Огляд новин енергетики: 20-26.05.2019

Подія тижня: Енергоблок Рівненської АЕС виведено у планово-попереджувальний ремонт
Через несправність у системі продувки першого контуру енергоблок №3 РАЕС (ВВЕР-1000) 25 травня 2019 року відключено від мережі. Ремонтні роботи триватимуть 113 діб, до 14 вересня 2019 року. За інформацією сайта РАЕС, зараз у роботі перебувають три енергоблоки Рівненської АЕС із сумарним навантаженням 1810 МВт.

Тема тижня: Запуск ринку електроенергії рекомендують відтермінувати
Представництво Європейського Союзу та Представництво Європейського Інвестиційного Банку в Україні рекомендують відтермінувати впровадження нового ринку електричної енергії. Причинами для цього в міжнародних інституціях вважають те, що «важливі регуляторні норми та IT системи ще не готові. З цієї причини запуск нового ринку з 1 липня може призвести до його неправильного функціонування, а отже бути контрпродуктивним щодо інтересів українських споживачів та учасників ринку. Крім того, у поточному політичному контексті буде важче забезпечити управління цією реформою або ж втрутитися з метою усунення недоліків у випадку такої необхідності».
Перший заступник Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, на свої сторінці у Facebook зазначив: «…Трьох місяців буде достатньо для того, щоби провести повноцінне тестування готовності учасників до роботи на новому ринку електричної енергії та проаналізувати фінансові наслідки його запровадження. Після парламентських виборів, формування нової коаліції та уряду ми зможемо повернутися до реального запровадження нової моделі ринку електроенергії». Він також додає, що у запропонованих змінах йдеться й про те, щоб «надати НКРЕКП відповідні повноваження щодо встановлення граничних цін на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку, балансуючому ринку та за двосторонніми договорами. Зазначені повноваження надаються винятково як тимчасовий захід на перехідний етап, який триватиме 12 місяців».
Наступного тижня також планується обговорення можливостей врегулювання питань щодо домашніх СЕС.

Цифра тижня: 1 мільйон євро на розвиток «зеленої» енергетики в Україні виділить Європейський Союз
Мова йде про однорічний проект Twinning «Розвиток відновлюваної енергетики в Україні», який розпочали австрійсько-італійський консорціум та Держенергоефективності.
Партнери проекту разом розроблятимуть проекти змін до українського законодавства, щоб привести його у відповідність до положень Директиви Євросоюзу про відновлювані джерела енергії. Також вони спільно працюватимуть над реалізацією урядових планів дій у сфері відновлюваної енергетики – зазначає Євроінтеграційний портал.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами