Українська альтернативна енергетика: 02-08.09.2019



НКРЕКП затвердила Порядок дії «зеленого» тарифу

НКРЕКП затвердила Порядок встановлення, перегляду та припинення дії «зеленого» тарифу на електричну енергію для суб’єктів господарської діяльності, споживачів електричної енергії, у тому числі енергетичних кооперативів, та приватних домогосподарств, генеруючі установки яких виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії.
Коментуючи затверджений регулятором Порядок, Юлія Усенко, голова Всеукраїнської агенції інвестицій та сталого розвитку, зазначає, що виробники «зеленої» електроенергії, які не підпадатимуть під дію аукціонів з 2020 року, згідно з новим Порядком можуть до кінця поточного року отримати «зелений» тариф за умови укладення попереднього договору купівлі-продажу електроенергії з ДП «Гарантований покупець», копію якого вимагає Порядок для встановлення НКРЕКП «зеленого» тарифу.
Пані Юлія виділяє певні зміни, які можуть полегшити життя виробникам електроенергії з ВДЕ. Так, у затвердженому Порядку:
1) Не вимагаються розрахунки собівартості електроенергії. Що є цілком обґрунтованим. Адже розмір «зеленого» тарифу визначається за встановленою формулою, яка не містить показників, що формують собівартість виробництва електроенергії. Тобто діє фіксований мінімальний розмір «зеленого» тарифу, встановлений діючим законодавством.
2) Порядком не вимагається обґрунтування статей та елементів витрат собівартості виробництва електричної енергії на об’єкті електроенергетики з альтернативних джерел енергії. Це означає, що більше не потрібні сотні сторінок копій контрактів, додаткових розрахунків витрат, які підтверджували розрахунок собівартості електроенергії.
3) Не вимагається копія протоколу відкритого обговорення (громадських слухань) питання щодо необхідності встановлення НКРЕКП «зеленого» тарифу на електричну енергію. Це дозволить не витрачати зайвого часу та ресурсів на проведення відповідних заходів.
Без змін залишаються вимоги щодо подання таких документів як пояснювальна записка із загальним описом об’єкту, копії дозвільних документів на будівництво та експлуатацію, пояснювальної записки проєкту будівництва об’єкту, технічних умов приєднання, кошторисна частина будівництва об’єкту, але без уточнення, в якому саме вигляді вона має подаватися.
Юлія Усенко також звертає увагу на те, що згідно із затвердженим Порядком, у разі подальшого збільшення потужності об’єкту чи окремої черги після реконструкції, технічного переоснащення або капремонту, виробник зобов’язаний подати до НКРЕКП заяву щодо встановлення чи перегляду «зеленого» тарифу протягом 10 робочих днів після дати реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації чи відповідного сертифіката ДАБІ.
https://enerhodzherela.com.ua/novyny/


В Одеській області хочуть будувати вітрову електростанцію

На території Роксоланівської сільської ради Овідіопольського району планують проектування, будівництво і обслуговування вітрової електростанції (ВЕС).
Повідомлення про оприлюднення документа державного планування-детального плану території земельної ділянки для майбутньої ВЕС, з’явилося на сайті Овідіопольської РДА ще 19 червня. У містобудівної документації оброблені планувальні рішення використання та забудови території площею 1677,900 га за межами населеного пункту.
За основу рішення детального плану території прийнятий принцип зонування території: промислова, допоміжна і адміністративно-господарська зона. У промисловій зоні передбачається розміщення 17 вітряних генераторів висотою до максимального вильоту лопаті 199,9 м, а відстані від 500 м до 1000 м один від одного. Розташування вітряних генераторів передбачено на платформах. Розмір платформ ВЕУ - 30,00м х 42,00м для постійного землевідведення і 60,00 м х 80,00 м для тимчасового відводу на момент будівництва. У допоміжній зоні розміщується підстанція 110/35/10 кВ. В адміністративно-господарській зоні розміщується адміністративний корпус, пожежні резервуари, майданчик для відпочинку персоналу і майданчик для автотранспорту персоналу на 2 машино / місця. Розрахункова потужність майбутньої ВЕС - 91 МГВ. До кожної платформи ВЕС запроектовані під’їзди шириною 4,20 м.
Інженерне забезпечення: водопостачання- привізна вода, каналізація - до локальних очисних споруд, теплопостачання - електричне обладнання.
Проектована ділянка розташована поза межами територій і об’єктів природно-заповідного фонду, які не є землями зарезервованими для подальшого заповідника і особливо цінного призначення тощо.
http://www.thesis.od.ua/v-odesskoy-oblasti-hotyat-stroit-vetrovuyu-elektrostantsiyu/


Голова Держенергоефективності та Міністр енергетики Литви обговорили здобутки та наступні пріоритети співпраці України та Литви у «чистій» енергетиці

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час зустрічі із Міністром енергетики Литви Жигімантасом Вайчюнасом та Послом Литви в Україні Марюсом Януконісом розглянули напрацювання та подальші актуальні напрями партнерства двох країн у відновлюваній енергетиці у рамках укладеного Меморандуму про співпрацю у 2017 році.
Зокрема, Литва – стратегічно важливий для України партнер у розвитку «чистої» енергетики. Так, за даними «Eurostat», Литва досягла своєї національної мети – 23 % «зеленої» енергії до 2020 р. і вже у 2017 р. ця частка становила більше 25 %.
«При цьому, серед першочергових напрямів співпраці України та Литви – розвиток біоенергетики для заміщення споживання газу», - повідомив С.Савчук.
Як відомо, у Литві після запуску біржі «Baltpool» (https://www.baltpool.eu) частка біомаси, придбаної через неї, зросла із 1% у 2013 р. до 95% у 2017 році.
У результаті вже у 2018 р. близько 70% енергії у централізованому теплопостачанні Литви вироблено саме із біомаси.
«Тож, беручи за основу успішний досвід Литви у генерації тепла із біомаси та принципи роботи «Baltpool», ми розробили законопроект щодо запровадження прозорої та конкурентної електронної системи торгівлі твердим біопаливом в Україні», - наголосив Голова.
Також під час зустрічі сторони обговорили інші законодавчі зміни, спрямовані на розвиток «зелених» проектів в Україні. Особливу увагу приділено питанню запуску аукціонів.
Водночас, литовські компанії вже активно працюють на українському ринку.
Наприклад, за участю провідного литовського виробника сонячних панелей «SoliTek» (https://solitek.eu) на даху Посольства Литви в Україні встановлено 11 кВт СЕС. Таким чином, Посольство стало першою дипломатичною установою, яке буде використовувати «чисту» електроенергію для своїх потреб.
Крім цього, у м. Вільногорськ (Дніпропетровська область) литовська компанія «BOD GROUP» (https://www.bod.lt) встановила СЕС потужністю 2 МВт, яка буде використовувати інноваційну систему трекерів для відстеження позиції сонця. Нова технологія дозволить виробляти на 40% більше електроенергії, ніж звичайна СЕС.
Загалом, за підсумками зустрічі сторони домовилися продовжити взаємовигідну співпрацю та опрацювати наступні питання:
- шляхи запровадження спільних механізмів фінансування підготовки «зелених» проектів;
- обмін досвідом щодо програм підтримки домогосподарств у використанні відновлюваних джерел енергії, зокрема, щодо встановлення СЕС;
- залучення литовських компаній на український ринок для запуску проектів із виробництва тепла для заміщення газу.
https://saee.gov.ua/uk/news/3101


«Дотримання гарантій виробникам «зеленої» енергії забезпечені законом» – Оржель

2 вересня відбулася прес-конференція нового очільника Міністерства енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля, де йшлося про пріоритети діяльності Міністерства.
Олексій Оржель заявив, що об’єднання колишніх Міністерства енергетики та вугільної промисловості і Міністерства екології та природних ресурсів усунуло конфлікт інтересів між двома відомствами:.
«Яка логіка закладалася у таке об’єднання? Ми заклали у неї зміну погляду на питання екології, захисту довкілля та енергетики.
Попри ті глобальні тенденції, які є у світі, зокрема, захисту клімату, ми не можемо надалі залишати конфлікт на рівні міністерств.
Ми маємо забезпечити формування політики максимально комплексно.
Ми вирішуємо, які ресурси будуть використовуватися, які надра будуть видобуватися, як ми далі будемо їх транспортувати, чи обираємо ми традиційну енергетику та зменшення її впливу на довкілля..
Ми аналізуємо, які втрати ми маємо на шляху до споживача, можливо, нам треба змінити тренд.
Найближчим часом ви побачите програму уряду, вона готується, перебуває на фінальній стадії». Пріоритетними сферами розвитку міністр назвав відновлювану енергетику, акумулюючі потужності, нарощування видобутку власних енергоносіїв, ефективне поводження з відходами, питання охорони довкілля: «З одного боку ми маємо бути максимально енергонезалежними, з іншого – екологічно ефективними».
Серед запитань до міністра прозвучало й питання щодо дотримання гарантій виробникам «зеленої» енергії через проблеми з рішеннями окружних судів.
«Гарантії держави зафіксовані на рівні закону.
Ми зобов’язані виконувати ці гарантії для того, щоб забезпечити стабілізацію інвестиційного клімату», – відповів Олексій Оржель.
https://my.ua/news/cluster/2019-09-02-dotrimannia-garantii-virobnikam-zelenoyi-energiyi-zabezpecheni-zakonom-orzhel


Вітроенергетичний комплекс відкриває нові перспективи для Волині

На території області найближчим часом планується будівництво і експлуатація вітрових електростанцій загальною встановленою потужністю 150 МВт і ліній електропередач 110 кВ на території Іваничівського і Володимир-Волинського районів Волинської області, які здійснюватимуть генерацію електроенергії за рахунок відновлюваного джерела енергії - енергії вітру.
Окрім цього, планах також будівництво супутніх об’єктів електроенергетичної інфраструктури (високовольтні підстанції, розподільчі пункти, кабельні лінії електропередачі) для збору і передачі в мережу виробленої на ВЕС електроенергії.
Відповідно до вимог законодавства про оцінку впливу на довкілля управлінням екології 08 серпня ц. р. оприлюднено оголошення про початок громадського обговорення звіту з ОВД планованої діяльності ТзОВ «ВІНД ПАВЕР ДЖІ АЙ ВОЛИНЬ» щодо вказаного будівництва.
Варто зазначити, що основною метою будівництва ВЕС є генерація електроенергії за рахунок енергії вітру та передача її до Єдиної енергомережі України.
Будівництво ВЕС забезпечить:
- значний внесок в розвиток вітроенергетики в Волинській області і Україні загалом, що відповідає Енергетичній стратегії України на період до 2035 року
поліпшення енергетичного балансу області та зменшення значних технологічних втрат в процесі транспортування енергії з ТЕС, за рахунок створення генеруючої потужності на території Волинської області,
- зменшення тиску на довкілля щодо викидів шкідливих парникових газів шляхом диверсифікації виробництва екологічно чистої енергії із застосуванням ресурсозберігаючих технологій;
- поліпшення якості та надійності енергопостачання районів та області, що відповідає національній енергетичній безпеці загалом
- покращення інфраструктури, зокрема будівництвом нових і реконструкцією старих доріг;
- сприяння створенню нових робочих місць, зокрема на період будівництва об’єктів ВЕС,
- сприяння розвитку соціальної і промислової інфраструктури районів і області;
- наповнення бюджетів шляхом оплати орендної плати місцевих бюджетам і власникам земельних ділянок, виплати відповідних податків до бюджетів різних рівнів тощо;
Нагадаємо, що Урядом України затверджений Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року (розпорядження КМУ від 01.10.2014 р. № 902-р), яким передбачено збільшення частки енергоносіїв, вироблених з відновлюваних джерел енергії, у структурі загального кінцевого енергоспоживання України у 2020 році до рівня не менш як 11 відсотків.
Окрім того, вітроенергетичний комплекс відкриває нові економічні й соціальні перспективи для регіону. Будівництво вітроелектростанції нового типу не тільки поліпшить ситуацію з енергопостачанням, а й створить нові робочі місця. Основним завданням проекту є встановлення нових потужностей (вітрових установок) для виробництва електроенергії, яке не завдає шкоди навколишньому середовищу, що зробить можливим стабільне зростання енергетичної індустрії, промислового туризму, а також інших галузей.
До слова, 27 серпня відбулися громадські слухання за процедурою оцінки впливу на довкілля, відповідно до вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» щодо планованої діяльності ТзОВ «ВІНД ПАВЕР ДЖІ АЙ ВОЛИНЬ». Слухання пройшли у приміщеннях Зарічанської та Зимнівської сільських рад, а також Іваничівської селищної ради.
У слуханнях взяли участь працівники відділу ОВД управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, представники місцевої влади, представники замовника та розробника звіту з ОВД, експерти та фахівці у даній галузі та громадськість в кількості 14, 13 та 28 чоловік відповідно.
Під час слухань присутнім надали детальну інформацію щодо планованої діяльності та її ймовірний вплив на довкілля. Натомість, громадськість не заперечувала щодо здійснення даної планованої діяльності, а відтак слухання загалом пройшли успішно.
https://voladm.gov.ua/new/vitroenergetichniy-kompleks-vidkrivaye-novi-perspektivi-dlya-volini/


Чи звернеться Коломойський в КС через «зелені» тарифи?

На думку Коломойського, держава не отримує вигоди від зеленої енергетики, а її дотування лягає на плечі бізнесу.
Олігарх Ігор Коломойський обмірковує можливість подачі запиту в Конституційний суд (КС) щодо конституційності виплати підвищених («зелених») тарифів за енергію з альтернативних джерел. Про це він заявив в інтерв’ю Цензор.нет.
«Я зараз консультуюся з юристами з приводу подачі запиту в Конституційний суд - справедливо, що вся країна, в якій гігантські економічні проблеми, дотує один з найдорожчих видів виробництва електроенергії в порівнянні з іншими, більш дешевими і доступними?», - обурюється бізнесмен.
Дотування приватних сонячних і вітрових електростанцій лягає на плечі бізнесу, каже Коломойський. При цьому держава, на його думку, не отримує вигоди від «зеленого» тарифу.
«Якщо держава дотує - так нехай тоді держава і отримає у власність всі ці великі зелені електростанції! .. І чому такі високі і вигідні ціни? 15-16 центів за кіловат-годину - це грабіж країни, при вартості теплової генерації 4 центи», - сказав олігарх.
http://oilreview.kiev.ua/2019/09/02/obratitsya-li-kolomojskij-v-ks-iz-za-zelenyx-tarifov/


На даху посольства Литви в Україні встановили сонячну станцію

На будівлі Посольства Литовської Республіки в Україні встановили дахову сонячну електростанцію потужністю 11 кВт.
Як повідомляється на сторінці Посольства у Facebook, проект реалізувала литовське підприємство «SoliTek».
Урочиста церемонію відкриття СЕС за участю міністра енергетики Литовської Республіки Жигімантаса Вайчюнаса, голови правління групи «Global BOD Group», керуючого підприємством «SoliTek» Відмантаса Янулявичюса, посла Литви в Україні Марюса Януконіса, голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергія Савчука відбулася 28 серпня.
А 29 серпня «SoliTek» урочисто відкрила у Вільногірську(Дніпропетровська область) електростанцію з двосторонніми сонячними панелями на трекерах загальною потужністю 2 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/Na-dakhu-posolstva-Lytvy-v-Ukrayini-vstanovyly-sonyachnu-stantsiyu/


Українські електрозаправки заряджатимуть єгипетські електромобілі

Українська компанія EcoFactor допоможе Єгипту зробити електромобілі більш доступними й обладнає інфраструктуру зарядних станцій та аксесуарів для електромобілів на території країни.
Це передбачає угода, яку EcoFactor підписала з Revolta Єгипет, першою та найбільшою мережею зарядних станцій для електромобілів в регіоні
Також в угоді йдеться про створення першого й найбільшого заводу зі своїм сервісним центром в Єгипті і регіоні для підтримки розвитку інфраструктури електромобільних зарядних станцій.
Українська компанія EcoFactor допоможе Єгипту зробити електромобілі більш доступними й обладнає інфраструктуру зарядних станцій та аксесуарів для електромобілів на території країни.
Це передбачає угода, яку EcoFactor підписала з Revolta Єгипет, першою та найбільшою мережею зарядних станцій для електромобілів в регіоні
Також в угоді йдеться про створення першого й найбільшого заводу зі своїм сервісним центром в Єгипті і регіоні для підтримки розвитку інфраструктури електромобільних зарядних станцій.
Документ надає ряд нових пропозицій та можливостей, в тому числі розробка технологій, які забезпечать клієнтам Revolta Egypt відмінне обслуговування, спираючись на досвід EcoFactor.
«Крім центру технічного обслуговування, заводу і підключення наших мереж до технологій, розроблених EcoFactor, це партнерство стало невід’ємною частиною нашого зростання в Єгипті і регіоні. Ми розробили мобільний додаток, який показує статус зарядки в реальному часі, а також технології, які забезпечують безкарточну зарядку», – заявив Ахмед Зейн, глава відділу маркетингу і продажів Revolta Єгипет.
Окрім того Revolta Egypt планує запровадити перше електротаксі, тим самим змінюючи майбутнє громадського транспорту в Єгипті. Дане рішення надає ряд переваг, включаючи зниження витрат на технічне обслуговування та експлуатацію, а також більш чисте та стійке навколишнє середовище.
«У електротаксі є багато переваг для трьох сторін; споживач/пасажир, власник таксі і держава, – додав пан Зейн. – Користувач або пасажир таксі буде платити на 25% менше звичайного тарифу, на додаток до певних аспектів безпеки, в той час як власники таксі виграють, збільшивши свої доходи на 60%. Що стосується держави, то в Єгипті налічується близько 384 тисяч таксі за статистикою 2017 року, і перетворення цих таксі в таксі-електромобілі економить 4 млн доларів і збільшує додану вартість виявленого природнього газу».
«Ми звернулися до губернаторів Червоного моря та Шарм-ель-Шейху з ініціативою запровадити пілотне еклктротаксі в цих двох губернаторствах для підтримки місцевого туризму», – зазначив Зейн.
Глава компанії EcoFactor Сергій Вельчев розповів про плани створення центру технічного обслуговування і важливість обміну досвідом і знаннями для того, щоб зробити електромобілі доступною технологією.
«Наша мрія почалася в 2009 році, коли ми хотіли трансформувати майбутнє транспорту та втілити в життя технології, які допоможуть нам жити в більш зеленому майбутньому. Сьогодні ми приносимо свою мрію в Єгипет і співпрацюємо з Revolta Єгипет, які поділяють наше бачення доступної електромобільності», – наголосив Вельчев.
Це партнерство стало наступним кроком Revolta Єгипет після підписання угоди з ValU на початку цього тижня, яке дозволяє клієнтам компанії фінансувати свої електромобільні потреби, заряджаючись на одній з більш ніж 130 точок зарядки Revolta Єгипет, поширених на сьогоднішній день у всіх куточках країни.
EcoFactor – це українська інжинірингова компанія, що спеціалізується на розробці та створенні комерційного електротранспорту, зарядних пристроїв, енергоносіїв та систем управління для електромобілів.
https://autogeek.com.ua/ukrayinski-elektrozapravky-zaryadzhatymut-yegypetski-elektromobili/


Лікарню обладнали сонячними панелями за мільйон гривень

Дах Білоцерківської лікарні №1 обладнали сонячними панелями. Розміщені на південному боці покрівлі. Фотоелектрична станція обійшлася місту в 998 911 грн. Завдяки їй економитимуть на електроенергії. Ідею подав лікар Юрій Кух.
Заклад споживає щомісяця електрики на 45–70 тис. грн. Станція допоможе заощадити майже 15 тис. грн. За прогнозами, сонячні панелі окупляться за п’ять років. Їхній ресурс — 25 років. Персоналу для обслуговування не потрібно. Оглядати їх може штатний електрик.
— Хотілося, щоб лікарня заощадила кошти і пустила їх на розвиток медицини. Став вивчати тему сонячної енергії, розпитував фахівців. Подав проект на конкурс громадського бюджету. Білоцерківці за нього проголосували. Сонячних панелей на всю лікарню не вистачить, установа споживає 100 кіловат на добу. 24–27 кіловат отримає від панелей, — говорить заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Юрій Кух, 39 років.
Його ідею визнали найкращою на конкурсі громадського бюджету. Загалом цьогоріч виділили 7 млн грн на розвиток міста. Вартість кожного проекту не мала перевищувати 1 млн грн. Переможців обирали методом голосування. Надалі сонячні панелі підключать до інтернету й вестимуть облік. Електростанція працює з липня.
https://gazeta.ua/articles/region-newspaper-news/_likarnyu-obladnali-sonyachnimi-panelyami-za-miljon-griven/924832

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами