Українська альтернативна енергетика: 06-12.07.2020

ee

Німеччина планує зафіксувати енергетичне партнерство з Україною до кінця року


Співробітництво між Німеччиною та Україною в галузі енергетики планувалося документально оформити навесні цього року, але через коронавірус довелося перенести процес на більш пізні терміни.
 Про це повідомив на конференції «20 років Німецько-українському форуму. Відносини між Україною і Німеччиною. Діалог про політику та економіку», яка відбулася в Берліні 29 червня, парламентський державний секретар міністерства з питань економіки й енергетики Марко Вандервіц, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.
«Планувалося підписання спільної заяви щодо Німецько-українського енергетичного партнерства в рамках 6-го Берлінського Енергетичного діалогу, який мав відбутися у березні цього року, але був скасований через пандемію. Але ми хочемо ще до кінця цього року довести цю справу до завершення», - сказав Вандервіц.
Він назвав співпрацю між двома країнами у сфері відновлювальної енергетики одним з пріоритетів двосторонньої взаємодії. Німеччина підтримує, в тому числі фінансово, перехід України на чисті джерела енергії, запровадження енергоефективністі, зокрема, наразі Німецьке енергетичне агентство DENA разом з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ здійснюють в Україні низку проєктів.
Вандервіц також нагадав про інші напрямки підтримки, яка надається німецьким урядом Україні з серпня 2014 року, зокрема, про незв’язаний фінансовий кредит у розмірі 500 млн євро, з яких ще близько 150 млн не використано.
«Ми радіємо, що Президент України Володимир Зеленський і канцлер ФРН Ангела Меркель домовилися спрямувати ці залишки на подолання наслідків пандемії. Ми сподіваємося на швидші спільні кроки», - сказав урядовець.
 «Німеччина готова всіма силами продовжувати підтримувати Україну в її економічному наближенні до ЄС», - додав він.
Представник Мінекономіки та енергетики ФРН бачить «позитивні» перспективи для поглиблення співпраці та вважає Україну привабливою для німецьких інвесторів.
«Україна є, звісно, привабливою країною для німецьких підприємців, особливо, для середнього і малого бізнесу. Тому Німеччина особливо прискіпливо слідкує за тим, що відбувається у банківському секторі, стосовно умов інвестування, а також захисту прав інвесторів, які мають відповідати європейським стандартам», - заявив Вандервіц.
При цьому він назвав перешкоди для нормального розвитку співпраці: інвестори стурбовані підвищенням тарифів для відновлювальної енергетики, «сигналами про довільне поводження з німецькими інвесторами з боку українських чиновників», недостатньою транспарентністю певних процесів, пов’язаних з веденням бізнесу, необхідність зменшення бюрократії та встановлення «незалежного, непартійного правосуддя». Україна пройшла великий шлях реформ, але попереду ще багато роботи, підсумував він.
Німеччина, за словами представника Міністерства, має дуже велику зацікавленість в тому, щоб Україна міцно трималася курсу реформ.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3053796-nimeccina-planue-zafiksuvati-energeticne-partnerstvo-z-ukrainou-do-kinca-roku.html
 
 
I&U Group завершила будівництво біогазового комплексу потужністю 6 МВт

Агрохолдинг I&U Group повністю завершив будівництво біогазового комплексу потужністю 6 МВт. Комплекс перероблятиме відходи цукрового виробництва в сировину для теплової та електричної енергії й після запуску в експлуатацію щорічно вироблятиме 48 тис МВт*год «зеленої» електроенергії. По це на своїй сторінці facebook повідомив засновник I&U Group Сергій Тарасов.
 Будівництво комплексу, який знаходиться поблизу селища Капітанівка Номиргородського району Кіровоградської області, тривало з грудня 2018 року, а загальна вартість проекту склала 23 млн євро. Для реалізації було залучено кредит ЄБРР у розмірі 13 млн євро і пільговий кредит Фонду чистих технологій у розмірі 2 млн євро.
При будівництві об’єкту використовувалися інноваційні технології та передове обладнання австрійських компаній. Переробка відходів цукрового виробництва в енергію відбуватиметься на гідравлічних реакторах за технологією анаеробних ферментаторів з гідравлічним перемішуванням.
Головні переваги технології — простота та надійність конструкції, низька вартість експлуатації та технічного обслуговування, а також висока ефективність переробки, що у порівнянні з іншими методами дозволяє отримувати більшу кількість біогазу з тони субстрату.
Біогазовий комплекс дозволить холдингу I&U Group ефективно використовувати відходи цукрового виробництва. За підрахунками, запуск заводу дозволить сукупно скоротити викиди CO2 на 24 тис тон на рік. До того ж, залишки від виробництва біогазу будуть використовуватися в якості біодобрив, які частково замінять компанії дорогі мінеральні добрива. Щороку комплекс вироблятиме 10–12 тисяч т біодобрив.
Земельний банк I&U Group наразі становить 50 тис га, компанія займається вирощуванням зернових, олійних культур і цукрових буряків в Кіровоградській та Миколаївській областях.
https://landlord.ua/news/i-u-group-zavershyla-budivnytstvo-biohazovoho-kompleksu-potuzhnistiu-6-mvt/
 
Члени Конгресу США надіслали Зеленському листа щодо енергетичної безпеки

Високопосадовці Конгресу США звернулися з листом до Володимира Зеленського, в якому закликали посилити енергетичну безпеку України шляхом інтенсивного розвитку відновлюваної енергетики.
Копію листа Укрінформу надали в Американсько-українській діловій раді (USUBC). 
"Пишемо вам, аби висловити нашу рішучу підтримку зусиллям України зі зміцнення її енергетичної безпеки, в тому числі шляхом розвитку відновлюваної енергетики. Ми закликаємо ваш уряд брати участь у переговорах з ключовими учасниками галузі, щоб гарантувати постійні іноземні інвестиції, а також зростання в цьому стратегічному секторі", - зазначається в листі.
При цьому американські законодавці нагадали, що в енергетичну галузь України вже здійснено багато вливань, у тому числі понад $2 млрд іноземних інвестицій у сферу відновлюваних джерел енергії. Крім того, американська компанія GE Wind Energy постачає вітрогенератори на 275 МВт, а Європейський банк реконструкції та розвитку, в якому США є провідним акціонером, надав та схвалив фінансування в розмірі $600 млн на проєкти відновлюваної енергетики в Україні. До того ж Міжнародна фінансова корпорація з розвитку зі свого боку пообіцяла профінансувати $400 млн, а також страхувати політичні ризики для проєкту вітроенергетики в Україні.
"Сподіваємось на співпрацю з Україною для розширення інвестиційних можливостей у ключових галузях енергетики, включаючи вітряну, сонячну, біопаливну, гідро- та геотермальну енергетику", - зазначається в листі.
У Конгресі США позитивно оцінили залучення Секретаріату Енергетичного співтовариства до процесу посередництва з українськими суб'єктами з метою досягнення консенсусу.
"Ми радимо вам продовжувати цей консенсусний підхід у переговорах з інвесторами як вітрової, так і сонячної енергетики, а також суб'єктами промисловості, в той час як ви прагнете реструктурувати законодавство, що стане основою для відповідних інвестицій", - підкреслюється в листі.
Зауважується, що це посилило б авторитет України в залученні подальших прямих іноземних інвестицій в її енергетичний сектор, а також в інші сектори національної економіки.
Лист підписали співголова Українського Конгресового кокусу конгресвумен Марсі Каптур, а також конгресмен Майк Куіглі.
https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3055979-cleni-kongresu-ssa-nadislali-lista-zelenskomu-sodo-energeticnoi-bezpeki.html
 
 
«Укрзалізниця» видала техумов для приєднання об’єктів ВДЕ потужністю 355 МВт

АТ «Укрзалізниця» видала технічних умов для приєднання до її мереж об’єктів відновлюваної енергетики загальною потужністю 354,3 МВт. Про це йдеться в проекті програми розвитку електромережі транспортної компанії на 2020-2024рр, яка опублікована на сайті НКРЕКП.
«Встановлена потужність електроустановок виробництва е/е з ВДЕ, які мають бути приєднані до системи розподілу відповідно до виданих ТУ складає 354,265 МВт», - зазначається в проекті.
Згідно проекту програми, «Укрзалізниця» планує у 2020-2024рр провести реконструкцію 118 підстанцій напругою 110 кВ (150 кВ), 37 підстанцій напругою 35 кВ, збудувати 12,4 км ЛЕП напругою 150 кВ та виконати інші роботи.
https://expro.com.ua/novini/ukrzalznicya-vidala-tehumov-dlya-pridnannya-obktv-vde-potujnstyu-355-mvt
 
 
Інвестори ВДЕ наполягають на продовженні "зеленого" тарифу для уникнення позовів до міжнародних судів

Голландський банк розвитку (FMO), Норвезька інститут гарантії експортних кредитів (GIEK) і корпорація Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO) ( "Прямі та непрямі іноземні інвестори") вважають, що відсутність продовження терміну дії "зеленого" тарифу мінімум на два роки і більше широкого консенсусу в законопроекті №3658 може викликати позови в міжнародний арбітраж через істотне зниження пільгового тарифу, реструктуризації боргів за контрактами і частки в акціонерному капіталі.
Відповідну думку викладено в листі "Прямих і непрямих іноземних інвесторів" на адресу президента України Володимира Зеленського, Міністерства енергетики, ДП "Гарантованого покупця", НКРЕКУ, "Укренерго", голові комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрію Герусу, главі фракції "Слуга народу" в ВРУ Давиду Арахамія, копію якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".
"Перш ніж приймати нові закони, які вплинуть на" зелений "тариф і стимулюючий тариф і дисбаланси (які, як очікується, будуть набагато більш обтяжливими для виробників), потрібен більш широкий консенсус. Одна з проблем, яку" Прямі та непрямі іноземні інвестори вважають "першочергово важливою - це, в тому числі, продовження" зеленого "тарифу мінімум на два роки в проекті закону №3658", - вказується в листі.
Крім того, "Прямі та непрямі іноземні інвестори" вважають запропоновані поправки несумісними із зобов'язаннями України щодо просування і розширення присутності ВДЕ в енергетичному балансі країни.
"Це може стати стримуючим фактором для майбутніх інвестицій в Україну, особливо в галузі поновлюваних джерел енергії", - підкреслили інвестори.
Вони також очікують, що без схвалення всіма учасниками ВДЕ-галузі (більш ніж 800 виробників і понад 7 ГВт встановленої потужності) пропонованих поправок в законах і нормативних актах, що стосуються "зеленого" тарифу, стимулюючого тарифу, дисбалансів, скорочень і багатьох інших чинників - багато проектів ВДЕ зіткнуться з невиплатами боргових зобов'язань перед своїм інвесторами, але також і перед своїми місцевими та міжнародними акціонерами.
"Ми хочемо уникнути такого розвитку подій, тому закликаємо допомогти в досягненні кращого результату за обопільною згодою, яка може бути схвалена прямими і непрямими іноземними інвесторами ", - резюмували інвестори.
Відзначається, що інвестиції прямих і непрямих іноземних інвесторів в проекти ВДЕ в Україні перевищує EUR250 млн.
Як повідомлялося, Верховна Рада 3 липня прийняла в першому читанні урядовий законопроект №3658 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", який передбачає, зокрема, зниження "зеленого" тарифу для СЕС і ВЕС . Проект документа був розроблений на основі Меморандуму, укладеного між урядом і представниками галузі ВДЕ в рамках медіації Європейського Енергоспівтовариства.
2 липня NEFCO звернулося до президента, Міністерства енергетики та парламенту України врахувати необхідність продовження термінів дії "зелених" тарифів для СЕС, для яких вони будуть знижені при прийнятті законопроекту №3658 про умови підтримки ВДЕ.
Раніше з пропозиціями про продовження для СЕС термін дії "зелених" тарифів (закінчується 31 грудня 2029 року) на 2 роки до глави держави зверталася група іноземних та вітчизняних власників близько 120 сонячних електростанцій, зокрема GS Engineering & Construction (Південна Корея), Norsk Solar і Scatec Solar (обидві - Норвегія), TIU Canada (Канада), United Green (Великобританія), VR Capital (США / Великобританія).
Таку ж позицію, зокрема, озвучували Європейська бізнес-асоціація та Американська торгово-промислова палата.
https://interfax.com.ua/news/economic/673611.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами