Українська альтернативна енергетика: 06-12.04.2020

RES_article

Відновлювана електроенергетика в Україні збільшила обсяги виробництва майже втричі

У січні-лютому 2020 року сонячні, вітрові та електростанції на біомасі в Україні збільшили обсяг виробництва електроенергії у 2,68 рази – до 1,184 млрд кВт-год у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Крім того, за перші два місяця поточного року збільшили генерацію на 19,2% блок-станції – до 288 млн кВт-год, передає expro.com.ua. 
Натомість у січні-лютому всі традиційні види генерації зменшили виробництво електроенергії, а загальний обсяг генерації по всіх джерелах знизився на 7,5% у порівнянні з минулим роком.
 
Виробництво електроенергії за січень-лютий 2020 року порівнюючи з аналогічним періодом 2019 року зменшилось на 7,5% - до 27,318 млрд кВт-год.
Так, наприклад, виробництво електроенергії на атомних електростанціях знизилось на 5,9% - до 15 млрд кВт-год. На теплоелектростанціях генерація впала на 21,9% - до значення 6,575 млрд кВт-год. Також падіння у виробництві на 21% спостерігалося на гідроелектростанціях та гідроакумулюючих станціях – до 1,17 млрд кВт-год.
https://ecotown.com.ua/news/Vidnovlyuvana-elektroenergetika-v-Ukraini-zbilshila-obsyagi-virobnitstva-mayzhe-vtrichi/


Цього року на Харківщині збудують сонячну електростанцію потужністю 8 МВт

Наразі в області діють вже три сонячні електростанції, які загалом дають понад 10 МВт електроенергії.
З роботою однієї зі станцій, яка розташована поблизу Мерефи Харківського району, ознайомився голова ХОДА Олексій Кучер у ході робочої поїздки 3 квітня.
 «Це перша на Харківщині сонячна електростанція. На даний час в області реалізовано ще два проєкти, дві електростанції ведені в експлуатацію нещодавно. Вони для Харківщини важливі з багатьох моментів. По-перше, тому що це енергонезалежність. По-друге, це місцеві бюджети: звісно, що частина податків залишається тут», - сказав голова ХОДА.
Олексій Кучер також підкреслив, що ці інфраструктурні проєкти реалізуються в регіоні внутрішнім інвестором. Три працюючі на даний час станції - це понад 9 млн дол. інвестицій і понад 10 МВт електроенергії.
«Дуже важливо, що саме внутрішній інвестор бере на себе таку відповідальність і у вкрай нелегкі часи все ж таки інвестує і вводить в експлуатацію такі станції. Ми направлені на розвиток альтернативної енергетики. Про це говорить і Президент, тому що це важливо взагалі для України, адже це енергетична незалежність», - наголосив керівник області.
Як повідомив директор компанії «Солар» групи компаній «АС-груп» Богдан Новіков, на Харківщині, у селищі Борки, планують збудувати ще одну сонячну електростанцію – потужністю 8 МВт.
«Потужність мереф’янської станції - 3,9 МВт. Це дозволяє подати електроенергію для понад 200 домоволодінь Мерефи. Ми запустили ще дві станції у Борках: 2,2 та 4 МВт. Там плануємо в цьому році побудувати ще одну, найпотужнішу станцію, яка дозволить забезпечити електрикою понад 700 домоволодінь регіону», - розповів Богдан Новіков.
Він подякував Олексію Кучеру за допомогу обласної адміністрації на етапі погоджень та введення в експлуатацію електростанцій у Борках.
«Ми вдячні за підтримку області, за позицію Президента щодо того, щоб інвестор заводив подібні проєкти відновлюваної енергетики», - зазначив він.
Олексій Кучер запевнив, що інвестиційні проєкти і надалі матимуть повну підтримку обласної влади.
«Ми запрошуємо усіх інвесторів, які хочуть вкладати гроші у розвиток такої інфраструктури. Все, що треба від влади, - повідомляйте. Ми будемо реагувати швидко, щоб вирішувати всі нагальні питання інвесторів», - сказав голова ХОДА.
https://kharkivoda.gov.ua/news/102930

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами