Огляд новин енергетики: 30.03-05.04.2020

ПОДІЯ ТИЖНЯ: USAID Проект енергетичної безпеки (ESP) розглянув проект Постанови Кабінету Міністрів України, яка передбачає ліквідацію ДП «Гарантований покупець»
Цей проект також визначає ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (код ЄДРПОУ: 24584661) гарантованим покупцем електроенергії з 01 травня 2020 року.
На думку експертів проекту, поспішна ліквідація ДП «Гарантований покупець» та надання функцій гарантованого покупця ДП «Енергоатом» матимуть дуже серйозні наслідки для функціонування оптового ринку електричної енергії.
Це може призвести до краху ринку та неможливості виконання спеціальних обов’язків (PSO), особливо з огляду на те, що ринок електричної енергії перебуває в критичному періоді внаслідок пандемії коронавірусу.
Серед причин такого висновку:
- Надання функцій гарантованого покупця учаснику оптового ринку порушує незалежність оператора спеціальних обов’язків,
- Заміна діючого товарного PSO на фінансове PSO передбачає продаж більшого обсягу електричної енергії, виробленої ДП «Енергоатом», на ринках електроенергії.
- Адміністрування спеціальних обов’язків для населення вимагає незалежної та об’єктивної оцінки розміру щомісячної підтримки домогосподарств для кожного постачальника універсальних послуг (ПУП), виходячи з енергетичних профілів та споживання домогосподарств. Через те, що ДП «Енергоатом» буде упередженим у цьому процесі, таку оцінку повинна виконувати НКРЕКП, що збільшить навантаження на регулятора та потребуватиме часу для її запровадження.
Проект USAID ESP вже розробив стратегію, модель та дорожню карту для належного впровадження удосконаленого фінансового PSO (F-PSO) та готовий її презентувати учасникам ринку.

АНОНС ТИЖНЯ: Держенергоефективності інформує про запуск програми «Теплі кредити» - 2020
Наразі, Мінекоенерго затверджено відповідний паспорт бюджетної програми, а Держенергоефективності розпочато процедуру укладання договорів із державними банками.
Як і в попередні роки, в рамках програми українці зможуть отримати від держави фінансову допомогу у вигляді відшкодування:
- 20% суми кредиту – на встановлення твердопаливних котлів (35% - для субсидіантів);
- 35% - на енергоефективні заходи у приватних будинках;
- від 40 до 70% - для ОСББ.
Про старт кредитування у банках буде повідомлено окремо.

КОМПАНІЯ ТИЖНЯ: Нафтогазовий концерн Equinor виходить на ринок плавучих СЕС
Норвезька нафтогазовий концерн Equinor та італійська сервісна і інженерна компанія нафтогазового сектора Saipem, яка на 30% належить італійському енергетичному гіганту Eni, заявили, що вони підписали угоду про спільну розробку технологічного рішення для плавучих сонячних парків в прибережних водах.
#14_ЕнергоДжерела_30.03-05.04.2020-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами