Огляд новин енергетики: 15-21.02.2021

РІШЕННЯ ТИЖНЯ: Енергоатом остаточно відмовився вивозити відпрацьоване ядерне паливо в РФ
Енергоатом вирішив остаточно відмовитися від вивозу відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з українських АЕС на переробку і тимчасове зберігання в РФ. Про це керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котин повідомив під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Платіжка».
Відповідаючи на питання журналістів, Петро Котин зазначив: починаючи з нинішнього року Енергоатом більше не користується послугами російських радіохімічних підприємств. «Ми вирішили остаточно відмовитися від вивозу відпрацьованого ядерного палива до Росії. Потреба України в цих послугах нарешті відпала. Це значно зміцнює енергетичну безпеку нашої держави », - зазначив глава компанії.
Він також повідомив, що вже в липні 2021 Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) зможе прийняти першу партію ВЯП.

КОЛАПС ТИЖНЯ: Через арктичні морози в південних штатах замерзли вітрові турбіни та свердловини з видобутку сланцевої нафти і газу
У Техасі вперше за десятиліття почалися віялові відключення електроенергії для мільйонів домашніх господарств, оскільки безпрецедентні арктичні морози викликали хаос на енергетичних ринках США.
Як повідомляє Bloomberg, регулятор наказав операторам мережі знизити навантаження на систему, оскільки люди вмикають обігрівачі, щоб зігрітися. Очікується, що електропостачання житлових кварталів і малих підприємств відключатиметься на термін до 45 хвилин за раз. У Х'юстоні головна комунальна служба міста повідомила, що відключення можуть тривати і більше години.
Це перші відключення електроенергії взимку з 2011 року, коли аналогічні морози вивели з ладу низку енергоблоків. Агентство зазначає, що зазвичай сплески попиту на електроенергію трапляються влітку в Техасі, коли зростає використання кондиціонерів. Цьогоріч сильні холоди застали енергетичну промисловість зненацька, і системі не вдається з цим впоратись.

ЦИФРА ТИЖНЯ: Сумарний імпорт електроенергії в Україну в січні 2021 року становив 268,3 млн кВт·год
Це в 5,2 рази більше загального обсягу експорту, який за той же період склав 51,9 млн кВт·год. Про це повідомляюють Укренерго.
Таке співвідношення пояснюється насамперед зменшенням обсягів експорту в порівнянні з минулим місяцем з торгової зони «острів Бурштинської ТЕС» в 4,1 рази (51,9 млн кВт·год проти 214,9 млн кВт·год), припиненням експорту в Польщу, а також відновленням імпорту в ОЕС України з 3 січня.
При цьому обсяг імпорту, що надходив в торгову зону «ОЕС України» в січні 2021 року становив 1,3% від загального електроспоживання.

#8_ЕнергоДжерела_15-21.02.2021.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами