Українська альтернативна енергетика: 03-09.05.2021

wind-power-5116479_1920

Українські ВДЕ-асоціації виступають проти введення акцизного податку на "зелену" електроенергію

В Україні введення акцизного податку на "зелену" електроенергію де-факто погіршить умови економічної діяльності виробників ресурсу з відновлюваних джерел, грубо порушить права інвесторів, зашкодить інвестклімату і унеможливить залучення коштів у нові екологічні проекти.
Про це йдеться у листі адресованому Українською вітроенергетичною асоціацією, Українською асоціацією відновлюваної енергетики та Європейсько-українським енергетичним агентством голові Верховної Ради Дмитру Разумкову та прем'єр-міністру Денису Шмигалю, передає Енергореформа. 
«Прийняття розроблених Мінфіном змін до Податкового кодексу про введення акцизу на "зелену" електроенергію, розмір якого обговорюється на рівні від 3,2% до 40%, фактично означатиме зниження "зеленого" тарифу на розмір податку, - зазначається у документі. – Між тим підписаний 10 червня 2020 року Меморандум про взаєморозуміння з інвесторами у відновлювані джерела енергії, а потім підтверджений прийнятим 21 липня законом №810-IX Про удосконалення умов підтримки "зеленої" генерації чітко закріпив граничні рівні зниження "зелених" тарифів – 7,5% для виробництва електроенергії з вітру, а також 10% і 15% - для виробництва електроенергії з сонячного випромінювання в залежності від потужності".
Автори листа також посилаються на закон «Про альтернативні джерела енергії», згідно з яким до суб'єктів господарювання, які мають "зелений" тариф, протягом усього терміну його дії застосовується законодавство, яке діяло на момент прийняття №810-IX, крім законодавства, що поліпшує умови інвестування.
"Реалізація електроенергії з ВДЕ відносилася до операцій, що не підлягають оподаткуванню акцизом на момент прийняття закону №810-IX, який набрав чинності 1 серпня 2020 року, згідно з Податковим кодексом", – йдеться у листі.
При цьому асоціації звертають увагу, що розглянутими змінами до Податкового кодекса не передбачається ніяких механізмів компенсації витрат ВДЕ-генерації на адміністрування та оплату податку.
«Це фактично позбавляє інвесторів законних прав на інвестиції (в частині неотримання очікуваних доходів) і в залежності від розміру акцизу може мати ознаки часткової експропріації їх активів, – підкреслюють вони. - Держава продовжує порушувати положення меморандуму про взаєморозуміння, зокрема щодо стовідсоткового забезпечення розрахунків ДП "Гарантований покупець" за "зелену" електроенергію».
Профільні асоціації сподіваються, що при розгляді зазначених ініціатив уряд і парламент України зважать всі ризики від таких рішень для іміджу України як стабільного, інвестиційно-привабливого партнера.
Копії листа направлені голові енергокомітету Ради Андрію Герусу, голові фінансового комітету Данилу Гетманцеву і міністру фінансів Сергію Марченку.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainski-VDE-asotsiatsii-vistupayut-proti-vvedennya-aktsiznogo-podatku-na-zelenu-elektroenergiyu/
 

В Україні системи накопичення енергії можуть заробляти 9 млрд грн на рік за резерви потужності

В Україні системи накопичення енергії за надання резервів потужності можуть отримувати 9 млрд грн на рік.
Про це заявив голова правління компанії Володимир Кудрицький.
«Ми повинні розглянути можливість окупності інвестицій у системи накопичення енергії через ринок допоміжних послуг, річний обсяг якого складає 9 млрд грн і на якому розрахунки проходять без будь-яких затримок, - пояснив він. – Вважаю, що суми 9 млрд грн на рік або навіть її частини може бути достатньо, щоб системи накопичення енергії, які будуть надавати резерв потужності, отримували плату за цей резерв і могли компенсувати інвестиції».
Для систем накопичення енергії не варто запроваджувати окрему статтю витрат (плату) у тарифі на передачу «Укренерго», адже фінансовий стан системного оператора залишається не збалансованим, зауважив Володимир Кудрицький.
«Не вирішивши проблему з боргами, це робити недоцільно і не на часі», - зазначив він.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-sistemi-nakopichennya-energii-mozhut-zaroblyati-9-mlrd-grn-na-rik-za-rezervi-potuzhnosti/
 
 
Литовська компанія подала позов до України через ретроспективне зниження «зелених тарифів»

Литовська компанія Modus Energy International B.V. звернулась до міжнародного арбітражу з позовом на державу Україна через ретроспективне зниження «зелених тарифів».
Про це йдеться у пояснювальній записці до проекту розпорядження Кабінету міністрів про дозвіл здійснення закупівель юридичних послуг Міністерством юстиції. 
Литовська компанія, яка є єдиним акціонером трьох компаній-операторів сонячних електростанцій: «Солар Залуква», «Болохівський Солар Парк 1» та «Болохівський Солар Парк 2», не погоджується зі зниженням «зеленого» тарифу (на 15%) та встановленням вимоги щодо повної оплати балансової вартості.
«Крім того, на думку Позивача, ДП «Гарантований покупець» примусило його дочірні компанії підписати Додаткову угоду до Договору купівлі-продажу шляхом здійснення погроз Позивачу (у випадку відмови підписання) розглядатиме це як ініціювання процедури розірвання Договору купівлі-продажу», - йдеться у документі від Міністерства юстиції.
Сума позовних вимог оцінюється у щонайменше €11,5 млн.
Компанія-позивач просить трибунал визнати Україну такою, що порушила вимоги статей 10 (1), 22(1) Договору (1994) та стягнути з держави фінансові збитки, компенсацію, пов’язану з порушенням умов договору та всі судові витрати.
https://ecotown.com.ua/news/Litovska-kompaniya-podala-pozov-do-Ukraini-cherez-retrospektivne-znizhennya-zelenikh-tarifiv/
 
 
ЄБРР запускає проект з розвитку інфраструктури для електромобілів в Україні

На дорогах України побудують розвинуту мережу зарядних стацій для електротранспорту.
Проект е-мобільності реалізує Державне агентство автомобільних доріг України ("Укравтодор") спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міністерством інфраструктури України, передає interfax.com.ua. 
"Світові автовиробники масово збільшують частку електрокарів, деякі планують до 2030 року повністю перейти на електротранспорт, адже його використання відповідає екологічним та енергетичним викликам світу, - заявив глава "Укравтодору" Олександр Кубраков на зустрічі присвяченій обговоренню плану дій з розвитку інфраструктури для електромобілів 29 квітня. - Проект е-мобільності допоможе адаптувати дорожню інфраструктуру України до глобальних тенденцій транспортного ринку, до нього увійдуть окремі проекти з розвитку придорожньої інфраструктури, підвищення безпеки руху і нової дорожньої навігації, які ми реалізуємо у рамках "великого будівництва".
Для популяризації електромобілів у глобальних масштабах, в першу чергу, необхідно створити розвинену мережу зарядної інфраструктури, яка дозволить комфортно пересуватися як у містах, так і у міжміському сполученні, погоджується міністр інфраструктури України Владислав Криклій.
Консультантом ЄБРР у цьому проекті виступає міжнародна компанія Atkins (Лондон). У команду проекту залучені шість експертів, які зокрема спеціалізуються на електронній мобільності, фінансовому та транспортному моделюванні.
План дій "Укравтодору" з розвитку інфраструктури для електромобілів буде враховувати запит бізнесу та користувачів електротранспорту, стратегічні завдання уряду та Мінінфраструктури щодо розвитку електронної мобільності та виконання цілей Зеленого курс.
https://ecotown.com.ua/news/EBRR-zapuska-proekt-z-rozvitku-infrastrukturi-dlya-elektromobiliv-v-Ukraini/
 
 
Гарантований покупець продав «зелену» електроенергію на червень та липень

Державне підприємство «Гарантований покупець» успішно реалізувало повний обсяг електричної енергії з відновлювальних джерел, виставлений на торги. Два аукціони відбулися 6 травня 2021 року на ТБ «Українська енергетична біржа».
Повідомляє Гарантований покупець.
Всього підприємство продало 518 тисяч МВт•год «зеленої» електроенергії. Періодом постачання – червень та липень. Загальна вартість проданої електроенергії – близько 768 млн грн (з ПДВ).
Результатами продуктивного аукціону стали такі середньозважені ціни на денне навантаження для окремих годин доби:
·        1241 грн/МВт•год – на електроенергію червня;
·        1231 грн/МВт•год – на електроенергію липня.
            При цьому, за даними Оператора ринку, середньозважена ціна електроенергії на ринку «на добу наперед» в ОЕС України на 7 травня – 970 грн/МВт•год. Переможцями аукціонів стали 15 компаній на кожних торгах.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/07/garantovanij-pokupec-prodav-zelenu-elektroenergiyu-na-cherven-ta-lipen/
 
 
Дочірня компанія VR Capital Elementum Energy ввела в експлуатацію Дністровську ВЕС

VR Capital Group повідомила про введення в експлуатацію Дністровської вітроелектростанції (ВЕС) потужністю 40 МВт. Після завершення механічної частини проєкту в грудні 2020 року, коли були встановлені 10 вітрогенераторів GE 137-4.0 МВт з висотою осі 131 метр, електростанція пройшла всі необхідні випробування та протоколи для початку діяльності. Проєкт у відновлюваній енергетиці був реалізований дочірньою компанією VR Capital Elementum Energy спільно із американським девелопером Ukraine Power Resources.
Дністровська ВЕС розташована на плато над Дністровським лиманом в Одеській області України та має потужний вітровий ресурс. Вітрові турбіни проєкту є найбільшими встановленими в Україні на сьогоднішній день. Завдяки інвестиціям у 59 мільйонів євро, вітроелектростанція є одним з найбільших проєктів ПІІ, реалізованих в Україні у 2020 році.
Очікується, що протягом свого терміну експлуатації Дністровська ВЕС буде виробляти 146 ГВт-год електроенергії на рік та дозволить уникнути викидів 108 000 тонн вуглекислого газу (CO2) щорічно.
Будівництво Дністровської ВЕС розпочалось у лютому 2020 року. Через глобальну пандемію роботи проводились із дотриманням протоколів охорони здоров’я та безпеки. Попри складні обставини, вітроелектростанція була побудована у рекордно короткі терміни з використанням інноваційного підходу та з залученням багатьох підрядників під загальним управлінням партнерів по проєкту, що дозволило ефективно координувати хід виконання робіт.
Наразі Elementum Energy та Ukraine Power Resources знаходяться в процесі будівництва другої фази Дністровської ВЕС потужністю 60 МВт, яка, як очікується, буде введена в експлуатацію в І кварталі 2022 року.
Річард Дейтц, президент VR Capital Group Ltd. та голова ради директорів Elementum Energy, прокоментував: «Ми раді вітати перший вітровий парк у портфелі відновлюваних енергетичних активів Elementum Energy в Україні та очікуємо реалізації другої фази проєкту потужністю 60 МВт. Те, що в розпал глобальної пандемії нам вдалося завершити введення в експлуатацію Дністровської ВЕС вчасно та в межах бюджету, є свідченням професіоналізму наших співробітників та партнерів. Ми вдячні всім, хто допоміг нам досягти цієї віхи. Незважаючи на наявні проблеми в галузі відновлюваної енергетики в Україні, ми віримо, що ці хвороби росту будуть успішно подолані. Зелена енергія покликана грати все зростаючу роль в енергетичному секторі України. Україна має надзвичайну можливість у середньостроковій перспективі трансформувати свою роль у європейському ланцюжку енергетичної вартості відповідно до європейських принципів «Зеленої угоди», і ми прагнемо підтримати це майбутнє як провідний іноземний інвестор у країну».
Пітер Е. Гіш, засновник і генеральний директор Ukraine Power Resources, додав: «Це було честю мати можливість розробити і збудувати проєкт Дністровської ВЕС. VR Capital та Elementum Energy були чудовими партнерами у складних умовах. Проєкт було реалізовано у передбачені терміни завдяки невтомній і бездоганній роботі будівельних бригад GE та надзвичайній підтримці та допомозі з боку місцевих та регіональних стейкхолдерів. Ми особливо пишаємось тим, що попри прискорений графік будівництва, у нас не було травм чи аварій. Україна має надзвичайний земельний ресурс, сумісний за масштабом з відновлюваними джерелами енергії. Ми з нетерпінням чекаємо побудови нашого наступного вітрового проєкту, що допоможе Україні в битві проти змін клімату».

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами