Огляд новин енергетики: 05-11.10.2020

ДОСЯГНЕННЯ ТИЖНЯ: Гарантований покупець вперше продав “зелену” електроенергію на УЕБ
5 жовтня, на Українській енергетичній біржі вперше відбувся аукціон з продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел. ДП "Гарантований покупець" реалізував весь виставлений обсяг базового навантаження, 25 250 Мвт.год., та 7 518 Мвт.год. блочними позиціями.
Особливістю цього аукціону є продаж електроенергії на підвищення ціни. Право на купівлю електроенергії від ДП "Гарантований покупець” отримали усі учасники, що пройшли відповідну реєстрацію на УЕБ.
"Вітаємо учасників ринку з успішним придбанням “зеленої” електроенергії. Сьогодні ми побачили високий інтерес та конкуренцію, що дозволяє говорити про успішність та правильність виходу Гарантованого покупця з ВДЕ на ринок двосторонніх договорів. Завдяки цьому підприємство має можливість збільшити ліквідність та своєчасно отримувати кошти від реалізації. Учасники ринку в свою чергу отримали можливість купувати електроенергію невеликими лотами для власних потреб", — підсумував результати аукціону Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.

ЦИФРА ТИЖНЯ: Укренерго у 2021 році планує інвестувати у розвиток мереж більше 7 млрд грн
Укренерго у 2021 році планує інвестувати у розвиток мереж 7,128 млрд грн, з яких 5,43 млрд грн (76%) – у технічне переоснащення, реконструкцію електромереж і придбання обладнання та 1,698 млрд грн (24%) – у нове будівництво.
При цьому більше 75% всіх інвестицій – кредитні кошти, залучені НЕК «Укренерго» від міжнародних фінансових інституцій, зокрема, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, банку уряду Німеччини KfW тощо. Решта – тарифні кошти та власні кошти компанії.
Зростання частки позикового фінансування є складовою Інвестиційної політики Укренерго. Кредити надаються на тривалі терміни (в середньому на 20 років) і під низькі відсотки (до 3%), чого не можуть запропонувати комерційні банки. Така політика дозволяє зменшити навантаження на тариф компанії і ведеться Укренерго вже понад 5 років.

ПОДІЯ ТИЖНЯ: Енергоатом вперше поставив електроенергію до Молдови
1 жовтня 2020 року, ДП «НАЕК «Енергоатом» вперше здійснило експортну поставку виробленої українськими АЕС електричної енергії до Молдови. До цієї країни протягом жовтня буде експортовано 14,9 тис. МВт·г електричної енергії.
Молдова стала для підприємства новим та перспективним напрямком експортних поставок електричної енергії. Цей перший крок буде слугувати налагодженню довгострокового співробітництва, що сприятиме надійному енергозабезпеченню суміжних з Україною країн у південно-західному напрямку.
Водночас, ДП «НАЕК «Енергоатом» опрацьовує додаткові можливості експорту власної продукції до країн північної Європи та Прибалтики.
25 вересня 2020 року Енергоатом-Трейдинг реалізував на ТБ «Українська енергетична біржа» 14,9 тис. МВт·г електроенергії базового навантаження за середньозваженою ціною 1017 грн/МВт·г (без ПДВ).
Період відпуску/відбору електричної енергії: 1– 31 жовтня 2020 року.

#41_ЕнергоДжерела_05-11.10.2020.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами