Українська альтернативна енергетика: 02-08.12.2019



Зелена енергетика: Зеленський виключив ймовірність ретроспективних змін

Нова влада не буде робити ніяких необдуманих кроків, які б стосувалися ретроспективних змін в українському законодавстві. Про це сьогодні, 27 листопада, заявив президент України Володимир Зеленський в рамках українсько-литовського економічного форуму, передає РБК-Україна.
"Ми поважаємо будь-якого інвестора, який вже працює у нас в країні. Це стосується всіх. Незалежно від сектора і напрямку бізнесу - починаючи від ресторанного і до сектора зеленої енергетики. Я ще раз хочу підтвердити, що я і моя команда не буде робити ніяких поспішних і необдуманих кроків, які б стосувалися ретроспективних змін в нашому законодавстві, які б погіршували умови для ведення бізнесу в країні ", - сказав Зеленський.
Він також зазначив, що очікує значної активізації інвестиційної діяльності в Україні.
"Окремо хочу звернутися до представників всіх литовських компаній, які присутні сьогодні тут в цьому залі. Сьогодні Україна є хорошим місцем для інвестицій. Приємно, що останніми роками литовські компанії не тільки не покинули наш український ринок, але і продовжили розвивати свої інвестиційні проекти. Ми вам дуже вдячні за це ", - сказав Зеленський.
Нагадаємо, раніше бізнес закликав відмовитися від ретроспективного перегляду зеленого тарифу, який призведе до збитків для України і погіршить її інвестиційний клімат.
Законодавством України гарантовано збереження "зелених" тарифів на незмінному рівні до 2030 року з метою стимулювання інвестицій у виробництво електроенергії з відновлюваних джерел.
За словами заступника міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Костянтина Чижика, примусового ретроспективного зниження "зелених" тарифів не буде.
https://www.rbc.ua/rus/news/zelenaya-energetika-zelenskiy-isklyuchil-1574861487.html
 
 
Як миколаївське підприємство економить і заробляє гроші

Ми вже писали про те, як регіональні підприємства економлять електроенергію, встановивши у себе на даху сонячні електростанції під компенсацію власного споживання електроенергії.
Сьогодні ми розповімо про інше підприємство, яке завдяки сонячній електростанції починає не тільки економити, а й заробляти гроші.
 Специфіка підприємства - переробка сільськогосподарської продукції, яка строго прив'язана до збору врожаю. По суті підприємство активно працює всього кілька місяців в осінній період, весь інший час готуючи обладнання для цих трьох місяців роботи в наступному році.
Щоб підвищити рентабельність і знизити експлуатаційні витрати, було прийнято рішення встановити СЕС під комерційний «Зелений тариф».
Таким чином, підприємство «вбило двох зайців» - під час активної роботи підприємства сонячна електростанція на 375 кВт компенсує близько 80 000 кВт * год. А протягом всього іншого часу, сонячна електростанція генерує в додатково 355 000 кВт * год на рік, яка практично повністю подається в мережу, що дає підприємству дохід близько 53 250 у на рік. Окупність проекту становить 5,6 років, і знижується з ростом цін на електроенергію.
https://shipovnik.ua/novosti/kak-nikolaevskoe-predpriyatie-ekonomit-i-zarabatyvaet-dengi
 
 
Україна посіла 8 місце в світі за привабливістю інвестицій в альтернативну енергетику

Цьогоріч Україна посіла 8 місце в світі за привабливістю інвестицій в альтернативну енергетику, піднявшись відразу на 55 позицій у рейтингу.
Про це йдеться в щорічному звіті Climatescope 2019, підготовленому дослідницькою агенцією Bloomberg New Energy Finance.
«Україна зробила неймовірне: піднялася відразу на 55 позицій у рейтингу привабливості країн, що розвиваються, з точки зору інвестицій у відновлювану енергетику в 2019 році. У торішньому звіті наша країна посідала скромну 63 сходинку, а в звіті 2019 року піднялася відразу на 8 місце», — зазначили в Bloomberg.
Аналітичний центр стверджує, що причиною зростання стали реформи енергетичного сектору, привабливі «зелені» тарифи і податкові ставки.
Верхні рядки рейтингу традиційно поділили найбільші економіки, що розвиваються: Індія, Чилі, Бразилія, Китай, Аргентина. До них приєдналися Йорданія і Кенія.
Також, як наголошується в рейтингу, Україна стала причиною того, що європейські країни, які не входять до Євросоюзу, встановили рекорд щодо залучених інвестицій у чисту енергію в розмірі 2,2 мільярда доларів. Сума за 2018 рік становила понад чверть від загального обсягу інвестицій у регіон за останнє десятиліття.
Зростання відбулося в основному завдяки величезному стрибку інвестиційних потоків в Україну, який 2018 року становив 801 мільйон доларів порівняно з 46 мільйонами доларів у 2017 році. При цьому зберігається високий потенціал зростання обсягу інвестицій, оскільки за останнє десятиліття країни Європи, які не входять до Євросоюзу, отримали всього 6% від загального капіталу чистої енергії, вкладеного в ринки, що розвиваються.
В цілому, за даними Bloomberg New Energy Finance, 2018 року в країнах з економікою, що розвивається, було встановлено 107 ГВт відновлювальних джерел енергії. Серед них сонячна енергія посіла перше місце з 66 ГВт, введених в експлуатацію в 2018 році. На другому місці вітер з 29 ГВт. Сумарна потужність малих гідроелектростанцій, біомаси та геотермальних джерел становить 12 ГВт.»Серед європейських країн Україна — найбільш привабливий ринок. Це результат цілої низки чинників — як об’єктивних, так і суб’єктивних. Високий зелений тариф, запізнілий перехід до конкурентного ціноутворення на аукціонах, макроекономічна стабільність у 2017-2019 роках, просте й зрозуміле законодавство, де практично немає місця корупції — ось причини такого стрімкого злету галузі», — прокоментував результати рейтингу керуючий партнер UDP Renewables, компанії у сфері відновлюваної енергетики, Сергій Євтушенко.
Водночас, експерт вважає, що Україна вийшла на свій максимум в даній сфері.
«Гадаю, це максимум, на який сьогодні здатна Україна — показники в 2020 році будуть значно скромнішими, й це пов’язано з низкою обмежувальних заходів з боку уряду щодо цієї галузі. Перехід на аукціони, введення відповідальності на «небаланси» та можливе загострення проблеми з дефіцитом ДП «Гарантований покупець» істотно відкоригують позиціонування України як перспективного ринку в категорії emerging markets», — вважає Євтушенко.
Bloomberg New Energy Finance — підрозділ американської корпорації Bloomberg, консалтингова компанія, яка надає глибокі аналітичні дані про зміни на глобальному енергетичному ринку.
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/27/ukra%d1%97na-posila-8-misce-v-sviti-za-privablivistyu-investicij-v-alternativnu-energetiku/
 
На Прикарпатті відкрили сонячну електростанцію, в яку вклали 11 мільйонів євро

У селі Залуква Галицького району сьогодні відкрили сонячну електростанцію потужністю майже 14 МВт. Про це інформує пресслужба ОДА. Також про відкриття цієї станції сьогодні розповів президент Володимир Зеленський у Литві. Адже цей проєкт реалізували за підтримки литовських інвесторів.
 «Сьогодні на Прикарпатті відкривається об’єкт «зеленої» енергетики потужністю майже 14 МВт. Дозвольте мені від імені голови облдержадміністрації Дениса Шмигаля привітати усіх з реалізацією цього яскравого проєкту. Ця подія співпала із візитом Президента України Володимира Зеленського в Литву. Інвестиції цієї країни спрямовані у такий амбітний проєкт. Посол Литви вважає, що одним із пріоритетних завдань влади є енергетична незалежність держави, – зазначила заступниця голови ОДА Марія Савка. – Важливу роль у цьому відіграватиме розвиток альтернативних видів енергетики. Є відомі чинники та переваги цієї галузі, але поряд з тим є й економічно-соціальна складова – це розвиток малого й середнього бізнесу, додаткові робочі місця, наповнення місцевих бюджетів та поступ для розвитку економіки нашої держави».
Член правління Modus Grupe, який відповідає за проєкти у сфері відновлення енергії, Руслан Склепович розповів, що Україна географічно приваблива та перспективна для розвитку проєктів сонячної енергетики та обсяг інвестицій для реалізації цього проєкту на Прикарпатті склав 11 мільйонів євро. Ця сонячна електростанція була збудована цьогоріч за шість місяців. За оцінками компанії, сонячні електростанції, встановлені в Україні, будуть щорічно виробляти понад 14 МВт/год «зеленої» енергії.
«Вважаю, що «зелена» енергетика успішно розвиватиметься в Україні. Якщо братимемо до уваги чинну стратегію розвитку нашої країни, то загальна частка джерел відновлювальної енергетики має досягнути 25 відсотків. Тож щиро вітаю компанію Modus Grupe з реалізацією цього успішного та амбітного проєкту», – наголосила перший заступник голови обласної державної адміністрації.
На Прикарпатті працює 44 промислові сонячні електростанції загальною потужністю майже 130 МВт. За дев’ять місяців цього року було вироблено близько 100 млн кВт електроенергії, що становить 1,5 відсотка від загального обсягу виробленої електроенергії в області і має тенденцію до зростання.
https://kurs.if.ua/economic/na-prykarpatti-vidkryly-sonyachnu-elektrostancziyu-v-yaku-vklaly-11-miljoniv-yevro-foto/
 
 
Україна увійшла в десятку лідерів з інвестицій в «зелену енергетику»

Україна піднялася на 55 позицій в рейтингу країн, привабливих для інвестицій в «зелену енергетику», повідомляється в звіті Climatescope 2019, підготовленому агентством Bloomberg New Energy Finance.
У торішньому рейтингу Україна посідала 63-е місце за привабливістю для інвестицій у відновлювану енергетику, а в цьому році піднялася відразу на восьме.
Серед причин такого різкого зростання аналітики називають реформи в енергетичному секторі, привабливі пільгові тарифи та оподаткування.
Рейтинг традиційно очолили найбільші економіки, що розвиваються: Індія, Бразилія, Китай і Аргентина. Замикають десятку Перу і Марокко.
 
За підсумками 2018 року Європейські країни, що не входять в ЄС, встановили рекорд по залучених інвестицій в чисту енергію в розмірі $ 2,2 млрд. Ця сума склала понад чверть від загального обсягу регіону за останні десять років. Причиною зростання експерти вважають стрибок потоків в Україну: в 2018 році він склав $ 801 млн у порівнянні з $46 млн в 2017 році.
https://nv.ua/ukr/biz/markets/zelena-energetika-ukrajina-v-top-10-krajin-za-privablivistyu-dlya-investiciy-novini-ukrajini-50056019.html
 
 
Міненерго планує добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу

Міністерство енергетики та захисту довкілля планує найближчим часом внести на розгляд парламенту законопроєкт про добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу.
Про це поінформував заступник міністра енергетики та захисту довкілля з питань європейської інтеграції Костянтин Чижик під час Х Міжнародного інвестиційного форуму з відновлюваної енергетики, повідомляє Укрінформ.
"Після консультацій з бізнесом ми дійшли більш-менш компромісного варіанту. Законопроєкт, який буде найближчими днями презентовано у Верховній Раді, пропонує добровільну реструктуризацію", - сказав Чижик.
Він зазначив, що введення великої кількості "зелених" станцій призвело до значного дефіциту "Гарантованого покупця".
 "За останній рік, навіть за три квартали цього року, було введено в експлуатацію більше об'єктів відновлюваної енергетики, аніж за всі попередні 10 років. На початку наступного року запроваджуються аукціони з відновлюваної енергетики... Є великий дефіцит "Гарантованого покупця" - організації, що виплачує зелений тариф потужностям ВДЕ (відновлювані джерела енергії). Ми знаходимося у ситуації, коли маємо змінити чинний зелений тариф, щоб сектор міг у подальшому розвиватися та щоб захистити інвесторів, які уже вклалися", - прокоментував Чижик.
Він розповів, що за добровільне зниження тарифу виробникам ВДЕ подовжать термін дії цього тарифу на 5 років.
"Ми пропонуємо добровільну реструктуризацію: зменшення зеленого тарифу із продовженням строку дії цього тарифу. Для сонця: зменшення тарифу на 17% з продовженням його на 5 років. Для вітру: на 10% з продовженням тарифу на 5 років. Ми очікуємо, що це збалансує дефіцит "Гарантованого покупця", приведе тарифи до більш-менш ринкового рівня. Але такого, який також є збалансованим для подальшого розвитку", - зазначив заступник міністра.
Також, за його словами, для зменшення дефіциту "Гарантованого покупця" планується прибрати з тарифу компенсацію за втрати і підняти тариф для населення.
"Ми прибираємо компенсацію за втрати при транспортуванні електроенергії. Це не лише правильний крок, щоб збалансувати "Гарантованого покупця", це й системно правильна річ, яка зменшує зловживання при транспортуванні електроенергії", - розповів Чижик.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2827747-minenergo-planue-dobrovilnu-restrukturizaciu-zelenogo-tarifu.html
 
 
Українці ознайомились із досвідом ФРН щодо альтернативних джерел енергії

Представники українських міст взяли участь у конгресі Німецького енергетичного агентства (DENA) в Берліні та ознайомилися на місцях з досвідом ФРН у запровадженні відновлювальних джерел енергії.
 Тижнева поїздка, яка розпочалася 25 листопада, організована агентством спільно з Міністерством економіки та енергетики ФРН, повідомила власному кореспонденту Укрінформу в ФРН відповідальна в DENA за зв’язки з громадськістю та пресою щодо проєктів у Східній Європі Ольга Жук.
«Тема - підтримка переходу українських міст і громад на відновлювальні джерела енергетики. Це перша подібна поїздка в рамках українських проєктів, яких загалом DENA реалізує зараз з Україною п’ять», - зазначила Жук.
Українська делегація ознайомилася з досвідом німецьких комун у Берліні, Бранденбурзі та Фельдхаймі, зокрема, відвідала одну з німецьких комун, яка першою в країні створила незалежний енергетичний кооператив і вже перейшла на 100% відновлюваної енергії.
В DENA переконані, що відновлювані джерела енергії на муніципальному рівні мають значний потенціал в Україні. Багато міст та громад тільки починають розвивати інтерес до відновлюваної енергії та сталого розвитку, зазначили в агентстві, додавши при цьому, що три міста - Житомир, Кам’янець-Подільський і Чортків - вже оголосили перехід на 100% відновлювану енергію до 2050 року як свою мету.
Саме ці три міста, а також Львів є лідерами у запровадженні ВДЕ, сказав у коментарі Укрінформу голова ради громадської організації «Екоклуб» з міста Рівне Андрій Мартинюк. Він висловив сподівання, що ці міста не тільки взяли зобов’язання, але й будуть їх виконувати. «Екоклуб» зараз готує разом із Житомиром план енергетичного розвитку, який включатиме нарощування частки ВДЕ, зазначив він.
За оцінкою Мартинюка, зараз в Україні йде досить швидке зростання частки ВДЕ, в тому числі завдяки державній підтримці. Досвід Німеччини як одного зі світових лідерів у цій галузі є дуже корисним ще й з точки зору того, щоби врахувати помилки, які робила ФРН, та не повторити їх, сказав він.
«Ми разом з DENA намагаємося охопити і донести до міських управлінь різних частин України нові ідеї, підходи та інформацію про те, як знижувати викиди парникових газів завдяки відновлювальним джерелам енергії та енергоефективності. Нам варто запроваджувати вже зараз всі ті перевірені рішення, які ведуть до збільшення частки відновлювальних джерел енергії, тому що це економічно вигідно Україні, це енергетична безпека та справжня енергетична незалежність», - зауважив Мартинюк.
До того ж ФРН допомагає Україні в цьому контексті не тільки інформативно, але й матеріально, підкреслив він і додав, що Україна вже зробила чимало і сама є прикладом для майже всіх країн колишнього СРСР.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2828898-ukrainci-oznajomilis-iz-dosvidom-frn-sodo-alternativnih-dzerel-energii.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами