Огляд новин енергетики: 24-30.08.2020

unnamed (20)

До "ГарПоку" вже є близько 30 позовів про стягнення заборгованості перед виробниками е/е з ВДЕ – юрист

Кількість позовів до ДП "Гарантований покупець" про стягнення заборгованості по оплаті виробленої з відновлюваних джерел електроенергії виросло приблизно до 30, передає Енергореформи.
"Якщо до підписання меморандуму між урядом та інвесторами таких позовів було близько 10, то зараз до" ГарПоку "подано близько 30 позовів від виробників електроенергії та відновлюваних джерел на суму від 1 млн грн до 12 млн грн на одного позивача", - сказав керівник практики енергетики і природних ресурсів юридичної групи LCF Law Group Іван Бондарчук під час дискусії "Енергетичний вектор України", організованої Legal High School 19 серпня.
При цьому, за його прогнозами, кількість судових позовів з часом зростатиме, оскільки компанії поки чекають, щоб накопичити більшу кількість позовних вимог і зробити позови ефективніше.
"З огляду на те,  що "ГарПок" почав активно не платити приблизно з березня 2020 року, у компаній є підписані акти на три-чотири місяці", - уточнив юрист.
У той же час, за словами Бондарчука, велика кількість інвесторів знаходиться в очікуванні, прислухаючись до обіцянок уряду забезпечити поточні платежі за "зелену" електроенергію. Коментуючи питання перспектив стягнення заборгованості з "ГарПока", юрист допустив, що його коштів на задоволення всіх позовів однозначно буде недостатньо.
http://reform.energy/news/k-garpoku-uzhe-est-okolo-30-iskov-o-vzyskanii-zadolzhennosti-pered-proizvoditelyami-ee-iz-vie-yurist-15237


Держенергоефективності ініціювало законопроект щодо стимулювання вирощування енергетичних рослин в Україні

Держенергоефективності ініціювало та розробило спільно з Міненерго, Біоенергетичною асоціацією України, науковими інститутами та іншими стейкхолдерами проєкт Закону України щодо розвитку сфери вирощування енергетичних рослин в Україні.
Ціль законопроєкту – створити законодавчі умови для активізації вирощування енергетичних культур.
 «Енергетичні рослини – важливе джерело сировини для генерації енергії. Використання врожаю енергокультур із 4 млн га малородючих земель дозволить заміщувати в еквіваленті до 20 млрд м3 газу у рік», - прокоментував важливість цього напряму т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура.
Як пояснив Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності, основними нормами законопроекту є:
·                 визначення терміну "енергетичні рослини" для формування виду діяльності;
·                 встановлення орендної плати за земельні ділянки для вирощування енергетичних рослин не більше 5 відсотків від їх нормативної грошової оцінки;
·                 збільшення мінімального строку оренди земельних ділянок, що надаються для вирощування енергетичних рослин, до 20 років;
·                 створення законодавчих передумов для запровадження державної підтримки.
Прийняття законопроекту сприятиме:
·                 ефективному використанню малородючих та деградованих земель в енергетичному секторі (близько 4 млн га);
·                 відновленню родючості земель;
·                 створенню нових робочих місць;
·                 збільшенню надходжень до бюджетів всіх рівнів;
·                 скороченню викидів паркових газів та покращенню екологічної ситуації в країні;
·                 заміщенню імпорту газу завдяки використанню місцевих видів палива.
На сьогодні проект Закону вже погоджено Міненерго та опрацьовується із іншими центральними органами виконавчої влади.
https://saee.gov.ua/uk/news/3438
 
 
Електрозаправки на всіх автомобільних дорогах загального користування - Мінінфраструктури пропонує змінити ДБН

Міністерство інфраструктури України (Мінінфраструктури) виступив з новою ініціативою, покликаної прискорити розвиток зарядної інфраструктури. Суть полягає в тому, щоб змінити державні будівельні норми, закріпивши необхідність розміщення електрозаправок не тільки на автомагістралях державного значення, як зараз, а взагалі на всіх автомобільних дорогах загального користування. Соответствущего ідею озвучив міністр інфраструктури Владислав Криклій в рамках сьогоднішньої конференції «Інфраструктура електротранспорту 2020: вікна можливостей».
Міністр закликав усіх бажаючих приєднатися до обговорення проекту відповідних змін ДБН. У діючих нормах ДБН Б.2.2-12: 2019 «Планування и забудова територій» передбачено обов'язкове розміщення електрозарядніх станцій (ЕЗС) на магістральних дорогах і дорогах державного значення. Але при цьому не вказується точна кількість з урахуванням існуючої кількості електромобілів і доробком на перспективу.
Прямо зараз Мінінфраструктури працює над оновленою версією національної стратегії розвитку транспорту на період до 2030 року.
«Станом на кінець липня цього року в Україні вже зареєстровано майже 23 000 електромобілів і трохи більше гібридів, які разом складають близько 46 000 авто. Як власник електромобіля я мрію, щоб нас ставало тільки більше, тому що це інвестиції в здоров'я та екологію. Ключ до успіху - здешевлення електромобілів і розвиток інфраструктури. Найближчим часом ми плануємо оновити положення національної стратегії розвитку транспорту, в тому числі щодо використання міського електричного транспорту. Однак наше головне завдання - створити умови для виробництва електромобілів в Україні ».
Владислав Криклій, міністр інфраструктури України.
Також він додав, що Мінінфраструктури підтримує продовження дії нульової ставки ПДВ на ввезення в Україну електромобілів і веде переговори з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) по проекту оновлення парків муніципального транспорту в регіонах сучасним електричним транспортом «Міський громадський транспорт України ІІ».
https://itc.ua/news/elektrozapravki-na-vseh-avtomobilnyh-dorogah-obshhego-polzovaniya-mininfrastruktury-predlagaet-izmenit-dbn/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами