Огляд новин енергетики: 21-27.10.2019

Ініціатива тижня: Зареєстровано законопроєкт, яким передбачено запровадження зелених облігацій
Участь у розробці окремих норм законопроєкту взяло Держенергоефективності. Зокрема законопроєктом визначено поняття зелених облігацій та екологічно чистих проєктів; коло емітентів зелених облігацій із визначенням правового режиму для тих, хто реалізує або фінансує екологічно чисті проєкти; принципи розкриття інформації емітентами, процедури звітності та використання надходжень, що будуть залучені від інвесторів на фінансування та/або рефінансування витрат екологічно чистих проектів; захист прав інвесторів, які вкладають кошти у зелені облігації.
У повідомленні Держагенства зазначається, що запуск ринку зелених облігацій дає країнам доступ до великого пулу інвесторів і сприяє виконанню цілей та міжнародних зобов’язань у «чистій» енергетиці, енергоефективності, екології.
В свою чергу DTEK Renewables B.V. (“ДТЕК ВДЕ”) розглядає можливість випуску стандартних “зелених” облігацій. Залучені кошти планують використовувати для наявних та майбутніх проєктів ВДЕ.

Рішення тижня: Прийнято низку постанов Мінекоенерго
Минулий тиждень був щедрим на постанови Мінекоенерго. Важливі для енергогалузі зміни стосуються, зокрема, спрощення порядку приєднання до електричних мереж. Як зазначають в міністерстві, відтепер Державна інспекція енергетичного нагляду України визначається органом, що за принципом «єдиного вікна» забезпечить розгляд та аналіз спірних питань щодо приєднання замовників до електричних мереж. Також пропонується запровадити можливість подання скарг в електронній формі.
Уряд також схвалив постанову, якою було внесено зміни у процес підготовки та проведення аукціонів з отримання спеціальних дозволів на користування надрами. А саме затвердив новий удосконалений тимчасовий порядок реалізації експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів на платформі ProZorro з продажу спеціальних дозволів, на користування надрами шляхом електронних торгів.
Іншою постановою розширено можливості використання електромобілів для державних органів.
Раніше, на спільній нараді міністерства, між департаментом клімату, енергетичними департаментами, Мінрегіоном, ДАЕЕ та експертами пройшли обговорення щодо подальших кроків розробки сценаріїв для визначення національного внеску скорочення викидів парникових газів до Паризької Угоди та розробки інтегрованого кліматичного та енергетичного планів дій до 2030 року. Заступниця Міністра енергетики та захисту довкілля Ірина Ставчук, зазначила, що напрацювання стануть основою для можливого перегляду Енергостратегії України до 2035 року.

Тема тижня: Перевищення концентрації СО над більшою частиною України
Багато обговорень в соціальних мережах викликали дані щодо концентрації СО в повітрі над деякими територіями України. На своїй сторінці у Facebook Станіслав Ігнатьєв, голова Харківського енергетичного кластеру, зазначив: «За даними супутнику метеоспостереження NASA Geos-5 у нижніх та середніх шарах атмосферного повітря значення концентрації монооксиду вуглецю склало 557-720 ppbv в залежності від регіону (при максимально допустимій нормі 380 ppbv). Це означає, що в одному кубічному метрі атмосферного повітря вміщується до 4-х (!) стаканів СО». Він також додав, що зі знімків супутнику NASA Geos-5 та моделей, що побудовані на їх основі видно, що концентрація СО над східними і центральними регіонами вище, що обумовлено більшою концентрацією потужностей вугільної електрогенерації. Серед причин, які викликали такий стан, Станіслав Ігнатьєв також називає малорухливий антициклон, що панував над Україною та спричинив аномально теплу погоду, що співпало із концентрацією в повітрі продуктів горіння від сезонного спалювання листя. Щоб запобігти в подальшому подібним явищам, на думку експерта, потрібні жорсткі економічні заходи щодо запобігання спалювання ланів та широка інформаційна національна компанія щодо користі компостування листя на рівні домоволодіння та громади, а також сприяння використанню технічно доступного електроенергетичного потенціалу біомаси.


#43 ЕнергоДжерела 21-27.10.2019 (1)-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами