Огляд новин енергетики: 26.04-02-05.2021

photo_2021-05-04_08-59-15

ЦИФРА ТИЖНЯ: За три місяці українці встановили 2000 домашніх сонячних станцій
У січні-березні 2021 року українські домогосподарства встановили 2000 домашніх сонячних електростанцій.
Як зазначають у Держенергоефективності, у першому кварталі кількість приватних СЕС збільшилась на 7%.
Нинішня потужність домашніх СЕС дозволяє у середньому виробляти близько 960 млн кВт-год електроенергії на рік, що достатньо для енергозабезпечення близько 320 тис. домогосподарств.
До трійки лідерів за кількістю встановлених домашніх СЕС входять Дніпропетровська область з 4446 станціями загальною потужністю 122 МВт, Тернопільська з 2614 станціями загальною потужністю 74 МВт та Київська з 2468 станціями загальною потужністю 54 МВт.

ОБ’ЄКТ ТИЖНЯ: У Харкові запустили першу в місті когенераційну станцію
У Харкові на Салтівській котельні запустили першу в місті когенераційну станцію. Проект вартістю близько 5 млн. євро був реалізований за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Нова станція на 30-40% підвищить ефективність використання газу, завдяки чому знизиться собівартість теплової та електричної енергії. До нового опалювального сезону У Харкові також планують запустити когенерацію і на ТЕЦ-3, і ще на одній котельні. Такі заходи дозволять стримувати зростання тарифів на тепло і гарячу воду.

ПРОЄКТ ТИЖНЯ: На Рівненщині побудують 72-мегаватний вітропарк для виробництва «зеленого» водню
У Рівненській області побудують вітрову електростанцію потужністю 72 МВт для виробництва екологічно чистого водню.
Проект реалізує група компаній MCL, яка займається девелопментом об'єктів генерації електроенергії з відновлюваних джерел енергії, передає glavcom.ua.
«На півночі Рівненської області ми плануємо встановити дванадцять сучасних вітроенергетичних установок по 6 МВт кожна», – зазначив керівник групи компаній MCL Микола Герасименко.
Компанія MCL планує продавати «зелений» водень ПАТ «Рівнеазот» для подальшого виробництва аміаку. «Виробництво аміаку з водню має економічну доцільність, а попит на аміак, сировину для синтезу органічних добрив, зростає», - пояснює Микола Герасименко.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами