Українська альтернативна енергетика: 04.05-10.05.2020

3

У Миколаєві для річкових перевезень розробили судно із сонячними панелями
Компанія «Річковий трамвайчик Миколаїв» разом з провідними конструкторами та суднобудівниками міста створили новаторське маломірне пасажирське судно «Фарад» з електричним силовим приводом.
Проект має на меті відродити регулярні пасажирські перевезення річками Південний Буг та Інгул маломірними суднами (катамаранами) на електричному ході.
Судно завдовжки 10 метрів та у сонячний день має запас ходу до 5 годин. На судні встановили 47 високоефективних гнучких панелей 110 Вт кожна / всі – 5 кВт, повідомляє Миколаїв – місто корабелів.
 Судно має можливість працювати в неглибоких акваторіях, дрібних маринах, яхт-клубах — це ключові райони, які в іншому випадку залишилися б недоступними. Конструкція судна дозволяє при номінальній вазі у 2 тони мати корисну вантажопідйомність 3000 кг для пасажирів та вантажів.
«Фарад» має великий дах для розташування сонячних панелей, які живлять акумулятори та забезпечує комфорт для пасажирів у будь-яку пору року.
З встановленими сучасними акумуляторами ємністю 40 кВт-г, «Фарад» на крейсерській швидкості 8 вуз (15 км/г) здатен працювати безперервно близько трьох годин без використання сонячних панелей. В сонячний день потужність генерації панелей сягає 5 кВт, що збільшує автономність ходу. Для забезпечення цілодобової експлуатації електричного катера необхідно забезпечити 10 кВт трьох-фазні берегові зарядні станції.
Катер може бути використаний як мобільна електрична станція і здатен генерувати близько 5 кВт енергії. Серед переваг катамарану «Фарад» – відсутність шкідливих викидів. Судно не використовує палива, що дозволяє річковим регулярним перевезенням бути рентабельними та доступними для людей.
https://blin.mk.ua/news/125695
 
Геннадій Труханов відвідав нову станцію дегазації на Дальницьких кар'єрах

На форумі ODESA 5T, який проходив 3-4 жовтня минулого року, був підписаний Меморандум про співпрацю з українською компанією ТОВ "Clear Energy" і дано старт роботі над проектом дегазації полігону твердих побутових відходів (ТПВ) на Дальницьких кар'єрах.
 28 квітня 2020 року мер Одеси Геннадій Труханов провів виїзну робочу нараду, в ході якої обговорили питання роботи станції дегазації, а також перспективи будівництва сміттєпереробного заводу.
Як зазначив виконавчий директор ТОВ "Clear Energy" Сергій Савчук, станція дегазації, побудована на Дальницьких кар'єрах, - найбільша полігонна станція в Україні.
Загальна встановлена ​​потужність обладнання - 3,51 МВт, що дозволить утилізувати до 12 млн куб. м біогазу на рік і виробляти щодоби близько 70 тис. кВт / год, або понад 24 млн кВт / год електроенергії на рік. На сьогоднішній день в регіонах України вже працюють 16 об'єктів дегазації ТПВ потужністю від 0,33 МВт до 1,5 МВт.
На даний момент ведуться пусконалагоджувальні роботи і підключення до електромереж.
Принцип роботи станції простий. Внаслідок розпаду і розкладання органічних складових сміття на полігоні ТПВ виділяється біогаз, який відкачується насосом з пробурених свердловин і транспортується через трубопроводи до газових фільтрів, а згодом подається в когенераційні установки, які і виробляють електроенергію.
"Для нас важливо, що крім виробництва" зеленої енергії "станція дегазації дозволить вирішити ряд екологічних питань: значно знизяться викиди шкідливих речовин в навколишнє середовище, а також буде мінімізований ризик виникнення пожеж на звалищі", - розповів Геннадій Труханов.
В ході робочої наради Геннадій Труханов і Сергій Савчук також обговорили наступні етапи проекту - рекультивацію полігону та будівництво заводу з утилізації сміття.
https://newsmir.info/2064855

  
"Зелена" енергетика забирає чверть грошей всього енергоринку

Частка "зеленої" генерації в Україні зросла до 8%. Відновлювана енергетика (ВДЕ) контролює близько 26% всього грошового обороту ринку електроенергії. Про це повідомив член Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Коваленко.
 За його словами, за 2019 рік "зелена" генерація в Україні зросла на 11,6%. Загальну потужність ВДЕ на 22 квітня 2020 року регулятор оцінює в 7117 МВт. Ще 1000 мВт, за інформацією ДП Гарантований покупець, планується ввести до липня, додав Коваленко.
"В цілому, якщо нічого не робити, у нас виллється більш 18 000 Мвт [якщо запустяться всі" зелені "електростанції, які підписали pre-PPA]. Вже на сьогоднішній у нас потенційно можуть виникнути дні, коли деякі годинник будуть закриватися лише" зеленої " енергетикою, - сказав він 5 травня на круглому столі з народними депутатами.
https://biz.liga.net/ekonomika/tek/novosti/zelenaya-energetika-kontroliruet-chetvert-denejnogo-oborota-energorynka

 
USAID надасть Мінекоенерго експертну допомогу в удосконаленні механізму ПСО та умов підтримки виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел

Під головуванням в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольги Буславець пройшла спільна нарада представників Мінекоенерго і USAID (проект «Енергетична безпека»).Ольга Буславець проінформувала партнерів про першочергові заходи, які запропонувало Міністерство в рамках Антикризового енергетичного штабу для подолання нагальних викликів в енергетичній галузі України.
«Я просила вас сьогодні зібратися, щоб почути, над якими питаннями проект працює і як ми можемо підвищити результативність нашої взаємодії і ефективність напрацьованих рішень», - сказала в.о. Міністра на початку наради.
 Представники USAID підтвердили зацікавленість у посиленні співпраці з Мінекоенерго та підготовці рішень, які допоможуть покращити ситуацію в українській енергетиці. А також підтвердили, що нададуть Міністерству свої моделі і результати розрахунків щодо переходу від товарного до фінансового механізму ПСО.
Керівник проекту USAID «Енергетична безпека» Дін Уайт також зазначив, що його експерти моделювали різні варіанти реструктуризації «зеленого тарифу» в Україні. «Ми проводили розрахунки впливу умов реструктуризації зеленого тарифу та реалізації інших заходів на дефіцит кошторису Гарантованого покупця і готові надати свої напрацювання Мінекоенерго», - підкреслив він.
Сторони домовились, що продовжать тісну співпрацю в рамках робочих груп, які найближчим часом будуть створені при Міністерстві для забезпечення виконання рішень Антикризового енергетичного штабу.
https://menr.gov.ua/news/35239.html
 
 
 Понад 24 тис. українських родин використовують сонячні панелі та заощаджують на рахунках за електроенергію

На сьогодні вже понад 24 тис. домогосподарств в Україні використовують сонячні електростанції та забезпечують свої потреби в електроенергії.
Загальна потужність СЕС у домогосподарствах сягає вже 618 МВт, а сумарний обсяг вкладених ними коштів складає близько 495 млн євро.
Як бачимо, все більше пересічних громадян долучається до виробництва «чистої» енергії. Важливо, що це мала розподілена генерація, яка дозволяє використовувати енергію в точці виробництва, а також спонукає власників до раціонального енергоспоживання та впровадження енергоефективних заходів.
Зокрема, у I кварталі 2020 р. домогосподарства встановили більше 2100 СЕС загальною потужністю 65 МВт. Це у 1,5 рази більше, ніж за аналогічний період 2019 року.
Тож, кількість охочих використовувати «чисту» електроенергію зростає. До цього їх мотивує можливість економити на рахунках за електроенергію, не залежати від енергопостачальника, бути більш енергоефективними та користуватися енергозберігаючою електротехнікою.
До Вашої уваги - ТОП-5 областей за кількістю СЕС приватних домогосподарств:
·                 Дніпропетровська – 3200;
·                 Тернопільська – більше 2200;
·                 Київська – майже 2000;
·                 Івано-Франківська - більше 1800;
·                 Закарпатська - більше 1400.
Загалом, понад 24 тис. СЕС у домогосподарствах дозволяють генерувати більше 700 млн кВт*год екологічно чистої електроенергії у рік. Для порівняння такого обсягу енергії достатньо для близько 230 тис. родин.
https://saee.gov.ua/uk/news/3367

 
НКРЕКП представила два сценарії розв'язання проблеми в "зеленій" енергетиці

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), представила два можливих сценарії вирішення проблеми в "зеленій" енергетиці. Перший сценарій - більш жорсткий, другий - м'якше, але зі своїми нюансами. Про це повідомив член НКРЕКП Дмитро Коваленко 5 травня на круглому столі з народними депутатами і т.в.о. міністра енергетики Ольгою Буславец.
Перший сценарій, згідно з презентацією регулятора, передбачає дев'ять кроків, спрямованих, щоб вирішити проблему неконтрольованого зростання відновлюваної енергетики (ВДЕ).
 Серед них, зокрема, заборона будівництва нових "зелених" електростанцій поки не будуть побудовані в Україні додаткові маневрені потужності. Також регулятором пропонується знизити для всіх об'єктів ВДЕ "зелений" тариф до 8-9 євроцентів, ввести 100% відповідальність за небаланси і обмежувати без компенсацій 20% їх виробництва.
"Це рішення заощадить 15 млрд грн. Щоб убезпечити інвесторів від упередженого ставлення ми пропонуємо виплачувати їм компенсації в залежності від їх прибутковості з маржею в 2% з урахуванням того, що вони зароблять в рамках роботи ринку. Після компенсації перейти на ціни на РДН [ринок на добу вперед, один із сегментів оптового енергоринку] ", - сказав Коваленко.
Серед інших запропонованих кроків НКРЕКП - скасування пільгової категорії споживання до 100 кВт-год для населення з 2021 роки (якщо споживач споживає протягом місяця менше 100 кВт-год, за один кіловат електроенергії він платити 90 коп / кВт-год, якщо більше - 1 , 7 грн), а також створення стратегічного резерву в 7 млрд грн, заклавши ці гроші в тариф на передачу електроенергії для Укренерго.
Другий варіант, зокрема, передбачає сім кроків, які дозволять державі заощадити 11 млрд грн. Цей сценарій, за словами, Коваленко, більш м'який, але також передбачає заборону на будівництво нових "зелених" електростанцій і створення 7 млрд грн резерву.
Також цим сценарієм пропонується обрізати "зелений" тариф для на СЕС на 30%, а для - на 15%, ввести відповідальність за небаланси і 20% обмеження виробництва без оплати.
Крім того, другий варіант передбачає скасування пільгового споживання електроенергії для населення, але не з 2021 року, а з липня 2020 го.
"Ми це обговорюємо вже півроку. Але за цей час додалося понад 1500 мВт" зеленої "потужності. Дуже складно відкотити назад вже побудовані об'єкти і які працюю. Незрозуміло, що буде з об'єктами, яке буде побудовано до регулювання проблеми. Тому терміновість цього рішення - дуже важлива ", - додав він.
https://biz.liga.net/ekonomika/tek/novosti/nkreku-predstavila-dva-stsenariya-resheniya-problem-v-zelenoy-energetike

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами