Огляд новин енергетики: 03-09.05.2021

#19_ЕнергоДжерела_03-09.05.2021

ЗАЯВА ТИЖНЯ:
В Україні системи накопичення енергії за надання резервів потужності можуть отримувати 9 млрд грн на рік
Про це заявив голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький.
«Ми повинні розглянути можливість окупності інвестицій у системи накопичення енергії через ринок допоміжних послуг, річний обсяг якого складає 9 млрд грн і на якому розрахунки проходять без будь-яких затримок, - пояснив він. – Вважаю, що суми 9 млрд грн на рік або навіть її частини може бути достатньо, щоб системи накопичення енергії, які будуть надавати резерв потужності, отримували плату за цей резерв і могли компенсувати інвестиції».
Для систем накопичення енергії не варто запроваджувати окрему статтю витрат (плату) у тарифі на передачу «Укренерго», адже фінансовий стан системного оператора залишається не збалансованим, зауважив Володимир Кудрицький.
«Не вирішивши проблему з боргами, це робити недоцільно і не на часі», - зазначив він.

ПОЗОВ ТИЖНЯ:
Литовська компанія подала позов до України через ретроспективне зниження «зелених тарифів»
Литовська компанія Modus Energy International B.V. звернулась до міжнародного арбітражу з позовом на державу Україна через ретроспективне зниження «зелених тарифів».
Литовська компанія, яка є єдиним акціонером трьох компаній-операторів сонячних електростанцій: «Солар Залуква», «Болохівський Солар Парк 1» та «Болохівський Солар Парк 2», не погоджується зі зниженням «зеленого» тарифу (на 15%) та встановленням вимоги щодо повної оплати балансової вартості.
«Крім того, на думку Позивача, ДП «Гарантований покупець» примусило його дочірні компанії підписати Додаткову угоду до Договору купівлі-продажу шляхом здійснення погроз Позивачу (у випадку відмови підписання) розглядатиме це як ініціювання процедури розірвання Договору купівлі-продажу», - йдеться у документі від Міністерства юстиції.
Сума позовних вимог оцінюється у щонайменше €11,5 млн.
Компанія-позивач просить трибунал визнати Україну такою, що порушила вимоги статей 10 (1), 22(1) Договору (1994) та стягнути з держави фінансові збитки, компенсацію, пов’язану з порушенням умов договору та всі судові витрати.

ПРОЄКТ ТИЖНЯ:
ЄБРР запускає проект з розвитку інфраструктури для електромобілів в Україні
На дорогах України побудують розвинуту мережу зарядних стацій для електротранспорту.
Проект е-мобільності реалізує Державне агентство автомобільних доріг України ("Укравтодор") спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міністерством інфраструктури України, передає interfax.com.ua.
Консультантом ЄБРР у цьому проекті виступає міжнародна компанія Atkins (Лондон). У команду проекту залучені шість експертів, які зокрема спеціалізуються на електронній мобільності, фінансовому та транспортному моделюванні.
План дій "Укравтодору" з розвитку інфраструктури для електромобілів буде враховувати запит бізнесу та користувачів електротранспорту, стратегічні завдання уряду та Мінінфраструктури щодо розвитку електронної мобільності та виконання цілей Зеленого курс.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами