Огляд новин енергетики: 23-29.08.2021

Взаємодія тижня:
Нафтогаз та RWE уклали меморандум щодо розвитку водневих проєктів
НАК «Нафтогаз України» та німецький газовий трейдер RWE Supply & Trading підписали меморандум про взаєморозуміння.
Обидві компанії домовилися проаналізувати можливості взаємовигідної співпраці щодо створення повного ланцюга вартості «зеленого» водню та його похідних, таких як аміак, які виробляються в Україні.
Зокрема, йдеться про розвиток проєктів з виробництва та зберігання зеленого водню та аміаку в Україні та їх імпорту до Німеччини.
Цей напрям особливо актуальний в контексті ініціативи H2Global, в межах якої німецький уряд анонсував плани підтримати імпорт до Німеччини зеленого водню, виготовленого за межами ЄС.
За словами Олексія Рябчина, радника голови правління НАК «Нафтогаз України» з питань розвитку низьковуглецевих бізнесів, Нафтогаз готовий стати драйвером реалізації водневих проектів в Україні. Підписання меморандуму – це перший важливий крок на шляху до співпраці з німецькими партнерами в напрямку розвитку водневого бізнесу та нових зелених напрямків Нафтогазу.
Цифра тижня: У серпні в Україні сума компенсацій за «теплими» кредитами склала 10,34 млн гривень
Про це повідомило Держенергоефективності, передає saee.gov.ua.
Зокрема, 8,53 млн гривень виплачено домогосподарствам, які взяли участь у програмі та впровадили енергоефективні заходи у будинках, а 1,81 млн гривень – тим, хто встановив твердопаливні котли.
Всього у 2021 році з державного бюджету за «теплими кредитами» відшкодовано 131,31 млн гривень.
З початку дії державної програми «теплих кредитів» у жовтні 2014 року і по сьогодні сума компенсацій з держбюджету становить 3,46 млрд гривень.
Об’єкт тижня: На Чернигівщині розпочалося будівництво біогазової установки потужністю 3 МВт
Проєкт реалізує ТОВ "КАЛІПСО біогаз", яке на орендованій у Семенівської громади землях вирощує кукурудзу, передає ukrinform.
"Будівельні роботи виконує австрійсько-німецька компанія, - сказав заступник Семенівського градоначальника Олександр Кравцов. - Зараз йде бетонування споруди, у якій відбуватиметься процес бродіння сировини - кукурудзяного силосу».
У будівництво біогазової установки інвестують понад 200 млн гривень.
Об’єкт планують запустити на початку 2022 року і працевлаштувати 20 місцевих жителів.
Згенеровану електроенергію продаватимуть на енергоринку.
#35_ЕнергоДжерела_23-29.08.2021

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами