Огляд новин енергетики: 04-10.05.2020

ЦИФРА ТИЖНЯ: 2100 СЕС загальною потужністю 65 МВт встановили у I кварталі 2020 р. домогосподарства
За даними Держенергоефективності, це у 1,5 рази більше, ніж за аналогічний період 2019 року.
На сьогодні понад 24 тис. домогосподарств в Україні використовують сонячні електростанції та забезпечують свої потреби в електроенергії. Загальна потужність СЕС у домогосподарствах сягає вже 618 МВт, а сумарний обсяг вкладених ними коштів складає близько 495 млн євро. Загалом, понад 24 тис. СЕС у домогосподарствах дозволяють генерувати більше 700 млн кВт*год екологічно чистої електроенергії у рік. Для порівняння такого обсягу енергії достатньо для близько 230 тис. родин.

ПОЗИЦІЯ ТИЖНЯ: Тимчасова зупинка блоків АЕС є обґрунтованою
Петро Котін, т.в.о. президента Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», зазначив, що за попереднім енергобалансом у 2020 році АЕС мали виробити 80,3 млрд кВт/годин. Під час консультацій про перегляд енергобалансу виникли дискусії щодо того, наскільки обґрунтованою є нова цифра 73,7 млрд кВт/годин. Але, проаналізувавши ситуацію по минулому року і по цьому року, «Енергоатом» визнав, шо реально на сьогоднішній день енергетична система України може прийняти тільки такий об’єм електроенергії від АЕС.
«Ситуація, в якій у нас зупиняється три блоки по цьому балансу, – вона фізично збалансована на наш погляд і за нашою оцінкою. Тому ми припинили заперечення і перерахували той баланс, який був запропонований нам міністерством», - зазначив Котін.
Такої позиції дотримується і Ольга Буславець, в.о. міністра енергетики та захисту довкілля. Вона додала, що специфіка роботи АЕС не дозволяє використовувати їх для балансування енергетичної системи країни, бо це вкрай небезпечно і дуже складно технічно. А через значне скорочення споживання електроенергії, зараз потрібно, щоб до системи були підключені генерації, які дозволяють її балансувати.
Зазвичай систему балансують за рахунок потужностей гідроелектростанцій. Але через брак опадів взимку і навесні, цього року генерація ГЕС суттєво знизилася і не дозволяє цього робити. Тому наразі найбільш оптимальний варіант для балансування системи – це ТЕС.

ПРОЄКТ ТИЖНЯ: Проблему регулювання частоти в енергосистемі України може вирішити система накопичення енергії
Про це під час онлайн зустрічі в Energy Club повідомила Ольга Єрьоміна, старший банкір департаменту енергетики ЄБРР.
Європейський банк реконструкції і розвитку спільно з НЕК «Укренерго» розробляє проект будівництва системи накопичення енергії потужністю 200 МВт для регулювання частоти в енергосистемі. За її словами проєкт не потребуватиме «зеленого» тарифу і зміг би вирішити питання регулюючих потужностей і здешевити ціну електроенергії на ринку.
#19_ЕнергоДжерела_04-10.05.2020-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами