Огляд новин енергетики: 11-17.05.2020

ПРОЄКТ ТИЖНЯ: USAID Проєкт енергетичної безпеки (ESP) розробив Дорожню карту невідкладних та середньострокових кроків для зменшення негативного впливу заходів, спрямованих на запобігання поширенню Covid-19
Дані рекомендації НКРЕКП включають необхідні заходи для уникнення каскадних дефолтів на оптовому ринку електроенергії, штрафних санкцій за несплати та швидкі зміни структури тарифів, тощо.
НКРЕКП прийняла Постанову № 766 від 08.04.2020 р. «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (із змінами, внесеними Постановою № 791 від 15.04.2020 р. та Постановою № 905 від 30.04.2020 р.). Постанова включає заходи, запропоновані USAID ESP, зокрема:
- Адміністратору розрахунків не встановлювати «дефолтний» статус для операторів систем розподілу, постачальників універсальних послуг та інших постачальників;
- Дозволити оператору системи передачi не штрафувати постачальників за затримку платежів за послуги з передачі;
- Дозволити оператору системи передачi не штрафувати ОСРів за затримку платежів за послуги з передачі та диспетчерського (оперативно-технологічного) управління;
- Дозволити ОСРам не штрафувати ПУПів за затримку платежів за послуги з розподілу;
- Дозволити ДП “Гарантований покупець” у заявці на ринку «на добу наперед» зазначати ціну, що не перевищує 75% обмеження ціни на ринку «на добу наперед» у години максимального навантаження (тобто 1536,17 грн/МВт·год);
- Подовжити подекадне виставлення рахунків за небаланси та балансуючу електричну енергію.

ЦИФРА ТИЖНЯ: 19,77 млрд грн податків сплатили виробники ВДЕ у 2019 році
За даними державної податкової служби України, сума сплачених податків виробниками електроенергії з ВДЕ у 2019 році становила 19,77 млрд грн. Про це повідомляють в Українській асоціації відновлюваної енергетики.
З початку 2009 року до кінця 2019 року, до бюджетів усіх рівнів було перераховано 93,62 млрд грн, що робить сектор альтернативної енергетики одним з найбільших за обсягами податкових відрахувань. Обсяги відрахувань зростають майже щороку.
«В альтернативну енергетику щороку вкладаються мільярди євро інвестицій, це одна з небагатьох галузей, що допомагає залучати кошти до України, а не виводити їх за кордон. З розвитком галузі, зростають надходження до державного бюджету, з’являються нові робочі місця. Це та індустрія, що показує усьому світу, що в Україні може існувати чесний та сучасний бізнес», - коментує голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич.

ПРОБЛЕМА ТИЖНЯ: Маловодність річок вплине на Виробництво електричної енергії ПрАТ «Укргідроенерго»
Виробництво електричної енергії ПрАТ «Укргідроенерго» через маловодність українських річок за підсумками 2020 року може знизитися майже на 50% в порівнянні з середнім показником по попереднім рокам. Про це генеральний директор компанії Ігор Сирота заявив у вівторок під час «круглого столу», присвяченого проблемам в електроенергетиці.
«Сьогодні в Україні склалася історична ситуація з маловодні в наших річках. За 140 років такої ситуації у нас не було. Це звичайно впливає на роботу нашої компанії – середньостатистично в попередні роки ми виробляли 10,5 млрд кВт-год, на цей рік у нас буде максимум 5,2 млрд кВт-год», - сказав Сирота.
Глава компанії підкреслив, що мова йде про виробництво електроенергії для балансуючих потужностей, необхідних при регулюванні енергосистеми.


Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами