Українська альтернативна енергетика: 04-10.02.2019



ДТЕК Ахметова планує побудувати дві сонячні електростанції в Кіровоградській області


ТОВ «СоларФарм-8» протягом 2019-2020 років має намір побудувати в Кіровоградській області дві СЕС загальною потужністю 130 МВт.
Про це повідомив заступник голови Олександрійської РДА Юрій Коваль на засіданні Ради регіонального розвитку району, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
Зокрема, ТОВ «Солар Фарм-8» має намір в 2020 році побудувати СЕС потужністю 80 МВт на території 125 га (Бандурівський сільрада).
Крім того, СоларФарм-8 «, що входить в холдинг DTEK Renewables, планує також будівництво СЕС потужністю 50 МВт на території Діковської сільради Знам’янського району Кіровоградської області. Влітку 2018 року вже отримана ділянка площею 24 га в оренду на 49 років.
Коваль також повідомив, що ТОВ «Санвін-5» планує в 2019 році почати будівництво СЕС «Морозівка» потужністю 60 МВт на території 132 га, що знаходяться у віданні Новоселівської сільської ради.
DTEK Renewables B.V. - холдингова компанія, яка консолідує активи ДТЕК Ріната Ахметова у відновлюваній енергетиці.
Вінницьке ТОВ «Санвін-5», за даними реєстру юросіб станом на початок 2019 року, належало Івану Векірчуку, який також є одним з власників ТОВ «Подільський енергоконсалтинг» (входить в енергетичний холдинг KNESS).
Як повідомлялося, найбільші потужності з виробництва «зеленої» енергії анонсувала ввести в наступному році компанія «ДТЕК» Ріната Ахметова.
За даними рейтингового агентства Fitch Ratings, ДТЕК розраховує вкласти близько 750 млн євро на будівництво вітрових і сонячних електростанцій в 2018-2019 роках потужністю близько 740 МВт з метою отримати більш високий тариф на електроенергію. Щонайменше частина коштів на реалізацію цих проектів в сумі 210 млн євро DTEK Renewables B.V. отримала у вигляді позики від материнської компанії DTEK B.V. При цьому в 2020 році ДТЕК значних інвестицій в ВДЕ не планує.
«Введення в експлуатацію активів до кінця 2019 року має вирішальне значення для права на більш високі затверджені тарифи, які впадуть приблизно на 11% в 2020 році. Це може привести до зниження EBITDA і більш повільного скорочення частки позикових коштів», - зазначали експерти Fitch.
У зв’язку з цим агентство вказувало, що будь-яка значна затримка або невиконання проектів буде мати негативний вплив на рейтинг DTEK Renewables B.V.
Fitch також вказує, що «зелений тариф» в Україні створює привабливу норму прибутку для енергетичних компаній.
Так, зараз тарифи встановлені до 2019 року на рівні 10,2 євроцента за кВт / год для вітру і 15 євро за кВт / год для сонячної енергії в порівнянні з тарифами на оптовому ринку електроенергії в діапазоні 4,6-4,8 євроцента за кВт / г.
Згідно з інформацією на сайті ДТЕК, в портфель проектів компанії входять діючі Ботієвська вітрова електростанція (200 МВт) і Тріфановская СЕС (10 МВт). На стадії будівництва знаходяться ще два об’єкти - Нікопольська СЕС (200 МВт) і перша черга Приморської ВЕС (100 МВт). Компанія планує збільшити портфель проектів майже в п’ять разів до 2020 року - до 1 ГВт.
Нагадаємо, раніше Європейський банк реконструкції і розвитку заявив, що припиняє фінансування проектів в Україні по сонячній енергетиці до впровадження в Україні аукціонів, які дозволять знизити тарифи на енергію, вироблену ВДЕ.
https://biz.censor.net.ua/n3108812


Енергосистема України за 2-3 роки зможе прийняти 700-800 МВт запланованих NBT нових потужностей ВЕС - глава «Укренерго»

Українській енергетичній системі знадобиться два-три роки, щоб здійснити зміни для прийому додаткових 700-800 МВт вітрових потужностей, про потенціал будівництва яких раніше заявила норвезька компанія NBT, повідомив глава НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук в Давосі.
«Якщо питати, чи готові ми завтра видати такі технічні умови, то, звичайно, відповідь була б «ні», оскільки практично неможливо зараз на півдні України без істотних трансформацій інфраструктури і зміни структури генеруючих потужностей видавати додаткові потужності великого обсягу», - сказав він.
У той же час він зазначив, що NBT заявляла про наміри здійснити такі інвестиції у відновлювану енергетику в Україні протягом найближчих двох-трьох років, і в цьому випадку підключення нових ВДЕ не буде проблемою.
«У рамках заходів, які заплановані на найближчі два-три роки, енергосистема зможе прийняти такі додаткові обсяги. Якщо цей інвестор піде відповідно ... існуючим законопроектом про аукціонну моделі, буде рухатися нормальними темпами і згідно з відповідною практикою, то до моменту, коли він буде свої проекти реалізовувати, швидше за все, енергосистема України буде готова «, - сказав Ковальчук.
Він нагадав, що «Укренерго» в рамках проведеної оцінки його генерації визначила всі вузькі місця.
«Коли я говорю про те, що 700-800 і більше МВт нових потужностей вимагають зміни енергосистеми, то, в першу чергу, мається на увазі не будівництво нових ліній або підстанцій, а зміна в структурі генерації: поява нових балансуюючих потужностей, які можуть забезпечити таку кількість Малопрогнозованих джерел енергії. Це головне», - підкреслив Ковальчук.
За його словами, норвезькі компанії - як NBT, так і СЕС Scatec Solar - є досвідченими інвесторами і знаходяться в контакті з «Укренерго», зокрема, з ними була запланована зустріч в ході візиту українського прем’єра Володимира Гройсмана в понеділок в Осло.
«Для них інформація про готовність прийняти такі потужності відкрита і прозора, відповідно до неї вони прийматимуть свої бізнес-рішення», - зазначив глава «Укренерго».
Раніше повідомлялося, норвезькі девелопери проектів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) NBT, Scatec Solar і Norsk Solar в понеділок в Осло підписали рамкові угоди про участь в будівництві СЕС і ВЕС в Україні. За його даними, вони передбачають участь NBT в установці близько 750 МВт ВЕС в Запорізькій області, Scatec Solar - в близько 150 МВт СЕС в Миколаївській області і Norsk Solar - в будівництві СЕС на 9,2 МВТ в Київській області. Потенційний обсяг інвестицій в ці проекти становить близько $ 800 млн.
Також NBT, Total і ЄБРР підписали угоду за проектом «Сиваш» на засіданні другого інвестиційного ради в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.
https://elektrovesti.net/64338_energosistema-ukrainy-za-2-3-goda-smozhet-prinyat-700-800-mvt-zaplanirovannykh-nbt-novykh-moshchnostey-ves-glava-ukrenergo


Японські компанії зацікавлені щодо участі в будівництві об’єктів сонячної енергетики в Чорнобильській зоні відчуження

Генеральний директор Директорату енергетичних ринків Міненерговугілля Ольга Буславець 30.01.2019 провела зустріч з представниками японських компаній, зокрема, директором компанії «Deloitte Touche Japan» Нішімото Масатоші, виконавчим директором компанії «Green Power Development Japan» Секія Емі та ін., які представляють Уряд Японії.
Керівники компаній висловили свою зацікавленість щодо участі в будівництві об’єктів сонячної енергетики в обсязі до 1,2 ГВт в Чорнобильській зоні відчуження.
Під час зустрічі обговорено основні економічні та технічні аспекти будівництва проекту сонячної електростанції.
Ольга Буславець представила аспекти проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (№8449-д), який прийнято Верховною радою України за основу 22.12.2018.
Також обговорено позицію Міненерговугілля щодо зазначеного проекту Закону, який готується до другого читання, з метою забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=A43970C87F1169B7EF646DE290FD59E6.app1?art_id=245338362&cat_id=35109


На Дніпропетровщині будують сонячну станцію потужністю 200МВт

Біля села Старозаводське Дніпропетровської області будують сонячну електростанцію потужністю 200 МВт.
СЕС зводять на ділянці площею 400 гектарів, передає ponomaroleg.com.
Станція складатиметься з 750 тисяч фотоелектричних модулей.
Передбачається, що СЕС увійде в ТОП-3 найпотужніших сонячних електростанцій у Європі.
У проект буде інвестовано 230 мільйонів доларів.
Завершення будівництва сонячної електростанції заплановано на середину 2019 року.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Dnipropetrovshchyni-buduyut-sonyachnu-stantsiyu-potuzhnistyu-200MVt/


За 2018 рік побудували більше 740 МВт «зелених» станцій

У 2018 році в Україні на 742 МВт збільшили потужність станцій на відновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) - до 2,117 ГВт. Такі дані розкрила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
За рік в Україні потужність станцій на ВДЕ зросла на 54%, а темпи вводу в експлуатацію нових станцій - у 2,8 рази, порівняно з аналогічним періодом 2017 року.
Найбільше будуть сонячних станцій: за рік їх потужність виросла на 645,688 МВт і тепер загальна потужність станцій сягла 1388,276 МВт.
Будівництво вітроелектростанцій йде повільніше - 67,77 МВт, загальна потужність - 532,845 МВт.
Станції на біомасі а біогазі стали потужніші на 24,416 МВт, а їх загальна потужність склала 97,545 МВт.
Наймеше збудували гідроелектростанцій - всього 4,138 МВт. При цьому, загальна потужність малих ГЕС склала 98,753 МВт.
Нагадаємо, Верховна Рада підтримала за основу законопроект 8449-д, який пропонує змінити систему підтримки відновлювальної енергетики в Україні.
Законопроект пропонує впровадження аукціонів для конкуренції на ринку для поступового зниження “зеленого” тарифу. Також проект передбачає підтримку малої генерації - збільшення потужність прибудинкових СЕС та ВЕС з 30 кВт до 50 кВт.
Аукціони мають впроваджувати поступово: з 2020 року обов’язковою буде участь проектів СЕС більше 10 МВт та ВЕС більше 20 МВт. З 2021-2022 року - СЕС більше 5 МВт та ВЕС більше 20 МВт, а з 2023 року – СЕС більше 1 МВт і ВЕС більше 3 МВт.
http://ua-energy.org/uk/posts/za-2018-rik-pobuduvaly-bilshe-740-mvt-zelenykh-stantsii
В індустріальному парку хочуть будувати електростанцію на тирсі
Через понад 10 років після того, як Рівненська облдержадміністрація загорілася ідеєю створення індустріального парку й відвела під нього 145 гектарів землі уздовж траси Рівне-Сарни, на неї нарешті прийшов інвестор: компанія «Теплоенергосервіс» заявила про бажання взяти в оренду 20 гектарів і збудувати теплову електростанцію, яка працюватиме на біопаливі, здебільшого на відходах деревообробки. Компанія має ще й дорогу підвести до свого об’єкта, пробурити свердловини та спорудити очисні споруди. Планова потужність станції дорівнює тій, яка необхідна для роботи великого промислового підприємства.
Відходи деревообробки на паливо збираються купувати у тутешніх профільних підприємств, а їх довкола Костополя, бо саме на території цього району мають будувати ТЕС, чимало. На станції має працювати близько 50 осіб. Вироблену електроенергію продаватимуть державі за «зеленим», тобто вищим тарифом як продукт альтернативної енергетики. На перспективу 7-15 років тут також планується встановили сонячні панелі для виробництва електроенергії. Щоправда, на цей проект поки немає конкретного плану та відведення земельної ділянки.
— «Теплоенергосервіс» є першою компанією, яка заявила бажання взяти в оренду ділянку в нашому індустріальному парку, — коментує заступник голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко. — Власне, до самого проекту підприємства компанія візьметься, можливо, в лютому цього року, коли владнає питання землевідведення, під’єднання до енергомереж та інших комунікацій. У Рівненській області іншого такого проекту поки немає. Не можу назвати точно його вартість, але, гадаю, що коштує він близько 10 мільйонів євро.
І хоча у часи, коли про індустріальний парк чиновники багато говорили, інвесторам обіцяли дороги та комунікації, «Теплоенергосервіс» як першопроходець, схоже, сам будуватиме собі дорогу від перехрестя з дорогою на Сарни в районі Любомирки, поблизу вагового комплексу. Великих пільг індустріальний парк не дає. Перевага розташування в ньому хіба що у звільненні від сплати мита при закупівлі імпортного обладнання. Однак, зі слів Ігоря Тимошенка, для інвестора подібного проекту мито не є надто великими витратами. Облдержадміністрація поки не поспішає хвалитися, але Ігор Тимошенко каже, що реальна перспектива будівництва цієї ТЕС насправді є, тож демонструє оптимізм щодо нього.
https://rivnepost.rv.ua/news/v-industrialnomu-parku-khochut-buduvati-elektrostantsiyu-na-tirsi


За 2018 рік побудували більше 740 МВт «зелених» станцій

Лідером вже кілька років поспіль залишаються сонячні станції
У 2018 році в Україні на 742 МВт збільшили потужність станцій на відновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) - до 2,117 ГВт. Такі дані розкрила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
За рік в Україні потужність станцій на ВДЕ зросла на 54%, а темпи вводу в експлуатацію нових станцій - у 2,8 рази, порівняно з аналогічним періодом 2017 року.
Найбільше будуть сонячних станцій: за рік їх потужність виросла на 645,688 МВт і тепер загальна потужність станцій сягла 1388,276 МВт.
Будівництво вітроелектростанцій йде повільніше - 67,77 МВт, загальна потужність - 532,845 МВт.
Станції на біомасі а біогазі стали потужніші на 24,416 МВт, а їх загальна потужність склала 97,545 МВт.
Наймеше збудували гідроелектростанцій - всього 4,138 МВт. При цьому, загальна потужність малих ГЕС склала 98,753 МВт.
Нагадаємо, Верховна Рада підтримала за основу законопроект 8449-д, який пропонує змінити систему підтримки відновлювальної енергетики в Україні.
Законопроект пропонує впровадження аукціонів для конкуренції на ринку для поступового зниження “зеленого” тарифу. Також проект передбачає підтримку малої генерації - збільшення потужність прибудинкових СЕС та ВЕС з 30 кВт до 50 кВт.
Аукціони мають впроваджувати поступово: з 2020 року обов’язковою буде участь проектів СЕС більше 10 МВт та ВЕС більше 20 МВт. З 2021-2022 року - СЕС більше 5 МВт та ВЕС більше 20 МВт, а з 2023 року – СЕС більше 1 МВт і ВЕС більше 3 МВт.
http://ua-energy.org/uk/posts/za-2018-rik-pobuduvaly-bilshe-740-mvt-zelenykh-stantsii
Данський фонд виділив €5 млн. на сонячну електростанцію на Житомирщині потужністю 19,1 МВт
Данський фонд «Danish SDG Investment Fund», створений у 2018 році, зробив свою першу інвестицію саме в український проект – встановлення сонячної електростанції потужністю 19,1 МВт на Житомирщині. Фонд виділив близько 5 млн євро, що складає майже третину вартості проекту (17 млн євро).
Як повідомляє голова Держенергоефективності Сергій Савчук, у рамках проекту, який втілює данська компанія «Better Energy LLC», передбачено встановлення 59 тисяч сонячних панелей, які генеруватимуть «чисту» електроенергію, еквівалентну споживанню близько 6,5 тис. домогосподарств. Новостворений «Danish SDG Investment Fund» – це державно-приватне партнерство, що фінансується Урядом Данії, Інвестиційним фондом Данії для країн, що розвиваються та низкою приватних компаній.
https://elektrovesti.net/64385_danskiy-fond-vidiliv-5-mln-na-sonyachnu-elektrostantsiyu-na-zhitomirshchini-potuzhnistyu-191-mvt

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами