Українська альтернативна енергетика: 01-07.02.2021

завантаження (6)

В Україні стартували продажі електромобіля Mercedes EQA: оголошено комплектації та ціни

В Україні оголосили про старт продажів EQA – нової електричної моделі Mercedes-Benz. В компанії «АвтоКапітал», генеральному представництві Mercedes-Benz в Україні зазначили, що вартість автівки у базовій комплектації складає 37 780 євро.
EQA – це електричний хетчбек в сегменті компактних автомобілів компанії. Перша модель лінійки – EQA 250 (витрата електроенергії в змішаному циклі: 17,7 кВт*год/100 км; викид CO 2 в змішаному циклі: 0 г/км) з переднім приводом, потужністю 140 кВт і запасом ходу 426 кілометрів (WLTP).
За декілька місяців модельний ряд EQA поповниться повноприводними версіями з додатковим електродвигуном (eATS) і потужністю понад 200 кВт, а також моделлю з запасом ходу більше 500 кілометрів (WLTP).
В стандартії комплектації EQA оснащений:
·  світлодіодними фарами High Performance з системою адаптивного управління головним світлом, 
·  дверима багажного відділення EASY-PACK з електроприводом відкривання і закривання, 
·  18-дюймовими легкосплавними дисками, 
·  активною комфортною підсвіткою салону з 64 кольорами, 
·  подвійним підстаканником, 
·  кріслами з регульованою поперековою опорою, 
·  камерою заднього виду для кращого огляду при маневруванні,
·  багатофункціональним спортивним рульовим колесом в шкіряному виконанні. 
Окрім цього, стандартна комплектація включає мультимедійну систему з штучним інтелектом MBUX (Mercedes-Benz User Experience), доповнену численним спеціально розробленим для Mercedes-EQ контенту, як, наприклад, індикація запасу ходу, рівня заряду і потоку енергії, а також систему навігації Electric Intelligence з інтуїтивним управлінням. 
Через систему MBUX можна також керувати оптимізованими під Mercedes-EQ навігацією, режимами руху, налаштовувати струм зарядки і час відправлення. 
Персоналізація нової моделі може бути виконана в модифікаціях Electric Art і AMG Line, а також за допомогою пакета Night.
Автівка має наступні технічні характеристики:
Нагадаємо, до кінця 2022 року Mercedes-Benz запустить у виробництво відразу шість електромобілів сімейства EQ.
https://elektrovesti.net/74430_v-ukraini-startuvali-prodazhi-elektromobilya-mercedes-eqa-ogolosheno-komplektatsii-ta-tsini
 
 
Невдовзі стартує новий етап українсько-данської співпраці в енергетиці

У Міненерго проведено онлайн-зустріч з данськими партнерами з метою обговорення напрямків подальшого співробітництва.
Головна мета нового етапу україно-данського енергетичного партнерства - створити сприятливе середовище для інвестицій у сталу енергетику та централізоване теплопостачання.
«Успішний досвід Данії у виробництві та споживанні енергії, зусилля щодо зменшення викидів вуглецю допоможуть нам уникнути помилок та прискорити зелений перехід», - підкреслив зацікавленість у продовженні співпраці заступник Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.
У травні цього року стартує вже третій етап украінсько- данської співпраці.
Увага буде сконцентрована на таких проєктах:
- Розробка сценаріїв розвитку енергетичного сектору та Energy Outlook - прогноз зеленого переходу.
- Національний план з відновлюваної енергетики 2030;
- розвиток водневої енергетики, а саме допомога в запуску водневого ринку в Україні та його інтеграції до європейського;
- Інтеграція відновлюваних джерел енергії, адже приєднання до ENTSO-E залишається одним з основних пріоритетів для Міністерства, який у т.ч. підтримуватиме данська сторона;
- офшорні вітрові парки в Чорному морі;
- вітровий інтерактивний атлас України, що допоможе ефективно формувати квоти підтримки та визначати пріоритетні місця для будівництва вітроелектростанцій;
- єдина електронна платформа для управління приєднаннями суб’єктів енергетики до електричних мереж, яка буде корисна інвесторам аби оцінити ризики та обсяги капіталовкладень в об’єкти;
-міжсекторна енергоефективність та декарбонізація економіки.
Слід зазначити, що Україна результативно співпрацює з данськими партнерами з 2014 року.
«Данія - одна з країн-лідерів у використанні ВДЕ, зокрема вітрової енергії. Для нас стратегічно важливо продовжувати це енергетичне партнерство, щоб здійснити зелений перехід та досягти кліматичної нейтральності нашої енергосистеми»,- підкреслив Ярослав Демченков.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=5A945928EB213207D7D205C435A47A43.app1?art_id=245511099&cat_id=35109
 
 
Дніпро отримав 5,5 млн євро гранту на енергосервіс у громадських будівлях

Дніпро отримав 5,5 млн євро грантових коштів на підвищення енергоефективності 100 громадських будівель.
Інвестиційний грант виділив мультидонорський фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та навколишнього середовища (E5P), передає Енергореформа. 
"Грант у 5,5 євро з Фонду E5P доповнює вже підписаний раніше кредит ЄБРР на суму 25 млн євро для комунального підприємства "Дніпровська муніципальна енергосервісна компанія", – йдеться у прес-релізі Європейського банку реконструкції та розвитку 3 лютого.
Очікується, що за рахунок інвестицій буде відремонтовано близько 100 громадських будівель з метою підвищення їх енергоефективності та удосконалення систем опалення, створення комфортного середовища для учнів, пацієнтів, вчителів і лікарів.
«Грант E5P дозволить Дніпру скоротити викиди CO2 більш ніж на 7 тис. тонна/рік», - повідомила керівник сектора операцій делегації ЄС в Україні Хлое Алліо. –
У жовтні 2020 ЄБРР і комунальне підприємство "Дніпровська муніципальна енергосервісна компанія" підписали кредитну угоду про виділення 25 млн євро позики для підвищення енергоефективності 98 громадських будівель, включаючи 67 дитячих садків, 27 шкіл і чотири поліклініки.
https://ecotown.com.ua/news/Dnipro-otrimav-5-5-mln-vro-grantu-na-energoservis-u-gromadskikh-budivlyakh-/
 
 
Київський ЦУМ надає безкоштовну зарядку для електромобілів

Київський ЦУМ запровадив безкоштовну зарядку для електромобілів.
Ініціатива реалізується у рамках еко-стійкості магазину, передає autogeek.com.ua. 
Безкоштовна зарядка доступна на паркінгу Р2. Кожен охочий має можливість залишити авто на нічну зарядку по ціні паркінгу.
Зарядка здійснюється з використанням портативної зарядки власника автомобіля.
Така послуга зручна з декількох причин: авто не лише знаходиться під наглядом, а й збільшує запас ходу за ціною паркування.
https://ecotown.com.ua/news/Kiivskiy-TSUM-nada-bezkoshtovnu-zaryadku-dlya-elektromobiliv/
 
 
Найзасміченішими в Україні виявилися Харківська та Херсонська області

У 2020 році підприємства та приватні особи через неправильне поводження зі сміттям завдали довкіллю збитків на понад 100 мільйонів гривень. Таку цифру на свої Facebook-сторінці оприлюднив голова ДЕІ Андрій Мальований. За його словами, найзасміченішими в Україні виявилися Харківська та Херсонська області, де нарахували 451 та 220 сміттєзвалищ відповідно, передає Green Post.
«За минулий рік Держекоінспекцією було виявлено 2144 безхазяйних сміттєзвалищ на території України. З них лише приблизно 60 % ліквідовано за приписами ДЕІ», — прокоментував ситуацію Мальований.
Проблеми з несанкціонованими сміттєзвалищами та з порушеннями правил поводження з відходами тривають й у новому, 2021 році. Так, у січні екоінспектори оштрафували комунальників Київщини за сміттєзвалище на 7 млн гривень. Йшлося про Кагарлицьке КП «Міськрембудсервіс», яке зобов'язали компенсувати збитки за невиконання низки приписів, зокрема, щодо поводження з відходами.
Днями в місті Дніпро виявили звалище мішків із масками та шприцами. За правилами утилізації, таке сміття сортується у спеціальні ємності і знезаражується. Відходи утилізують шляхом спалювання у спеціально відведених місцях. У жодному разі таке сміття не викидається просто на землю в доступних для людей місцях, особливо, там, де бувають діти.
Сфера поводження з відходами залишається для України вкрай проблемною. Зокрема, 22% населення взагалі не забезпечені послугами з вивезення сміття, а третина полігонів в країні не відповідає нормам екологічної безпеки.
https://ecotown.com.ua/news/Nayzasmichenishimi-v-Ukraini-viyavilisya-KHarkivska-ta-KHersonska-oblasti/
 
 
В Україні розробили чотири законопроекти для прискорення переходу на біопаливо

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України розробило чотири законопроекти для прискорення переходу на біопаливо.
Про це заявив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко, передає thepage.ua. 
«Зараз готується до розгляду Кабміном законопроект щодо розвитку торгівлі твердим біопаливом, — пояснив він. — Законопроект покликаний оформити ринок твердого палива, забезпечити надійність поставок біопалива, стабільність цін на нього, встановити вимоги до якості палива для біоТЕЦ».
Другий законопроект «Про сприяння вирощування енергокультур» вже знаходиться на погодженні з органами виконавчої влади. «Він покликаний усунути бар'єри для вирощування енергорослин на малопродуктивних землях і надати відповідну державну підтримку», — наголосив Юрій Шафаренко.
Третій законопроект з розвитку ринку біометану, який покликаний запровадити механізм торгівлі біометаном і встановити гарантії походження біометану, теж знаходиться на погодженні.
У процесі узгодження знаходиться і четвертий законопроект зі звільнення біопалива від податку на викиди діоксиду вуглецю, який передбачає зниження податкового навантаження біоенергетики та поліпшення інвестиційної привабливості проектів у цій сфері.
«Ці ініціативи дозволять Україні повністю відмовитися від імпорту природного газу, — зазначив Юрій Шафаренко. — Враховуючи максимальні можливості використання біопалива в Україні: відходи агросектору, енергетичні рослини, біогаз, біометан - потенціал заміщення імпортного газу може досягти 37 млрд кубометрів газу на рік».
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-rozrobili-chotiri-zakonoproekti-dlya-priskorennya-perekhodu-na-biopalivo/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами