Огляд новин енергетики: 31.08-06.09.2020

ЦИФРА ТИЖНЯ: За оперативними даними, споживання електроенергії за 25-30 серпня становило 2,1 млрд кВт·год.
Протягом 25-30 серпня середньодобовий обсяг споживання електроенергії в енергосистемі України в порівнянні з попереднім тижнем значно скоротився як у будні дні, так й у вихідні. Про це повыдомляють в НАЕК “Енергоатом”.
Загалом, за оперативними даними споживання за 25-30 серпня становило 2,1 млрд кВт·год. Середньодобове споживання в робочі дні скоротилося на 2,6% (356,1 млн кВт·год проти 365,6 млн кВт·год), а протягом вихідних цей показник зменшився на 1,8% (337,4 млн кВт·год проти 343,5 млн кВт·год). Також треба відзначити скорочення середньодобового споживання на 4,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.
Нерівномірність графіка навантаження (різниці між нічним мінімумом споживання та найбільшим піком споживання ввечері) протягом тижня становила в середньому 4-4,8 ГВт.
Середньодобове виробництво електроенергії з сонячних та вітрових електростанцій (СЕС і ВЕС) на минулому тижні практично не змінилося (31,4 млн кВт·год проти 31,6 млн кВт·год), а добовий показник коливався у діапазоні від 28,5 млн кВт·год (30 серпня) до 34 млн кВт·год (29 серпня). Найбільше СЕС виробили 29 серпня – 30,8 млн кВт·год, а ВЕС 27 серпня – 5,8 млн кВт·год.
28 серпня, вдруге протягом літа, диспетчери вимушено обмежили альтернативну генерацію для забезпечення операційної безпеки енергосистеми. Так, з 12:37 до 13:20 годин було віддано команди на обмеження СЕС та ВЕС загальною величиною 300 МВт.
Загалом за тиждень частка СЕС та ВЕС в структурі виробництва електроенергії в порівнянні з попереднім періодом збільшилася на 1% (до 9%). При цьому, станом на 30 серпня з початку місяця ВДЕ виробили 1,06 млрд кВт·год, що на 8% менше значення прогнозного балансу. При цьому СЕС виробили на 3,2% більше прогнозу, а ВЕС навпаки — на 40% менше прогнозного значення.

УГОДА ТИЖНЯ: Компанія Н2 хоче побудувати в Україні водневий завод і обчислювальний дата-центр
Щоб заохотити та підтримати населення у користуванні energy storages, Держенергоефективності розглядає можливість розширити програму «теплих кредитів» і передбачити в майбутньому компенсації за кредитами у т.ч. на системи накопичення енергії.
В свою чергу, стало відомо, що нова компанія Н2 хоче побудувати в Україні водневий завод і обчислювальний дата-центр. Зокрема, компанія підписала меморандум про співпрацю з Енергоатомом і Укргідроенерго.
«Завод і дата-центр ми збираємося реалізувати в партнерстві з іншими європейськими компаніями. На сьогодні нашим проектом зацікавились як мінімум троє потенційних партнерів. Нашими співінвесторами можуть стати австрійська Yom Capital і норвезька NBT. Але ми очікуємо й інших пропозицій», - зазначив у коментарі Liga.Net СЕО H2 Андрій Жовнер.

ІННОВАЦІЯ ТИЖНЯ: Німецьке місто побудує на місці вугільного кар’єру вітрову, сонячну та гідроккумулюючу станцію
Німецьке місто Керпен побудує на місці вугільного кар’єру вітрову, сонячну та гідроаккумулюючу електростанцію.
Проект SpeicherStadtKerpen розробило місто спільно з компаніями Siemens Energy і Innogy у рамках ініціативи «Energielandschaft Rheinisches Revier»(«енергетичний ландшафт Рейнської Рів’єри») запущеної землею
Важливу роль у проекті відіграє виробництво «зеленого» водню за допомогою електроенергії від фотоелектричних і вітрових установок і його зберігання.


#36_ЕнергоДжерела_31.08-06.09.2020.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами