Огляд новин енергетики: 02-08.11.2020

ЦИФРА ТИЖНЯ: В Україні за станом на 1 жовтня 2020 року 27 623 українських домогосподарств встановили сонячні панелі (СЕСд)
У прес-службі Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження повідомили, що в III кварталі 2020 року ще майже 2000 домогосподарств перейшли на сонячні панелі. Загальна потужність всіх СЕСд становить - 712 МВт, з яких в III кварталі 2020 року було введено 53 МВт (+ 8%).
"Починаючи з 2015 року, домогосподарства інвестували в сонячні панелі близько 560 млн євро. Це внесок у власну енергонезалежність і автономність, а також в розвиток масштабного українського ринку послуг та обладнання в" зеленій "енергетиці", - прокоментував в.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура.
Лідерами серед областей по використанню альтернативної генерації є: Дніпропетровська, Тернопільська, Київська, Івано-Франківська і Закарпатська.

ПОДІЯ ТИЖНЯ: Регулятор визначився з тарифом Укренерго на 2021 рік
Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), планує встановити тариф Укренерго на передачу електроенергії на 2021 рік на рівні приблизно 340 грн за МВт-год.
Про це заявив глава НКРЕКП Валерій Тарасюк в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».
«Ми нормально попрацювали з Укренерго, і зараз у нас спільна думка, що можна вкластися в тариф приблизно в 340 грн/МВт-год. Тому від імені комісії я хочу сказати: якщо підвищення і буде, то відносно незначне», — зазначив Тарасюк.
За словами глави НКРЕКП, значне підвищення тарифу на передачу електроенергії є економічно недоцільним.
Однак, глава НКРЕКП зазначив, що прогнозований на 2021 рік тариф на передачу можливий, зокрема, за умови покриття мінімум 20% зеленого тарифу з бюджету, як це передбачено законом про умови підтримки відновлюваної енергетики.
«Ми маємо два розрахунки: при покритті 20% і 30% зеленого тарифу з бюджету. Тариф на передачу в будь-якому випадку збільшувати ще не потрібно. Його буде вистачати повністю, щоб 100% обслуговувати зелену генерацію. При бюджетному покритті зелених, наприклад, на 30%, взагалі можна не знижувати тариф на передачу», – пояснив Тарасюк.
Також в НКРЕКП сподіваються, що стабілізувати ситуацію допоможе вихід ДП «Гарантований покупець» і НАЕК «Енергоатом» на ринок двосторонніх договорів. Таким чином, за словами глави регулятора, «обсяг небалансів зменшиться, ринок буде оздоровлюватися, і грошей вистачатиме».

КОМПАНІЯ ТИЖНЯ: Міненерго виступає за реформу корпоративного управління та принципово проти приватизації "Енергоатома"
Міністерство енергетики категорично проти приватизації, повного або часткового приватного володіння НАЕК «Енергоатом» та атомними електростанціями. Саме тому міністерство наполягає на проведенні корпоратизації «Енергоатома» в умовах збереження за державою 100% акцій компанії.
Ця позиція підтримана Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та всіма учасниками наради, яка відбулась 27 жовтня під головуванням очільника Уряду. Керівництво «Енергоатома» було присутнє при обговоренні всіх питань, присвячених корпоратизації «Енергоатома», і не висловлювало жодних заперечень проти прийняття відповідних рішень.
#45_ЕнергоДжерела_02-06.11.2020.-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами