Огляд новин енергетики: 07-13.10.2019

Пропозиції тижня: Підсумки круглого столу комітету ПЕК щодо проблем «Зеленої генерації»
Останні кілька тижнів для підприємців сфери відновлюваних джерел енергії знову неспокійні. Бізнес в очікуванні нових законодавчих рішень і деякі заяви політиків та кулуарні обговорення свідчать про те, що зниження ставки «зелених» тарифів вже не уникнути. Втім, ще є надія на те, що діючі об’єкти, які виробляють енергію з відновлюваних джерел, будуть функціонувати згідно з підписаними контрактами адже зміна їх умов може негативно вплинути на імідж країни та стати приводом для ініціювання судових тяжб проти держави. Варто зазначити, що в Комітеті ПЕК цей варіант розглядають але вважають найменш бажаним.
Разом з цим, в якості джерела фінансування «зеленої» генерації пропонують використати додатковий екологічний податок на викиди СО2. Серед інших ініціатив – збільшення фіскального навантаження на об’єкти ВДЕ. Зокрема мова йде про запровадження нового податку до держбюджету для існуючих станцій, який може нараховуватись на виручку до 2030 року. Ще один варіант запропонованого оподаткування для існуючих станцій – сплата 2-3% від доходу до місцевих бюджетів.

Призначення тижня:  Костянтина Чижика призначено заступником Міністра енергетики та захисту довкілля з питань європейської інтеграці
Костянтин Чижик змінив на цій посаді Наталію Бойку, яка з вересня увійшла до складу наглядової ради НАК «Нафтогаз України».
Раніше Костянтин Чижик обіймав посаду заступника голови Офіса Національної інвестиційної ради. У своїй діяльності новий заступник міністра значну увагу приділяв розвитку альтернативної енергетики.

Технологія тижня:  Науковці з Китаю та Канади створили перовскитну сонячну панель з підвищенним ККД
За даними сайту techxplore.com вчені з університетів Нанкіна (Китай) і Торонто (Канада) виготовили повністю перовскітні каскадні сонячні батареї, чия ефективність перевершує показники існуючих аналогів.
Ефективність перетворення світла в електрику пристроїв з маленькою площею поверхні досягла 24,8%, великої - 22,1%.
Повідомляється, що попередні вузькозонні свинцево-олов’яні вироби мали низький ККД (18-20%) і щільність струму короткого замикання (28-30 мА / кв. см).


Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами