулись до президента через борги ГарПока
 
10 березня 2021 року, провідні асоціації з ВДЕ, включно з Українською вітроенергетичною асоціацією, звернулись до Президента України Володимира Зеленського щодо погашення «старого» боргу за 2020 рік перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії.
Повідомляє УВЕА у Facebook.
У своєму листі асоціації вкотре нагадали про необхідність виконання положень Меморандуму про Взаєморозуміння, який закрпілює положення про сплату накопиченої заборгованості ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії з ВДЕ наступним чином:
·        4 квартал 2020 року — 40% (приблизно 9 млрд грн)
·        1 квартал 2021 року — 15% (приблизно 3.35 млрд грн)
·        2 квартал 2021 року — 15% (приблизно 3.35 млрд грн)
·        3 квартал 2021 року — 15% (приблизно 3.35 млрд грн)
·        4 квартал 2021 року — 15% (приблизно 3.35 млрд грн)
«….на сьогодні виробники електроенергії отримали 14% замість 40% …..і до 31 березня 2021 року (кінець першого кварталу 2021 року) мають бути сплачені наступні 15% заборгованості минулого року, проте нам не відомо про джерело та графік сплати цього траншу», — йдеться в листі.
«Якщо платіжна дисципліна ДП «Гарантований покупець» не буде відновлена шляхом забезпечення надійних джерел фінансування, це призведе до низки негативних наслідків……включно з невиконанням зобов’язань виробників з відновлюваних джерел енергії за банківськими позиками», — вкотре застерегли учасники ринку.
Копії листів, окрім інших, отримали також Прем’єр-міністр України, в.о. Міністра енергетики України, Міністр фінансів України, Директор ДП «Гарантований покупець» та Голова правління ПрАТ НЕК «Укренерго».
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/11/virobnikami-elektroenergi%d1%97-z-vde-zvernulis-do-prezidenta-cherez-borgi-garpoka/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами