Українська альтернативна енергетика: 01-07.07.2019



Біля Львова збудують енергонезалежне поселення на 50 сімей, що живитиметься з ВДЕ


Група ентузіастів планує побудувати неподалік Львова інноваційне поселення для 50-ти сімей. Воно відповідатиме принципам сталого розвитку ООН, живитиметься з альтернативних джерел енергії та матиме нульовий негативний вплив на довкілля.
Архітектура поселення буде інтегрованою в природне середовище. В планах збудувати цілу екосистему зі спільних об’єктів: зали для подій, коворкінг, хостел, баню, кінотеатр, антикафе, кухню, вегетарій, майстерню та автомийку. Серед іншого, є намір запустити регулярний трансфер до Львова та заснувати альтернативні школу та дитячий садок. Згідно з принципами шерінгової економіки, у колективній власності учасників знаходитимуться земля, інфраструктура та спільні об’єкти. Поселення існуватиме та розвиватиметься завдяки самоуправлінню. Мешканці колективно прийматимуть рішення та фінансуватимуть проект спільнокоштом.
Серед цілей – прагнення вийти на повне самозабезпечення. Питну воду планують брати зі свердловини, для технічних потреб акумулювати дощову і талу воду. Овочі, зелень та фрукти вирощуватимуть у вегетарії цілий рік, органічні відходи компостуватимуть, вторсировину сортуватимуть та централізовано відправлятимуть на переробку, а нечистоти безпечно утилізуватиме екологічний септик. Задля збереження екології та в боротьбі зі змінами клімату мешканці відмовляться від неекологічних побутових засобів, свідомо підходитимуть до процесів споживання та раціонально використовуватимуть природні ресурси.
Спільнота культивує здоровий спосіб життя, відмову від алкоголю та куріння. Тому від майбутніх мешканців поселення очікують переходу на їжу виключно рослинного походження. Нині триває відбір учасників, які можуть заповнити форму на сайті malyna.lviv.ua. В майбутньому проект планує відпрацювати дієву модель сталого поселення і розмістити її у відкритому доступі для наслідування та масштабування.
https://ecotown.com.ua/news/Bilya-Lvova-zbuduyut-enerhonezalezhne-poselennya-z-50-simey-shcho-zhyvytymetsya-z-VDE/


Під Дніпром скоро відкриють величезну електростанцію

Взяти від сонця все. Такий принцип роботи станцій, які перетворюють чисту сонячну енергію в електричну. На Дніпропетровщині працюють майже 40 «зелених об’єктів». Ось-ось введуть в експлуатацію черговий - в Широківському районі. У чому інвестиційна привабливість цього району – далі.
«Енергонезалежність - основа національної безпеки країни. В цю справу вносить вклад і Дніпропетровська область, даючи «зелене світло» проектам відновлюваної енергетики. Серед напрямків, які динамічно розвиваються, - сонячна енергетика. Дніпропетровщина - один з регіонів, де високий рівень сонячної інтенсивності», - зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.
На Дніпропетровщині ще одна станція буде перетворювати сонячну електроенергію в електричну. На цей раз «зелений об’єкт» звели біля села Шестерня Широківського району.
«Електростанція займає 21 гектар землі. Чисту енергію сонця збирають і акумулюють 23 тисячі панелей загальною потужністю 7 МВт. Вони здатні забезпечувати світлом весь Широківський, - розповів директор компанії «Екотехніка Широке» Юрій Засядьвовк.
«Зелений проект» вартістю 8,5 млн євро втілюють спільно французький і чеський інвестори. Кажуть, інвестиції в енергію сонця, яка не вичерпується, ефективні. Широківський район вибрали невипадково: саме тут високий рівень випромінювання сонця.
У свою чергу, Широківська об’єднана громада, на землях якої побудували сонячні панелі, бачить свою вигоду.
«Це перший інвестпроект на землях нашої громади, яка утворилася в кінці 2017 року. Інвестори побачили перспективу, зайшли і побудували сонячну електростанцію. Для нас це нові робочі місця, додаткові надходження до місцевого бюджету - а значить, розвиток території», - підкреслив заступник сільського голови Широківської ОТГ Павло Шапар.
Сонячні панелі вже змонтували. Зараз проводять пусконалагоджувальні роботи. Нові потужності запрацюють на повну найближчим часом.
Зараз в Дніпропетровській області енергію сонця конвертують в електрику майже 40 станцій. Всі вони зведені виключно за рахунок вітчизняних та іноземних інвесторів.
У ТОП-3 найбільших в Європі увійшла сонячна електростанція, побудована поблизу села Старозаводське Нікопольського району. Найпотужніша в регіоні електростанція, яку побудували канадці, працює в Нікополі.
http://dneprcity.net/dnepr/pod-dneprom-skoro-otkroyut-ogromnuyu-elektrostanciyu-foto/


Україна в II кв.-2019 збільшила введення потужностей ВДЕ в 6 разів, наростивши їх обсяг до 3,6 ГВт

Україна в квітні-червні 2019 року ввела 656 МВт потужностей відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), що в шість разів більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Такі дані оприлюднила Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, в четвер, передає енергореформи.
У другому кварталі, зокрема, введено 71 МВт потужностей вітроелектростанцій (ВЕС) і 568,3 МВт потужностей сонячних електростанцій (СЕС), а також 16 МВт біогазових установок.
Таким чином, за станом на кінець першого півріччя встановлена потужність об’єктів ВДЕ досягла 3634,4 МВт, в тому числі СЕС - 2640,4 МВт, ВЕС - 776,6 МВт, установок на біомасі - 51,3 МВт, біогазі - 66,4 МВт.
Як повідомлялося, Україна в січні-березні 2019 року ввела 861,1 МВт ВДЕ, що в 5,4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, і на 16% більше, ніж за весь 2018 рік. Об’єкти ВДЕ в першому кварталі поточного року виробили 1,9 млрд кВт-год е/е.
http://reform.energy/news/ukraina-v-ii-kv-2019-uvelichila-vvod-moshchnostey-vie-v-6-raz-narastiv-ikh-obem-do-36-gvt-11858


З 1 липня вступають в дію зміни в ДБН, які зобов’язують влаштовувати на парковках мінімум 5% місць з електрозарядками

1 липня 2019 року вступають в дію нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування автостоянок і гаражів. Відповідно до них, в Україні вводиться обов’язкова вимога – облаштовувати зарядками для електрокарів мінімум 5% машиномісць на парковках, що будуються або реконструюються.
Норми ДБН є обов’язковими до виконання.
«Весь світ поступово переходить на електроавтомобілі. Україна також активно долучається до цього процесу. Для прикладу, у 2015 році в країні налічувалося всього 500 електрокарів, а зараз майже 13 тисяч. Тільки цієї весни попит на електромобілі серед українців зріс на 67%. Тому ми йдемо в ногу з часом і в нових змінах у ДБН щодо автостоянок прописали необхідність проектувати не менше 5% місць на парковках з електрозарядками», – сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
Він наголосив, що дана норма починає діяти вже з 1 липня цього року. Тобто, з липня місяця всі нові або реконструйовані парковки повинні обов’язково будуватися з дотриманням цієї вимоги. «Взагалі хочемо, щоб до 2030 року всі парковки в Україні стали на 100% облаштовані електрозарядками. Це, в першу чергу, комфорт людей, які користуються електрокарами», – підкреслив Парцхаладзе.
Згідно з новими змінами у ДБН, не менше ніж 5% машиномісць від загальної кількості у гаражах та автостоянках необхідно виділяти для облаштування зарядними пристроями для паркування транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома).
Зміни у ДБН «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів» розроблені ПАТ «КиївЗНДІЕП» та доступні за посиланням: https://bit.ly/2J8sCDK.
Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.
http://www.minregion.gov.ua/press/news/z-1-lipnya-vstupayut-v-diyu-zmini-v-dbn-yaki-zobov-yazuyut-vlashtovuvati-na-parkovkah-minimum-5-mists-z-elektrozaryadkami/


Додаткові 1550 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики введено за I півріччя 2019 року!

За І півріччя 2019 р. в Україні встановлено нові 1550 МВт потужностей, що генерують електроенергію із відновлюваних джерел енергії. Це майже у 2 рази більше, ніж за весь 2018 рік (848 МВт).
Зокрема, за 6 місяців п.р. введено:
- майже 900 МВт – у 1-му кварталі ц.р.;
- понад 650 МВт – у 2-му кварталі цього року.
Загалом, у введення 1550 МВт зазначених потужностей інвестовано майже 1,3 млрд євро!
Як бачимо, лише за 6 місяців ц.р. «зелений» тариф отримали такі нові об’єкти:
- понад 1200 МВт – СЕС;
- майже 250 МВт – ВЕС;
- 33 МВт – СЕС домогосподарств (за I квартал ц.р.);
- 20 МВт – біогазові установки;
- 1 МВт – об’єкти малої гідроенергетики.
Загалом, станом на кінець II кварталу ц.р. в Україні запроваджено понад 3800 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики, а із великими ГЕС – 8400 МВт.
Для порівняння з метою виконання Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2020 р. у частині електроенергетики ми маємо досягти:
- 8600 МВт на кінець 2019 р.;
- 9200 МВт на кінець 2020 року.
Зазначені темпи введення нових об’єктів у згаданій сфері дозволять виконати Національний план дій до 2020 р. у частині електроенергетики, а головне – активізувати інвестиції, економіку та зменшувати енергозалежність.
Одночасно слід зазначити, що завдяки прийнятому Закону України щодо нової системи підтримки «зеленої» енергетики від 25.04.2019 № 2712-VIII (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2712-19) із 2020 р. нові потужності відновлюваної електроенергетики прийматимуть участь в аукціонах. Це дозволить суттєво зменшити ціну на закупівлю електроенергії із відновлюваних джерел енергії.
http://saee.gov.ua/uk/news/3012


Нова модель енергоринку: В Україні не зможуть повністю розраховуватися за «зелену» електроенергію

НЕК «Укренерго» не має можливості сплачувати державному підприємству «Гарантований покупець» послугу з розвитку відновлювальних джерел енергії.
Як зазначив на сторінці Facebook заявив Всеволод Ковальчук 1 липня.
«Поки рішення адмінсуду про призупинення дії постанов НКРЕКП #954 та #955, які вводять в дію тарифи на передачу та на диспетчеризацію, не буде скасоване, ДП «Гарантований покупець» створене урядом для роботи у новій моделі оптового ринку електроенергії не зможе повністю розраховуватися за вироблену ВДЕ електричну енергію», - пояснює він виробникам з відновлювальних джерел енергії.
Зміна тарифів «Укренерго» з липня 2019 року пов’язана з приведення у відповідність до вимог закону «Про ринок електроенергії» взаємовідносин між учасниками ринку, нагадує Всеволод Ковальчук. «Наш тариф не виріс в рази, а просто ми починаємо сплачувати за те, що раніше оплачувало ДП «Енергоринок», якого вже немає в новій моделі ринку, - пояснює він. - Це просто переміщення частини витрат, яке не вплинуло на ціни для споживачів».
Всеволод Ковальчук впевнений, що рішення адмінсуду, яким призупинено дію тарифів на передачу та на диспетчеризацію, буде обов`язково оскаржене.
ДП «Гарантований покупець» також висловлює впевненість, що НКРЕКП оскаржить ухвалу Окружного адмінсуду Києва в апеляційних інстанціях й ухвала суду першої інстанції буде скасована.
Нагадаємо, 1 липня в рамках другого етапу енергореформи почав роботу оптовий ринок електроенергії, який включає низку сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. Задля забезпечення безперебійної роботи усіх сегментів нового ринку Кабінет Міністрів України створив на базі держпідприємства «Енергоринок» 2 державні підприємства для роботи у новій моделі оптового ринку електроенергії - ДП «Оператор ринку» та ДП «Гарантований покупець».
https://ecotown.com.ua/news/Nova-model-enerhorynku-V-Ukrayini-ne-zmozhut-povnistyu-rozrakhovuvatysya-za-zelenu-elektroenerhiyu-/


У Києві та на Одеській трасі встановили нові станції зарядки електромобілів

Проїхати між Києвом та Одесою на електромобілі тепер можна з парою зупинок на 20 – 40 хвилин аби випити каву та підзарядити машину. На трасі встановили нові станції зарядки.
У Києві такі 10 станцій вже рік працюють на паркінгах найбільших торгових і бізнес-центрів. Ще 13 станцій будуть встановлені з червня по серпень. Про це повідомили у Департаменті з комунікацій компанії ДТЕК.
Тепер компанія ДТЕК встановила чотири швидкісні зарядки STRUM на Одеській трасі на відстані 100 – 150 км одна від одної у зручних локаціях:
· на парковці готельно-ресторанного комплексу «Золота Підкова», с. Чупира Київської області, в 100 км від столиці;
· на заправці SOCAR, с. Ропотуха Черкаської області (поруч із Уманню);
· на заправці Shell, с. Настасіївка Одеської області, в 130 км від Одеси;
· на паркінгу супермаркету METRO в Одесі (вул. Аеропортівська, 29).
– Малий запас ходу електромобілів без швидкісної підзарядки робив їх заручниками великих міст, де в основному сконцентровані швидкі зарядні станції. Можливості подорожувати Україною були обмежені. Тепер можна доїхати до моря або в столицю, зробивши кілька зупинок на підзарядку і каву. Наші станції потужністю 50 кВт за 20 – 40 хвилин заряджають акумулятор автомобіля до 80%, – розповів керівник проекту мережі STRUM Ігор Ковальов.
Знайти вільну заправку в столиці або на трасі можна через додаток STRUM Charging для смартфонів. Мультиформатні станції останнього покоління від європейського виробника АВВ здатні забезпечити зарядку будь-якого електромобіля (безпосередньо або через адаптер) і одночасно заряджати дві машини. Безпека, в тому числі для батареї авто, гарантується наявністю повного пакету міжнародних сертифікатів.
– Подорож зі столиці до моря обійдеться в середньому від 300 до 600 грн. Але українці не тільки хочуть економити, а й замислюються над екологічними перевагами цього виду транспорту. Розвиваючи інфраструктуру STRUM, ми допомагаємо їм зробити вибір на користь електромобілів, – повідомив Ігор Ковальов.
До кінця цього літа мережа STRUM виросте до 23 швидкісних зарядних станцій. Обсяг інвестицій ДТЕК у розвиток зарядної інфраструктури вже склав більше 20 млн грн, а після завершення установки станцій на трасах зросте до 30 млн грн.
https://vechirniy.kyiv.ua/news/u-kyyevi-ta-na-odes-kiy-trasi-vstanovyly-novi-stantsii-zaryadky-elektromobiliv


У Золочівському районі працює потужна сонячна електростанція

З кожним роком використання сонячної енергії для отримання електричної або теплової енергії в будь-якому зручному для їх застосування вигляді стає все більш популярним.
Кореспонденти “Золочів.нет” побували у місті Глиняни, Золочівського району, де є потужна сонячна електростанція, котра введена в експлуатацію в січні 2019 року.
13 тисяч фотоелектричних панелей розташовані на площі 10 гектарів. Річне виробництво електричної енергії забезпечить покриття 4% річного споживання Золочівського району.
Про потужність сонячної електростанції у телефонному коментарі “Золочів.нет” розповів представник компанії “Еко-Оптіма” Юрій Федак, який розробляв проект цієї електростанції. За його словами, станція покриває половину потреб міста Глиняни.
Голова міста Глиняни Ігор Шульга розповів, що від того, що на території міської ради є сонячна електростанція також є ще вигода для міста. Зокрема у бюджет надходять кошти від оренди землі, також буде надходити 5% від чистого прибутку.
Але на цьому у Глинянах не зупинилися. На ще одній ділянці площею 36 га планується ще встановлення сонячних панелей для виробництва сонячної енергії.
https://zolochiv.net/u-zolochivs-komu-rayoni-pratsiuie-potuzhna-soniachna-elektrostantsiia-video/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами