Огляд новин енергетики: 17-23.06.2019

Цифра тижня: Еко-Оптіма отримає від ЄБРР EUR 7 млн для другої черги Яворівської СЕС
Відповідний проєкт схвалила рада директорів ЄБРР 19 червня, повідомив старший радник із зовнішніх зв’язків банку Антон Усов агентству «Інтерфакс-Україна» в четвер. Загальна вартість другої черги Яворівської СЕС, згідно з інформацією на сайті банку, оцінюється в EUR 27,8 млн. Проєкт реалізується в рамках нещодавно затвердженої ЄБРР III Програми фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF III) загальним обсягом EUR 250 млн.
Крім цього, 19 червня в Уряді прийняли рішення щодо додаткового виділення 380,6 млн грн на програму «теплі кредити» для ОСББ у 2019 році. За попередніми розрахунками, завдяки цьому рішенню ще близько 3 тисяч ОСББ, а це понад 230 тис. сімей, зможуть залучити понад 760 млн грн «теплих кредитів» на термомодернізацію багатоповерхівок.
Це пов’язано з високим попитом ОСББ на державну підтримку та завершенням прийому заявок деякими банками.

Тема тижня: Укренерго попереджає про загрозу відключень електроенергії
Два тижні поспіль в Україні тримається спека. НЕК «Укренерго» на своїй сторінці у Facebook повідомляє, що в енергосистемі склалася загрозлива ситуація із забезпеченням балансу виробництва та споживання електроенергії.
Пік споживання потужності становив 17935 МВт.
Для забезпечення балансу в енергосистемі при зростанні температури повітря та піковому споживанні необхідні відповідні резервні маневрові потужності, зокрема, блоки ТЕС, забезпечені паливом.
В поточних умовах енергосистема України працює з відсутніми нормативними резервами потужності на енергоблоках ТЕС генеруючих компаній. Наразі поза резервом через відсутність вугілля знаходяться 7 блоків ТЕС (3 - ДТЕК і 4 - Центренерго) сумарною встановленою потужністю 2857 МВт. За 10 днів спеки запаси вугілля на складах ТЕС зменшились майже на 10%.
Ситуація ускладнюється виведенням в аварійний ремонт ще 8 блоків ТЕС (6 – Центренерго, 1 – Донбасенерго та 1 — ДТЕК Енерго) на 2320 МВт. При подальшому підвищенні температури, збереженні тенденції виведення блоків ТЕС в аварійний ремонт та відсутності палива на теплових станціях в енергосистемі складеться надзвичайна ситуація. Це значить, що в Укренерго не залишиться інструментів для забезпечення покриття максимальних навантажень в енергосистемі. У таких випадках Укренерго може застосовувати графіки аварійного вимкнення для забезпечення цілісності енергосистеми.

Компанія тижня: DTEK Renewables B.V. планує побудувати дві ВЕС у Миколаївській області
Запланована потужність проекту ТОВ «Тилігульська ВЕС» - 500 МВт, а другий обї’єкт ТОВ «Тилігульська ВЕС-2» - 65 МВт.
В рамках проекту ТОВ «Тилігульська ВЕС» планується встановити до 130 вітроустановок (ВЕУ) потужністю 3,9-6 МВт на відстані 700-1500 м один від одного. Висота вежі - 105-157 м.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами