Українська альтернативна енергетика: 05-11.08.2019



Компанії ВДЕ мають намір подавати до європейських судів на державу Україна в разі подальшого блокування розрахунків на ринку


Компанії відновлюваної енергетики планують подавати позови до європейських судів на державу Україна в разі подальшого блокування розрахунків на енергоринку в зв’язку з рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва про призупинення дії постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг щодо тарифів «Укренерго». Про це на прес-конференції заявив глава Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.
«Якщо ситуація не буде розблокована, компанії почнуть подавати в суди на державу Україна. Відповідно до того, що у нас є закон про ринок електричної енергії і про розвиток альтернативної енергетики, всі виробники «зеленої енергетики» повинні своєчасно отримувати відповідні гроші за вироблену електроенергію».
За його словами, це буде абсолютно обґрунтованим рішенням, адже компанії брали кредити, в тому числі в європейських банках, на будівництво об’єктів альтернативної енергетики під конкретні зобов’язання з країни України.
«Що буде якщо ми сьогодні не дочекаємося позитивного рішення апеляційного суду про скасування позову окружного адміністративного суду? По-перше, компанії, які взяли кредити не тільки в національних банках, але і банках, які сьогодні вірять в Україну і фінансують розвиток «зеленої енергетики», повинні платити податки і кредити. Це процес, який неможливий, якщо вони не будуть отримувати гроші за вироблену енергетику на оптовому ринку електричної енергії України «, - підкреслив він.
https://gazeta.ua/articles/life/_kompaniyi-vde-mayut-namir-podavati-do-yevropejskih-sudiv-na-derzhavu-ukrayina-v-razi-podalshogo-blokuvannya-rozrahunkiv-na-rinku/918874


Україна увійшла в ТОП-5 лідерів за потужністю нових вітряних електростанцій

У першій половині 2019 року Європа ввела 4,9 ГВт потужностей нових вітряних електростанцій, що на 0,4 ГВт більше, ніж за аналогічний період 2018 року, передає Енергореформи посилаючись на иследование WindEurope.
Так, Україна ввела 262 МВт і посіла п’яте місце в рейтингу країн за рівнем потужностей нових вітряних установок.
З усіх європейських країн найбільшу потужність вітряних установок виробили Франція (523 МВт), Швеція (459 МВт), Німеччина (287 МВт) і Італія (286 МВт).
http://reform.energy/news/ukraina-voshla-v-top-5-liderov-po-moshchnostam-novykh-vetryanykh-elektrostantsiy-12135


«Вінд Солар Енерджі» має намір побудувати 3 ВЕС потужністю до 190 МВт в Житомирській області

ТОВ «Вінд Солар Енерджі» (Київ) має намір побудувати ветроелектростнаціі «Лісова-1, 2, 3» (Коростенський р-н Житомирської обл.) Потужністю 189 МВт, повідомляється на сайті єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), передає енергореформи.
В рамках проекту планується будівництво 63 вітроустановок (ВЕУ) потужністю 4,2 МВт кожна. Висота веж складе 130 м. Термін експлуатації ВЕС - 20 років.
За даними, розміщеними на сайті компанії, Wind Solar Energy (WSE) через свою дочірню компанія Solar Kvant з 2013 року володіє і експлуатує СЕС на 5 МВт в Покровському районі Дніпропетровської області на ділянці 10 га.
Згідно з даними єдиного реєстру юросіб, кінцевим бенефіціарним власником «Вінд Солар Енерджі» є Ельвіра Теслюк, до цього в структурі власників була кіпрська компанія WSE CYPRUS LTD.
http://reform.energy/news/vind-solar-enerdzhi-namerena-postroit-3-ves-moshchnostyu-do-190-mvt-v-zhitomirskoy-oblasti-12085


Півтори сотні сонячних електростанцій не можуть розпочати працювати на Кропивниччині

Півтори сотні сонячних електростанцій не можуть розпочати працювати на Кропивниччині. Про це повідомив представник фірми, яка займається встановленням сонячних електростанцій, Олександр Головчиц. Цю інформацію підтвердив речник «Кіровоградобленерго» Сергій Богомільчук.
Зі слів власника однієї з електростанцій Олександра Постойка, підприємство «Кіровоградобленерго» не дає дозволу на підключення до енергомереж. Сонячна станція, котру звів Постойко у селі Богданівка, є єдиною у населеному пункті. Вона готова була працювати 31 травня.
«Дуже часто були перебої з електропостачанням, по-перше. По-друге, приватний будинок, його потрібно у зимовий час опалювати», – каже Постойко про те, чому вирішив побудувати станцію.
З його слів, купівля і встановлення сонячних батарей обійшлися родині у понад 625 тисяч грн. Родина продала два автомобілі, бо інакше грошей на сонячну станцію не було б. До цього ще й взяли кредит. Отримали купу дозволів на встановлення станції. Постойко наголошує, що виконали всі технічні умови.
Але 7 червня чоловік отримав лист від комерційного директора «Кіровоградобленерго» Олега Соловйова про відмову підключення станції до електромереж. Зі слів Постойко, обленерго каже, що попередні технічні умови, що були виконані і діяли у 2018 році, вже недійсні. Вийшов новий закон.
«Закон зворотної сили не має. Якщо ми будували ще по тих умовах, то маємо включатися. Вони, спираючись на новий закон про заборону встановлення станцій на землі, зобов’язують нас реєструвати установку як капітальну будівлю», - розповідає Постойко.
Державна архітектурна будівельна інспекція на звернення «Кіровоградобленерго» надала відповідь, що енергетична компанія діє в межах закону, зазначив прес-секретар «Кіровоградобленерго» Сергій Богомільчук. Нацкомісія регулювання енергетики та комунальних послуг ще не надала свою відповідь.
Юрист Віталій Речиць пояснив наскільки правомірною є відмова обленерго: «Відповідно до даного закону є конкретизація розміщення на дахах і фасадах будинків, але є заборона розміщення на земельних ділянках. Якщо ми фактично подивимось на дану ситуацію, то сонячні панелі знаходяться не на землі. Вони знаходяться на конструкціях. Це можуть бути металеві конструкції, дерев’яні конструкції, які не є капітальними спорудами. Для того, щоб зробити капітальну споруду треба провести ряд реєстраційних дій. Визнати їх саме як капітальні споруди».
Речиць розповів, що треба робити тим власникам сонячних електростанцій, котрі встановили їх на землі: «Замовити будівельний паспорт на навіси із сонячними батареями. Необхідно звернутися до органів державної архітектурної інспекції з повідомленням про початок будівельних робіт. Далі ДАБІ повідомляється про завершення робіт. І далі реєструється речове право на нерухоме майно як капітальну споруду, на якій буде розташовано саме ці сонячні панелі. І в такому випадку «Кіровоградобленерго» та інші компанії, які здійснюють реєстрацію, не мають право відмовляти».
Після відмови Постойко звернувся до облвідділення Антимонопольного комітету України. АМКУ було направлено запит на Нацкомісію регулювання енергетики та комунальних послуг щодо роз’яснення норм цього закону. В Антимонопольному комітеті вважають, що роз’яснення буде зроблене на користь споживачів. Після цього АМКУ обіцяє застосовувати свої заходи впливу на підприємство.
Серед цих заходів - штраф 68 тисяч гривень та відміна заборони підключати сонячні електростанції до енергомереж, розповіла голова облвідділення АМКУ Лариса Гречана.
https://mykirov.com/pivtori-sotni-sonyachnih-elektrostanciy-ne-mozhut-rozpochati-pracyuvati-na-kropivnichchini


Україна увійшла у п’ятірку європейських країн за темпами встановлення вітряних станцій

У січні-червні 2019 року в Україні побудували вітряні електростанції загальною потужністю 262 МВт.
Як зазначається у доповіді Асоціації власників вітроелектростанцій Wind Europe від 25 липня, наша країна зайняла п’яте місце серед європейських країн за кількістю наземних ВЕС встановлених за півроку, передає windeurope.org.
Лідирує у рейтингу Франція, яка за перші шість місяців 2019 року збільшила вітроенергетичні потужності на 523 МВт, на другому місці Швеція – з 459 МВт, Німеччина та Італія посіли третє та четверте місце, збільшивши потужності наземної вітроенергетики на 287МВт та 286 МВт відповідно.
Згідно з даними WindEurope, у першому півріччі 2019 року у Європі було побудовано 4,9 ГВт нових потужностей берегової та морської вітроенергетики, що більше на 0,4 МВт у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Разом з тим, берегова вітроенергетика демонструє спад. У першій половині 2019 року у Європі було встановлено 2,9 ГВт наземних вітроелектростанцій, що на 3,3 ГВт менше, ніж торік. Обсяги зменшилися через Німеччину, де темпи встановлення вітряків були найгіршими з 2000 року - 11 ГВт берегового вітру застрягли на етапі видачі дозволів.
У першій половині року було встановлено 1,9 ГВт нового морського вітру, порівняно з 1,1 ГВт, доданими у аналогічний період 2018 року. Зокрема, за 6 місяців Великобританія збільшила потужність морської вітроенергетики на 931 МВт, Данія – на 374 МВт, Бельгія - на 370 МВт, а Німеччина – на 252 МВт. До показнику Великобританії частково включений вітропарк Hornsea 1, який після закінчення будівництва стане найбільшою у світі вітровою електростанцією потужністю 1,2 ГВт.
У першій половині 2019 року Європа інвестувала €8,8 млрд у будівництво майбутніх вітроелектростанцій, €6,4 млрд в наземний вітер і €2,4 млрд у морський вітер. Ці інвестиції сприятимуть встановленню та підключенню до мереж 5,9 ГВт вітроенергетики протягом наступних двох-трьох років. Франція і Нідерланди лідирують в вітроінвестиціях.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrayina-uviyshla-u-p-yatirku-yevropeyskykh-krayin-za-tempamy-vstanovlennya-vitryanykh-stantsiy/


У Хмельницькій області відкрили першу в Україні СЕС з вітчизняними панелями

У Хмельницькій області відкрили першу в Україні сонячну електростанцію, де встановлені сонячні панелі вітчизняного виробництва. Потужність станції становить понад 14 МВт.
Станція розташована в Кам’янець-Подільському районі. На ній встановили 37 тисяч 926 українських сонячних панелей SNRG виробництва KNESS PV, завдяки яким станція буде генерувати майже 15,6 тисяч МВт / год екологічно чистої електроенергії на рік. Цього достатньо, щоб забезпечити електроенергією близько 7,8 тисяч домогосподарств.
Згідно з оприлюдненою інформацією, замовником будівництва виступила компанія «ENERGY SUN», проектування та будівництво станції виконав ТОВ «Подільський Енергоконсалтинг», що входить до складу групи компаній KNESS, яка є українською групою, що розробляє технології і реалізує проекти традиційної та відновлюваної енергетики.
Раніше повідомлялося, що станом на 1 липня 2019 р. близько 12 тис. Приватних домогосподарств України встановили сонячні електростанції загальною потужністю близько 280 МВт. Для порівняння на кінець 3-го кварталу 2015 було всього 130 таких сімей.
Таке стрімке зростання попиту на сонячні панелі спостерігається після розробки спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та прийняття парламентом в 2015 р. Закону №514-VIII про введення «зеленого» тарифу для СЕСд потужністю до 30 кВт з прив’язкою до курсу євро.
https://elektrovesti.net/66912_v-khmelnitskoy-oblasti-otkryli-pervuyu-v-ukraine-ses-s-otechestvennymi-panelyami


На Дніпропетровщині приватні домогосподарства встановили понад 1,5 тисячі сонячних електростанцій

У жителів Дніпропетровщини, які мешкають у приватному секторі, встановлено понад 1,5 тисячі сонячних електростанцій. Це удвічі перевищує дані 2018 року. За цим показником область лідирує серед інших регіонів України. Про це повідомили в управлінні паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Дніпропетровської ОДА.
«Проєкти з альтернативної енергетики нині у пріоритеті. Привабливою для інвестицій є енергія сонця. На Дніпропетровщині сонячні електростанції будують не тільки великі інвестори. Встановлює панелі й населення: на дахах власних будинків та на землі», – наголосили в управлінні.
Наразі у приватних домогосподарствах області працюють 1546 сонячних електростанції загальною потужністю 39,7 МВт. Майже 700 з них встановили у 2019-му.
За півроку власники сонячних електроустановок виробили 15,9 млн кВт/год електроенергії.
Найбільше об’єктів розташовано на півдні Дніпропетровщини: він вважається «сонячним портом» області.
Власники сонячних електростанцій самостійно задовольняють потреби свого будинку в електроенергії, а надлишок реалізують у єдину мережу за «зеленим тарифом».
https://adm.dp.gov.ua/ua/news/na-dnipropetrovshchini-privatni-domogospodarstva-vstanovili-ponad-15-tisyachi-sonyachnih-elektrostancij

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами