Огляд новин енергетики: 21-27.02.2022

е9 велике
Дорогі українці! У надважкий для нашої країни час ми вкотре переконуємося, 
що наш народ непереможний на жодному фронті! Щиро дякуємо усім захисникам 
та захисницям за незламну позицію та волю!
Команда Newfolk Oil&Gas продовжує бути на обороні інформаційного простору України та тримає вас в курсі галузевих новин.
Ми надаємо наші видання у вільний доступ, аби ви мали актуальну і достовірну інформацію. 
ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!
Слава Україні! Героям Слава!

Онлайн
https://online. fliphtml5.com/ouprj/qaow/? 1645987069011
Завантаження: https://drive. google.com/file/d/ 1KPIg0gANEtPj9JtIIcHf_ E2BKimeLz-4/view?usp=sharing
Відео: https://youtu.be/ K1znsoTbszg

Нафтогазовий дайджест 21-27.02.2022


Енергетика в умовах воєнних дій Росії на території України:
15:00 Після трьох повних діб роботи в ізольованому режимі та в умовах бойових дій енергосистема України працює стабільно, повідомляють у НЕК "Укренерго". Частота підтримується на рівні 50 Гц, забезпечуються фактичні обсяги резервів. 27 лютого нічний мінімум потужності споживання тривав з 3:00 до 4:00 на рівні 11,5 ГВт, після чого почалося зростання. Ранковий пік споживання припав на 10:00 і склав 13,8 ГВт.
Станом на 12:00 27 лютого потужність споживання в енергосистемі становила 13,6 ГВт.
Щодо роботи атомних станцій то тут поки що без змін: працюють 9 із 15 блоків. Три енергоблоки виведено в холодний резерв і три знаходяться на плановому ремонті. Сумарне навантаження великих ТЕС на 12:00 становило 3,83 ГВт.
12:00 Ппредставники Групи Нафтогаз повідомили, що АТ “Донецькоблгаз” продовжує роботу, хоча через бойові дії умови є надзвичайно складні. Зокрема в місті Торецьк перебито 150 мм газопровід середнього тиску. Немає газопостачання для котельні. Через це 12 багатоповерхівок залишилися без тепла. Щойно обстріли вщухнуть, газовики планують відновити подачу тепла.
Із 27 лютого ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" почала постачати природний газ підприємствам теплоенергетики, бюджетним установам і релігійним організаціям, які через борги не отримували (чи мали припинити отримувати) паливо. В такий спосіб уряд хоче підтримати споживачів у цей час. Постачальник запевняє, що має достатньо газу для забезпечення споживачів, адже використовує зараз газ, імпортований НАК "Нафтогаз України" з Польщі, Словаччини та Угорщини. У березні постачання палива з цих країн має продовжитись.
Водночас "Нафтогаз" заспокоює споживачів, які зараз не можуть заплатити за газ. "Ми розуміємо ситуацію, яка сталась на даний час у країні, тому здійснюйте оплату за постачання газу при наявній можливості", – зазначили в групі компаній.
9.30 27 лютого 2022 року, всі чотири атомні електростанції України – Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Южно-Українська – працюють у штатному режимі. В роботі – 9 енергоблоків, виробіток електроенергії – стабільний.
Докладніше: енергоблоки №1 Рівненської АЕС та №2 Хмельницької АЕС – у планових ремонтах, №5 та №6 Запорізької АЕС – у холодному резерві, блок №3 Южно-Української АЕС – в резерві з подальшим виведенням у середній плановий ремонт, і сьогодні о 1:35 через вивід у поточний плановий ремонт відключили від мережі також енергоблок №1 Запорізької АЕС. Станом на 9:00 поточна потужність НАЕК "Енергоатом" дорівнювала 7040 МВт.
27 лютого
20.00 АТ “Чорноморнафтогаз” продовжує видобувати газ на Стрілковому родовищі (Генічеський район Херсонської області) і забезпечувати газом місцеве населення. Місто Генічеськ захоплено російськими військами. Частину працівників вчора евакуювали, задля поточного обслуговування промислу залишились працівники з числа місцевих мешканців. Обладнання та газопроводи не пошкоджено.
Мринське підземне сховище газу (Чернігівська область) тимчасово припинило відбір газу у зв'язку з повідомленнями про бойові дії на відстані 8-9 км від газосховища. Відповідний об’єм газу компенсується за рахунок збільшення відбору із Солохівського та Кегичівського підземних газосховищ. Решта об'єктів АТ Укртрансгаз - Оператор газосховищ працюють у штатному режимі.
У Волновасі працівники АТ “Донецькоблгаз” виконали 38 заявок з локалізації поривів, відключили точково біля 30 будинків приватного сектора з перебитими введеннями та лічильниками, наклали бандажі. Школа №13 в м. Торецьку залишилася через пошкодження інфоаструктури без газопостачання, аварійна бригада не може поки що виїхати на місце через обстріли. Також поки що без газу залишаються абоненти в населених пунктах Бугас, Новомиколаївка, Нова Гнатівка, Стара Гнатівка.
ВАТ “Кіровоградгаз” працює в звичайному режимі без позаштатних ситуацій.
АТ "Укртранснафта", АТ "Укрспецтрансгаз" та Шебелинський нафтопереробний завод продовжують роботу в штатному режимі.
ТЕЦ Новояворівська та Нового Роздолу (Львівщина) стабільно подають мешканцям тепло та гарячу воду, Новояворівські та Новороздільські електромережі забезпечують електроенергію.
10.00 Міністерство енергетики поінформувало про стан енергетичних об'єктів у Києві.
Київська ГЕС знаходиться під контролем українських збройних сил. Вночі станція не працювали, персонал перебував у сховищі. Станом на 8:20, Київська ГЕС вже працює у штатному режимі.
Київська ТЕС-6 працює у штатному режимі.
Також загалом Об‘єднана енергосистема України працює стабільно.
Наразі відомо, що внаслідок бойових дій пошкоджено низку повітряних ліній та підстанцій і відключено від енергомережі в тому числі:
- 32 населених пункти у Чернігівській області,
- 53 населених пункти у Запорізькій області,
- 11 населених пунктів у Сумській області,
- 551 домогосподарство в Одеській області у сільській місцевості.
Технічний персонал оперативно відновлює енергопостачання споживачам як тільки припиняються бойові дії на території відповідних пошкоджень.
26 лютого
16.00 Мринське підземне сховище газу (Чернігівська область) тимчасово припинило відбір газу у зв'язку з повідомленнями про бойові дії на відстані 8-9 км від газосховища. Відповідний об’єм газу вже компенсовано за рахунок збільшення відбору із Солохівського та Кегичівського підземних газосховищ. Решта об'єктів АТ Укртрансгаз - Оператор газосховищ працюють у штатному режимі.
АТ “Чорноморнафтогаз” продовжує видобувати газ на Стрілковому родовищі (Генічеський район Херсонської області) і забезпечувати газом місцеве населення. Місто Генічеськ захоплено російськими військами. Частину працівників вчора евакуювали, лишились місцеві мешканці задля поточного обслуговування промислу. Обладнання та газопроводи не пошкоджено.
Зупинено роботу Південно-Граківської, Борисівської та Північно-Коробочкинської установок комплексної підготовки газу у Чугуївському районі Харківської області та Святогірської установки комплексної підготовки газу у Ізюмському районі Харківської області, співробітників евакуйовано. Інші об‘єкти АТ Укргазвидобування працюють у штатному режимі, за винятком низки УКПГ, які знаходяться поблизу лінії розмежування.
Служби і сервіси ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" та ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” працюють в звичайному режимі, виконуючи роботу з прийому-передачі природного газу контрагентам та обробляючи запити побутових споживачів газу.
Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ (Львівська область), які знаходяться в управлінні ТОВ “Нафтогаз Тепло”, стабільно забезпечують мешканців теплом, гарячою водою та електроенергією.
Шебелинський нафтопереробний завод, об’єкти АТ “Укртранснафта” працюють в штатному режимі.
Через обстріл є додаткові численні ушкодження газопроводів у Волноваському районі Донецької області. Встановити характер ушкоджень через постійні обстріли поки що не можливо. Без газу залишилося абоненти АТ “Донецькоблгаз” в населених пунктах Бугас, Новомиколаївка, Нова Гнатівка, Стара Гнатівка.
ВАТ “Кіровоградгаз” працює в звичайному режимі без позаштатних ситуацій.
12.00 "Укренерго": із захопленою Каховською ГЕС є телефонний зв'язок. Вони виконують команди диспетчера. Цю інформацію підтверджує Міненерго: Каховська ГЕС працює в плановому режимі, є зв‘язок зі стацією.
10.00 "Укренерго" повідомляє, що, незважаючи на вкрай складні умови, робота енергосистеми України в ніч с 24 на 25 лютого була стабільною. Частота регулювалася на рівні 50 Гц.
Нічний мінімум споживання припав на 4:00 25 лютого із низьким для зимового періоду показником - 12,8 ГВт. Щоб компенсувати зниження о 00:17 було виведено в холодний резерв блок №5 Запорізької АЕС, в результаті чого сумарне навантаження атомної генерації знизилося з 10 ГВт (вдень) до 8,3 ГВт на 9:00. Також з 1:00 до 2:00 працювали в насосному режимі ГАЕС на потужності від 13 МВт до 219 МВт. Сумарне навантаження ТЕС на 9:00 склало 3,2 ГВт. На 9:30 ранку рівень споживання в енергосистемі вже збільшився до 15,4 ГВт, АЕС працюють 12 із 15 блоків.
Переважна більшість великої генерації працює в штатному режимі. В аварійному ремонті знаходиться лише корпус Б блоку №4 Трипільської ТЕС. При цьому 33 енергоблоки і два корпуса ТЕС виведено в холодний резерв (через низький рівень споживання в енергосистемі). Луганська ТЕС не працює через пошкодження внаслідок бойових дій, з Каховською ГЕС та Чорнобильською АЕС – втрачено зв'язок.
9.00 Державна інспекція ядерного регулювання зафіксувала перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання у зоні відчуження. Але оскільки контролю над територією немає, однозначно стверджувати про причини цього неможливо.
Наразі такі коливання показників датчиків фахівці Екоцентру повязують з порушенням верхнього шару ґрунту внаслідок руху великої кількості важкої військової техніки через зону відчуження та підняттям у повітря забрудненого радіоактивного пилу.
Як свідчать показники, стан ядерних установок та інших обєктіа ЧАЕС - без змін.
06.48 25 лютого дією захистів відключено ПЛ 110 кВ Чорнобильська АЕС – Північна оператора системи розподілу "ДТЕК Київські Регіональні Електромережі", знеструмлених споживачів через відключення немає. "Укренерго" не має зв'язку з Чорнобильською АЕС.
25 лютого
19.30 Повідомляється про втрату контролю над Чорнобильською АЕС. Станція не генерує електроенергію, але лишається ядерно небезпечним об'єктом.
"Після жорстокого бою наш контроль за чорнобильським майданчиком втрачено. Стан об'єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів невідомий. Після абсолютно безглуздої атаки росіян неможливо говорити, що ЧАЕС у безпеці. Це одна із найсерйозніших загроз Європі сьогодні. Знаючи звички росіян, напевно, вони вже готують провокаційні речі на ЧАЕС. Або скористаються пошкодженнями, отриманими об'єктами під час атаки, щоб звинуватити в цьому Україну, або самі зашкодять ці безумовно найнебезпечніші об'єкти", - повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк.
17.40 На Трипільській ТЕС снаряд поцілив у вугільний склад, обладнання і споруди станції не пошкоджено. Станція працює.
Пошкоджено лінії електропередач в районі українсько-російського кордону в Харківській області, біля міста Охтирка. Пошкоджено і відключено лінію 330 кВ Ніжин-Конотоп, що не вплинуло на енергопостачання. У Сумах 20 відключень по 10кВ лініях
Біля Марганця пошкоджено лінію 150 кВ
Відновлено електропостачання в Миколаївській області
Всіх шахтарів на вугледобувних та урановидобувних підприємствах з самого ранку піднято на поверхню. Здійснюється моніторинг діяльності підприємств
Максимально швидко відновлюється електропостачання по всіх об’єктах військової інфраструктури.
Об’єднана енергосистема України працює стабільно, повністю забезпечена енергоресурсами.
17.00 За повідомленням Міненерго та "Укренерго", зв'язок з Каховською ГЕС втрачено.
16.00 "Укренерго" про роботу ОЕС України в ізольованому режимі: всю програму тестів в ізоляції на сьогодні виконано. ENTSO-E передано всі дані. Чекатимемо їх висновку
Станом на 12:30 колектив ТЕЦ Нового Роздолу (Львівська область) проводить підготовку підприємства до запуску генеруючих потужностей. Це означає, що ТЕЦ у критичних умовах зможе генерувати електроенергію для електропостачання підприємств критичної інфраструктури (водоканал, лікарня, пожежна частина, поліція, органи самоврядування). Про це повідомили у пресслужбі НАК "Нафтогаз України".
Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ, які знаходяться в управлінні ТОВ "Нафтогаз Тепло", працюють у штатному режимі. Теплом забезпечені усі споживачі обох ТЕЦ, тепломережі обслуговують як зазвичай.
Трипільська ТЕС (Київська область) працює у штатному режимі, пошкоджена одна з ЛЕП, але передача потужності забезпечена в повному обсязі, повідомили у пресслужбі "Укренерго".
Решта об'єктів групи "Нафтогаз" також працює у штатному режимі.
12:15 радник керівника ОП Михайло Подоляк: ніяких блекаутів немає. Всі атомні і гідроелектростанції працюють у штатному режимі. Взяті під посилену охорону.
11:00 "Нафтогаз": об’єкти нафтогазової інфраструктури України наразі не піддаються системним обстрілам, ситуація під контролем.
АТ "Укргазвидобування" продовжує видобувати газ на більшості об’єктів у штатному режимі. За поточну добу пошкоджень об’єктів внаслідок обстрілів не зафіксовано.
Компанія зупинила роботу лише тих об’єктів, які розташовані в Луганській області поблизу лінії розмежування: УКПГ "Лобачівська", "Борівське", "Капітанівське", "Муратівське", "Вільхівське 1-2", неподалік від яких ведуться військові дії. Проводиться евакуація співробітників з об’єктів у зоні найвищого ризику.
АТ “Укртранснафта”, АТ “Укртрансгаз”, ГК "Нафтогаз Трейдинг", ГК "Нафтогаз України" та інші об'єкти в управлінні групи "Нафтогаз" працюють у штатному режимі.
Голова правління НАК ”Нафтогаз України” Юрій Вітренко, а також всі керівники національної компанії працюють у Києві.
10:30 Нафтопереробний завод "Укртатнафта" працює у штатному режимі. Білорусь закрила поставки палива в Україну. Через затори на дорогах на АЗС не можуть доправити паливо. Відбір палива максимальний. Про це директор консталтингової групи "А-95" Сергій Куюн написав у Facebook.
Станом на 10:00 Оператор ГТС працює у штатному режимі, об’єкти ГТС працюють без збоїв та у режимі підвищеної безпеки.
Компанія виконує всі свої зобов’язання із транспортування природного газу перед замовниками у повному обсязі.
Уважно стежимо за ситуацією та будемо надалі інформувати щодо стану роботи газотранспортної системи України.
8:44 За повідомленням ПрАТ НЕК "Укренерго", енергосистема України працює стабільно, частота стабільна – 50 Гц. ОЕС України та "острів Бурштинської ТЕС" синхронізовано в єдину енергосистему, що працює автономно в єдиному блоці регулювання з енергосистемою Молдови.
Фактичні обсяги резервів для балансування енергосистеми забезпечуються на достатньому рівні.
Об’єкти магістральної мережі на даний час функціонують без перебоїв. НЕК "Укренерго" спільно з правоохоронними органами посилило їх охорону та вжило додаткових заходів кібербезпеки для захисту ІТ-інфраструктури компанії.
Диспетчерські центри НЕК "Укренерго" та всі інші підрозділи компанії працюють в штатному режимі, забезпечуючи безперебійне функціонування енергосистеми України та енергопостачання в усіх регіонах держави.
8:00 всі об'єкти АТ "Укртрансгазу" працювали. Функції із забезпечення газопостачання виконуються у необхідному обсязі. АТ "Укртранснафта" також наразі функціонує нормально.
07:38 ДП "Укренерго" оголосило, що українська енергосистема від'єднана від енергосистем РФ та РБ. Частота в системі 50Гц. Всі об'єкти мережі працюють, під посиленою охороною, оперативно-диспетчерський персонал на своїх місцях. Початково планувалося, що робота в ізольованому режимі триватиме протягом 24-26 лютого, а після проходження стрес тестів ми мали б назад об'єднатися з Росією та Білоруссю.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами