Огляд новин енергетики: 18-24.05.2020

ЦИФРА ТИЖНЯ: 5,7 млрд грн. сплатило ДП «Гарантований покупець» виробникам «зеленої» енергії
Станом на 22 травня на користь відновлювальної генерації сплачено понад 5,7 млрд грн. При цьому, електроенергію січня і лютого сплачено на 100%. За «зеленим» тарифом за березень та квітень підприємство розрахувалося частково. Причина несвоєчасного виконання зобов’язань перед ВДЕ – заборгованість перед Гарантованим покупцем з боку ПрАТ «НЕК «Укренерго».

ТЕНДЕНЦІЯ ТИЖНЯ: Близькосхідні нафтовидобувні держави інвестують у сонячну енергію
За даними аналітиків компанії Bloomberg, Близький Схід вже давно планує знизити свою залежність від нафти.
Аналітик з енергетики і відновлюваних джерел енергії компанії Wood Mackenzie Ltd, Бенджамін Аттія також вважає, що сонячна енергія - це найдешевші кіловат-години на Близькому Сході. Попит на електроенергію на Близькому Сході зростав приблизно на 6% в рік в середньому з 2000 року, за даними Міжнародного енергетичного агентства.
В Абу-Дабі наступного року почне діяти 2-гігаватна електростанція, яка буде побудована за рекордно низькими ставками. В свою чергу, Дубай уклав контракт на проєкт з виробництва електроенергії з сонячного парку обсягом 5 гігават до 2030 року. Катар вибрав партнерів на початку цього року, щоб побудувати свою першу сонячну установку, а в березні приватні партнери узгодили механізми фінансування проєкту в Омані, найбільшого близькосхідного виробника нафти за межами Організації країн-експортерів нафти. Уряд Алжиру заявив, що планує до 2024 року ввести в експлуатацію 4 ГВт сонячних фотоелектричних електростанцій в рамках мегапроєкту під назвою «TAFOUK1» вартістю 3,2-3,6 млрд доларів США.

ТЕМА ТИЖНЯ: Ольга Буславець виступає за збільшення частки гідроенергетики у загальному виробництві електроенергії
Про це вона сказала журналістам під час введення у випробувальну експлуатацію гідроагрегату №6 на Київській ГАЕС
«Що стосується підвищення обсягів виробництва електроенергії на ГЕС і ГАЕС, то ми очікуємо будівництва додаткового гідроагрегату на Дністровській ГАЕС. Ми сподіваємося, що всі питання, в тому числі фінансові будуть вирішені вже до кінця року. Крім того, ми працюємо з міжнародними фінансовими інституціями щодо залучення кредиту для будівництва Канівської ГАЕС».
Цікавим для розвитку напрямком ВДЕ може стати агрофотовольтаїка. На Харківщині такий проєкт вже дозволив агрофірмі збільшити врожайність та запланувати на перспективу збільшення потужностей. Експериментальна сонячна електростанція побудована на відносно невеликій площі - 400 кв. м. Тепер її розміри планується збільшити до 2 га (у 25 разів). Про це розповів Станіслв Ігнатьєв, виконавчий директор Інституту сталого розвитку, засновник Харківського енергетичного кластеру. За його словами, в цьому проєкті були втілені напрацювання вчених з Fraunhofer Institutes, який об’єднує зусилля провідних університетів Німеччини в проведенні прикладних досліджень, в тому числі в області агрофотовольтаїки. Після того, як площа електростанції буде збільшена до 2 га, агрофірма не тільки повністю забезпечить свої потреби в електроенергії, а й зможе продавати її надлишки по «зеленому» тарифу.
#21_ЕнергоДжерела_18-24.05.2020.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами