Огляд новин енергетики: 19-25.08.2019

Подія тижня:ПАТ «Донбасенерго» прокоментувало ініціативу зміни цінових обмежень на ринку «на добу на перед»
На офіційній сторінці компанії у Facebook зазначається, що запропоноване збільшення розміру цінових обмежень у нічні години на 10% та зменшення у денні години на 20% знизить ціну електроенергії для виробників на 14%, що поставить під сумнів подальше існування теплової генерації в Україні. Зокрема в офіційному звернені наголошується на тому, що у разі прийняття змін до price caps виробництво електроенергії Слов’янської ТЕС стає збитковим, адже антрацит, на якому працює станція, через відсутність його видобутку на контрольованій території України, повністю імпортується, а нові ціни ринку електроенергії, не покриватимуть витрат на її виробництво.

Цифра тижня: Обсяг інвестицій у біоенергетику України за п’ять років перевищив €500 млн
За даними Держенергоефективності протягом останніх 5 років в біоенергетику України інвестовано понад €500 млн, а це понад 2200 МВт нових потужностей, які генерують тепло без використання природного газу.
Загалом за цей період у зелену енергетику було інвестовано €3,3 млрд.
Також важливою ініціативою стало заснування спільно із МЗС Фінляндії та НЕФКО Фінсько-українського трастового фонду обсягом € 6 млн для фінансування підготовки проєктів з енергоефективності та відновлюваної енергетики,. Вже опрацьовуються заявки, а фінські компанії зможуть стати співінвесторами нових проєктів.

Ініціатива тижня: В Міненерговугілля обговорили процедури впровадження конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел
На офіційній сторінці Міністерства у Facebook зазначається, що робочою підгрупою під головуванням заступника Голови, керівника експертної групи розвитку ВДЕ Директорату Олександра Мартинюка, було розроблено низку проєктів ключових нормативно-правових актів. Зокрема, Порядок проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки, Порядок відбору операторів електронних майданчиків, типову форму договору про проведення електронних аукціонів з розподілу квоти підтримки, між замовником аукціону та оператором електронного майданчика, постанову Уряду про визначення адміністратора електронної торгової системи.
Учасників засідання було ознайомлено з ключовими нормами порядку проведення аукціонів на квоти підтримки виробників електричної енергії з альтернативних джерел.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами