Українська альтернативна енергетика: 04-17.01.2021

Energy_Storage

ДТЕК і Honeywell провели заводські випробування компонентів системи накопичення енергії
 
ДТЕК і Honeywell успішно провели заводські випробування основних компонентів першої в Україні промислової літій-іонної системи накопичення енергії, початок монтажу якої заплановано на січень 2021 року. Про це повідомив директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.
«Не дивлячись на складну ситуацію з пандемією і труднощі з логістикою, ми з нашими партнерами з Honeywell успішно протестували всі основні компоненти літій-іонної системи накопичення енергії потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅год. Через карантин у деяких країнах, ми пішли за сценарієм заводських випробувань у віддаленому режимі за допомогою відеозв'язку», - сказав Е. Вольпе.
За його словами, заводські випробування стеків з батареями виробництва Powin Energy проводилася віддалено по відеозв'язку в Торонто через жорсткий карантин у Канаді й закриття кордонів. Також й інші складові системи накопичення енергії: трансформатор, розподільчий пристрій і контейнер для батарейних стеків - успішно пройшли випробування віддалено, зазначив директор з інновацій ДТЕК.
«У той же час, вироблений компанією EPC Power інвертор приймався і випробовувався фахівцями ДТЕК у Сан-Дієго, США на майданчику виробника», - додав Е. Вольпе.
Він також повідомив, що первісна ємність в 1.5 МВт⋅год. була збільшена Honeywell до 2.25 МВт⋅год. Це дозволить гарантувати експлуатаційні характеристики системи з урахуванням природної деградації батарей і вийти на нові сегменти ринку - в першу чергу, що балансує, - зазначив директор з інновацій ДТЕК.
Е. Вольпе нагадав, що недавно ДТЕК презентував свою нову десятирічну стратегію розвитку в якій компанія взяла на себе зобов'язання з трансформації в більш екологічний, ефективний і технологічний бізнес. «Проект будівництва системи накопичення енергії - одна з важливих складових цієї стратегії. Він стане нашим пілотом з напрацювання оптимальних моделей роботи на різних сегментах енергетичного ринку країни. ДТЕК першим в Україні має намір пройти цей непростий шлях, побудувати ефективну бізнес-модель і відкрити можливості для побудови в нашій країні батарей великої потужності, що стане нашим внеском у декарбонізацію вітчизняної енергетики», - сказав Е. Вольпе.
«Ми дуже раді, що змогли завершити випробування першої акумуляторної системи зберігання енергії, яка буде експлуатуватися ДТЕК в Україні в цей непростий час. Наші команди продемонстрували неймовірний ентузіазм і разом працювали над тим, щоб під час пандемії надати кінцевий продукт вчасно, виконавши віддалені віртуальні заводські приймальні випробування, які гарантують, що система зберігання енергії Honeywell готова до роботи. Дякуємо ДТЕК за співпрацю в успішній реалізації цього проекту», - зазначив Ерен Ергін (Eren Ergin), генеральний директор з відновлюваної енергетики та розподілених активів Honeywell Process Solutions.
Нагадаємо, що в липні 2020 року ДТЕК підписав контракт з американською компанією Honeywell на поставку літій-іонної системи накопичення енергії потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅год. Батарея буде встановлена ​​на майданчику біля Запорізької ТЕС.
https://dtek.com/media-center/news/dtek-i-honeywell-proveli-zavodskie-ispytaniya-komponentov-sistemy-nakopleniya-energii/?fbclid=IwAR3wmQrN8_ooCAaz8EUbM6NChUT84FM7wvWxk-TP71TjH6ac5lJELwMDjfA
 

Господарський суд Києва розпочинає судовий розгляд позову TIU Canada проти НЗФ

У Господарському суді Києва в середу пройде слухання справи за позовом TIU Canada інвесткомпанії Refraction Asset Management (Калгарі, Канада) до Нікопольського заводу феросплавів через відключення її СЕС 10,5 МВт від електромережі, передає енергореформи. «Сьогоднішнє слухання є першою датою судового розгляду після завершення попереднього слухання в минулому місяці», - зазначено в повідомленні TIU Canada, імеющемcя у енергореформи.
Згідно з ним, сонячна станція потужністю 10,5 МВт була відключена НЗФ від електромережі 2 березня 2020 року "попри той факт, що тільки виробники мають право ініціювати відключення станції від електромережі згідно з українським законодавством". TIU Canada має на меті негайного відновлення з'єднання з електричною мережею і залучити НЗФ і його посилення до повної відповідальності відповідно до законодавства України, уточнюється в повідомленні.
TIU Canada працює в Україні з 2016 року. Компанія ввела в експлуатацію СЕС 10,5 МВт в Нікополі в січні 2018 року, СЕС 11 МВт в Миколаївській області - в квітні 2019 року. Крім того, TIU Canada запустила СЕС 33 МВт в Одеській області. Інвестиції компанії в сонячну енергетику, яка стала першим інвестором в Україні в рамках Канадсько-Українського угоди про зону вільної торгівлі (CUFTA), склали понад $ 65 млн. Нікопольський завод феросплавів контролюють група EastOne, створена восени 2007 року в результаті реструктуризації групи "Інтерпайп", а також група "Приват" (обидві - Дніпро). Раніше глава АСЕУ Артем Семенишин зазначив, що питання з відключенням НЗФ СЕС 10,5МВт TIU Canada лежить в площині господарського спору.
http://reform.energy/news/khozyaystvennyy-sud-kieva-nachinaet-sudebnoe-rassmotrenie-iska-tiu-canada-protiv-nzf-16436
 

Гарантований покупець повністю розрахувався с «зеленими» енергетиками за листопад
 
Державне підприємство «Гарантований покупець» завершило розрахунки з виробниками електроенергії за «зеленим» тарифом за товарну продукцію листопада. 14 січня 2020 року здійсненого фінальний платіж на 178 млн грн. Повідомляє ГарПок.
Всього за листопад Гарантований покупець сплатив 2,38 млрд грн за 508 тисяч МВт•год електроенергії з ВДЕ.
Раніше Термінал писав, що ГарПок продав на УЕБ всю виставлену «зелену» електроенергію.
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/14/garantovanij-pokupec-povnistyu-rozraxuvavsya-s-zelenimi-energetikami-za-listopad/
 

Українці отримають 35% відшкодування кредиту на системи зберігання енергії, електрозарядки та «розумні» лічильники

У 2021 році в Україні «теплі кредити» розширили на системи зберігання енергії, електрозарядки та розумні лічильники електроенергії.
Про це повідомив тимчасово виконуючий обов’язки голови Держенергоефективності Костянтин Гура під час прямого включення в ефірі одеського 7 каналу, розповідаючи про важливі ініціативи наступного року, передає saee.gov.ua. 
«У 2021 році таку затребувану серед населення програму, як «теплі кредити», продовжено для індивідуальних будинків і розширено перелік обладнання, на яке можна залучити кредит, - пояснив , - наголосив він. - Тепер учасники програми можуть отримати відшкодування 35% суми кредиту на встановлення електроакумуляторів, електрозарядок та інтелектуальних лічильників електроенергії».
Окрім житлового фонду, підвищення енергоефективності потребує і бюджетний сектор. В країні близько 100 тис. будівель бюджетних установ необхідно термомодернізувати.
Дієвим механізмом, який стимулював залучення приватних інвестицій в енергоефективні проекти у школах, лікарнях та інших закладах, став енергосервіс. На сьогодні для модернізації бюджетних установ укладено понад 550 ЕСКО-договорів загальною вартістю понад 1,2 млрд гривень. З них 59 контрактів – на Одещині.
«Зараз ми працюємо над тим, щоб розблокувати енергосервіс, - пояснив Костянтин Гура. - Разом із Міненерго підготовлено законопроекти щодо запуску ЕСКО-закупівель на об’єктах комунальної сфери, енергетики - сподіваємось, що парламент підтримає необхідні зміни».
https://ecotown.com.ua/news/Ukraintsi-otrimayut-35-vidshkoduvannya-kreditu-na-sistemi-zberigannya-energii-elektrozaryadki-ta-roz/?fbclid=IwAR18V_r1-9CSHEBB6vRehZ4oo9xikikTY-TmmECTpVinmztJ52MXYQWB7D4


Держенергоефективності та Біоенергетична асоціація обговорили плани роботи для розвитку біоенергетики у 2021 році

Т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура, заступник Голови Юрій Шафаренко та голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха актуалізували вже напрацьовані ініціативи та визначили подальші кроки, які необхідно зробити у 2021 р. для розвитку біоенергетики.
В обговоренні також взяли участь представники Міненерго, менеджер Програми ЄБРР «Україна: Сталі інновації у ланцюжку створення вартості в біоенергетиці» Кирило Томляк, а також інвестори-виробники енергії з альтернативних видів палива.
«Біоенергетика є одним зі стратегічних напрямів для заміщення природного газу, зниження імпортозалежності та зміцнення економіки нашої держави. Зважаючи на значний потенціал та наявні ресурси, ми спільно з Міненерго та БАУ розробили цілий пакет законопроєктів для активізації української біоенергетики. Важливо консолідувати зусилля разом із усіма зацікавленими сторонами для їхнього швидшого прийняття», - наголосив т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура на початку наради.
У свою чергу, заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко високо оцінив партнерство Агентства та БАУ: «Спільними зусиллями ми визначаємо актуальні проблеми галузі та розробляємо шляхи для їх вирішення. Також асоціація відіграє значну роль у науково-технічному розвитку біоенергетики».
Також Ю. Шафаренко окреслив, наскільки важливо прискорити розгляд та прийняття наступних законопроєктів:
1.    Законопроєкт щодо впровадження системи електронної торгівлі твердим біопаливом.
Це дасть змогу знизити та вирівняти ціни на біопаливо, підвищити його якість та забезпечити стабільне постачання сировини для твердопаливних котелень та біоТЕЦ.
2.    Законопроєкт щодо стимулювання вирощування енергокультур
Ціль - покращення умов та усунення існуючих бар’єрів  для вирощування енергорослин.
3.    Законопроєкт щодо звільнення біопалива від податку на СО₂
Пропонується зниження податкового навантаження для об’єктів біоенергетики з метою покращення їхньої інвестиційної привабливості.
4.    Законопроєкт щодо розвитку ринку рідких біопалив (реєстр. № 3356-д від 05.11.2020)
Передбачено введення обов’язкової частки рідких біопалив на транспорті та введення критеріїв сталості для біопалива.
5.    Законопроєкт щодо запровадження механізму торгівлі біометаном та введення гарантій походження біометану.
Завдяки біометану можна замістити близько 8 млрд м3 у рік.
Крім того, після прийняття законопроєкту Україна зможе експортувати біометан в ЄС.
«Прийняття озвучених законодавчих ініціатив дозволить Україні замістити дорогий газ, імпорт якого у 2019 році склав 14 млрд м3 власним біопаливом, загальний потенціал якого складає понад 37 млрд м3 газу в рік», - повідомив Ю.Шафаренко.
Учасники наради також розглянули інші актуальні питання, які стримують розвиток біоенергетики, та обговорили шляхи їх вирішення.
За підсумками онлайн-наради було досягнуто домовленостей щодо необхідних кроків та дій для усунення бар’єрів у розвитку біоенергетики, закріплені відповідним протокольним рішення із визначенням конкретних термінів їх виконання.
 
https://saee.gov.ua/uk/news/3643

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами