Огляд новин енергетики: 14-20.12.2020

ЗАЯВА ТИЖНЯ: Генсек ООН закликав всі країни ввести надзвичайний кліматичний стан
На думку генсека ООН Антоніу Гуттеріша світові лідери вживають недостатньо заходів для боротьби з глобальним потеплінням, а тому посадовець закликав їх запровадити надзвичайний кліматичний стан для зменшення рівня викидів вуглецю. Про це Гуттеріш заявив на саміті з нагоди 5-ї річниці підписання Паризької кліматичної угоди.
За словами генерального секретаря ООН, вже 38 держав оголосили надзвичайний кліматичний стан і тепер це мають зробити всі інші. Він також засудив представників G20, які «досі вкладають забагато грошей на виробництво та споживання викопного палива замість того, щоб розвивати низьковуглецеву енергетику».
Як відомо, Паризьку кліматичну угоду 2015 року підписали понад 190 держав світу, включаючи Україну.

ОБ’ЄКТ ТИЖНЯ: У Куп'янську заробила сонячна електростанція, яка здатна забезпечити електрикою весь місто
Про це повідомив засновник і голова правління Інституту сталого розвитку Станіслав Ігнатьєв на своїй сторінці в Facebook.
За його словами, електростанція встановлена на території колишнього цеху місцевого м'ясокомбінату. Для перетворення сонячного світла в електричну енергію використано 5264 фотомодуля UL-380 китайського виробництва. Встановлена потужність електростанції становить 2 МВт. Інвестором виступило місцеве виробниче підприємство.

УГОДА ТИЖНЯ: Оператор ГТС України та громадська спілка «Біоенергетична асоціація України» підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю
Сторони досліджуватимуть технічні можливості транспортування біометану українською газотранспортною системою та працюватимуть над створенням правових можливостей для цього. Окрім цього, у планах – реалізація пілотних бізнес-проєктів.
Для України робота в цьому напрямку є особливо важливою, зважаючи на потенційну роль відновлюваних газів в балансі енергосистеми в межах переходу до безвуглецевої економіки. Напрям транспортування відновлюваних газів є також перспективним для українського оператора ГТС з урахуванням вільних потужностей магістральних газопроводів та стратегії розвитку ГТС з фокусом на декарбонізацію. Особливе місце в стратегії посідає біометан, що майже не відрізняється від природного газу та є вуглецево нейтральним. Зростання його виробництва в Україні означає збільшення завантаженості ГТС та можливість надання додаткових послуг, наприклад, зберігання газу в ГТС (linepack) для виробництва електроенергії на балансуючому ринку.

#51_ЕнергоДжерела_14-20.12.2020.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами