Українська альтернативна енергетика: 07-13.10.2019



Норвезька NBT приступила до реалізації 1-ї черги вітропарку "Зофія" в Запорізькій обл.

ТОВ "Азовінвестпром" приступило до реалізації першої черги вітропарку "Зофія" потужністю 42,5 МВт на території Якимівського району Запорізької області, повідомляється на веб-сайті Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), передає Енергореформи.
 В рамках реалізації проєкту розглядаються 12 локацій для установки від десяти до 12 вітроелектроустановок (ВЕУ) потужністю від 4,2 МВт кожна. Висота вежі - до 140 м, діаметр ротора - від 145 м до 170 м в залежності від виробника і моделі обладнання.
Будівництво ВЕС "Зофія I" буде здійснюватися окремими чергами відповідно до проєктної документації.
Очікується, що щорічно "Зофія I" буде генерувати близько 170 тис. МВт-год. Загальна потужність вітропарку "Зофія" складе 750 МВт.
Як повідомлялося, норвезька NBT в лютому 2019 року придбала 82% капіталу "Азовінвестпрома".
NBT підписала 23 січня 2019 року інвестиційну угоду про будівництво вітропарку на 750 МВт в Запорізькій області. Сторонами підписання стали також Європейський банк реконструкції і розвитку, Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO), Чорноморський банк торгівлі та розвитку та інші. Організатором синдикату інвесторів виступив JP Morgan.
Крім того, NBT в квітні 2018 року купила 100% ТОВ "Сивашенергопром" (оперує вітропарку потужністю близько 3 МВт), а на початку вересня був підписаний договір про реалізацію проєкту з будівництва ВЕС потужністю 250 МВт і вартістю $ 375 млн в Херсонській області (уздовж озера Сиваш) за провідної ролі NBT.
Обидва проєкти в Херсонській та Запорізькій області реалізуються NBT спільно з французькою енергетичною компанією Total-Eren (дочірня структура Total).
http://reform.energy/news/norvezhskaya-nbt-pristupila-k-realizatsii-1-y-ocheredi-vetroparka-zofiya-v-zaporozhskoy-obl-12568
 
 
UDP Renewables запускає нову СЕС “Порт-Солар” потужністю 8,6 МВт

Компанія UDP Renewables ввела в експлуатацію сонячну електростанцію “Порт-Солар” в Ізмаїлі (Одеська область) із піковою потужністю 8,6 МВт.
 “Залучаючи досвід наших партнерів, UFuture та UDP Renewables працюють над тим, щоб виробництво енергії в Україні відповідало найкращим світовим практикам екологічної безпеки та енергоефективності. Наша мета – понад 300 МВт до 2022 року. Наразі ми йдемо за планом, поступово реалізуючи проєкти в регіонах із найвищою сонячною активністю – Одеській, Запорізькій, Херсонській і Миколаївській областях”, – наголосив засновник UFuture Василь Хмельницький.
СЕС “Порт-Солар”, що має пікову потужність 8,6 МВт, займає площу 16 га. На станції встановлено понад 25 700 сонячних панелей виробництва Jinko Solar – найбільшого світового виробника сонячних панелей. Така кількість модулів дає можливість генерувати близько 11 830 МВт∙год електроенергії на рік, цього достатньо для забезпечення потреб щонайменше 3,2 тис. домогосподарств. Співінвестором об’єкту є словацька компанія E-Group, генеральним підрядником виступила ГК “Метрополія”.
“За останні роки галузь сонячної енергетики в Україні трансформувалась у потужний напрямок, який зростає дуже стрімко. Частка ВДЕ у загальному виробництві електроенергії впевнено перевищила 3%. Ми – прихильники чіткої кінцевої мети – 100% відновлюваної енергетики в енергобалансі країни. Реалізація проєкту СЕС “Порт-Солар” – це черговий крок нашої стратегії, для якого ми залучили досвідченого міжнародного інвестора – компанію E-Group – і найкращих фахівців у галузі”, – зазначив керівний партнер компанії UDP Renewables Сергій Євтушенко.
У будівництві СЕС було використано обладнання українського виробництва вартістю понад 44,5 млн грн. Загальна сума сплачених податків – близько 3,26 млн грн. На станції створено 135 робочих місць.
Експлуатація СЕС “Порт-Солар” дозволить скоротити викиди діоксиду вуглецю на 13,5 тис. тонн на рік.
https://uare.com.ua/novyny/682-udp-renewables-zapuskae-novu-ses-port-solar-potuzhnistyu-8-6-mvt.html
 
 
Energy Club презентував стартап-акселератор для енергетичних інновацій

Energy Club у 2020 році проведе 3-місячну акселерацію стартапів, які стосуватимуться інновацій у сфері енергетики.
Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив президент Energy Club Андрій Костриця, повідомляє кореспондент агентства.
 "Мета проєкту - шукати стартапи, проєкти, інновації, які працюють саме у сфері енергетики. Давати їм розвиток, навчання, можливості для застосування ідей. За формою це найбільше схоже на стартап-акселератор. Це тримісячна програма, де ми отримуємо конкретний запит від компаній, які працюють на ринку, залучаємо фахівців компаній як менторів", - сказав Костриця.
Проєкт стартує на початку наступного року.
"Час, що залишився, ми витратимо на відбір проектів, компаній з запитами, а також менторів", - додав Костриця.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2791983-energy-club-prezentuvav-startapakselerator-dla-energeticnih-innovacij.html
 
 
Креді Агріколь Банк запустив першу власну сонячну електростанцію

Креді Агріколь встановив сонячні панелі на даху резервного дата-центру банку в Києві. Станція почала працювати у серпні цього року.
Електростанція має потужність 20 квт, а її прогнозована річна генерація - 20,6 МВт*год. Цей запуск дозволить не лише знизити споживання енергії, а і зменшити карбоновий слід банку на 21т СО2, що еквівалентно автомобільній подорожі на відстань 110 тис км.
«Креді Агріколь – «зелений» банк, який в Україні втілює глобальні кліматичні зобов’язання Групи щодо зменшення карбонового сліду. Ми усвідомлюємо всі екологічні виклики та загрози, які постають перед прогресивним світом, тому спрямовуємо значні інвестиції у боротьбу з забрудненням довкілля. Наш банк уже реалізував ряд екологічних проектів. Я впевнений, що встановлення сонячної електростанції – це перший і далеко не останній наш крок щодо використання відновлюваної енергії для власного споживання банку», - прокоментував Юрій Дзюба, керівник департаменту загальних послуг банку.
У центр Соціального Проекту, що входить до Середньострокового плану 2022 Креді Агріколь,  покладено справжню відповідальність перед суспільством. Це означає, що підтримка «зеленого» фінансування, енергоефективності та соціальних зв’язків у регіонах є одним із стратегічних пріоритетів та основних драйверів зростання Групи. До прикладу, усі підрозділи Групи у Франції споживають 100% «зеленої» енергії. Загалом частка спожитої енергії з відновлювальних джерел у Групі по всьому світу складає 40% і постійно зростає.
Креді Агріколь Банк в Україні продовжує стратегічний вектор Групи та уже понад три роки активно підтримує екологічні програми та створює свої власні у рамках програми КСВ «We Care!». Так, у банку діє ініціатива «Дерево за автокредит», в рамках якої банк придбав та висадив на проблемних ділянках Києва 27 150 сіянців та дерев. А по всій мережі відділень Креді Агріколь запроваджено використання паперу з вторсировини та безфосфатних мийних засобів.
У головному офісі Креді Агріколь в  Києві  діє програма «Green office», у рамках якої було запроваджено сортування відходів. Також завдяки впровадженню ініціативи «Green ridesharing» співробітники офісу подорожують на роботу та додому разом, «розділяючи» поїздку з колегами. За рахунок цього вдається зменшити викиди CO2 та забруднення атмосфери. Крім того, автопарк  головного  офісу  поповнили  два  Hyundai Ioniq, а також було встановлено електрозаправку, яка безкоштовна та доступна клієнтам і співробітникам банку.
https://credit-agricole.ua/o-banke/pres-centr/novini/kredi-agrikol-bank-zapustiv-pershu-vlasnu-sonyachnu-elektros-848
 
 
У Вінниці встановили автоматизовані підземні контейнери для сміття

На лівобережній частині міста, на розі вулиць Замостянської та Острозького, розмістили новий підземний майданчик для роздільного збору сміття.
 Складається він із шести боксів: три – для вологих відходів та три – для сухих. Поруч зі сміттєвими баками встановили світильники та камери відеоспостереження, які працюють на сонячних батареях. Для інформування городня встановили спеціальні інформаційні таблички, на них міститься детальна інструкція, як користуватися контейнерами. Особливість цього майданчика в тому, що він обладнаний спеціальними індикаторами, які сигналізують про наповненість сміттєвих баків. Якщо контейнер наповнений, він автоматично заблоковується, а сигнал передається до служби вивезення сміття.
«Перевага підземних сміттєвих систем у тому, що побутові відходи зберігаються під землею і не створюють дискомфорту – немає неприємного запаху, негативного враження від накопичення відходів. А сама територія виглядає естетично. Окрім того, живлення системи відбувається від сонячних панелей, – повідомив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. – Важливо, щоб мешканці дотримувалися правил використання, – тоді механізм працюватиме справно. Для зручності обслуговування плануємо управляти системами дистанційно – вивезення вологої та сухої фракції контролюватимуть з диспетчерського пункту за допомогою дистанційних пультів».
https://day.kyiv.ua/uk/news/270919-u-vinnyci-vstanovyly-avtomatyzovani-pidzemni-konteynery-dlya-smittya
 
 
З початку року в «зелену» енергетику інвестовано понад EUR2 млрд

Більш EUR2 млрд інвестовано в більш 2,500 ГВт нових потужностей «зеленої» генерації, введених в Україні за 9 місяців 2019 року.
Про це повідомив в Facebook голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
За словами Савчука, за цей період було встановлено: СЕС - більше 2 тис. МВт; ВЕС - майже 400 МВт; близько 120 МВт - СЕС домогосподарств (за 6 місяців), біогазові установки - 24 МВт; 13 МВт - об'єкти малої гідроенергетики і 4 МВт - об'єкти на біомасі.
«Крім цього, завдяки зазначеним новим об'єктам загальна потужність відновлюваної електроенергетики виросла в 2 рази тільки за 9 місяців: з близько 2300 МВт станом на кінець 2018 року до близько 5000 МВт станом на 01.10.2019", - зазначив Савчук.
Глава Держенергоефективності вважає, що такі швидкі темпи введення об'єктів, які генерують «чисту» електроенергію, дозволять виконати міжнародні зобов'язання і досягти мети Нацплану дій з відновлюваної енергетики до 2020 року в частині електроенергетики.
http://oilreview.kiev.ua/2019/10/07/s-nachala-goda-v-zelenuyu-energetiku-investirovano-bolee-eur2-mlrd/
 
 
У Ніжині «виросло» ще одне «сонячне дерево»

Про те, аби встановити у Ніжині друге енергодерево говорили ще минулого року. І ось цього місяця між Ощадбанком і ТЦ «Гермес» встановили ще одне «сонячне дерево».
За даними prozorro.gov.ua Управління житлово-комунального господарства та будівництва Ніжинської міської ради придбало «сонячне дерево» за 195 тис. 700 грн. (аукціон відбувся ще 1 квітня).
 Також паралельно відбувся тендер на проведення робіт з капітального ремонту і реставрації елементів благоустрою на території від Ощадбанку до ТЦ «Гермес» з встановленням енергодерева. Тут сума більша і складає 534 тис. 46 грн. Роботи виконує МПП «ФАКЕЛ».
«Сонячне дерево» і благоустрій профінансували в основному за рахунок коштів субвенції державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку, залучених за сприяння народного депутата України VIII скликання Олександра Кодоли. Міськрада співфінансувала проект лише частково.
На сьогодні навколо енергодерева вже поклали плитку. Ще встановлять декілька лавок біля «дерева» і чотири лавки окремо на території. Також з'являться урни.
https://www.uezd.com.ua/u-nizhyni-vyroslo-shche-odne-soniachne-derevo-foto/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами