Українська альтернативна енергетика: 02-08.11.2020

pexels-photo-356036

В Україні понад 27 тис. домогосподарств встановили сонячні панелі


В Україні за станом на 1 жовтня 2020 року 27 623 українських домогосподарств встановили сонячні панелі (СЕСд) і використовують "чисту" електроенергію, передає енергореформи.
У прес-службі Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження повідомили, що в III кварталі 2020 року ще майже 2000 домогосподарств перейшли на сонячні панелі. Загальна потужність всіх СЕСд становить - 712 МВт, з яких в III кварталі 2020 року було введено 53 МВт (+ 8%).
"Починаючи з 2015 року, домогосподарства інвестували в сонячні панелі близько 560 млн євро. Це внесок у власну енергонезалежність і автономність, а також в розвиток масштабного українського ринку послуг та обладнання в" зеленій "енергетиці", - прокоментував в.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура.
Як повідомляла енергореформи, в першому півріччі 2020 року до операторів систем розподілу (ВСР) "ДТЕК Мережі" було підключено 1330 нових приватних сонячних електростанцій (СЕСд). Так, за станом на 1 липня 2020 року загальна кількість приватних сонячних електростанцій, підключених до ВСР "ДТЕК Мережі" становить 7220 об'єкта.
Лідерами серед областей по використанню альтернативної генерації є: Дніпропетровська, Тернопільська, Київська, Івано-Франківська і Закарпатська.
http://reform.energy/news/v-ukraine-bolee-27-tys-domokhozyaystv-ustanovili-solnechnye-paneli-15814
 
 
Удосконалено механізм тарифоутворення в сфері альтернативної теплоенергетики

Сьогодні Уряд схвалив постанову «Про внесення змін до Порядку розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, для потреб населення, установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, її транспортування та постачання», розроблену спільно Міністерством енергетики і Держенергоефективності.
Запропоновані зміни удосконалюють механізм розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, шляхом врахування двоставкових тарифів на теплову енергію.
Середньозважені тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, використовуються як основа для розрахунку тарифів на теплову енергію, вироблену з альтернативних джерел енергії, для потреб населення та бюджетних установ (за «скороченою процедурою 90%»).
Тож ухвалені Урядом зміни до Порядку розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію сприятимуть подальшому використанню альтернативних видів палива для виробництва теплової енергії.
https://www.kmu.gov.ua/news/udoskonaleno-mehanizm-tarifoutvorennya-v-sferi-alternativnoyi-teploenergetiki
 
 
УАВЕ закликає податковий комітет виключити норму про пріоритетність оплат з законопроекту №4101д

Завтра 30 жовтня на засіданні  Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики планується розгляд проєкту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" реєстр. № 4101 від 15.09.2020, 3 альтернативних проєкти, а також доопрацьваного проєкту Закону 4101д.
В доопрацьований проєкт Закону серед іншого планується включити норму, що внесе зміни в статтю 65 Закону України "Про ринок електричної енергії". Даною нормою пропонується встановити пріоритетність оплат за електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел: ДП "Гарантований покупець" спочатку розраховуватиметься із просьюмерами з потужністю до 150 кВт, потім за електроенергію, вироблену із біомаси, і в останню чергу із рештою виробників електроенергії з відновлюваних джерел.
Ринок електроенергії вже тривалий час перебуває в кризовому стані і проблема з неплатежами однаково гостро стоїть перед усіма представниками галузі відновлюваної енергетики, незалежно від виду генерації та потужності. Тож запровадження подібної норми про пріоритетність оплати є відверто дискримінаційним.  
“Народні депутати мають докласти всіх зусиль для прийняття норм та законів, що дозволять погасити заборгованість перед виробниками електроенергії з ВДЕ згідно з Меморандумом, а не вирішувати хто отримає батон, а хто крихти від нього. Ми не можемо допустити дії з боку окремих народних обранців, які спрямовані на розбрат всередині галузі ВДЕ”, - зазначає Голова УАВЕ Олександр Козакевич. 
УАВЕ об'єднує виробників електроенергії з усіх видів відновлюваних джерел - сонце, вітер, гідро, біомаса та біогаз - і завжди захищає інтереси всієї галузі ВДЕ, незалежно від типу генерації. Але внесення подібних відверто лобістських змін до механізму розрахунків за “зелену” електроенергію з відновлюваних джерел є неприпустимим. 
УАВЕ  звертається до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики з вимогою виключити норму про внесення змін до ст.65 Закону України «Про ринок електричної енергії» із тексту проєкту Закону 4104д. 
https://uare.com.ua/novyny/736-uave-zaklikae-podatkovij-komitet-viklyuchiti-normu-pro-prioritetnist-oplat-z-zakonoproektu-4101.html
 
 
Китайська і українська компанії побудують вітрову електростанцію

Китайська компанія POWERCHINA і українська компанія WindFarm уклали контракт на спільне будівництво вітрової електростанції в Донецькій області. Про це повідомляє прес-служба WindFarm в суботу, 31 жовтня.
"Вартість проекту становить як мінімум 1 млрд дол, що робить його найбільшим вітроенергетичним проектом в Україні", - сказано в повідомленні.
У компанії повідомили, що продаж виробленої електроенергії на оптовому ринку електричної енергії буде без "зеленого" тарифу.
"Проект WindFarm 800 МВт в Донецькій області - найбільший наземний вітропарк в Європі", - додали в компанії.
 Нагадаємо, що раніше Україна запропонували відмовитися від видобутку вугілля. Міністерство економіки та енергетики Німеччини запропонувало створити мультіфонд для реформування вугільної галузі України.
Також повідомлялося, що в Україні інвестували в сонячні панелі близько 560 млн євро. Півмільярда доларів було інвестовано українцями в сонячні панелі за останні роки. І кількість домогосподарств, які переходять на "чисту" електроенергію, тільки зростає.
https://korrespondent.net/business/companies/4290369-kytaiskaia-y-ukraynskaia-kompanyy-postroiat-vetrovuui-elektrostantsyui
 
 
Понад тисячу мешканців області використовують переваги сонячних установок у власних домогосподарствах

Жителі Львівщини активно використовують відновлювальні джерела енергії. Так, за інформацією департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської ОДА, станом на початок жовтня в області експлуатувались 1089 сонячних установок приватних домогосподарств.
Загальна потужність сонячних електростанцій приватних домогосподарств склала 23,8 МВт, з яких у ІІІ-у кварталі 2020 року було введено 2,5 МВт, що становить +10,5 %.
 «Збільшення обсягів використання відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі регіону підвищує рівень диверсифікації джерел енергоносіїв, що сприяє зміцненню енергетичної незалежності держави»,-  розповів керівник департаменту Богдан Кейван.
Так, з метою заохочення і стимулювання населення до впровадження у приватних домогосподарствах обладнання, яке використовує відновлювані джерела енергії, в рамках реалізації Програми енергозбереження для населення Львівщини на 2017 – 2020 роки з початку 2020 року діє механізм відшкодування з обласного бюджету частини вартості приватних сонячних електричних станцій, малих вітрових електричних станцій приватних домогосподарств, систем теплопостачання та гарячого водопостачання, які придбані і встановлені фізичними особами за власні кошти.
Цією програмою в поточному році вже скористалось 19 мешканців області, яким відшкодовано понад 440 тис грн.
В рамках цієї ж програми діє відшкодування мешканцям 10% тіла кредиту на встановлення сонячних та вітрових електричних станцій приватних домогосподарств (але не більше відповідно 100 та 120 тис грн). На даний час відшкодовано 7 позичальникам 166,9 тис грн.
Окрім цього, триває робота над Комплексною програмою підвищення енергоефективності, енергозбереження та розвитку відновлюваної енергетики у Львівській області на 2021-2027 роки. Програмою передбачається впровадження нових механізмів стимулювання населення до підвищення рівня використання відновлюваних джерел енергії з метою зменшення використання традиційних енергетичних ресурсів, збереження навколишнього середовища та запобігання глобальним змінам клімату.
Зазначимо, що загалом понад 27 тисяч українських родин перейшли на сонячні панелі і заощаджують на платіжках.
Так, у ІІІ кварталі 2020 року ще майже 2 тис домогосподарств вирішили встановити сонячні панелі та стати енергонезалежними і енергоощадними.
Таким чином, кількість сімей, що використовують «чисту» електроенергію з енергії сонця, зросла на 8% і сягнула 27623.
Загальна потужність сонячних електростанцій приватних домогосподарств склала 712 МВт, з яких у ІІІ кварталі 2020 року було введено 53 МВт (це близько 40 млн євро інвестицій).
«За нашими оцінками, починаючи з 2015 року, домогосподарства  інвестували у сонячні панелі близько 560 млн євро. Це внесок у власну енергонезалежність та автономність, а також у розвиток масштабного українського ринку послуг та обладнання у «зеленій» енергетиці», - прокоментував т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура.
«Завдяки СЕС домогосподарства не лише заощаджують на комунальних послугах, а й змінюють поведінку на енергоефективну. Адже вони розуміють, що кожен збережений, невикористаний кВт електроенергії дозволяє повертати вкладені інвестиції», - пояснив заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.
До уваги усіх, хто також цікавиться сонячними панелями для свого будинку, - брошура «Електроенергія з енергії сонця для Вашої родини», розроблена Держенергоефективності за підтримки Проекту ЄС Twinning «Розвиток відновлюваної енергетики України».
https://loda.gov.ua/news?id=54701

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами