Українська альтернативна енергетика: 01-07.04.2019



У Кіровоградській області планують запустити сонячні станції потужністю 500 МВт

Протягом найближчих трьох років в Кіровоградській області, на території 16 районів та 2 міст, планують ввести в експлуатацію 46 сонячних електростанцій орієнтовною потужністю 500 МВт.
Обсяг електричної енергії, виробленої сонячними станціями, в еквіваленті дозволить замінити 17 млн. Куб.метрів природного газу або 600 вагонів вугілля.
До того ж на території Новоархангельського району планується ввести в експлуатацію міні-ГЕС потужністю 93 кВт. Вперше в області планується будівництво вітроенергетичних установок на території Добровеличківського району потужністю 2 МВт (вартість проекту становить 20 млн. Грн.), А також на території Світловодського району.
На додаток, в кінці 2019 планується ввести в експлуатацію першу в області біогазову станцію потужністю до 20 МВт на Новомиргородському цукровому заводі. Біогазова станція зможе переробляти різні види відходів. Орієнтовна вартість проекту становить 15 млн. Євро. Для обслуговування цієї установки буде створено 10-15 нових робочих місць.
В смт Голованівськ ТОВ «Грін-Вольт» будує електростанцію на відходах соняшнику. Вже встановлено комплекс обладнання, що працює за методом комбінованого виробництва електричної і теплової енергії потужністю 6 МВт. Передбачається створення 5 робочих місць.
В Новоукраїнський ОТГ планується реалізувати перший в Україні енергосервісний договір з зовнішнього освітлення.
На сьогодні в 11 районах та 3 містах області функціонують 33 сонячні електростанції загальною потужністю близько 100 МВт. «У 2018 році було введено в експлуатацію 13 сонячних електростанцій і вироблено 29 млн кВт-год електроенергії, що становить 2% від загальної кількості виробленої електроенергії в області, - повідомив директор профільного департаменту ОДА Олександр Корнюша. – 2019 році теж очікується досить плідним щодо реалізації проектів альтернативної енергетики».
Раніше ЕлектроВісті писали, що в Олександрійському районі Кіровоградської області мають намір побудувати сонячні електростанції потужністю 60 МВт і 80 МВт.
Також у Вільшанці, що на Кіpовогpадщіне, відкрили сонячну електростанцію потужністю 10 МВт.
Ще в Долинському (Кіровоградська область) виділили землю під будівництво двох сонячних електростанцій потужністю 10 і 11 МВт
https://elektrovesti.net/65091_v-kirovogradskoy-oblasti-planiruyut-zapustit-solnechnye-stantsii-moshchnostyu-500-mvt


Зелені аукціони стартують, якщо законопроект проголосують у другому читанні, — Савчук

Зелені аукціони запустяться з 2020 року за умови, якщо відповідний законопроект, включений до порядку денного на друге читання буде винесено на голосування у найближчому кварталі, і він отримає у парламенті необхідну кількість голосів.
Таку думку висловив голова Держефективності Сергій Савчук в інтерв’ю «Сонце, вітер та сміття. Що очікує на зелену енергетику в Україні».
«Проект закону по запуску аукціонів пройшов перше читання. Пройшов комітет паливно-енергетичного комплексу. Останній підготував його для того, щоб включити законопроект до порядку денного на друге читання. Сподіваюся, що це буде в найближчому кварталі. Тоді аукціони, відповідно до закону, який буде розглядатися, будуть запускатися з 2020 року», — сказав С . Савчук.
Він вказав, що зі стартом системи аукціонів, об’єкти, які виробляють електричну енергію з сонця та вітру, матимуть річну квоту, яка визначатиметься Кабінетом міністрів.
«Це приблизно 700-800 МВт на рік по всіх напрямках відновлюваних джерел. Але кожний об’єкт буде мати ще свою квоту», — зазначив Савчук.
Також посадовець підкреслив, що у перспективі визначатимуться точки, де можна буде встановлювати станцію, за кожну таку точку з можливістю підключення боротимуться інвестори, які гратимуть на пониження.
«Хто дасть дешевшу електроенергію, той буде мати можливість заключити договір на 20 років на продаж електричної енергії. Але за ціною, яка буде визначена через конкуренцію», — пояснив Савчук.
Голова Держефективності не виключає, що на першому етапі такий механізм може призупинити інвестиції в галузь, але згодом динаміка виправиться.
«Спочатку це може дещо призупинити, оскільки потрібна ще підзаконна база, яку буде розробляти Кабінет міністрів. Плюс, звісно, будь-яка система, яка буде запроваджуватися, буде мати якісь недоліки, які треба буде вирівнювати на ходу. Але потім вийдемо на нормальну динаміку. І будемо робити дешевшу енергію для споживачів», — резюмував Савчук.
http://oilreview.kiev.ua/2019/03/27/zeleni-aukcioni-startuyut-yakshho-zakonoproekt-progolosuyut-u-drugomu-chitanni-savchuk/


На території Чорнобильської зони побудують сонячну станцію за «кіотські кошти», надані урядом Іспанії

На території Чорнобильської зони буде побудована ще одна наземна сонячна станція. Проект фінансується за рахунок грошей від уряду Іспанії, отриманих в рамках співпраці з Україною за Кіотським протоколом.
26 березня українсько-іспанська делегація оглянула територію, на якій буде побудований новий об’єкт відновлюваної енергетики. До складу делегації увійшли Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Іспанії в Україні, пані Сільвія-Хосефіна Кортес Мартін, представники Мінприроди та інших профільних міністерств, а також керівництво Державного агентства управління зоною відчуження.
Проект майбутньої сонячної станції був затверджений в кінці 2018 року. Про це повідомила директор департаменту з питань зміни клімату та збереження озонового шару Міністерства екології та природних ресурсів України Світлана Гринчук за результатами робочої поїздки в зону відчуження в складі українсько-іспанської делегації.
«Це продовження реалізації проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій, які Україна отримала від Іспанії, переуступивши свої квоти на викиди парникових газів. Єдина умова використання цих коштів - вкладення їх у проекти, що забезпечують скорочення викидів парникових газів і мали б соціальний ефект і сприяли розвитку відновлюваної енергетики. Сонячні електростанції належать саме до таких.
Це в дусі політики Мінприроди по перетворенню зони відчуження на територію змін та інновацій », - розповіла Світлана Гринчук.
Фінансування було обумовлено на засіданні спільного наглядового українсько-іспанського комітету, який контролює ефективність і доцільність використання «кіотських коштів», наданих урядом Іспанії.
Комітет був створений після того, як Мінприроди в 2016 році вдалося відновити співпрацю з урядом Іспанії. Воно було «заморожено» майже 10 років тому, з тих пір Міністерство сільського господарства, харчування та навколишнього середовища Іспанії викупило в Україні так звані «одиниці встановленої кількості викидів парникових газів» на 30 млн євро.
У грудні 2016 року Мінприроди та Державне агентство управління зоною відчуження запропонували подавати заявки на відведення земельних ділянок під розміщення об’єктів відновлюваної енергетики. Загалом надійшло понад 60 заявок з Данії, США, Китаю, Німеччини, Франції, Білорусі, України.
У Чорнобильській зоні вже працює одна СЕС на 1 МВт.
Нагадаємо, що район в безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС - так звана територія спеціального промислового використання - буде використовуватися як майданчик для розвитку альтернативної енергетики, а в перспективі - як місце розміщення дата-центрів.
Раніше ЕлектроВісті писали, що СЕС на 1 МВт, яка працює в зоні відчуження, зіткнулася з цілим рядом складнощів при запуску. Її більше 6 місяців не підключали до мережі. Конкурс на будівництво СЕС виграло ТОВ «Солар Чорнобиль», яке працює в консорціумі з українською компанією Rodina і німецької Enerparc AG. Компанія вклала в проект близько одного мільйона євро і в жовтні 2017 року почала будівництво першої в зоні сонячної електростанції потужністю 1 МВт. Директор компанії, Євген Варягін (який раніше очолював бізнес сонячних електростанцій братів Клюєвих під брендом Activ Solar), розповідав що проект зіткнувся з обмеженнями українського законодавства, яке регулює діяльність у зоні відчуження.
https://elektrovesti.net/65111_na-territorii-chernobylskoy-zony-postroyat-solnechnuyu-stantsiyu-za-kiotskie-sredstva-predostavlennye-pravitelstvom-ispanii


Під Кривим Рогом будують сонячну електростанцію потужністю 7МВт

Біля села Шестірня, яке розташоване у 75 км від Кривого Рогу(Дніпропетровська область), будують сонячну електростанцію потужністю 7МВт.
СЕС займатиме 21 га і складатиметься з майже 22 тисячі фотоелектричних модулів.
«Для встановлення СЕС було обрано ділянку з високою сонячною активністю, - говорить Юрій Засядьвовк, директор компанії «Екотехнік Широке», яка виступила ініціатором реалізації проекту. - Згенерованої електроенергії вистачить для забезпечення енергопотреб 7 тис. домогосподарств».
Проект реалізують українські та французькі інвестори.
За словами голови Широківської селищної ради Олександра Кокула, СЕС забезпечить додаткові надходження до селищного бюджету та нові робочі місця. «Для обслуговування сонячної електростанції потрібно від 15 до 20 робітників: оператори, електрики та охоронці, - говорить він. - Місцеві жителі вже запитують про працевлаштування на станції».
Наразі для встановлення фотоелектричних модулів підрядники монтують стовпи, до яких незабаром під’єднають електричні кабелі. Потім територію, на якій будується СЕС, планують огородити парканом.
Зараз на Дніпропетровщині працює 38 сонячних електростанцій.
https://ecotown.com.ua/news/Pid-Kryvym-Rohom-buduyut-sonyachnu-elektrostantsiyu-potuzhnistyu-7MVt/


Сумська компанія розробила установку, що видає і електроенергію, і тепло

Українське машинобудівне підприємство «Ротор-Суми» спеціально для домогосподарств і малого бізнесу розробляє мікрокогенераційні установки (microCHP), які працюють на деревних пелетах. Їх особливість у тому, що установки дозволяють одночасно виробляти теплову та електричну енергії, що дозволяє збільшувати ефективність використання енергії палива.
Когенераційні технології не нові — їх широко використовують на ТЕЦ і промислових підприємствах, але вони малодоступні для застосування в побуті. «Pотор-Суми» планує запустити виробництво саме установок малої потужності (3-10 кВт електричної енергії), щоб кожен споживач міг генерувати тепло та електроенергію з біомаси там же, де вона використовується.
Когенераційна установка працює на базі двигуна Стірлінга, що дозволяє ефективно перетворювати теплову енергію в механічну та повторно використовувати залишки тепла. Якомога швидше запустити виробництво компанії допоможе грант від ЄС та ЄБРР, отриманий в рамках програми «Кліматичні Інноваційні Ваучери». Кошти підуть на розробку інноваційної камери згоряння для оптимальної роботи нагрівача двигуна Стірлінга; розробку теплообмінного устаткування, що забезпечить загальний ККД установки на рівні 90% і більше та розробку системи автоматичного контролю та управління мікрокогенераційною установкою.
Найбільше такий продукт допоможе приватним домогосподарствам, фермерам та малому бізнесу.
https://ecotown.com.ua/news/Sumska-kompaniya-rozrobyla-ustanovku-shcho-vydaye-i-elektroenerhiyu-i-teplo/


«Укрспирт» в 2019 р інвестує 311 млн грн в систему е-обліку продукції і модернізацію виробництва

Держпідприємство «Укрспирт» в 2019 році інвестує 311 млн грн в електронну систему обліку готової і відвантаженої продукції і модернізацію виробництва, повідомила прес-служба «Укрспирту» агентству «Інтерфакс-Україна».
За її даними, інвестиції у впровадження системи обліку продукції складуть близько 40 млн грн.
Крім того, компанія планує в 2019 році встановити лінії з виробництва кормових добавок на місцях проведення діяльності (МПД) у Львівській та Сумській обл. загальною потужністю 32,8 тис. тонн в рік.
У планах «Укрспирту» також розширити виробництво спирту-сирцю на 9,8 тис. тонн на майданчиках в Лопатинський і в Суходолах, запустити виробництво біоетанолу потужністю 24,4 тис. тонн в рік в Сторонибаби (всі - Львівська обл.), Модернізувати виробничу майданчик в Тхорівці (Київська обл.) для виробництва технічних рідин загальною потужністю 4,08 тис. тонн на рік.
Крім того, за даними прес-служби, «Укрспирт» має намір встановити енергозберігаюче обладнання на двох майданчиках у Львівській обл. і однієї - в Сумській.
За інформацією держкомпанії, «Укрспирт» в березні погодив з Мінагропродом стратегічний план на 2019-2023 рік, який передбачає інвестиції на цей період в розмірі 1,53 млрд грн.
«В першу чергу ці кошти будуть спрямовані на виготовлення нових видів продукції (біоетанолу, спирту-сирцю, високопротеїнових кормових добавок, біогазу і вуглекислоти), а також встановлення енергозберігаючого обладнання. Крім власних коштів, для реалізації стратегічного плану ми плануємо залучати короткострокове фінансування від українських банків», - повідомили в прес-службі» Укрспирту».
Компанія також розглядає інвестиції від іноземних партнерів, зокрема, проводить переговори з китайськими партнерами по капіталовкладеннях в виробництво біоетанолу та додаткових продуктів на базі трьох існуючих виробничих майданчиків.
«Укрспирт» - великий виробник спирту та спиртовмісної продукції в Україні. ДП знаходиться в управлінні Міністерства аграрної політики і продовольства. Загальна виробнича потужність ДП - більше 36 млн доларів на рік. Його роботу забезпечує 41 виробничий майданчик.
https://interfax.com.ua/news/economic/575492.html


«Вінд Солар Енерджі» має намір побудувати ВЕС до 190 МВт в Житомирській області

ТОВ «Вінд Солар Енерджі» (Київ) має намір побудувати три черги вітроелектростанції «Лісова» в районі с.Покалів Коростенського району Житомирської області загальною потужністю до 190 МВт.
Про це свідчать дані єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище, проекти опубліковані в середині березня.
Потужність першої черги - до 111 МВт, другий - до 57 МВт, третьої - до 21 МВт.
Передбачається, що висота веж вітроустановок складе 155 м.
За даними, розміщеними на сайті компанії, Wind Solar Energy (WSE) через свою дочірню компанія Solar Kvant з 2013 року володіє і експлуатує СЕС на 5 МВт в Покровському районі Дніпропетровської області на ділянці 10 га.
За даними єдиного реєстру юросіб, кінцевим бенефіціарним власником «Вінд Солар Енерджі» (Київ) є Ельвіра Теслюк, до цього в структурі власників була кіпрська компанія WSE CYPRUS LTD.
http://oilreview.kiev.ua/2019/04/01/vind-solar-enerdzhi-namerena-postroit-ves-do-190-mvt-v-zhitomirskoj-oblasti/


Еміратська компанія побудує сонячні електростанції в Україні за 2 мільярди доларів

Арабське управління з інвестицій і розвитку та українська компанія STC Energy (НТК-Енерджі) підписали угоду на суму 2 мільярди доларів на розвиток сонячних електростанцій в Україні.
Про це повідомляє Emirates news agency.
Відповідно до угоди, AIDA і STC Energy об’єднають свої зусилля для реалізації енергетичного проекту. Управління з інвестицій та розвитку (AIDA) підтримає розвиток сонячних електростанцій потужністю 170 МВт в Україні. Угода також деталізує тіснішу співпрацю в аграрному секторі.
На церемонії підписання були присутні посол України в ОАЕ Юрій Полурез і державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олексій Перевезенцев.
Swiss Alpha Management були призначені фінансовим консультантом проекту.
Компанія НТК-Енерджі зареєстрована в 2017 році в Бородянці Київської області. Кінцевим бенефіціарним власником вказано Микола Коваленко.
https://www.epravda.com.ua/news/2019/03/29/646561/


«Західекоенерго» має намір побудувати в Тернопільській області комбіновану станцію з ВЕС і СЕС на 16 МВт

ТОВ «Західекоенерго» має намір побудувати в Чортківському районі Тернопільської області енергогенеруючу станцію, що складається з сонячної електростанції на 8 МВт і вітроелектростанції на 8 МВт (6 вітротурбін) на ділянці 8 га, який переданий компанії в оренду в січні поточного року.
Про це свідчать дані єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище, проект зареєстрований 27 березня.
В описі проекту зазначається, що спочатку планувалося будувати лише ВЕС, однак згодом було вирішено встановити ще і СЕС з урахуванням території ділянки і його сонячного розміщення.
За даними єдиного держреєстру юросіб, станом на кінець березня, кінцевим бенефіціарним власників ТОВ ТОВ «Західекоенерго» (Тернопільська область) зі статутним фондом 1 млн грн був Ігор Чикало.
http://oilreview.kiev.ua/2019/04/01/zaxidekoenergo-namereno-postroit-v-ternopolskoj-oblasti-kombinirovannuyu-stanciyu-iz-ves-i-ses-na-16-mvt/


Україна в I кв. ввела на 16% більше потужностей ВДЕ, ніж за весь 2018 рік, збільшивши їх загальну кількість до 3 ГВт

Україна в першому кварталі поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшила в 5,4 рази введення потужностей відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) - до 861,1 МВт, що на 16% більше, ніж за весь 2018 рік, передає енергореформи.
Такі дані були оприлюднені на засіданні Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) в п’ятницю.
Таким чином, загальна кількість встановлених потужностей ВДЕ В Україні на кінець березня склало близько 3 ГВт.
Зокрема, в першому кварталі було введено 172 МВт потужностей вітроелектростанцій (ВЕС). Група «ДТЕК» ввела найбільшу сонячну станцію на 246 МВт в Дніпропетровській області, яка також є найбільшою станцією альтернативної енергетики в Україні. НКРЕКУ також зазначила, що в нинішньому році була побудована найбільша дахова СЕС - потужністю 12 МВт на норковій фермі.
Об’єкти ВДЕ в першому кварталі поточного року виробили 1,9 млрд кВт-год е/е.
Як повідомлялося з посиланням на дані НКРЕКП, в Україні в 2018 році встановлено 742,5 МВт нових потужностей ВДЕ), що в 2,8 рази більше, ніж роком раніше. Таким чином, загальна встановлена потужність ВДЕ на кінець 2018 року становила 2117 МВт.
При цьому 96% всіх введених ВДЕ - вітряні і сонячні електростанції - ВЕС і СЕС.
Потужності СЕС за 2018 рік зросли вдвічі (з 740 МВт до 1388 МВт), тоді як ВЕС - всього на 12,5% (з 465 МВт до 533 МВт). Потужності станцій, що працюють на біомасі, збільшилися з 39 МВт до 51 МВт, на біогазі - з 34 МВт до 46 МВт.
НКРЕКП в 2018 році встановила «зелений» тариф для 202 об’єктів ВДЕ (163 СЕС, 11 ВЕС, 16 станцій на біогазі та біомасі, 12 малих ГЕС).
Регулятор нагадує, що середній «зелений» тариф в четвертому кварталі 2018 року склав 5,7 грн за кВт-год з ПДВ, максимальний - 17,69 грн за кВт-год з ПДВ.
Частка ВДЕ в структурі виробництва електроенергії в Україні становить близько 2%, частка у виручці генеруючих компаній - 8,7%.
http://reform.energy/news/ukraina-v-i-kv-vvela-na-16-bolshe-moshchnostey-vie-chem-za-ves-2018-god-uvelichiv-ikh-obshchee-kolichestvo-do-3-gvt-10936

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами