Огляд новин енергетики: 05-11.04.2021

ПРОЄКТ ТИЖНЯ: ДТЕК завершив монтаж першого energy storage та почав пусконалагоджувальні роботи
Компанія ДТЕК завершила монтаж першої в Україні промислової системи накопичення енергії (energy storage) потужністю 1 МВт та ємністю 2,25 МВт-год та перейшла до етапу пусконалагоджувальних робіт.
Про це повідомив прес-центр компанії з посиланням на директора з інновацій ДТЕК - Емануеле Вольпе.
«Не дивлячись на складнощі з логістикою, викликані пандемією, ДТЕК дотримується графіка: ми вже завершили монтаж батареї, підключили її до мережі і зараз проводимо пусконалагоджувальні роботи. Також спільно з одним з підрядників в цьому проекті, канадською компанією Sungrid, ми провели пробне тестування СНЕ», - сказав директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.
За словами Вольпе, за допомогою цього проекту ДТЕК дасть старт новому ринку накопичувачів енергії в Україні, та зробить великий внесок в трансформацію енергетичної галузі країни в цілому.

ЦИФРА ТИЖНЯ: «Гарантований покупець» у 2020 р витратив від 3 до 5 млрд грн на купівлю на ринку електроенергії, обмеженої «Енергоатомом»
НАЕК «Енергоатом» у лютому-травні 2020р самостійно знизив обсяг поставки електроенергії для ДП «Гарантований покупець» на 6,9 млн кВт*год, це призвело до того, що «Гарантований покупець» був змушений купувати додаткові обсяги на вільному ринку, витрати на які підприємство оцінює в діапазоні 3,4-5,4 млрд грн.
Про це 9 квітня повідомив прес-центр «Гарантованого покупця».
«Такі дії «Енергоатома» призвели до необхідності купувати додаткові обсяги електроенергії, необхідні для забезпечення потреб побутових споживачів, на різних сегментах ринку. Всього за чотири місяці загальні втрати, яких зазнав «Гарантований покупець» через дії компанії, оцінюються у суми від 3,4 до 5,4 млрд грн – в залежності від напрямку продажу на РДН/ВДР або на балансуючому ринку», - йдеться у повідомленні.

ПОВІДОМЛЕННЯ ТИЖНЯ: Україна за 3 місяці скоротила експорт електроенергії в 3,9 рази, імпорт - в 1,7 рази
Україна в січні-березні 2021 року знизила експорт електроенергії в 3,9 рази (на 1 млрд 648,4 млн кВт*год) в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до 562,6 млн кВт*год, про це свідчать дані НЕК "Укренерго".
Зокрема, поставки з "енергоострова Бурштинської ТЕС" у напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії впали в чотири рази (на 1 млрд 217,4 млн кВт*год) - до 404,3 млн кВт* ч.
Поставки електроенергії до Польщі знизилися в 2,9 рази (на 300,8 млн кВт*год) в порівнянні з першим кварталом минулого року - до 158,4 млн кВт*год.
Експорт електроенергії в Молдову в січні-березні не здійснювався, тоді як за аналогічний період минулого року в цьому напрямку було поставлено 130,3 млн кВт*год.
В Білорусь та РФ поставки в січні-березні 2021 та 2020 рр. не здійснювалися.

#15_ЕнергоДжерела_05-11.04.2021

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами